Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@canaglia měla bych dotaz. Zrovna dnes se mi kamarádka svěřila s tím, že ex jí neplatí alimenty. Pokud by ho udala, chtěl by střídavou péči. Odhledneme od toho, jaké má osobní důvody se jí obávat. To jako fakt by někdo dal děti do střídavé péče otci, který neplatí na děti a používá psychický nátlak na bývalou manželku?
@andelka83 Můj ex měl exekuci na majetek a děti mu do střídavé péče nikdo nedal. Ale navzájem to spolu nesouvisí.
Na místě kamarádky bych otce zasolila. U soudu bych pak řekla, že tak se chce starat, až z toho zapomněl platit výživné.
Není v zájmu dětí být ve střídavé péči otce, který není schopen ani zaplatit včas výživné. Jak chce plnit ostatní povinnosti? Udělat platební příkaz je určitě jednodušší než vypravit dítě do školky nebo s ním udělat přípravu do školy na druhý den.
@Kobea no, jako nesouvisí, ale když neplatí alimenty, tak to něco vypovídá o tom jak mu leží na srdci děti. Ale chápu ji, má strach. Ale mrzí, mě že zrovna vyhrožování střídavkou je bráno jako manipulace a zbraň proti ženě. Ví, že by to psychicky těžce nesla, takže ji drží v šachu, a ona se bojí po něm ty alimenty vymáhat. Takhle by to být nemělo.
@andelka83 Já jsem si tím vyhrožováním střídavou péčí prošla po rozchodu a dokonce to reálně hrozilo. Naštěstí zvítězil zdravý rozum.
Já osobně jsem nastavená proti střídavé péči, sama ji v našem případě nikdy nedopustím, ale uznávám, že za určitých podmínek to může docela dobře fungovat. U nás by to nefungovalo.
@Kobea no, u nás se to ukáže až seženu práci. Se mi zdá, že tatínek si tu střídavku představuje poněkud jednoduše. Např. teď nechodí pro děti do školky, vyzvedává si je u mě až po 17h. Všechno do školky zařizuju já (jen během jednoho týdne, nákup kelímků na tvoření, a tvorba dvou masek).
@andelka83 Proto se mi nelíbí, jak to máš, protože Tvůj ex je podle mě typická ukázka toho, jak střídavá (společná) péče nemá fungovat.
Vzít si děti, když se mi chce a nevzít si je, když se mi to nehodí, nechodit s nimi do školky, ze školky, nestarat se o ně… to není střídavá péče (ani teda společná). Měl by Ti platit výživné, protože jeho podíl péče je mininální.
Já bych tohle nedopustila. Ale jsem v tom jiná, vím to.
@Kobea Tak my se vždycky dopředu domlouváme, a bere si je 2× týdně (někdy oba, někdy jednoho, ale to je úlitba mladšímu, když nejsem doma, tak jít musí) a střídáme víkendy. Často má staršího i buď v pátek, nebo v sobotu na noc, když je můj víkend.
A alimenty mi platí
(až na ten jeden zásek v červnu, ale to už mi splatil), máme je ve výši, jako by byla výhradní péče.
Stále to směřuje k tomu, že až budeme pracovat oba, tak rovnoměrná střídavka bude. Když ji chce.
@Kobea ale jo, zatím jo. Jen kdyby furt nepindal a nemyslel si, že je ředitel zeměkoule.
A hlavně to vyhovuje dětem ![]()
@andelka83 píše:ředitel zeměkoule je můj.
@Kobea ale jo, zatím jo. Jen kdyby furt nepindal a nemyslel si, že je ředitel zeměkoule.
A hlavně to vyhovuje dětem
@Lama Lama no zatím mu to vyhovuje, uvidíme co bude, až bude vyloženě střídavka. To samozřejmě bude chtít hýbnout s výživným.
@andelka83 píše:
@canaglia měla bych dotaz. Zrovna dnes se mi kamarádka svěřila s tím, že ex jí neplatí alimenty. Pokud by ho udala, chtěl by střídavou péči. Odhledneme od toho, jaké má osobní důvody se jí obávat. To jako fakt by někdo dal děti do střídavé péče otci, který neplatí na děti a používá psychický nátlak na bývalou manželku?
Upřímně, pokud matka s pomocí soudní zvůle sebere děti, pak se takovému otci vůbec nedivím, že se mu ekluje za toto bezpráví matce ještě platit. To samozřejmě předpokládá, že se starat chtěl a nebylo mu to umožněno. Podle mě by mělo být jasně v zákoně dáno, že osobní péče má přednost přes výživným a výživné lze vyměřit pouze tehdy, pokud rodič prokazatelně neplní vyživovací povinnosti péčí a úhradou nákladů v době své péče.
V současné době s jedním otcem cíleně štveme matku tím, že trváme na dodržování zákona. Ona si proti vůli otce se soudní mocí vymohla svěření dítěte do své péče a otci jen styk, tak trváme na tom, že otec nemusí pečovat, kdežto matka ano, takže vyžaduje jídlo, pití, hygienické potřeby, peřiny a vše na bezproblémovou realizaci styku, vozí jí prádlo k přeprání apod. Naopak matka je povinna pečovat o dítě po celou dobu, tedy i zajišťovat péči v době styku. A světe div se, matce se to nelíbí a chtěla by, aby otec pečoval!!! Ale jen v režimu styku. Tohle je zvěrstvo, kdy se otci jen dá právo styku a povinnost platit peníze na péči, což se krutě vymáhá, ale povinnost péče matky se nevymáhá ani náhodou. Jakmile dítě u druhého rodiče přespává, měla by úprava být automaticky v právním režimu střídavé péče, třeba nerovnoměrné. Styk má být vyhrazen skutečně pouze případům, kdy si otec pro dítě ráno dojde, jde s ním na procházku a pak ho zase vrátí, tedy fakticky nepečuje.
@canaglia matka mu nic nesebrala, rozhodl soud (a to ještě mám dojem, že měli dohodu, on je tehdy do střídavé péče nechtěl, ale teď se mu hodí jí vyhrožovat).On má novou ženu, nejspíš mu to nakukala ona. Možná i to, že neplatí.
Jinak souhlasím, těším se na dobu, kdy budeme mít děti 50:50 a platově podobně (stejně to nikdy nebude, asi ani podobně, ale velmi ráda snížím výživné na minimum, tak aby děti netrpěly tím, že u jednoho rodiče mají vše a u druhého málo, protože na to nemá) a nebude pro mě výživné tak důležité.
Vím, že právo na péči a alimenty spolu nesouvisí, ale není to fér. Většina chlapů tohleto vyžaduje, a navíc ještě neplatí. Chtějí veškerý servis a pohrát si s dítětem, ale nic za to.
Myslíš že strávit s dítětem 3 hodiny venku není péče?
NEmyslím, že by s epéčí dalo nazvat přespávání. Vem si, že třeba během toho odpoledne je to pro otce mnohem náročnější, než když si přiveze dítě domů, dá mu jídlo, pustí pohádku, dítě spí, a ráno ho vezme do školky.
Osobně si myslím, a v tom ti dávám za pravdu, že je to nedořešené. Milionkrát už jsem vyvracela představy, že střídavka musí být 50:50, minimálně týden-týden, a neplatí se alimenty (platí, ale nižší, rozdílové).Hodně chlapů co žádají a vyhrožují střídavkou, ve chvíli kdy se žena nezalekne a řekne, OK, beru, tak vycouvá, protože ví, že na to nemá, jen to zkusili jako vydírací manipulační prostředek. Dokud se tohle nezmění, ženy nebudou přístupnější, a hned jim blikne červená, tak jak je to dosud.
@canaglia takže reálně to bylo tak, že byli domluvení, že děti budou u matky. Později podal tajně návrh na střídavou péči, která mu neprošla. Alimenty neplatil nikdy. Fakt otec roku. Jezdí pracovně i na 3 týdny pryč, pracuje od rána do večera. Práci by nezměnil. Péči by hodil na svou novou partnerku.
Pořád myslíš, že mu bylo chudáčkovi ublíženo?
@andelka83 píše:
@canaglia takže reálně to bylo tak, že byli domluvení, že děti budou u matky. Později podal tajně návrh na střídavou péči, která mu neprošla. Alimenty neplatil nikdy. Fakt otec roku. Jezdí pracovně i na 3 týdny pryč, pracuje od rána do večera. Práci by nezměnil. Péči by hodil na svou novou partnerku.
Pořád myslíš, že mu bylo chudáčkovi ublíženo?
Hele, já nevím. Co jsem se setkal, tak nějaký chlapi šli na dohodu jen pod pohrůžkou problémů, po manipulaci vlastním advokátem, že nemá šanci, ve snaze zachránit, co se dá, aby mu matka úplně nezabránila děti vidět apod. Dějou se různý věci.
Sám jsem ve svém případě šel na dohodu do péče matky, 40% styku pro mě jen proto, že pokud bych trval na střídavce, kterou soudkyně nabízela, tak by se řízení dál vleklo, platilo by třeba rok, dva předběžko, které omezovalo mou péči na 20%, čímž by se to zafixovalo a o děti bych přišel ještě více.
Prostě ten systěm je zprzněněj tak, že otce vyloženě tlačí do nerovnoprávného postavení. Je to těžká volba. Jsou tátové, kteří oprávněně trvali na střídavce a systém je o dítě připravil úplně právě těmi předběžnými úpravami a pak argumentem, že dítě si zvyklo a změna není v jeho zájmu.