Nepokřtění dospělí - je tu někdo, koho to mrzí?

344
1.4.26 22:00

Nepokřtění dospělí

Zdravím,

je tu někdo z vás, koho rodiče v dětství nedali pokřtít a mrzelo vás to? Že byste chtěli být pokřtění, ale v dospělosti to obnáší dlouhou přípravu, kterou, třeba i z časových důvodů, nechcete absolvovat?
Nebo jste se nechali pokřtít v dospělosti a jste za to rádi? Jak dlouho přesně u Vás příprava trvala?
Myslíte si, že je lepší křest absolvovat v dětství, kdy není předem nutná příprava než čekat, až se dítě/dospělý sám rozhodne?
Vy, co nejste pokřtění, nemáte větší obavy ze smrti a konečnosti života?
Všem děkuji za případné příspěvky a zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66515
1.4.26 22:05
@Anonymka.D. píše: Více

Jsem opačný případ. Pokřtěna jako mimino a je mi to jedno, nevěřím v boha. Mi sourozenci nejsou pokřtění a rozhodne jim to nechybí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15227
1.4.26 22:07

Nejsme pokřtěná a nemyslím si, že kdybych byla, tak by to mělo vliv na moji obavu ze smrti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
344
1.4.26 22:08
@vokishka píše: Více

Jestli se můžu zeptat, nevíte, proč Vás rodiče pokřtili a sourozence už ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36212
1.4.26 22:12

Jako myslíš, že křest ti něco zajistí do budoucna? :lol: ne strach opravdu nemám. Ja ani moji rodiče nejsme pokřtění a žijeme si spokojeně. Ani můj muž, naše děti atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
1.4.26 22:13

Hm. :think: jedna polovina rodiny je věřící a tudíž jsou téměř všichni pokřtění. Druhá polovina to tak nemá. Mě to jako dítěti přišlo zvláštní a těch kdo pokřtění byli bylo málo takže to byla taková trochu ojedinělost. Chvíli mě mrzelo, že to naší nedotáhli. Měla jsem být původně křtěná. Dokonce všichni věděli a respektovali kdo měl být kmotra. Hodně se o mě starala.
Nijak mě to ale netíži. Nejsem věřící i když mám určitou pokoru ke kostelum… Ty mám ráda. Ale spíš jako architektonicky.

Naše dcera má jméno po světici. Tak třeba si ji, ona Světice, nějak „ohlídá“. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66515
1.4.26 22:14
@Anonymka.D. píše: Více

Byla to 70.leta. Praděda toužil po tom, abych byla křtěná, tak mu vyhověli. Nikdo jiný věřící nebyl. U sourozenciu už prostě křest nechtěli, když neverili a situace náboženství už ani nepřála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
1.4.26 22:15
@vokishka píše: Více

Tak to mají bratranci. Pokřtěný je jen jeden. A ostatní ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.26 22:23

Já jsem pokřtěná jako miminko v katolické církvi a ve 12 mě nechali rodiče překřtít v evangelické církvi. Já jsem tedy pokřtěná dvakrát.

• Citovat
  • Upravit
25381
1.4.26 22:28

Pokud clovek opravdu touží byt pokrten, tak podstoupi přípravu a vse okolo. A je mu jedno, jak to mají ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40281
1.4.26 22:29

Záložka :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25381
1.4.26 22:33

Hodně lidí je pokrteno kvůli prarodičům. Znam pripady naprosto nevěřících lidi, kteří ho chtěli jen kvůli tomu aktu. Najednou takovém jsem byla a bylo to trapny. Ty lidi nevěděli, jak se v kostele chovat… :roll:
Nejsem věřící, ale mam k tomu úctu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5235
1.4.26 22:34

Lepsi nebyt pokrtena jako mimino, a nechat se pokrtit v dospelosti, nez byt pokrtena v detstvi, a pak byt neverici.

Za mne by se kazdy mel rozhodnout sam za sebe v dospelosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.4.26 22:36

Křest je jen symbolický rituál, kterým se člověk přihlašuje k víře a jakési symbolické očištění od hříchu…o životě po smrti rozhoduje to, jestli se rozhodneš věřit, že Ježíš zemřel za naše hříchy, vyznáš své hřichy a budeš následovat Boží přikázání. Je tedy nesmysl, aby byly křtěny malé děti, které nic z toho nemohou vědomě udělat. Já sama jsem pokřtěna v 15 letech u jedné z protestantských církví.

• Citovat
  • Upravit
5142
1.4.26 22:37

Co je to za nesmysl, že z časových důvodů se,,věřícímu" nechce projít přípravou? :roll: Tak snad pokud věří v to, že křest je nutnost a opravdu věří v Boha, křesťanství, tak si snad najde čas, projde přípravou a nechá se pokřtít, ne? :roll: Jestliže to nepovažuje za důležité, tak se na nějaký křest může vykašlat. :roll: Není nad to si hned od začátku upravovat své náboženství podle toho co se mi hodí/nehodí, chce/nechce. :think: Tak to ale nefunguje…

Co se týče křtu v dětství. Já pokřtěná nejsem a i kdybych byla, tak by to pro mě nemělo žádný význam a bylo by mi to jedno. Kamarádka pokřtěná v dětství byla a v dospělosti změnila náboženství, takže i tam to byla zbytečnost. Myslím si, že křest v dětství nemá nějaký velký význam pro život v dospělosti. Tam je vypovídající potom to, jak ten člověk žije a jakou cestou se vydá. Křest v dětství pak už nemá význam, pokud člověk nepokračuje dál v křesťanské víře.

Příspěvek upraven 01.04.26 v 23:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová