Neplatiči alimentů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
13.1.16 13:31

Neplatiči alimentů

Ahoj,

řešila jste některá podobnou situaci, kdy vám ex neplatil výživné?

Jak jste postupovali? Nebo řešili jste rovnou přes právníka?

Ještě se zeptám, soud svěřil dítě do opatrovnictví mně, otec má právo dceru vídat co 14 dní, v sobotu ráno si ji má vyzvednut a v neděli vrátit. Ani jednou toho však nevyužil. Mohla bych znovu podat soudu návrh na úpravu styku, aby dcera byla v mé výhradní péči?
Dcera je nemocná, má poruchu autistického spektra, na otce nevzpomíná ráda. Každou změnu snáší špatně, i když o ni nejeví zájem, tak mám stejně strach, že mu jednou třeba přeskočí a bude si ji chtít na noc vzít. Takže bych se chtěla nějak jistit.

Díky
B.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23081
13.1.16 13:40

Ahoj, dlužné výživné jsem řešila přímo na soudě na exekučním, kde jsme vše sepsali a oni už pořešili přes zaměstnavatele, kde jednak běžné výživné šlo rovnou od zaměstnavatele mě ve prospěch a druhak i k běžnému ve splatkách bylo přiřazeno to dlužné… Další možnost je, pokud 4 měsíce za sebou ani Kč, tak trestňák na Policii ČR.

Co se týká styku, asi bych vyběhala potvrzení o zdravotním stavu nezletilé a to přidala k žádosti na soud. Možná bych se i poradila přímo na OSPOD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.16 13:56

@Xiraxinek díky moc.

Od dětské psychiatričky mám přímo doporučení, že styk s otcem není vhodný. Bohužel Ospod mi k tomu řekl jen, že je to účelové, takže „jen“ potvrzení mi nestačí.
Dokonce mi to napsal i pediatr, ale bohužel.

Celou částku poslal jen jednou, pak posílal o tři tisíce míň a teď už dvakrát neposlal nic, tak teď nevím, jestli by nebylo lepší ještě počkat a podat na něj rovnou to trestní oznámení.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
13.1.16 14:21

Dceru v péči už máš. Jedině zkusit řešit to, aby k němu o jeho víkendu nemusela. Pokud by se teď rozhodl, že si jí vezme, tak mu jí nemůžeš nedat. Tady bych se poradila s OSPOD, jak by to viděli nejlepší pro dítě. Pak případně podat změnu na soud.

Pokud jde o výživné, jestli ex pracuje, tak dát exekuci na plat. Stačí přes soud. Před lety mi to psala vyšší soudní úřednice. Trestní oznámení Ti peníze nejspíš nepřinese, jedině že by se ex lekl a začal platit.
Mého ex vystrašil až exekutor. Ex ta legrace stála 10 tisíc na úhradě exekutorovi + uhradil dluh a od té doby si dovolí zpozdit platbu maximálně o den.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
13.1.16 14:24

Tak mi unikla věta, že OSPOD to viděl jinak…
Tak s tím neporadím. Nechala bych to být… Nevím, jak je náročné vystavit autistu změně, na kterou není připraven. Ale i soud to asi uvidí podobně jako sociálka, což mi připadá hrozné.

• Citovat
  • Upravit
65
13.1.16 14:24

Podala bych si návrh na úpravu styku a svěření do tvé péče, třeba ani otec nebude proti. Co se dluzneho výživného týče, je dobré nejdřív zjistit, jestli má zdroj příjmů, zaměstnavatele, movitý nebo nemovitý majetek, pokud ano, podala bych návrh na exekuci - lépe soudní než soukromý exekutor. Trestní oznámení bych volila až jako poslední variantu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.1.16 15:02
@Anonymní píše:
Ahoj,

řešila jste některá podobnou situaci, kdy vám ex neplatil výživné?

Jak jste postupovali? Nebo řešili jste rovnou přes právníka?

Ještě se zeptám, soud svěřil dítě do opatrovnictví mně, otec má právo dceru vídat co 14 dní, v sobotu ráno si ji má vyzvednut a v neděli vrátit. Ani jednou toho však nevyužil. Mohla bych znovu podat soudu návrh na úpravu styku, aby dcera byla v mé výhradní péči?
Dcera je nemocná, má poruchu autistického spektra, na otce nevzpomíná ráda. Každou změnu snáší špatně, i když o ni nejeví zájem, tak mám stejně strach, že mu jednou třeba přeskočí a bude si ji chtít na noc vzít. Takže bych se chtěla nějak jistit.

Díky
B.

osobně dlužné výživné neřeším - dlouho jsem ani žádné neměla, teď mi dluží od září :think: až mi dojde trpělivost, dupnu mu na krk a uvidí :mrgreen: co se týče zbytku - kolikrát si dítko nevyzvedl? nemá smysl podávat nový návrh dřív jak za rok. Jinak - pokud má on příjem, dej návrh na exekuci - buď si sama zaplatíš exekutora ( 10-15 tis), ten Ti to vymůže a pracuje hned, nebo přes soud - což trvá. Trestní oznámení po 4 měsících, kdy nedal ani korunu, dřív ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.16 15:09

Soud rozhodl v srpnu, takže musím čekat rok než můžu zažádat o úpravu styku? Malou viděl naposledy asi v červenci, od té doby nic.

Já si teď právě nejsem jistá, ale když probíhal soud, tak mi právník řekl, že pokud nebude platit, mám ho kontaktovat a tu exekuci zařídí už on. Je to prý zdarma. Já mu jako zavolám, ale chtěla jsem se zeptat ještě tady, jestli to tak fakt je.

• Citovat
  • Upravit
Kobea
13.1.16 15:12

Exekutora u dlužného výživného platí dlužník, mám zkušenost z loňského roku.
I u soukromého exekutora musí být schválená exekuce soudem, takže to nějakou dobu trvá. U mě to trvalo 4,5 měsíce od podání návrhu až do doručení peněz na můj účet a to mi moje právnička řekla, že to u nás jde rychle. Možná je to kratší, když má dlužník plat (můj ex nemá žádný příjem, exekutor tedy zjišťoval majetek, kromě domu sháněl účty u různých bank a těm to docela trvalo).

• Citovat
  • Upravit
Kobea
13.1.16 15:14
@Anonymní píše:
Soud rozhodl v srpnu, takže musím čekat rok než můžu zažádat o úpravu styku? Malou viděl naposledy asi v červenci, od té doby nic.Já si teď právě nejsem jistá, ale když probíhal soud, tak mi právník řekl, že pokud nebude platit, mám ho kontaktovat a tu exekuci zařídí už on. Je to prý zdarma. Já mu jako zavolám, ale chtěla jsem se zeptat ještě tady, jestli to tak fakt je.

Možná má známého exekutora. Moje právnička to taky dala svému známému a všechny náklady (za exekutora i za právničku) zaplatil můj ex. Ale u nás to nebylo na plat, zjišťoval se majetek.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.16 15:37

@Kobea on zaměstnání má. Zatím teda, myslím si, že on by byl schopný z toho zaměstnání i odejít, jen aby nemusel platit.
A Tvůj ex zaměstnání neměl? Takže, i kdyby nepracoval, tak výživné musí platit,
 Díky

• Citovat
  • Upravit
3731
13.1.16 15:47

Já jsem podala trestní oznámení, ex dostal podmínku, zaplatil jen něco a teď opět neplatí vesele dál :,( Zaplatí jednou za čtyři měsíce a soudce to bere tak, že má snahu. Pokud je zaměstnaný, může se podat exekuce na plat. Podala jsem ještě návrh na exekuci a tam mi řekli, že platit nic nebudu, jen ve vyjímečném případě, že by z něj nic nedostali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
14.1.16 17:07
@martina.se píše:
osobně dlužné výživné neřeším - dlouho jsem ani žádné neměla, teď mi dluží od září :think: až mi dojde trpělivost, dupnu mu na krk a uvidí :mrgreen: co se týče zbytku - kolikrát si dítko nevyzvedl? nemá smysl podávat nový návrh dřív jak za rok. Jinak - pokud má on příjem, dej návrh na exekuci - buď si sama zaplatíš exekutora ( 10-15 tis), ten Ti to vymůže a pracuje hned, nebo přes soud - což trvá. Trestní oznámení po 4 měsících, kdy nedal ani korunu, dřív ne.

Spousta soukromých exekutoru sice vymuze, ale taky si první strhávají odměnu ve svůj prospěch… Trestním oznámením moc nevyřeší, málokterý neplatí se lekne a zaplatí, spíš se sprajcnou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.1.16 18:04
@sabicek píše:
Spousta soukromých exekutoru sice vymuze, ale taky si první strhávají odměnu ve svůj prospěch… Trestním oznámením moc nevyřeší, málokterý neplatí se lekne a zaplatí, spíš se sprajcnou…

jo, ono záleží na zvážení situace. Ten soukromý exekutor bere prachy, napsala jsem v příspěvku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.2.16 08:31

Ahoj holky, jak to tak ctu, tak Ti chlapi jsou vazne svi… udelat dite to no, ale postarat se to ne. Taky mi muj ex na dceru plati neplati. Zatim to nijak neresim, ale jak mi dojde trpelivost okamzite mu spadne hrebinek. Kdyz jsme byli spolu vse jsem tahla ja a on, pry dela od vecera do noci a nema stale penize. Jenze smutne na tom je, ze dela na cerno :(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna