Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
tipla bych to na rustovy spurt v 6. týdnu (běžně bývá tak v tom 6. týdnu, pak ve 3 měsících),
nepanikař, ono se to samo srovná, ale organismus potřebuje tak 2-3 dny, než navýší tvorbu mlíčka na větší odběr mimča, pokud je malý spokojený a nepláče hlady, tak má mlíčka dost a je to fakt jenom na pocitu,
podle toho, jak píšeš, tak děláš dost pro dostatek mlíčka (hodně piješ, navíc kojicí čaj …) když bude mít prcek hlad, tak prostě přikládej častěji a neboj, za dva dny si ani nevzpomeneš ![]()
Ony ty prsa si časem zvyknou vytvořit tolik mlíčka, kolik miminko potřebuje. Ta tvrdá nalitá prsa spíš znamenají, že se mlíčka vytvořil nadbytek a potřebují ‚vypustit‘ a i odstříkat
Ta tvorba se musí nějak ustálit.
Jestli je prcek spokojený, nebála bych se, on by si určitě zařval, že má hlad ![]()
Já je mám např. tvrdá už jen ráno, když holčičky spí v noci 7 hodin, je to pak ráno úleva, když je vypijí…
Prostě se ti přizpůsobila potřeba dítěte s nabídkou v prsu. Je to naprosto normální, že necítíš nalití a buď v klidu. Pokud máš pocit, že malý chce častěji, tak ho přilož cca co 2hod. Ale neřekla bych, že je to růstový sprut. Držím palce a ať se vám oslava vydaří.
Holky dekuji jste mne uklidnily
.A jeste jsem si vsimla,ze se mi vice naleva prave
.Tak doufam,ze to bude brzy zase dobre.
Ahoj,
prsa se přizpůsobila poptávce, neboj.
Pokud je malý spokojený, neřešila bych a dál kojila tak jak jsi zvyklá.
Pokud bys začala mít opravdu pocit, že máš mlíčka méně a malý pláče hladem, kojila bych z obou prsů během jednoho kojení, klidně i prsa několikrát prostřídat. Ideálně každé dvě hodiny nebo i častěji… a hlavně v noci. Hladina hormonu prolaktinu je právě v noci okolo půlnoci a třetí ranní nejvyšší.
To, že se Ti jedno prso nalévá více a druhé ne, je také normální. Mimčo má své „oblíbené“. Může se mu z něho lépe pít nebo ho máš i ačkoliv o tom nevíš lépe položené. Pokud je ten rozdíl markatní, začínej kojení s tím méně „oblíbeným prsem“. Pokud prcek nebude chtít pít z něj, dej mu to „JEHO“, ale pak hned vyměněn za to druhé. Trochu tělocvik viď? Ale to se poddá, oni ti malí šmudlíci zkouší azkouší co ty mamči všechno vydrží ![]()
Hlavně se snaž být v klidu, je to taková otřepaná fráze, ale opravdu funguje. Polovina úspěchu co se týče kojení, je v hlavě… ![]()
Ahoj, hlavně KLID
Na začátku po porodu se nalévají, ale později se stále zmenšují a nalévání je zřetelné třeba až po 8 hodinách nekojení. Já jsem kolem cca 5. měsíce syna měla už prsa dost malá a jakoby prázdná a přitom jsem měla mlíka dost a hlad opravdu neměl
Takže se nestresuj a nepozoruj. Až bude mít mimi hlad, tak ono se přihlásí mnohem častěji (i co 1,5-2 hodiny) a tvorba mlíka se přizpůsobí ![]()
Dobry den,potrebuju radu,uz druhy den citim,ze se mi temer nenalevaj prsa,prcek ma temer 6tydnu,kojime co 3-4hodky vzdy z jednoho prsa.Vzdy jsem citila jak se mi nalevaj a byla tvrda ted citim trochu to nalevani ale nejsou vuubec tvrda takze mi prijdou temer prazdna,prcek posaje a usne,takze hladovy asi neni,ale citim,ze je toho mlicka opravdu min. CO s tim?Jim a piju hodne i caje na podporu kojeni.Kojit bych chtela dal.Dneska mame rodinou oslavu a zacinam panikarit,ze nebude mlicko stacit.Poradte prosom