Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Plomba Chápu, tak já to sem vložím jako text a snad se Ti to povede vytisknout, jestli budeš potřebovat ![]()
Odklad poskytnutí zdravotní služby, konkrétně povinného očkování
Údaje nezletilého pacienta
Jméno a příjmení:… narozen:…
Adresa trvalého pobytu:…
Údaje poskytovatele zdravotních služeb:
Praktický lékař pro děti a dorost…
Zdravotní středisko…
zdravotní služba: povinné očkování
proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám očkovací látkou Priorix
Já,… jako zákonný zástupce nezletilého syna… prohlašuji:
Poučení jsem porozuměla.
Přes výše uvedené, provedení povinného očkování u nezletilého syna… zatím odkládám.
V…, dne…2014
Podpis zákonného zástupce pacienta
Zdravotnický pracovník převzal:
Muzu mit prosim dotaz? Dcerka ma 1. vakcinu v rijnu 2013 (bylo ji 20 mesicu), preocko melo byt letos v kvetnu, ale kvuli memu tehotenstvi jsme to s detskou Mudr. odlozili. Je nejaka lhuta, do kdy musi byt naockovana druha vakcina od te prvni?
@Halamka Děkuji
Pokud by mi doktorka poslala něco jiného (myslím něco z čeho by nevyplýval odklad), tak jí vnutim toto ![]()
@anorien U nás se přeočkovává po 12-18 měsících, pokud se nepletu, nicméně např. na Slovensku až v 10 letech, což je logičtější, protože ony dětské nemoci jsou větší hrozbou v dospívání a dospělosti-respektive možné následky.
Horní hranice není nastavena.
@Halamka Jestli jde o priorix, tak po pul roce se aplikuje druha dávka. ![]()
No jde o priorix. Mam prave strach, aby driv nepropadla ta prvni vakcina nez dojde k druhe. Ale snad ne… musim se na to u doktorky zeptat.
Neboj se, nepropadne. Záleží na zvyklostech země. Na Slovensku to mají opravdu snad až po těch 10 letech. Naopak je to lepší, protože je větší šance, že to nedostane i v pozdějším věku.
Klidně můžeš přeočkovat mnohem později.
@Bubiii píše:
@Halamka Jestli jde o priorix, tak po pul roce se aplikuje druha dávka.
Přesně tak, první dávku malá dostala těsně před 15 měsícem, druhou po půl roce a absolutně bez jakýchkoliv problémů. Proč tady tak plašíte? Akorát tím děsíte ostatní.
Druha dávka je tzv. vychytavaci (tzn. vyprovokovani tvorby protilatek u par % populace, ktera si neutvorila dostatecne hladiny po prvni davce) určitě na www.vakciny.net najdeš odpovědi. Lze psát i do poradny.
@krtek7489 Já bych za takove „děšení“ u prvního dítěte byla vděčná. Tolik problému bychom si pravděpodobně ušetřili.
@krtek7489
Také to nevnímám jako děšení ostatních. Je to holý fakt. A tím, že před možnými problémy zavřeme oči, tak nezmizí. Já budu raději informovaná/vyděšená o možných reakcích a budu vědět, co může přijít, než si v klidu hovět doma a pak vědět prd, co dělat, když se něco nachomýtne.
@Lejaa píše:
@krtek7489
Také to nevnímám jako děšení ostatních. Je to holý fakt. A tím, že před možnými problémy zavřeme oči, tak nezmizí. Já budu raději informovaná/vyděšená o možných reakcích a budu vědět, co může přijít, než si v klidu hovět doma a pak vědět prd, co dělat, když se něco nachomýtne.
Tak já jsem samozřejmě také byla informovaná od našeho pediatra jako každá matka, jaké mohou být nežádoucí účinky a rozhodně před nimi nezavírám oči
, spíš vždycky čekám, co se nedej bože stane a ono nikdy nic.
A to jsem těch očkování u svých dětí zažila už mnoho, takže nechápu o jakém hovění si píšeš
Mě jde spíš o to, že ted ne, ale za půl roku klidně. Tak bud jsem proti a držím se svých zásad a neočkuji, proti tomu nic nemám a nebo prostě očkuju a za každou cenu neprudím u doktora, jenom proto, že prudit můžu ![]()
@anorien píše:
Muzu mit prosim dotaz? Dcerka ma 1. vakcinu v rijnu 2013 (bylo ji 20 mesicu), preocko melo byt letos v kvetnu, ale kvuli memu tehotenstvi jsme to s detskou Mudr. odlozili. Je nejaka lhuta, do kdy musi byt naockovana druha vakcina od te prvni?
Preockovava se za 6 až 10 měsíců, ale nemusíš se bát odkladu, vakcína je dobře imunogenní, nic neprošvihneš.
Ahoj můj malej dostal před 14 dny poslední dívku a od včera je ve 40 horečkách nic jiného mu není tak to bude asi z očkování dr říkala, že do 14 dní může přijít reakce. a sem ráda že nás už douho žádné očko nepotká..
@krtek7489 píše:
Tak já jsem samozřejmě také byla informovaná od našeho pediatra jako každá matka, jaké mohou být nežádoucí účinky a rozhodně před nimi nezavírám oči, spíš vždycky čekám, co se nedej bože stane a ono nikdy nic.
A to jsem těch očkování u svých dětí zažila už mnoho, takže nechápu o jakém hovění si píšeš
![]()
Mě jde spíš o to, že ted ne, ale za půl roku klidně. Tak bud jsem proti a držím se svých zásad a neočkuji, proti tomu nic nemám a nebo prostě očkuju a za každou cenu neprudím u doktora, jenom proto, že prudit můžu
Asi jsi můj příspěvek moc nepochopila.
Hele, dle mě to není černé nebo bílé, jak ty píšeš - neočkovat vůbec, nebo očkovat. Já nejsem neočkující maminka, syn dosud dostal vše co měl dostat, ale MMR prostě odkládám a rozhodně to neznamená, že jsem PROTIočkovací nebo, že chci doktora nějak prudit. V zákoně je jasně dané, že mám nárok očkování odložit, využiji toho, protože je to mé rozhodnutí a s doktorem to nemá absolutně co dělat.
S věkem se taky rizika snižují, je to snesitelnější jak pro rodiče, tak hlavně pro dítě