Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj, tak jsem asi zase za de-bila. Byla jsem 12 dnů hospitalizovaná pro zkracující čípek. Moje doktorka naměřila 18mm, za tři hodiny na příjmu v nemocnici mi naměřili 28mm(a to jsem samozřejmě neměla klidový režim, musela jsem rychle domu zabalit věci atd.), před 8 dny mi naměřil doktor v nemocnici zase 18mm a řekl, že se otevírám zevnitr. Za dva dny kontrola s jinou doktorkou a čípek byl zase 23mm, dnes po 6 dnech ráno čípek jen 11mm. Žádné bolesti jako kontrakce nemám, jen tvrdnuti břicha a píchání v podbřišku občas, ale to je prej z natahování dělohy. Doktorka mě pustila domu, dnes jsem 30+1 a že prej to otevírání ze vnitr dělají kontrakce, že je blbý že je nepoznám. Tak se jí ptám, co bych jako měla přesně cítit, abych věděla. A ona že něco jako menstruační bolest+tvrdnuti, ale to teda vůbec necítím. Jako tvrdne mi břicho, ale můžu s tím normálně chodit apod. Je možný to nějak nepoznat? A jak je možný že se mi ten cipek takhle pořád mění? Jako měla jsem hodně otázek, ale odpovědi paní doktorky nic moc.
Teď mám navíc strach abych nerodila dřív. Ale co jsem četla, tak je to dost individuální, ale mám divný pocit doma.
Ano, čípek svojí velikost mění. Proto nelze na 100% říci, zda se bude jednat o porod dle délky čípku. Ale já teda kontrakce opravdu poznala ![]()
Když jsem byla v porodnici v rizikové poradně, byla tam paní taky na běžné kontrole a z kontroly ji vezli okamžitě na porodní sál, že je otevřená na 4 cm a rodí. A paní pořád opakovala, že to není možné, že ji jen lehce pobolívalo břicho.
Holt každý má to vnímání bolesti nastavené jinak.
U mě to bylo naopak, já se svíjela v bolestech, ale na monitoru ani ťuk, takže prý nerodím. Dítě se narodilo 15 minut poté, jen tak tak to nebylo na chodbě.
Zapojím se do diskuze, odtekla mi voda do porodnice jsem dojela na 8cm otevřená a nic se nedělo
dvě tři hodinky nic a pak šílená bolest do břicha která byla výraznější a častější. A pak na sále nic, prý zatlačte a já to nejde nic se neděje. Naštěstí to za chvíli šlo. Hlavně klid
![]()
Já měla čípek zkrácenej dlouho předtím než přišel čas. 1,5, 1,2 co si pamatuju. Pořád to řešili a v pohodě jsem obě těhotenství dotáhla k termínu. Nejdřív mi jen občas tvrdlo břicho, potom tvrdlo břicho s tupou neznatelnou bolestí, spíš bych to nazvala jako nepříjemné než bolestivé. V nemocnici na kontrolách mi říkali, že děloha „trénuje“ a mám být v klidu. A tak cca 2 týdny před porodem už to bylo tvrdnutí s bolestí dole v podbřišku a zádech, ale když jsem si na chvíli šla lehnout, přešlo to (instukce byly počkat jestli budou kontrakce pravidelné po 5ti minutách tak dojet). Když jsem rodila tak to samé, jen to nepřešlo a bolest se naopak začala znatelně stupňovat. Podle mě to poznáš. Buď začnou kontrakce, nebo praskne voda. Každé těhotenství sice je jiné, ale jestli máš 30tý týden a občasné tvrdnutí, nebála bych se.
Přidávám se, taky mě někdy od 30tt strašili s předčasným porodem, malá natlačená hlavičkou strašně nízko, v 36tt hospitalizovaná pro spotřebovaný čípek, otevřená pro prst s nálevkou, doktorka mě posílala z kontroly rovnou do porodnice s tím, že nejpozději do zítřka porodím, žádné bolesti jsem neměla
No, v porodnici mě zkontrolovali s tím, že už to kdyžtak oddalovat a zastavovat porod nebudou, že už se to zvládne a že můžu víceméně porodit kdykoliv, ale pustili mě domů, že nemá smysl, abych tam zůstávala, jenom jsem se měla doma šetřit. Nakonec jsem rodila v 40+3 a už jsem toho měla fakt plné zuby a kontrakce jsem rozhodně poznala
Nejlepší vždycky byla moje gynekoložka, která se se mnou na každé kontrole loučila slovy, že příšte už se určitě neuvidíme - a to celkem 5× ![]()
Já třeba kontrakce nepoznala
měla jsem jen divný pocit, tak jsme jeli na kontrolu do porodnice - v klidu jsem ráno šla na 45 venčit pesany, nasnídala se, pobalila a vyrazili jsme. Když mi točili monitor, tak se na mě tak koukali, že si tak v klidu sedím - pak mě prohlídli a na 3 cm - rovnou na sál - za cca 2 hod byl venku.
Ahoj, tak jsem asi zase za de-bila. Byla jsem 12 dnů hospitalizovaná pro zkracující čípek. Moje doktorka naměřila 18mm, za tři hodiny na příjmu v nemocnici mi naměřili 28mm(a to jsem samozřejmě neměla klidový režim, musela jsem rychle domu zabalit věci atd.), před 8 dny mi naměřil doktor v nemocnici zase 18mm a řekl, že se otevírám zevnitr. Za dva dny kontrola s jinou doktorkou a čípek byl zase 23mm, dnes po 6 dnech ráno čípek jen 11mm. Žádné bolesti jako kontrakce nemám, jen tvrdnuti břicha a píchání v podbřišku občas, ale to je prej z natahování dělohy. Doktorka mě pustila domu, dnes jsem 30+1 a že prej to otevírání ze vnitr dělají kontrakce, že je blbý že je nepoznám. Tak se jí ptám, co bych jako měla přesně cítit, abych věděla. A ona že něco jako menstruační bolest+tvrdnuti, ale to teda vůbec necítím. Jako tvrdne mi břicho, ale můžu s tím normálně chodit apod. Je možný to nějak nepoznat? A jak je možný že se mi ten cipek takhle pořád mění? Jako měla jsem hodně otázek, ale odpovědi paní doktorky nic moc.
Teď mám navíc strach abych nerodila dřív. Ale co jsem četla, tak je to dost individuální, ale mám divný pocit doma.