Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
Všechna očkování až doposud, proběhly u syna s teplotou. Jenže teď mám z MMR očkování strach. Měli jsme tam být už v lednu, kdy měl 15. měsíců. Jenomže jsme to odkládali kvůli častému nachlazení až na poslední termín 2. 4. Opravdu byl nachlazený a já stejně byla vnitřně spokojenější, když ho ještě neočkovali. Mám z toho očkování už strach, protože na něj v poslední době čtu samé špatné reakce - horečky, vyrážky - jakoby to bylo nejhorší očkování ze všech. Četla jsem, že rekce přijdou do 8-12 dnů - když tedy mají přijít.
Nejde mi ani o to, že v tom termínu mám maturitu, ale zkrátka očkovat zatím nechci. Starší tělo se vypořádá s očkováním lépe s menšími vedlejšími účinky. Už nevím, co mám doktorce říct, aby to odložila na později - nejlépe po 2 roku (mimochodem, spalničky jsem měla, byla jsem jako dítě na infekčním víc jak týden a shodou okolností jsem na tom nebyla tak drasticky, jako jsou popisované vedlejší účinky
).
Nikdy jsem neměla z žádného očkování takovou paniku, ale teď mám z tohoto očkování opravdu divný pocit - vnitřní. Nevím, jak to popsat, jednoduše jsem z toho velmi neklidná - až moc. Podvědomě to stále odkládám už od doby, aniž bych věděla, že má MMR nějaké vedlejší účinky. První sice bylo nachlazení, ale pak jsem to odkládala týden po týdnu, kdy se mi třeba zdálo, že syn trošku zakašlal, potáhl snoplíky, jenom abych ho nemusela očkovat a nemusel zažívat vedlejší příznaky ![]()
Pak tady čtu, že kdo neočkuje, na toho lékařka tahá papíry se sociálkou. Proč?
Já své dítě porodila, je jen má věc, kdy ho budu očkovat, proč by o tom měla rozhodovat sociálka? Nebo náš stát mi bolestivě dítě porodil, aby o něm mohl rozhodovat?
Jsem za očkování, nemám nic proti němu, ale když mám nutkání jedno očkování u syna odložit /které nespěchá/, tak co mi má kdo do toho mluvit? Proč mi do toho mluví stát, když je mu do mého dítěte prd? On ho nevychovává, nepřebaluje, nekrmí, nemá s ním každodenní starosti, nechodí s ním ven, neví ani jak vypadá a dokonce ani jak umí krásně občas vyslovit pár slov, u prvního kroku nebyl, ale přesto si na něj bude dělat nárok? Nebo proč ta sociálka? Nechápu to.
Jsem opravdu v tomto neznalá. Nesoudím ani matky, které bojují za neočkování, je to jejich věc, jejich dítě. Z toho samého důvodu se ptám, proč mi někdo určuje KDY naočkuji své dítě MMR? ![]()
Když dáš pouze odklad. Tuším, že se podepisuje negativní revers, tak na tebe sociálku nikdo nepošle.
Pokus se domluvit v klidu s dr. Pokud máš někoho rozumného, tak na to v pohodě přistoupí.
Taky mě nastavení tohohle postkomunistického systému štve ![]()
U nás to holt s tou demokracií tak horké není. ![]()
Ja očkovala syna po 2.roce, byl dost často nemocný, i u druhého to udělám stejne, reakce prisla asi10.den a čtyři dny měl 38-39, ale bez jiných obtíží… myslím, ze důvodem jeho atopickeho ekzémemu je prave očko, ale stopro to samozřejmě nevím…očkováni je boj…
Naprosto rozumím, mám úplně stejný pocit z MMR a očko nás čeká brzy (ta druhá dávka) a řeknu ti, že kvůli tomu ani nemůžu spát. prostě mám divný pocit, u známé syna propukl autismus a samozřejmě klade vinu Priorixu a Eleková jí to potvrdila…uvažuju, že tu 2. dávku odmítnu provždy. Četla jsem, že i jedna dávka stačí a riziko chytnutí těch nemocí je někde u 3%, takže se s doktorkou pohádám a malé tu druhou dávku prostě nedám.
Očkovala jsem až po druhém roce. Jako výmluvu jsem měla své těhotenství
ale doktorka sama řekla, že u tohoto očkování žádná horní hranice není, tak že to nevadí, nic podepisovat po mně nechtěla. Malá reakci měla - teplotu, ale nic zásadního. Druhou dávku jsem nechala dát před pár týdny (necelé tři roky) a reakce už nebyla žádná.
@Cosmic synovi se atopák rozjel po první Hexe, to mě spojitost ještě nenapadla, po druhé Hexe se mu zhoršil tak, že spojitost byla celkem jasná…
@Etcetera78 My s atopickym ekzémem bojujeme uz rok a pul… Děs… Jinak po me moje dr ttaky nic podepisovat nechtěla, v červnu nás čeká druha dávka MMR a chci se před tím zeptat na protilátky, třeba už druha dávka nebude třeba…
15 mesicu je spodni hranice, kdy se muze poprve dat. Horni je snad 7 let, myslim. Nekde v jine diskuzi jsem to vycetla. Takze to proste odloz, jak budes chtit. Taky budu odkladat. Rada bych treba nez pujde do skolky. Takze pred 3 rokem.
Martin měl v lednu dva a ještě nemáme MMR naočkováno.
Domluvila jsem se s dr., že to píchneme později. Původně jsem chtěla v těch dvou letech, ale pak jsem si řekla, že do školky v září stejně ještě nejde, takže to nechávám na podzim.
Dr. souhlasila. Ale prý si to mám hlídat, aby to měl naočkováno než půjde do školky.
@Maculinka normálně dr zavolej, že to chceš odložit až za rok a hotovo. Nikdo Tě nutit nemůže - max podepíšeš negativní reverz nebo budeš hledat jiného doktora
na tom není nic tak těžkého.
Já jsem s odkladem na dva roky neměla sebemenší problém. Jako ale říkala, že kdybych cestovala, tak by asi námitky měla.
Normalne pani doktorce reknes, ze ockovat nechces.Je to tve rozhodnuti. Podepises papir a je to
.Mmmchdm, lezela si v nemocnici se spalnickama, pritom si na ne byla ockovana. Ockovani neznamena, ze to dite nechytne. Precti si i nejakou literaturu, rozhodni se rozumem
.Ja byla ockovaci z lasky, ted uz z lasky neockuji.Ale ty udelej, jak to citis, co nastudujes. Reakce na MMR jsou i behem celeho zivota, ne jen par dnu po ocku.Cim ppzdeji, pokud vubec, naockujes, tim lepe.Telo si v pozdejsim veku s vakcinou a tim co obsahuje lepe poradi. A do skolek berou i s rozockovanym kalendarem, ze ti dite bez MMR nevezmou, neni vzdy pravda, zalezi, jak to obhajis.
MMR nema horni vekovou hranici!!! Takze odloz, jak chces. A funguje cca 10-15 let, takze tyhle deti jako dospele budou casovana bomba. Neboj se socialky, dr te nesmi nahlasit, pokud nezanedbavas dite, coz posunuti ocka neni. Kdyz tak podepis papir, ze odkladas ocko ![]()
Synovi je 3.5 a jeste MMR nema. Budeme to resit az ted kvuli skolce. To ockovani se dava od 15m ale horni hranice neni, takze vsechno nuceni je jen tlak dr. Zalezi jaka je tvoje, jestli se s ni da mluvit nebo ne. Kazdopadne socialku by na tebe nikdo posilat nemel, protoze zakon neporusujes.
Hlavně klid a žádný stres..doktorce řekni, že očkovat nechceš a hotovo..nepouštěj se do žádných popisů co tě k tomu vede..MMR nemá horní hranici do kdy musí být naočkované, takže s tebou stejně nic neudělají..