Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Maminky, mám dotaz…Donedávna jsme s otcem mé dcery vycházeli vcelku bez problému, když nám to vycházelo časově, viděl malou třeba i 7× týdně. Teď mu ale bohužel asi přeskočilo a začal vyhrožovat soudama apod., protože nemohl malou vidět o víkendu, už jsme měly jiné plány. Mám uschované veškeré sms zprávy, kde lze vidět, že jsem mu v kontaktu s dcerou nikdy nebránila a snažila se přizpůsobit život tak, aby se spolu viděli co nejčastěji. Po posledním rozhovoru s ním, ale uvažuji, že bude lepší obrátit se na OSPOD a soud, aby určil dny a hodiny, kdy se budou moci vídat, a tím se budeme oba řídit a snad už nebudou probíhat žádné hádky a dohady. V žádném případě nemám v plánu mu v kontaktu nějakým způsobem bránit. A teď už k mé otázce…Dceři je 11 měsíců, je na mě hodně fixovaná a proto bych chtěla navrhnout nějaký rozumný kontakt, aby tím dcera moc neutrpěla. Mám na mysli toto: Každý lichý týden, pondělí, středa, pátek, cca od 3 hodin(až se dcera po obědě vyspinká) do půl 7. Každý sudý týden úterý, čtvrtek, sobota, přičemž v úterý a čtvrtek opět od 3 do půl 7, v sobotu pak od 10 hodin do půl 7…
Zajímal by mě váš názor, zda je to moc nebo málo, a případné zkušenosti s tím, jak je to v tomto věku u vás…Díky moc za reakce
@lettynka jako návrh je to fajn, ale bude to pro Tebe strašně svazující, až trochu povyroste.. mít můj ex dítko takhle často, tak neudělam vůbec nic
ale jako to, že mu vycházíš vstříct, je fajn..
Jestli ti to takhle bude vyhovovat, tak je to fajn. Můžete sepsat dohodu na ospod, ale tu kdykoliv kdokoliv z vás může vypovědět, není nijak vymahatelná. Pak může upravit styk soud (pokud budete prezentovat, že jde o dohodu, tak to bude raz dva). Pokud by časem frekvence nevyhovovala, tak se podá nový návrh na úpravu styku.
Narušuje vám to hlavně víkendy, víkendy bych dala střídavě, jeden víkend vy, jeden víkend on so - ne třeba odpoledne. My to s ex máme podobně rozstrkané ty dny, podle jeho třísměnného provozu a není to moc dobrý. Nemůžu si kvůli tomu najít stálou brigádu a celej víkend je mám jednou za tři týdny. Ale mám děti dvě a jsem ráda, že nám dohoda funguje, tak to zatím neměním..
@martina.se a můžu se zeptat, jak často má Váš ex dítko? a jak staré je?
@lesniboruvka Víkendy vlastně ani nenarušuje, budu ji mít každých 14 dní celý víkend…Já pracuji z domova, zatím, takže to vlastně ani nenarušuje nějaký pracovní nasazení
Myslím, že zatím je ještě moc malinká, aby mu jí soud nechal i přes noc, co myslíte?
@lettynka a proč by jí nemohl mít přes noc? To by se během jednání zjišťovalo, zda je schopná přespat, případně jestli by o to otec vůbec stál.
@Hadumi no, kamarád se minulý rok soudil se svojí expřítelkyní, která mu dítě nechtěla vůbec půjčovat, jediné čeho dosáhl, byly dva dny v týdnu odpoledne, jeho dceři jsou 3 roky a soudce řekl, že je ještě malá na přespávání…no, možná záleží na soudci…ale to je něco s čím bych opravdu nesouhlasila, ve styku nebráním, ale podle mého názoru je na přespávání ještě malinká a to nemluvím o tom, že celou dobu, co jsme ještě žili spolu, malou ani jednou nepřebalil, nevykoupal, v noci k ní nevstal, ani když viděl, že já už jsem úplně vyčerpaná, a najíst jí dal sám jednou…
@lettynka píše:
@martina.se a můžu se zeptat, jak často má Váš ex dítko? a jak staré je?
já už mám starší dítko, 9 let. má ho jak to vyjde, většinou 3× víkend v měsíci, půlku prázdnin atd.. hlavně Ty víkendy vám časem začnou vadit. U nás ex s klukem zajde někdy na trénink, někdy třeba do kina - tedy v týdnu, ale ob den, to bych fakt nedala.. mmchdm, u takového prcka bych taky přespávat nenechala..
@martina.se právě, že to přespávání se mi taky nelíbí, až bude o něco větší klidně, ale teď si myslím, že je ještě moc brzo…byla jsem se dneska optat předběžně na sociálce, i tam paní říkala, že je ještě malá a že k tomu soudce málokdy přistupuje…máme se zkusit domluvit a pokud to nepůjde bohužel za nás bude muset rozhodnout soud…
@lettynka píše:
@martina.se právě, že to přespávání se mi taky nelíbí, až bude o něco větší klidně, ale teď si myslím, že je ještě moc brzo…byla jsem se dneska optat předběžně na sociálce, i tam paní říkala, že je ještě malá a že k tomu soudce málokdy přistupuje…máme se zkusit domluvit a pokud to nepůjde bohužel za nás bude muset rozhodnout soud…
soud dá 1× tza 14 dní návštěvu a 1-2× v týdnu pár hodin ![]()
@lettynka píše:
A nebylo by dobré se zeptat i tatínka, jak by on to chtěl? Roční dítě klidně může být dvě noci za sebou bez maminky. Kolik maminek dává dítě na víkend k rodičům. A chlap se naučí o dítě pečovat, pokud chce. Neboj se o dítě tolik…
@canaglia píše:
A nebylo by dobré se zeptat i tatínka, jak by on to chtěl? Roční dítě klidně může být dvě noci za sebou bez maminky. Kolik maminek dává dítě na víkend k rodičům. A chlap se naučí o dítě pečovat, pokud chce. Neboj se o dítě tolik…
je vidět, že víš pitchu.. já dát našeho na 2 noci v roce pryč, tak sešílí nejen tatínek, ale aji to dítě. Ono to chce použít taky mozek, než vypustíš takovou kravinu. Tady jde především a hlavně o to dítě. Né o tátu, ani o mámu.
@martina.se jasně, že jde o mámu i o tátu, nebudu tátovi rvát dítě, když o to nestojí a ne každé roční dítě nezvládne noc bez mámy. Dotaz @canaglia mi teda mimo nepřijde.
@canaglia píše:
Dítě na víkend k rodičům? Neznám ani jednu.
U nás se čekalo až děti projeví zájem spát u babičky, u které to znaly, byla s nima od narození téměř denně.. U obou to přišlo ve 3 letech, a neobešlo se to bez poplakani a smutněni. Poprvé teda, pak už to bylo v pohodě.
Poprvé na noc byli beze mě kolem toho 15-16 měsíce, ale nikde mimo, ale ve svém, své posteli, svém prostředí. Takhle malé dítě bych jinam na spaní dala v případě, že je dlouhodobě v pohodě v tom prostředí, zvládá tam celý den, odpolední spánek a má silnou vazbu a důvěru v toho člověka.