Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vzhledem k tomu, že se očkují i sourozenci malých miminek a děti těhotných, tak by nemělo nic hrozit. Já jsem dávala syna očkovat v 18 měsících a bylo to moc brzy, měl vysoké horečky několik dní. Dceru chci dát také nejdříve ve 2 letech, možná i později.
@Anonymní píše:
Ahojte maminky, chtěla bych se zeptat na očkování MMR - Priorix. Dcera 24 měs. zatím toto očkování nemá, snažím se toto očkování oddálit z toho důvodu, že kamarádka má u syna vážné následky po očkování z této vakcíny a dále také z toho důvodu, že jsem si už o očkování něco zjistila. Snažím se tedy očkovat s rozmyslem, byť má dcera jít ještě na jednu dávku Prevenaru…což taky zvažuji, jestli dát nebo ne. Dcera má očkování takto posunuté kvůli častější nemocnosti, jinak měla být očkována už min. rok. 4.hexu dostala před 14 dny. Pak má jít ještě na 4.dávku Prevenaru.
Chtěla bych se zeptat… starší dceru vodíme do školky, tj. beru i mladší neočkovanou (na MMR) a teď jsem se dozvěděla, že jedna z maminek tento týden nechává v 15 měs. naočkovat své dítě..a chodí s ním do školky taky. Můj dotaz je… v případě že tato nebo kterákoliv jiná maminka, co do školky vezme buď čerstvě naočkované dítě (MMR) nebo pak v průběhu měsíce s ním bude normálně chodit do školky, může tedy nakazit moje zatím nenaočkované dítě? protože se jedná o živou vakcínu a maminka nemůže vědět, kdy se začne po očkování něco dít… (Týká se to vlastně všech maminek co mají zatím nenaočkované děti MMR vakcínou, tj. od narození a berou své mladší děti do školky, protože starší školku navštěvuje.)
Díky za rady. (omlouvám se, že anonymně, ale nerada bych, aby mě tu někdo poznal)
Syn MMR nemá, odkládali jsme do tří let a teď (3,5) jsme s doktorkou domluveni, že nedáme vůbec - vzhledem k opožděnému vývoji řeči a pravděpodobné PAS. U dcery budu volit stejný scénář a hodně si to rozmyslím v těch třech letech i když bude úplně zdravá.
Co se týče té nákazy, tak to bych neřešila, s tou se můžeš potkat kdykoliv a kdekoliv, z pár minut mezi dveřma ve školce.. Ne, to riziko je fakt skoro nulové.. ![]()
@Anonymní píše:
Ahojte maminky, chtěla bych se zeptat na očkování MMR - Priorix. Dcera 24 měs. zatím toto očkování nemá, snažím se toto očkování oddálit z toho důvodu, že kamarádka má u syna vážné následky po očkování z této vakcíny a dále také z toho důvodu, že jsem si už o očkování něco zjistila. Snažím se tedy očkovat s rozmyslem, byť má dcera jít ještě na jednu dávku Prevenaru…což taky zvažuji, jestli dát nebo ne. Dcera má očkování takto posunuté kvůli častější nemocnosti, jinak měla být očkována už min. rok. 4.hexu dostala před 14 dny. Pak má jít ještě na 4.dávku Prevenaru.
Chtěla bych se zeptat… starší dceru vodíme do školky, tj. beru i mladší neočkovanou (na MMR) a teď jsem se dozvěděla, že jedna z maminek tento týden nechává v 15 měs. naočkovat své dítě..a chodí s ním do školky taky. Můj dotaz je… v případě že tato nebo kterákoliv jiná maminka, co do školky vezme buď čerstvě naočkované dítě (MMR) nebo pak v průběhu měsíce s ním bude normálně chodit do školky, může tedy nakazit moje zatím nenaočkované dítě? protože se jedná o živou vakcínu a maminka nemůže vědět, kdy se začne po očkování něco dít… (Týká se to vlastně všech maminek co mají zatím nenaočkované děti MMR vakcínou, tj. od narození a berou své mladší děti do školky, protože starší školku navštěvuje.)
Díky za rady. (omlouvám se, že anonymně, ale nerada bych, aby mě tu někdo poznal)
Anonymko, a jinak s dcerou teda nikam nechodíš? do obchodu, do MC, do MHD, na dětský den, nikam? ![]()
já jen, že tyhle nemoci jsou hodně nakažlivé (víc chytlavé než chřipka), takže jestli se bojíš nákazy od dítěte, které je právě po očkování, tak to bys nesměla absolutně nikam vyjít.
Např. zarděnky - vysoce infekční, přenos kašlem/kýcháním. virus zůstává až dvě hodiny ve vzduchu v místnosti, kde nemocný byl. U dospělého mohou probíhat bez projevů. MHD, obchodní centra – ideální přenosiště
nebo zábavní park, jako měli v USA v Disneylandu, vypukla jim tam epidemie od jednoho člověka, ačkoliv je měli za vymýcené. prostě tam někdo přicestoval.
Tohle nepíšu abych tě vyděsila, jenom nevím, jestli sis zjišťovala informace jenom o očkování, nebo taky o těch nemocech, proti kterým se očkuje???
A když se bojíš nákazy od očkovance, tj. děcka které má v sobě oslabený virus (což se mimochodem ještě nikdy nepotvrdilo), pak by ses opravdu musela bát úplně všeho a nevyjít z domu, nedat dítě nikdy do hracího koutku, neposadit na nákupní vozík, apod.
Náš starší MMR dostal v době přihlášky do školky, nastoupil v 3,5roce. mladší MMR zatím nemá a ještě dlouho mít nebude, má teď 21 měsíců. Bráchu do školky vodíme denně společně. Spíš čekám, kdy teda budou neštovice
ať to máme za sebou ![]()
To jen jako info na doplnění — MMR odsouvám na hodně později, naše doktorka s tím nemá absolutně žádný problém. ![]()
@budi píše:
Anonymko, a jinak s dcerou teda nikam nechodíš? do obchodu, do MC, do MHD, na dětský den, nikam?
já jen, že tyhle nemoci jsou hodně nakažlivé (víc chytlavé než chřipka), takže jestli se bojíš nákazy od dítěte, které je právě po očkování, tak to bys nesměla absolutně nikam vyjít.Např. zarděnky - vysoce infekční, přenos kašlem/kýcháním. virus zůstává až dvě hodiny ve vzduchu v místnosti, kde nemocný byl. U dospělého mohou probíhat bez projevů. MHD, obchodní centra – ideální přenosiště
Náš starší MMR dostal v době přihlášky do školky, nastoupil v 3,5roce. mladší MMR zatím nemá a ještě dlouho mít nebude, má teď 21 měsíců. Bráchu do školky vodíme denně společně. Spíš čekám, kdy teda budou neštovicenebo zábavní park, jako měli v USA v Disneylandu, vypukla jim tam epidemie od jednoho člověka, ačkoliv je měli za vymýcené. prostě tam někdo přicestoval.
Tohle nepíšu abych tě vyděsila, jenom nevím, jestli sis zjišťovala informace jenom o očkování, nebo taky o těch nemocech, proti kterým se očkuje???
A když se bojíš nákazy od očkovance, tj. děcka které má v sobě oslabený virus (což se mimochodem ještě nikdy nepotvrdilo), pak by ses opravdu musela bát úplně všeho a nevyjít z domu, nedat dítě nikdy do hracího koutku, neposadit na nákupní vozík, apod.ať to máme za sebou
To jen jako info na doplnění — MMR odsouvám na hodně později, naše doktorka s tím nemá absolutně žádný problém.
jj chápu jak to myslíš… Jen mě to tak napadlo, protože když někam jdeš, tak si to riziko jakoby nepřipouštíš, jenže takto když vím, že ta maminka tam asi půjde a vím, že očkovat byla, tak se člověk bojí no…tak jsem to myslela, jasný to bych se musela bát vyjít ven. Neštovice jsme už měly
a jsem ráda, že je máme za sebou, mladší je měla v 8,5 měs. - chytila je od starší.
Naše dr mi řekla, že do nástupu do školky ji naočkovat budu muset…
@Svandu píše:
Syn MMR nemá, odkládali jsme do tří let a teď (3,5) jsme s doktorkou domluveni, že nedáme vůbec - vzhledem k opožděnému vývoji řeči a pravděpodobné PAS. U dcery budu volit stejný scénář a hodně si to rozmyslím v těch třech letech i když bude úplně zdravá.Co se týče té nákazy, tak to bych neřešila, s tou se můžeš potkat kdykoliv a kdekoliv, z pár minut mezi dveřma ve školce.. Ne, to riziko je fakt skoro nulové..
Díky moc za příspěvek. Mě to prostě tak napadlo, vím že nákaza teoreticky hrozí všude, ale jak jsem reagovala jiné mamince, člověk o tom začne prostě přemýšlet, když ví, že v blízkém okolí je čerstvě naočkované dítě MMR…
Chtěla jsem odkládat min. do těch 2 let, ale pořád se bojím. Obecně se bojím očkovat ale i neočkovat… Dost se to ve mě pere…
Holky, měla bych dotaz - jak to budete řešit po novém roce, kdy to vypadá, že už je schválená novela zákona a očkovat se bude „muset“ do 18M? U staršího jsem odkládala první měl na 2 letech a 2M, druhou až o rok déle (na druhou dávku měl ošklivou reakci) a u mladšího bych chtěla nejdříve očkovat po tom 2r. Ale co by mohlo hrozit, pokud bude vyhláška platit? ![]()
@jowana Laicky bych řekla, že jen bude nutné při odkladu podepsat reverz
Pro potvrzení pro školku by snad mělo stačit, že bude naočkováno v době podání přihlášky.
@jowana Já už teď podepisovala doktorce papír o odkladu. Že jsem seznámena s riziky a že ji dostane nejdříve po 2. roce. Dva mu byly teď, ale chci očkovat až na jaře. Podzim zima mi přijde nevhodná pro takovéhle očkování.
@blumen píše:.. jestli je to dotaz na mě, tak právě nevím, chtěla jsem od očkování Hexa, Prevenar nechat aspoň půl roku. Mě se to prostě zdá moc, 3 vakcíny za sebou… Dr mi řekla, tak příště Prevenar a pak nám chybí ještě Priorix… tak jsem se zarazila… Nechci to dávat brzo. Podepsala jsem jí reverz, že vím, jaká jsou rizika. Ale i tak se bojím no…
A jaky s jakym odstupem po prevenaru a hexe chces dat MMR?
@Anonymní píše: .. jestli je to dotaz na mě, tak právě nevím, chtěla jsem od očkování Hexa, Prevenar nechat aspoň půl roku. Mě se to prostě zdá moc, 3 vakcíny za sebou… Dr mi řekla, tak příště Prevenar a pak nám chybí ještě Priorix… tak jsem se zarazila… Nechci to dávat brzo. Podepsala jsem jí reverz, že vím, jaká jsou rizika. Ale i tak se bojím no…
Ja chci taky odstup cca pul roku, proto se ptam.
@AliTad reverz právě podepisovat nechci
odklad klidně (chápu, že i dr. se musí jistit), ale bude to v podstatě porušení zákona, tak jestli s tím pak nebudou nějaké tahanice (sociálka atd.
).
Ahoj, prosím o radu. Dnes jsem u pediatričky zmínila odklad očkování MMR po druhém roce a sestra mi hned povídá, že za to budu platit. Setkal jste se s tím někdo? O peníze mi nejde, jen mě zajímá, čím by to bylo podložené, nikde jsem nic takového nenašla. Děkuju. Musím sehnat někoho jiného, ale bojím se, aby to nebylo podobné.
Tedy co si to dovolují, to už nemá obdoby…
Samozřejmě platit nic nebudeš, i kdys to odložila na třetí rok a sestře řekni, ať se srovná a nemele kr.viny…
![]()
Za co budete platit???zatim neni určena horní hranice, klidne muzete odkládat jak chcete…je to strašně, co si ty sestry dovoluji…muj lékař s tim problem nemel, naopak sam navrhuje očkovat az pred skolkou… ![]()