Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
mám prosbu, je tu nějaká maminka, která momentálně řeší sittuaci, jak dostat neočkované dítě do mateřské školy? Od pediatra máme v přihlášce v kolonce „řádně očkováno“ zaškrtnuto NE, takže mi ředitelky ve dvou školkách na rovinu řekly, že dítě nepřijmou - už v den zápisu. Je ale skutečně na benevolenci ředitelky, jestli se rozhodne neočkované dítě přijmout, bohužel nemůžu žádnou takovou najít. Prosím pomozte, víc hlav víc ví.. díky
Monika
Na každé přihlášce bylo, že dítě má být řádně očkováno dle vyhlášky, takže to asi na benevolenci ředitelkz nebude. Je to prostě tak, ano proběhlo několik soudů, ale praxe je pořád stejná, neočko do státní nevezmou. Jedině soukromé.
@moyettu A proč jsi dítě normálně nenaočkovala? Není to rýpavá otázka, jen se ptám.
@Safiye píše:
@moyettu A proč jsi dítě normálně nenaočkovala? Není to rýpavá otázka, jen se ptám.
Ne, není to rýpavá otázka…
Já taky dítě neočkovala například Priorixem, protože nejsem ovce, která tupě naočkuje něco v 15 měsících jenom proto, že to tak dělají všichni ![]()
Nemáme ti jak pomoct, nikdo. Neočkovala jsi, je to tvá volba a toto jsou následky té volby. Bohužel, a bude to pokračovat, nebude moct na školu v přírodě, na tábory…
@moyettu tak co vím, buď jsou tyto děti doma s rodiči, chodí do soukromé nebo si razítko rodiče sehnali. Dětí je dostatek, takže proč by si zalamovali hlavu s tím, které nemá očkování a oni ho vzít nemusí ![]()
Já ředitelky chápu. Taky bych nechtěla aby moje dítě chodilo do školky s dítětem bez očkování. Přijdou mi matky co neočkují dost nezodpovědné!!!
![]()
@marmelada78 píše:
Ne, není to rýpavá otázka…Já taky dítě neočkovala například Priorixem, protože nejsem ovce, která tupě naočkuje něco v 15 měsících jenom proto, že to tak dělají všichni
tak když po chce dát do státní školky, asi mu 15měsíců nebude.
Jediné kritérium stanovené ministerstvem je přijetí dítěte, které je předškolák. Tyto jsou přijímány přednostně. Očkování si stanoví ředitelka MŠ do kritérií dle vlastního rozhodnutí. Nicméně si myslím, že to tak má každá školka. ![]()
@marmelada78 píše:
Ne, není to rýpavá otázka…Já taky dítě neočkovala například Priorixem, protože nejsem ovce, která tupě naočkuje něco v 15 měsících jenom proto, že to tak dělají všichni
@Anonymní píše:
Já ředitelky chápu. Taky bych nechtěla aby moje dítě chodilo do školky s dítětem bez očkování. Přijdou mi matky co neočkují dost nezodpovědné!!!![]()
A nemyslíš, že víc ohrožené je to dítě, které naočkované není?…tvoje přeci je, takže vakcína brání „strašným“ nemocem x neočkované to ohrožuje ![]()
Jsou školky, kde ti neočkované dítě vezmou, chce to si obvolat všechny pro vás dostupné, poptat se. Pokud je dítě neočkované ze zdravotních důvodů, je na ředitelce, zda ho přijme, nebo ne. Nenech se otrávit, chytrýma řečma ![]()
@marmelada78 píše:
Hele, třeba moje doktorka řešila očkování mladšího prcka priorixem tak, že „by bylo fajn, kdyby aspoň jednu dávku před nástupem do školky měl“. On ji měl teda už asi od roka a půl od bývalé doktorky, druhou jsme doočkovávali ve dvou a půl letech… ![]()
Osobně si taky myslím, že informovanost o tom, že dostat neočkovaný dítě do školky, je problém, je docela velká a rodiče s tím prostě musí počítat, když se pro neočkování rozhodnou. ![]()
@Anonymní píše:
Já ředitelky chápu. Taky bych nechtěla aby moje dítě chodilo do školky s dítětem bez očkování. Přijdou mi matky co neočkují dost nezodpovědné!!!![]()
Bude s nimi chodit na základku, do zájmových kroužků, potkává se s nimi už teď na hřišti, mhd, v bazéně, v čekárnách doktora ![]()
Nebo si taková matka má aspoň sehnat doktora, kterej jí napíše, že je dítě očkovaný podle individuálního plánu…
Ale my jsme teď třeba dávali přihlášku do školky a tam chtěli i kopii očkovacího průkazu. ![]()
@kozisek To sice ano ale očkování není 100% a nějakou nemoc co by už dávno nemusela být kdyby byli matky normální vážně ve školce nepotřebují. Podle mě jim dítě vážně jednou dost poděkuje!!! ![]()