Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lejaa díky, snažila jsem se dohledat víc, ale nikde jsem nic kloudného nenašla:) na vakciny.net není vůbec nic a diskuze nejsou zrovna důvěryhodný zdroj:)))
@Zizalka píše:
Jak naivní…
to jsem si myslela taky, ze lekari vi. Jenze tech vlivu a tlaku kolem ocka je tolik, ze jsem nazor musela zmenit.
@krtek7489 Myslím, že základ je jen už v tom, že ony jahody vám nikdo nepřikazuje a pokud se objeví reakce na ATB nebo Paralen, je další použití vyloučeno.
Nemusíme se bavit hned o smrti, ale i když budete mít na ATB reakci „jen“ kopřivku, podruhé vám ho dr nenapíše. Ovšem pokud se objeví reakce na očkování-což podléhá hlášení na SÚKl /a to se děje v minimum případů a to už musí být reakce jako hrom/, často se právě bagatelizuje, nezapíše se ani do karty a očkuje se dál. Jenže po dalším očkování může být reakce mnohem horší.
Pro mě osobně je největší problém ta svoboda v rozhodování. jako rodič musím svěřit své dítě lékařům, kteří - co si budeme povídat- nepodávají ucelené informace a pokud se vyskytne problém, je to v mé zodpovědnosti. Já, jako rodič, jsem plně zodpovědná za zdraví mého dítěte, nicméně si nemohu vybrat ani dobu ani druh vakcíny, kterými bude mé dítě očkováno.
Nedělám si iluze o zdravotnictví, respektive o farmakologii. Už ne. je to byznys jako každý jiný. Jenže tady jde o zdraví a to máme jen jedno. I když pro některé lidi jsou to jen čísla ve statistice.
Asi byste se k tomu stavěla stejně, pokud by ona nějaká závažná reakce postihla vaše dítě, protože by zrovna ono bylo jedno z 1000
Epilepsie, porucha autistického spektra, metabolické poruchy, kožní problémy, neurologické problémy… možná byste to přijala se stejně stoickým klidem, kdyby šlo o vaše dítě.
jako příklad, že není zdravotnictví jen o zdraví uvedu odpověď z ministerstva zdravotnictví na otázku. Proč se u nás očkuje ve schématu 3+1, když v okolních /na západú státech je mimo toho, že je očkování dobrovolné, schéma 2+1? Odpověď MZ: Ano, je pravda, že jinde se očkuje schéma 2+1, které je stejně účinné jako 3+1, nicméně v tuto chvíli se neuvažuje o změně a to z důvodu ekonomických. Originál mohu dohledat a vložit.
Pokud se budeme bavit o MMR-spodní hranice, kdy lze očkovat, je 15 měsíců. Nicméně i dr. Petráš z vakcíny. net doporučuje toto očkování začít až po 2. roce života z důvodu v tom věku již uzavřeného nervového něčeho v mozku /přesně nevím, jen laicky/.
Proč se nemoci, které ohrožují dospělé /těhotné a chlapy/ více, než děti očkují tak brzy? Chybí mi tu logika.
Pokud by chtěl stát naše děti chránit, opravdu chránit, potom nechápu očkování proti zarděnkám v batolecím věku, když jsou velkou hrozbou pro těhotné ženy a jejich plod?
Proč se očkuje kojencům žloutenka B??? Neexistuje logická odpověď. Opět, žloutenku A bych pochopila např u školkových dětí, ale B??
Proč se v 5. letech přeočkovává synflorixem, který je určen na prvotní očkování? Tudíž je silnější a pokud dítě má ještě dost protilátek, může to nadělat pěknou paseku, Proč se nepoužívá Adacel nebo Boostrix, který je určen právě na přeočkování? Kdo prosadil tuto vakcínu do pravidelného očkování a proč?
Takovým a podobným otázkám se věnuji již pár let a jsem z toho čím dál víc v Jiříkově vidění ![]()
Stačí se podívat, jaké jsou schémata očkování v sousedních státech - Německo, Rakousko, Švýcarsko…
A potom věřte, že to s námi naši zákonodárci a zástupci farma firem myslí opravdu dobře.
@Halamka tak to je, mnoho otazek a nejednoznacne odpovedi. A pritom jde o deti.
@Halamka
přesně tak! Ono totiž je hezké, že chtějí děti chránit a oočkovat, ale peníze z vakcín pro kamarády ve farmaceutickém průmyslu až na prvním místě ![]()
Akorát jediné, co mi v tom textu nesedí je výběr té vakcíny. Měla jsem za to, že vakcínu si zvolit mohu, ale možná je to něčím podmíněné. Četla jsem, že i nemoci v Hexa vakcíně je možné oočkovat zvlášť, ale možná je to podmíněno, pokud má dítě na Hexu vážnější reakci.
Stejné je to ale tuším u všech dalších ![]()
@Lejaa píše:
@Halamkapřesně tak! Ono totiž je hezké, že chtějí děti chránit a oočkovat, ale peníze z vakcín pro kamarády ve farmaceutickém průmyslu až na prvním místě
Akorát jediné, co mi v tom textu nesedí je výběr té vakcíny. Měla jsem za to, že vakcínu si zvolit mohu, ale možná je to něčím podmíněné. Četla jsem, že i nemoci v Hexa vakcíně je možné oočkovat zvlášť, ale možná je to podmíněno, pokud má dítě na Hexu vážnější reakci.
Stejné je to ale tuším u všech dalších
Můžeš si zvolit jinou vakcínu, ale musíš si ji hradit sama, pokud nemá dítě pro „šetrnější“ vakcínu indikaci.
Akorát třeba takové MMR se očkuje jen Priorixem, jiná dostupná vakcína není. Dříve byl Trivivac.
Je mi z toho na
bojím se, že při 18m kontrole bude náš dr. na mě tlačit, ať očkuji
@Halamka Díky za zmínku o dr. Petrášovi, jdu studovat, ať jsem připravená. Syna mám v plánu očkovat ve 2 letech i když musím přiznat, že je to jen kvůli tomu, aby v budoucnu mohl navštěvovat školku, tábory a další. Nejsem vůbec přesvědčená o prospěchu tohoto očkování a je mi zle z toho, že dokonce přiznají, že se to očkuje z ekonomických důvodů. Je mi jasné, že jakmile doberou zásoby, tak se to zruší, je to jen business ![]()
@Zizalka píše:
Můžeš si zvolit jinou vakcínu, ale musíš si ji hradit sama, pokud nemá dítě pro „šetrnější“ vakcínu indikaci.Akorát třeba takové MMR se očkuje jen Priorixem, jiná dostupná vakcína není. Dříve byl Trivivac.
To že si ji musím hradit sama jsem brala jako samozřejmost:) Ale možnosti jsou.
No a akorát to MMR, no:(
@Deninina
To neřeš, já taky volala, že rušíme a že bude očkovat až ve dvou letech. Do telefonu mi jen řekl, že v lednu, také na 18-ti měsíční kontrole se domluvíme dál, že to buď dáme nebo něco. Prostě řeknu, že ve dvou letech a hotovo.
@Lejaa No my právě přecházeli k novému dr. ( kvůli stěhování) a zatím jsem se s ním viděla jen mezi dveřmi, ale jestli je jako jeho sestra, tak asi brzo potáhneme o dům dál
Ne fakt nevím co od něj čekat, jak jsem psala včera, řekl, že se domluvíme, ale mám z něj divný pocit, snad se mýlím ![]()
@Lejaa Pokud víš o tom, že existuje alternativa k pravidelné-státem nařízené vakcíně, tak možná jo, ale záleží na tom, jak moc je tomu přístupná a ochotná lékařka. Navíc, pokud dnes chtějí maminky očkovat např. Pediacelem /bez žloutenky B/, tak jim spousta dr řekne, že jim nepotvrdí přihlášku do školky, protože dítě není očkováno podle vyhlášky.
Hexa-možná jsou vakcíny proti jednotlivým nemocem, ale ne pro normální dítě. v očkovacím centru asi-pro očkování rizikových dětí. Ale normálně nemáte šanci své dítě naočkovat proti oněm 6. /nebo i 9. s MMR/ nemocem jednotlivě.
@jasterica píše:
Neockujeme a nebudeme…
Tak takovýhle přístup uznávám a líbí se mi.
Bud neočkuji vůbec, nebo neřeším odsun o pár měsíců, který je bezpředmětný. Nevidím rozdíl v tom, jestli to nechám dítku aplikovat v 15,18 nebo 24 měsících
Ale nechat to stejně aplikovat, když k tomu mám takový odpor, jenom kvůli tomu, aby mohlo dítě do školky nebo na tábor
Zvláštní přístup. Já, když mám k něčemu takový odpor, jako mnohé tady k mmr, tak to prostě nedělám ![]()
@Halamka
Výborný příspěvek (ten delší), souhlasím do slova! ![]()
No ja zhodnotila klady a zapory a jelikoz v rodine mame v anamneze cukrovku a ta u tohodle ockovani hrozi, tak zvitezil zdravy rozum…
je totiz podstatny rozdil zit s cukrovkou od 40 padesati a od tri ctyr let… ![]()
takze volba byla jasna a nepokracujeme s zadnym dalsim ockovanim, stacili mi reakce po prvnim…
proste at si vsichni polibi… a kazdou pulku zvlast…