Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mariane.B píše:
Mně to normální nepřijde takhle pokopě napsáno.
Když vidím děti v okolí, tak mi to normální přijde. Všichni ho všude chválí. Ale někdy to je náročné.
Ked priroda v niecom da v niecom inom ubere.
Ako pises je to jednickar - podpor ho v tom mozno bude jedneho dna naozaj dobry a objavi nove formy medzihviezdneho cestovania (bez ironie).
To ze v inych oblastiach je slabsi je dan za vyznamne vyvinutu inu oblast. Nieco sa da naucit, nieco tak zostane.
Samozrejme overil by som ci sa nedeje nieco zle co mu brani normalne fungovat, ale inak iba postupne ucit jednotlive veci. Myslim ze stresovat ho a nutit ho aby bol ako ostatny a podla moznosti okamzite fakt nepomoze (mna to vyslovene vytacalo a just som to nerobil - som introvert a je mi uplne fuk co si kto mysli)
Zober si napriklad mna (a skolu mam uz davno za sebou): Vcera idem z prace, najskor som sa vratil lebo som zabudol zlozku s papiermi, nasledne som sa vratil lebo som zabudol okuliare, potom este raz do chladnicky lebo tam som zabudol jedlo, a stvrty krat pridem k autu a neviem kde mam kluce, prehladal som vsetky miesta kde som v praci bol a kde som ich mohol polozit alebo mi mohli vypadnut aby som nakoniec zistil ze ich mam polozene vedla vystupnych dveri aby som ich nezabudol. Strasna sranda ![]()
Ale na skole, akakolvek olympiada, sutaze, vsetko som zvladal super, dokonca po vysokej som dostal pozvanie na PhD na univerzitu ktora je v prvej trojke na svete…
Je to tazke ale aj upratovanie som sa po par rokoch dokazal naucit a uz som temer normalny ale take prihody ako uvodna sa mi stavaju stale relativne bezne…
@IcePlanet7 jde o to, že se výrazně zhoršuje. Myti rukou, splachování WC, úklid věcí… považuji za naprostý základ.
Normálně bych napsala, ze mi to takhle pohromadě popsané normální nepřijde.
Ale vždycky, když se dostanu do většího kontaktu se synovymi kamarády (14-15), tak se vracím do reality.
Když je u nás prespavacka, zuby si vyčistí jen syn. Když odejdou, vždycky tu něco zůstane. Je potřeba je doslova vyhodit, jemne náznaky nefungují.
Co jim upadne na zem, zůstane tam. Vždycky někdo neco rozlije, což resi tak, že to necim rozsmudlaji a pak se diví, že lepí…
@Svetluska55 mě víc drásá to jeho vypínání se. Něco dělá a najednou cvak a zapomene, co dělal. Úklid po sobě je lepší jinde. To jen doma kudy chodí, tudy trousí. Ale hlavně špinavé prádlo.
Máme tohle doma v dívčím provedení. Ale má to odjakživa, myslím, že je to nějaká forma poruchy pozornosti (bez hyperaktivity).
Nejspíš máš doma budoucího vědce, gratuluji! Ne, nemyslím to jako nadsázku. Mám zkušenost z velice blízkého okolí. V určitých oblastech vysoce nadprůměrný, samozřejmě hlavně v oboru, ve kterém pracuje, doma taky použitelný: manuálně zručný, opravuje, vyrábí, vaří, peče, ale věci jako time management, organizace (i sebeorganizace), plnění instrukcí, paměť, základní myšlenkové pochody selského rozumu… hrůza!
Kolik mu je?
Já mám tři syny, dva už jsou dávno dospělý a tyhle problémy nebyly, nebo jsem je neviděla?
Zato mazánek 13 let to je dílo..
@Anonymní píše:
@Svetluska55 mě víc drásá to jeho vypínání se. Něco dělá a najednou cvak a zapomene, co dělal. Úklid po sobě je lepší jinde. To jen doma kudy chodí, tudy trousí. Ale hlavně špinavé prádlo.
Taky si myslím, že tohle nedělá schválně. Prostě to tak má a bohužel nějakým buzerováním to nespravíš. Spíš bych zkusila zjistit, na co u toho myslí, jak přemýšlí a pak bych na základě toho zkusila vymyslet nějakou metodu, jak mu pomoct. Třeba na záchodě cedule „Spláchnout“.
@Stevia je mu 12.
@AnastazieB nedělá to schválně. Prostě je vypnutý. Myslí na jiné věci.
Našemu je 13+
Není jedničkář, ani studijní typ, při práci „ho bolí ruce“ co z toho kluka bude to nevím… ![]()
Boty mi teda nebere, záseky nemá, ale zas jiný věci, celkem normální puboš…
Borberář teda hroznej.
Co mám zkušenost že staršími tak v 18 letech jim vypadl mozek z hlavy, páč dospělelost..
Ve 20 jim tam zase naskočil a fajn.
Mně to přijde u puberťáka úplně normální. Včetně toho, že najednou nedělá věci, které zvládal už jako předškoláček. Zrovna dneska jsem četla rozhovor s psychologem, který uváděl, že mozek v pubertě se vyvíjí zcela mimořádným tempem, že vznikají nová spojení, ale ještě před tím stará zanikají. To mi přišlo naprosto přesný. Jako kdyby jim někdo vymazal program, na kterém jsme dřeli takové roky.
Časem to bude zase dobrý, ale pár let je to hodně náročný. ![]()
Prosím, berte název s nadhledem. Syn je skvělý a šikovný kluk. Jedničkář, studijní typ, asi i v určitých oblastech nadaný. Termín v PPP máme na podzim, předpokládám, že to potvrdí.
Ale nevrací je. Zul se někde v zahradě… asi… a boty nejsou. Přišel bos.
Ale… Čím je starší, tím se v určitém chování zhoršuje a je náročné s ním existovat. Uvedu několik příkladů. Byli jsme u babičky, bydlí kousek od nás, chtěla půjčit mouku, poprosila ho, aby doběhl k nám. Odešel a za hodinu jsem mu volala, co se děje. Zapomněl na to. To se stává pravidelně. Jde z kroužku a někde se zapomene. Píše úkol a po 2 hodinách nic, ale má udělané jiné věci.
Nesplachuje, nemyje si ruce, neuklízí po sobě. Jako předškolák neměl problém. Do 10 let to ještě šlo. Pak cvak a nic.
V pokoji má nepořádek. Opakovaně jsem ho večer prosila, aby vynesl od sebe špinavé prádlo. Nic. Nakonec ho vynesl až pod pohrůžkou, že mu nevyperu. Toto je každý večer. Nějaké instrukce, že se má svlékat v koupelně nefungují.
Někam ho pošlu a uprostřed cesty zamrzne. Půjčuje si moje boty. Dneska mi sebral sandále
Chápu, že to bude do jisté míry normální. Dejte mi naději, že to přejde?