Nepolyká kousky v příkrmu

11346
4.4.14 13:04

Nepolyká kousky v příkrmu

Mám dceru, v únoru jí byl rok a stále není schopná polykat kousky. S kousáním problém není, jídlo (např. kus chleba, rohlíku, brambor, uvařenou zeleninu, kolečko banánu) rozkousá na kaši a za nějakou dobu vyplivne. Stejným způsobem jí i syrové jablíčko - dám jí kousek do ruky, ona si ho ukusuje, rozkousá na malé kousíčky, vysaje šťávu a když má plnou pusu, tak vše vyplivne (nebo se začne dávit). Má teď období, kdy zkouší jíst sama, ale její nepolykání to poněkud komplikuje 8). Příkrmům obecně moc nedá, jogurtu, přesnídávky či kaše sní max. 2 nebo 3 lžičky. Jediné, co jakž takž jí, jsou obědy v podobě mixovaných polévek či vývarů a masozeleninové skleničky, což mé představy o pestré stravě moc nenaplňuje :roll:.

Pití jsem jí začala nabízet minulý červen během veder, ale více než 10 ml najednou začala pít teprve cca před týdnem. Je kojená.

Nemáte nějaké tipy jak to řešit? Předem díky všem za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6726
4.4.14 13:12

Jakobys psala o mé dceři (13měs), úplně to samé…radu nemám…čekám až se to prostě zlomí samo :nevim: jinak jí s velkou chutí…zatím máme pouze zeleninu, maso, nějaké luštěniny…ovoce a ml. výrobky kvůli ekzémů ještě žádné… říkám si, že to prstě nebudu lámat přes koleno..jak taky :nevim: a tak mě aspon těší že nejsem sama :mrgreen: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
4.4.14 13:22

Ještě je malá, to přijde časem. Zatím částečně mixuj, ať tam má kousky, ale menší. Ovoce bych strouhala. Dej jí čas, musí si zvyknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
4.4.14 13:26

Dáváš ji po jídle i prso? jestli ano tak to může být tím že ví že stejně dostane takže nemá ani snahu se najíst více. jinak bych zkoušela když mixuješ příkrm tak si trošku nechat stranou a rozmačkat vidličkou(ne úplně na kaši ale aby zbyly i nějaké kousíčky(nemusí být velké pro začátek to stačí) a postupně zvyšovat poměr mix:mačkané, až bude na jemném mačkaném tak zase po troškách přidávat na hrubo mačkané…a furt dokola dokud se nedostanete na nemačkané :nevim: jinou radu nemám mi se to oplatilo u obou děcek(akorát už tak od 7mého měsíce)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11346
4.4.14 13:27
@cizova píše:
Dáváš ji po jídle i prso? jestli ano tak to může být tím že ví že stejně dostane takže nemá ani snahu se najíst více. jinak bych zkoušela když mixuješ příkrm tak si trošku nechat stranou a rozmačkat vidličkou(ne úplně na kaši ale aby zbyly i nějaké kousíčky(nemusí být velké pro začátek to stačí) a postupně zvyšovat poměr mix:mačkané, až bude na jemném mačkaném tak zase po troškách přidávat na hrubo mačkané…a furt dokola dokud se nedostanete na nemačkané :nevim: jinou radu nemám mi se to oplatilo u obou děcek(akorát už tak od 7mého měsíce)

Prso nedávám dříve než 45 minut po jídle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
4.4.14 13:31

Asi bych nedala ani za těch 45 minut :nevim: ale já sem na tohle pes, jakmile začali kluci s příkrmem tak o pár týdnech sem nedávala mlíko vůbec protože dokud věděli že dostanou mlíko tak nejedli(dvě tři lžičky a konec)…když sem dala oběd a nesnědl dost a třeba za hodinu měl hlad nedala sem mlíko ale nabídla opět zeleninu(cca do týdne-dvou oba pochopili a pěkně jedli obědy)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11346
4.4.14 13:32
@CokeLady píše:
14měsíční má tímto opravdu nepestrou stravu :think: co zkusit ovoce a zeleninu nastrouhat, banán je měkký, :think: jahodové pyré, jablko nastrouhat s mrkví, okurkový salát apod. Může to být tím, že když kouše, už jí to dál nebaví a raději to vyplivne. Když to uvaříš a rozmixuješ, tak to přece sní, ne? A není líná jíst, protože ví, že pak ještě dostane prso?Je to fakt kus od kusu, můj malý v jejím věku už sám okousal broskev a odevzdal mi pecku a vypil na ex i 100 ml sám z netekoucí láhve :nevim:
@CokeLady píše:
14měsíční má tímto opravdu nepestrou stravu :think: co zkusit ovoce a zeleninu nastrouhat, banán je měkký, :think: jahodové pyré, jablko nastrouhat s mrkví, okurkový salát apod. Může to být tím, že když kouše, už jí to dál nebaví a raději to vyplivne. Když to uvaříš a rozmixuješ, tak to přece sní, ne? A není líná jíst, protože ví, že pak ještě dostane prso?Je to fakt kus od kusu, můj malý v jejím věku už sám okousal broskev a odevzdal mi pecku a vypil na ex i 100 ml sám z netekoucí láhve :nevim:

Ovocné přesnídávky ani uvařené rozmixované jablko, hrušku (třeba i ochucené banánem) nejí. Strouhanou mrkev taky ne. :cert: Banán někdy ano, více než 2 nebo 3 sousta ale výjimečně. V létě (tj. v necelém půl roce) jedla červený meloun, ten jí tehdy chutnal 8).

O doma vařené nepolévkové obědy nestojí, v úterý mi snědla po strašně dlouhé době plnou misku domácího, měla zeleninovou omáčku (olivový olej, cibule, mrkev, cuketa, rajčata z konzervy, provensálské koření - to vše rozmixováno dohladka, pak jsem přidala trochu lehce slané rýže a ještě malinko promixovala), ale druhý den to už nejedla. Mně to moc chutnalo 8). Včera měla hodně doměkka upečenou rybu se zeleninovým mixem. Mixu snědla trošičku, rybou se cpala, ale pak ji vyplivla.

Do necelých 10 měsíců celkem jedla, ale pak najednou prakticky ze dne na den přestala :roll:. Na prso asi spoléhá, ale ani to, že doma nejsem, ji nepřinutí jíst více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7601
4.4.14 13:32
@CokeLady píše:

Ty jo, tak to je frajer :D asi to taky zkusim male, ale ta je schpna snist i tu pecku :D
Jinak zkus dat vyvar a na lzicku dat kousicek rohlik a on se v tom vyvaru hezky roznahna a pritom je to kus.. Tak sem ucila ja malou, ale to ji bylo pul roku no.. Za zkousku nic nedas :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7601
4.4.14 13:42
@CokeLady píše:
Ale bacha, šťávu z broskve měl až na ponožkách :palec: Mně to přijde prostě docela pozdě řešit, že dítě nejí skoro žádný příkrmy :nevim: všechno plive a co neplive, tak sní 3 lžičky.
:D je mi to jasny.. Ja s tim problem nikdy nemela, mala basti skoro nonstop :D a jsem da, neni ani tlusta, na to ze tak moc ji, este se nestalo, ze bych neco uvarila a ona to nejedla, ale chapu, ze to musi bejt desny :/ asi bych to resila i s pediatrem at poradi.,
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
4.4.14 13:51

@Lucciaaa tak náš první je nejedlík a druhý pažravec…takže znám pohled z obou stran, první je u jídla na zabití dodnes, byly doby kdy byl jen na 1 jogurtu a nočním mlíku třeba týden :zed: po nějaké době to člověk přestane řešit kor když vidí že prostě hlad nemá a nepotřebuje jíst, takže sme velmi brzy začali na „nechceš, tak čau“ ale se. e mě to :lol: druhý jí bych řekla nonstop :lol: a ještě se mi nestalo že by něco nejedl :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5313
4.4.14 14:00

Já mám sice teprve 7 měsíčního, ale taky musí mít vše hladce mix. Bílý jogurt, domácí ovocnou výživu a instantní kaši :twisted: sní v pohodě, ale zeleninu sní max 50-70g a hotovo, jakmile jsou v tom drobečky, tak nesní nic to samé s domácí kaší. Ale malé kostičky chleba, polystyren, kuk. křupky sní v pohodě, tak nevím kde se stala chyba :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
4.4.14 14:03

Rada nechat vyhladnout je fajn, ovsem moje dcera by se tim dostala na takove minimum prijmu, ze by snad skoncila v nemocnici. Nedavno jsem tu kvuli tomu obnovovala diskusi. Nicmene u nas nastal zlom (tukam a tukam), uz ctvrty den po sobe rano vypila cca 200ml mleka, dva dny si davala i odpoledni davku cca 150ml. Najednou sni cely jogurt, basti dlouhe piskoty, sni cca 200g obeda… snad to vydrzi. Radim zkouset, nabizet, vydrzet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
4.4.14 14:06

@Inge kolik má zubů? Tak jí to namixuj, jestli to pak sní líp. Já malému vařila a jídlo mixovala asi do 19ti měsíců..furt měl jen 4 jedničky, tak neměl čím kousat a když v tom byly kousky snědl polovinu toho co namixovaného a ještě měl ty kousky pak celé v plíně. Tak jsem si řekla, že přednější je pro mně množství jídla a řádně stráveného a mixovala.. Pak dorostly zuby a tak nějak plynule začal jíst víc věcí z ruky a i ty kousky najednou nebyly problém. Takže v roce bych jí s klidem mixovala a kašlala na tabulky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4724
4.4.14 14:09

Teď koukám do diskuze, že nejde jen o kousky, ale že jí celkově mizerně. A jak kojíš v noci? Roční dítě už vydrží 10 hodin bez jídla s přehledem.. takže pokud co 3 hodiny je v noci kojené, dá si tu pauzu přes den a pak jen tak od všeho ďobne pár lžiček na chuť. Takže pak by byla rada, utnout noční kojení. Několik kamarádek mi nevěřilo, že to jde a že to vyřeší jejich nejedlíka, ale nakonec jim nic jiného nezbylo a jediné za co si nadávaly, že to neudělaly dřív ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
4.4.14 14:12

@lekarnicka28 Ono to se zuby prilis nesouvisi. Spis nektere deti maji problem v hlave.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí