Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Pokud jsi proti, tak bych zkusila adopci?;-) pomůžete nějakému dítku..
a bude vaše stejně;)
ps. já bych do toho taky nešla..
Pokud pro tebe neni dite priorita c.1, tak bych pockala, jak se to vyvrbi. Tohle je pomerne zasadni dilema, zda je tov poradku ci ne, jako partneri a rodice takto pocateho ditete byste meli byz zajedno. Nenech se do niceho nutit, jsi jeste mlada, neni duvod k unahjlenym rozhodnutim.
@Lojzkata Ahoj, my jsme do toho šli. Ještě se nám tedy nezadařilo, jsem dnes už po 4. transferu, kdy embryjko je z darovaných spermií. Určitě se ale nenech do ničeho nutit, musíš k tomu rozhodnutí dojít sama. Já jsem ještě před 3 lety nechtěla o mimču taky slyšet, bránila jsem se vysazení antiko a paak jsme stejně zjistili, že nám byla k ničemu, protože partner má azoospermii. No a teď co bychom dali za miminko, ať by bylo naše cizí nebo kohokoliv. Jo a s tou podobou… segra má holčičku a vůůůbec, ale vůůůbec ji není podobná a přesto je na 100% její ![]()
Nejít!
Muž se bude cítit špatně a pak by se ještě mohlo třeba stát, že by mohl mít později s dcerou romantický vztah. To chcete?
S tou podobou mi to nepřijde jako problém. Třeba syn není podobný ani na jednoho z nás. A myslím, že se pak vybírá dárce podobných parametrů jako přítel.
Osobně bych se tomu asi nebránila, nejspíš bychom si nechali darovat sperma od manželova bratra aby geneticky náležel do rodiny. Nicméně je ti 26 takže to myslím úplně nehoří, počkala bych klidně 2-3 roky ono se může stát, že se, nechci strašit, vztah rozpadne a bude po problému (nemyslím to zle, ale stává se to kolem mě prostě každou chviličku a to jsou rodiny s dětmi…).
Myslím, že se nemusíte rozhodovat hned. Dejte tomu čas a ono se ukáže, co je pro vás nejlepší.
@JayLee Já myslím, že to bude ještě menší problém, než když dítě odnosí např. sestra. Jsem si jístá, že je to plus co se týče podoby, toho že člověk zná povahu atd. Jinak nevidím překážku v tom si do CARu dopravit vlastní genetický materiál, podle mě jim je to jedno. ![]()
@JayLee Osobní zkušenost nemám, ale nenapadá mě důvod proč by dárcem nemohl být bratr muže nebo třeba bratranec
Pokud by tedy prošel testy a byl vpořádku a byl s tím srozuměn.
Ofiko ne, ale na nekterych klinikach jsou chapajici a vstricni ![]()
@JayLee píše:
@Bohulinka to jde si vybrat darce z rodiny?![]()
![]()
@Lojzkata Nejdřív to jednodušší - (píšu pouze vlastní zkušenost, možná to v jiných CAR chodí jinak) co se týče podoby, tak tam sice je možnost vybrat podobný typ, ale rozhodně to nedělají tak, že vezmou fotku tvého muže a fotky jejich dárců a začnou porovnávat. Prostě se vezme barva vlasů, očí, výška a hotovo. Podoba tam tedy rozhodně být nemusí.
Složitější už je vůbec to samotné dárcovství. A tady těžko někdo může poradit, vždycky je to o těch dvou lidech, jaké mají priority, co zkousnou a co už ne. Ty píšeš, že tobě se to příčí. To není dobré východisko v případě tak závažného rozhodnutí.. Třeba se ti to časem utříbí v hlavě jinak, ale pokud jít do dítka a zvlášť touhle cestou, pak by o správnosti toho kroku měli být určitě přesvědčeni oba.
Jinak to určitě fungovat může. Dítek, co jsou z darovaných buněk, je dost, a netrpí ani děti, ani rodiče.
@Solaris píše:
@Lojzkata Nejdřív to jednodušší - (píšu pouze vlastní zkušenost, možná to v jiných CAR chodí jinak) co se týče podoby, tak tam sice je možnost vybrat podobný typ, ale rozhodně to nedělají tak, že vezmou fotku tvého muže a fotky jejich dárců a začnou porovnávat. Prostě se vezme barva vlasů, očí, výška a hotovo. Podoba tam tedy rozhodně být nemusí.
Složitější už je vůbec to samotné dárcovství. A tady těžko někdo může poradit, vždycky je to o těch dvou lidech, jaké mají priority, co zkousnou a co už ne. Ty píšeš, že tobě se to příčí. To není dobré východisko v případě tak závažného rozhodnutí.. Třeba se ti to časem utříbí v hlavě jinak, ale pokud jít do dítka a zvlášť touhle cestou, pak by o správnosti toho kroku měli být určitě přesvědčeni oba.
Jinak to určitě fungovat může. Dítek, co jsou z darovaných buněk, je dost, a netrpí ani děti, ani rodiče.
Tohle vše já moc dobře vím s tou podobou, že se hledá jen podobný typ, ale podoba tam vůbec být nemusí.
Já jsem prostě proti darování pohlavních buněk se mi to příčí, ta představa, že jsem já z darovaných buněk, špatně bych se s tím srovnávala…
@Lojzkata píše:
Pěkný večer.
Mám neplodného přítele, bylo nám doporučeno jít do darovaných spermií. Přítel by vlastně nebyl proti, ale copak mohu vědět, že až by se dítě narodilo, nenadělalo by to problémy do budoucna? Přece jen to dítě nebude mít po něm nic.
Touží po dítěti, já zase až tak moc ne, jsem takový člověk, který se dokáže smířit s tím, že člověk nemůže mít v životě všechno a jsem proti darovaným pohlavním buňkám.
Příčí se mi mít biologicky dítě s chlapem, kterého jsem nikdy neviděla, nevím, jaký je, sice bude podobný mému příteli, vím, že se vybírají stejné typy, ale myslím, že to z dlouhodobého hlediska nemůže přinést nic dobrého. Přítele miluji, je úžasný člověk po všech stránkách a nevím, co s tím darováním, pořád se to ve mně mele.
Mně je 26 roků, příteli 32. Řešil někdo z vás stejný problém?
Tak řekni pohlednemu hodnemu kamaradoj
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Pěkný večer.
Mám neplodného přítele, bylo nám doporučeno jít do darovaných spermií. Přítel by vlastně nebyl proti, ale copak mohu vědět, že až by se dítě narodilo, nenadělalo by to problémy do budoucna? Přece jen to dítě nebude mít po něm nic.
Touží po dítěti, já zase až tak moc ne, jsem takový člověk, který se dokáže smířit s tím, že člověk nemůže mít v životě všechno a jsem proti darovaným pohlavním buňkám.
Příčí se mi mít biologicky dítě s chlapem, kterého jsem nikdy neviděla, nevím, jaký je, sice bude podobný mému příteli, vím, že se vybírají stejné typy, ale myslím, že to z dlouhodobého hlediska nemůže přinést nic dobrého. Přítele miluji, je úžasný člověk po všech stránkách a nevím, co s tím darováním, pořád se to ve mně mele.
Mně je 26 roků, příteli 32. Řešil někdo z vás stejný problém?