První jízda v autoškole - jak probíhá? Rady a tipy?

63
27.6.23 08:27

Prvni jizda v autoskole

Zdravim,
Tento týden mě čeká první jízda v autoškole. Bude to má úplná premiéra. Jen jednou jsem zkoušela “ridit” (spis nastartovat a rozjet auto a chvili jezdit po parkovisti+ zaradit 1 a max 2) stalo me to dost slz :D mam z rizeni dost respekt. I kdyz je kazda autoskola jina, chci se zeptat, jsk to probhalo u vas? Neumim si predstavit prvni jizdu jet na silnici, proste ne. Taky mi prijde zd neumim veskera pravidla provozu (nebo spis si je rychle neumim vybavit). Testy si delam, uz asi 80%. Vzdy uspesne, prochazim otazky ale ted mam spis bobky z te jizdy. Nejaky tipy na zacatdk? Ocekavam ze mi auto bude zdechat. Jen moje prvni rizeni probihalo ze jsem auto startovala 15 minut nez jsem na to prisla, pak uz dobry. :lol: Spis tu ocekavam nejak povzbuzeni ze to je normalni a zadny uceny z nebe nespadl :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Capelucia
27.6.23 08:39

Hahaha, připomněla se mi první jízda. Školitel mě optimisticky naložil u autobusového nádraží. Po 2 minutach hrůzy, kdy jsem jednou vyjela taky na chodník, zahlásil, že ok, jede se nejdřív na cvičák. :lol: Divil se, že opravdu řídím poprvé, že většinou si to lidi už někde vyzkoušeli.
Jak jsem si to vyzkoušela, pak to už šlo :D.

• Citovat
  • Upravit
3038
27.6.23 08:40

Nikdo normální tě okamžitě nevyžene do provozu. Bude to nejspíš parkoviště, nebo zapadlá ulička.
Zkus se co nejvíc uvolnit.
Za začátku, než zvládneš zároveň ovládat auto a sledovat značky, ti bude instruktor stejně všechno říkat, takže nevadí, že nemáš v malíku značky a předpisy.
Když by bylo nejhůř, má u sebe vlastní pedály, tak to prostě ubrzdí/rozjede on.
Chcípání je esence autoškoly. Neboj a zkus si to užít :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
27.6.23 08:41

Nejspíš té instruktor nepustí do ektra provozu nebo na divoký silnice. Někde by mohli mít trenažér. Tam mi to vůbec nešlo. První jízda byla dopoledne a ne na moc frekventované silnici s malým provozem a vyceněné na rovině. Instruktor je tam taky a umí to auto zastavit když je potřeba. Jediné co ti přeju, abys nechytila blba jako já. Co ti znechutí řízení. :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
27.6.23 08:48

Dělala jsem řidičák cca 25 let zpátky. Na malým městě, v zimě. Přesně si pamatuju, jak den předtím nasnezilo a druhý den do toho zapršelo, ideální jak to zmrzli, led všude…
Sraz byl na parkovišti u nádraží, vlastně takový odstavný pruh, kde se vjíždí rovnou na hlavní silnici.
Instruktor znal mého tátu, myslel si, že mám nějakou domácí prupravu, tak mi optimisticky říká, abych se otočila a jela v podstatě na druhou stranu :mrgreen: Na to já mu říkám, že sedím autě poprvé a že to není nejlepší nápad, tak jsme se teda zázrakem zařadili do jízdního pruhu, už ani nevím kde všude jsme jezdili, ale památná věta na konci. Další jízdy ruším a jdu si dát koňak :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
7956
27.6.23 08:49

Já měla nejdřív trenažér, asi jednu hodinu a pak rovnou do provozu. Řidičák jsem dělala v Praze, takže rovnou do provozu. Instruktorovi řekni, že jsi nikdy neřídila a třeba Tě vezme někam na parkoviště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35970
27.6.23 08:51

Trenažér, ale ten mě přišel úplně k ničemu. Pak jsme jezdili v areálu školy a pak teprve do provozu v málo frekventovanych místech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
462
27.6.23 09:02

Já jsem nejdřív jezdila s instruktorem na letišti, abych dostala to auto do ruky. Takže rozjíždění, řazení atd. Až další jízdu se jelo na silnici a začínali jsme v uličkách, kde skoro není provoz. Já měla teda průpravu od táty, kterej mě tahal po loukách, takže rozjíždění mi nedělalo problém. Nebo jsme pořád někde jezdili, táta řídil a zkoušel mě z křižovatek a značek. Problém mi dělal akorát odhad. Měla jsem pocit, že když proti mně jede kamion, tak se na tu silnici nikdy nemůžeme oba vejít, takže jsem drhla krajnice. :D Ale taky jsem byla vystresovaná, když to bylo poprvý v provozu. Ale zvládnout se to dá, instruktor ví, co má dělat, od toho tam má pedály. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
27.6.23 09:02
@amuuk píše:
Zdravim,
Tento týden mě čeká první jízda v autoškole. Bude to má úplná premiéra. Jen jednou jsem zkoušela “ridit” (spis nastartovat a rozjet auto a chvili jezdit po parkovisti+ zaradit 1 a max 2) stalo me to dost slz :D mam z rizeni dost respekt. I kdyz je kazda autoskola jina, chci se zeptat, jsk to probhalo u vas? Neumim si predstavit prvni jizdu jet na silnici, proste ne. Taky mi prijde zd neumim veskera pravidla provozu (nebo spis si je rychle neumim vybavit). Testy si delam, uz asi 80%. Vzdy uspesne, prochazim otazky ale ted mam spis bobky z te jizdy. Nejaky tipy na zacatdk? Ocekavam ze mi auto bude zdechat. Jen moje prvni rizeni probihalo ze jsem auto startovala 15 minut nez jsem na to prisla, pak uz dobry. :lol: Spis tu ocekavam nejak povzbuzeni ze to je normalni a zadny uceny z nebe nespadl :lol:

Měla jsem asi jednu jízdu na trenažeru, pak hned do provozu. Autoškolu jsem dělala v centru Brna, psychicky to bylo náročné, to ne že ne :lol: ale dalo se to zvládnout :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
27.6.23 09:08
@korn123 píše:
Měla jsem asi jednu jízdu na trenažeru, pak hned do provozu. Autoškolu jsem dělala v centru Brna, psychicky to bylo náročné, to ne že ne :lol: ale dalo se to zvládnout :D

Taky me ceka centrum Brna :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
562
27.6.23 09:18

Pročítám tuhle diskuzi, protože jsem na vážkách, zda se přihlásit ve svých 36 letech do kurzu autoškoly. Možná by bylo vhodné manželovi občas vypomoci s řízením na dlouhých cestách. Asi se k tomu ale nikdy neodhodlám. Ale kdyby jo, tak taky budu dělat v Brně. Pak napiš, jaké to bylo :) Manžel mi jednou dovolil si to zkusit s našim autem, nastartovala jsem asi na stopadesátý pokus a skončila v kupě hnoje :D Moc sebevědomí to zkoušet dále mi to teda nedodalo :mrgreen: Ty ses k tomu odhodlala, věřím v Tvůj úspěch!

@amuuk píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35970
@amuuk píše:

Tak to te nejdřív nejspíš vezme na starý letiště, tam jsou prostory na učení, nějaký kužely atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317

Buď v klidu. V autoškole jsou na to zvyklí. Komu se daří, tak ten jde třeba už první jízdu do provozu, komu ne tak se placatí klidně dvě jízdy na parkovišti. Předpisy ti ze začátku bude pomáhat hlídat instruktor až postupně to bude nechávat jen na tobě a i tak klidně zasáhne, kdybys chtěla projet blbě křižovatku. Neboj to dáš, stačí nedělat machry a přiznat si co ti nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
27.6.23 09:19
@NEITIRI píše:
Pročítám tuhle diskuzi, protože jsem na vážkách, zda se přihlásit ve svých 36 letech do kurzu autoškoly. Možná by bylo vhodné manželovi občas vypomoci s řízením na dlouhých cestách. Asi se k tomu ale nikdy neodhodlám. Ale kdyby jo, tak taky budu dělat v Brně. Pak napiš, jaké to bylo :) Manžel mi jednou dovolil si to zkusit s našim autem, nastartovala jsem asi na stopadesátý pokus a skončila v kupě hnoje :D Moc sebevědomí to zkoušet dále mi to teda nedodalo :mrgreen: Ty ses k tomu odhodlala, věřím v Tvůj úspěch!

Dekuji moc. Je mi sice pres 20, ale od 18 se dokopavam. Uz nastal cas, pritel mi take s prvnim rizenim pomahal. Nastartovavani auto = katastrofa. Stalo to slzy, tlak tak 200. Ale pak uz lepsi. Dam vedet :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
27.6.23 10:40

Prvni jizdu jsem mela na prazdnem parkovisti. Taky jsem byla nepolibena, byla jsem rada, ze jsem se po mnoha pokusech rozjela :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová