Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ano.
Zakázala jsem kamarády oběma dětem. Mám už starší děti. Jednomu je 9 a druhému 11. Starší má spolužáka, co se s nim chce kamarádit, nebo mu ubližuje. Tam jsem i spolužáka vykázala od našeho domu.
Mladší má spolužáka, od kterého nosí vulgarity a pak si maminka stěžuje, že to je od naseho. Tam jsem taky zakázala, aby se s ním bavil.
A o jak staré dítě se jedná?
Děti si kamarády vcelku vyselektovaly postupem času už od školky samy
K nám má zakaz vstupu (po vícero incidentech) jen jedno dítě, ale to spíš proto, že je neskutečně vlezlé, než že by se s ním moje děti chtěly vidat i mimo školu.
Napadli mě, že ono je jednodušší dítěti zakázat kamarády, než ho vychovávat v reálném světě, kde existují i ne zrovna slunickove situace a lidé. ![]()
Dobrá otázka..zakázala bych v momentě kdy vím, že kamarád kouří nebo šikanuje nebo něco podobného.. vulgarismy u nás doma netolerujeme ale samozřejmě se tomu člověk pomalu ani venku nevyhne..na hřišti se mi docela stává, že nejeden tatínek zařve v dobré náladě na svého druhého kamarád tatínka „tak je pošli do prele kudy“ v domnění že tomu děcka nerozumí.. takhle mi přišel nás dvou a půl letý syn domů s tátou a syn „do piiiiiii*i“.. já vyplestila oči a říkám „to je škaredé slovo, takhle doma nemluvíme“.. vzhledem k tomu, že vím, že náš táta takhle vůbec nemluví tak to pochytil někde na pískovišti..
Byla bych schopná zakázat kamaráda, pokud by tam bylo patologické chování. Ale zakazovat kamarády kvůli mobilům, sladkostem apod, tak to už vidím jako patologický chování rodiče, který neumí akceptovat, že je život i mimo jeho mantinely a má potřebu přehnané kontroly. Tohle dítě spíš poškodí, než aby to bylo k prospěchu jeho vývoje.
@Janli já si tohle právě uvědomuji. Ale dítěti je 7 a nechci, aby celé odpoledne koukalons kámošem do mobilu. Navíc je z toho pak trochu mimo
. Když tráví čas na zahradě s jinými dětmi, je vše super. Některé děti přijdou, mobil odloží na botník a jdou si hrát, ale doma jinou zábavu neznají. A já nechci, aby tam moje dítě chodilo
. S těma sladkostma je to taky blbý, moje dítě přemíru cukru nezvládá, ale nedokáže si nevzít.
Holky bacha na to. Zakazování kamarádů stejně funguje jeden do určitého věku. Pak už jsou děti dosti sofistikované na to aby se ve škole kamarádily s kym uznají za vhodné.
Příspěvek upraven 25.06.23 v 14:05
@Janli píše:
Byla bych schopná zakázat kamaráda, pokud by tam bylo patologické chování. Ale zakazovat kamarády kvůli mobilům, sladkostem apod, tak to už vidím jako patologický chování rodiče, který neumí akceptovat, že je život i mimo jeho mantinely a má potřebu přehnané kontroly. Tohle dítě spíš poškodí, než aby to bylo k prospěchu jeho vývoje.
Píšu, že je jednodušší zakázat kamaráda, než dítě vychovávat a držet s voje hranice, proč u nás nebude tuna sladkosti a neomezený mobil…
Protože pokud je dítě chytlavé, bude chytlavé i za 5 let, zvlášť pokud bude žít jak skleníková kytka v nějaké ideální bublině maminkou schválených sociálních kontaktu.
Spíš bych tedy pracovala na tom, aby dítě nemělo tendenci napodobovat každou ptákoviny, co vidí, a rozvíjeli u sebe nějaké kritické myšlení a kontrolu.
Otázkou je, jak dlouho tohle „zakazování“ bude/může rodič dělat. Úderem určitého věku fakt nezakazes dítěti se s dotyčným bavit ve skole nebo se vídat mimo školu někde na hřišti, v parku apod.
Přesně tak. V 7 letech může mít matka dítě v pohodě pod kontrolou ale pokud to dítě nebude chtít zavírat doma napořád jednou tu kontrolu prostě ztratí.
@Anonymní píše:
@Janli já si tohle právě uvědomuji. Ale dítěti je 7 a nechci, aby celé odpoledne koukalons kámošem do mobilu. Navíc je z toho pak trochu mimo. Když tráví čas na zahradě s jinými dětmi, je vše super. Některé děti přijdou, mobil odloží na botník a jdou si hrát, ale doma jinou zábavu neznají. A já nechci, aby tam moje dítě chodilo
. S těma sladkostma je to taky blbý, moje dítě přemíru cukru nezvládá, ale nedokáže si nevzít.
Jenomže to nemusíš řešit zakazování kamaráda. Prostě vysvětlíš, že k Pepíčkovi půjde jen na hodinu (a smiris se s tím, že tu hodinu procuci na mobilu) a pak půjde domu/přesunou se k vám, kde platí tvoje pravidla = bez mobilu si hrajte na zahradě.
Stejně tak bude chodit že školy sám a nakoupí si v nejbližší večerce za kapesne, co bude chtít a ještě to stihne spraskat, než dojde domu. Taky jsme měli takové období. Nezakazovala jsem, vysvětlovala a max stanovila limity (tu jednu colu si vypij klidně dneska, tu druhou až zítra).
Nikdy jsem zadneho kamarada nezakazala a ani to nemam v planu, pokud nebude na moje dite hnusny nebo to nebude fakt hodne problemove dite.
Kvuli mobilum a sladkostem bych fakt nic nezakazovala
kde bydlime ma vetsina deti mobily az od tech 11-12 let a do te doby ma sem tam nekdo tablet… kdyz do toho bude moje dite jednou za uhersky rok koukat nekde na navsteve, asi s tim problem nemam
a sladkosti se daji uplne v klidu vyresit predchozi domluvou s rodici. Moje deti maji treba kamarady, kteri nemuzou lepek, maji alergii na nejake ovoce, a tak dale, rodice to vzdycky dopredu reknou a ja dam samozrejme pozor, aby ten prcek nic takoveho nesnedl
Zakázala jsem spolužáka, protože má problémy ve škole i mimo školu a syn se od něj dost učil. Ale je to spolužák, takže se mu prostě nevyhne.. Takže hlavně doma neustále vysvětlujeme proč je chování spolužáka špatně a co se nedělá atd atd, jako kolovrátek.
Ale ono je to stejně k ničemu, každé dítě má svoji hlavu. Viz ty děcka co lezly na vagóny nebo ten kluk, co se opil tak, až to nepřežil. Myslíte, že jim to rodiče neříkali? Pochybuju. Odmala do nich můžeš hustit horem spodem a radši se k tomu i modlit, aby nedostali nějakej podobně skvělej nápad ![]()
Nám doporučila na poslední třídní schůzce třídní, ať jedné dceři krouhneme kamarádku, že ji stahuje nepěkně. Ovlivňuje ji v myšlení. Naváděla ji ke lhaní. Jsem ráda, že měla stejný názor. Dceři jsem ji nezakázala. To vůbec. Smí k nám dál chodit, ale nastavila jsem dceři zrcadlo. Aby lépe sama viděla, jak se její kamarádka chová.
Mi se třeba pak nelíbilo, když k ní dcera šla. Že její matka mi volala, jestli naše holka u nich smí přespat nebo zůstat dýl, než měla dovoleno. A udělala to ta matka několikrát. Tak to jsem se rozčílila. Že naše dcera má svůj telefon. Má svoji pusu. A nebude ji nikdo dělat tiskovou mluvčí. Své záležitosti si bude domlouvat sama. Od té doby je od matky klid. Její holka se stáhla. Protože jsem otevřeně řekla, jaká budou pravidla.
Ne, nezakazala
i když jsem měla už fakt sto chuti mu ho zakázat, ale skousla jsem to
paradoxně maminka onoho kamaráda mu našeho syna zakázala, tak si ho akorát přejmenoval a tri roky se teda její syn nekamaradi s Pavlem, ale s Tobiasem
🤦♀️ 😅
Takže jsem vlastně rada, ze jsem ho nezakazala já, protože jak vidno, nějaký efekt to nemá
spíše naopak.
Nezakazuju, ale dceři jsem vysvětlila, co a proč se mi nelíbí a trochu jsem jí upravila trávení času, aby se s dotyčnou méně potkávaly. Dcera sama časem pochopila, že děvče se nechová úplně ok. Občas se ještě vidí, ale dcery zájem opadl.
Snad to nebude moc výbušné téma, zakazujete/vybíráte dětem kamarády? Nikdy jsem si nemyslela, že bych něco takového dělala, ale… Dítě je snadno ovlivnitelné a chytá šílené vzorce chování. Podotýkám, že nemám úplného hodňouše, ale v případě vhodné společnosti je to zlaté dítě. Mám kamarádky se stejně starými dětmi a s některými se vídám jen bez dítěte, samozřejmě proběhla řada výmluv.
Vadí mi sladkosti, mobily, agrese a sprosté chování… Jo, máme i super kamarády stejné krevní skupiny, ale tam to kamarádství je spíše kvůli dětem.