Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hanulko to je mi líto, že u vás ta vojtovka probíhá takhle, nemáte možnost jít k jiné rehabce? ono je to holt taky o lidech, jako všude a je blbý, když zrovna u takovéhle věci člověk narazí na blbce, naše fyzioterapeutka byla v tomto úplně zlatá, nikdy malého nenechala trápit a když se mu nelíbilo, tak raděj ukazovala na hadrové panně, nebo vymyslela jiný cvik, který by nebyl tak nepohodlný
gvilli jestli máš o vyšetření od neuroložky pochybnosti, tak se poraď ještě s jinou, ale určitě bych to nenechala jen tak být, protože tobě se to zdá jako prkotina, my na to nemáme trénované oko, doktor vidí i věc, které my si nevšimneme, nebo nám to připadá právě jako maličkost, samozřejmě rozhodnutí cvičit je jen na tobě, nikdo tě nutit nemůže, ale podle mě vždycky je lépe podchytit malý problém, cvičit třeba jen chvíli, než to nechat být a pak to složitě napravovat až to napáchá nějaké škody, čím větší prcek bude, tím hůře se bude všechno napravovat a pak už to opravdu bolet bude
jinak teda už jsem lehce alergická na ty řeči „za nás se to přece taky dělalo/nedělalo a taky žijeme a jsme zdraví“
jistě, když jsme byli malí, tak se takové věci neřešili, ve třech měsících jsme všichni jedli piškoty, v roce guláš s knedlíkem, v půl roce dítě sedělo, a pak se všichni diví, kolik je kolem alergií, každého druhého člověka bolí záda …
Qvilli, tak bych být tebou zašla ještě k jinému neurologovi, pokud se ti to nezdá ![]()
My jsme Vojtovku cvičili několik měsíců. První cviky mě učili už v porodce (malá byla nedonošená), pokračovala jsem v tom i doma, i když trochu jsem to flinkala a až za 2 měsíce jsme šli na rehabku. „Vyfásli“ jsme super fyzioterapeutku, první, čeho si všimla bylo, že malá preferuje pravou stranu. Mně to přišlo jako prkotina, tak jsem se zeptala, proč je to tak důležitý a ona mi to vysvětlila. A vysvětlovala mi pokaždý, když mi něco nepřipadlo jako nějakej echt důvod pro to cvičit dál. Přesvědčila mě a já cvičila. Myslím si, že Vojtovka nebolí, jen nutí mimčo dělat cviky, který zrovna nechce a nemůžeš mu to vysvětlit
Prostě ho omezujou v pohybu, co by chtělo zrovna dělat. Malá někdy řvala ,někdy ne. Ale výsledky skvělý. Vývoj se nám podařilo dohnat ještě před jejími prvními narozeninami - začala pár týdnů před rokem chodit
Takže já Vojtovku (a tu naši skvělou fyzioterapeutku) jen chválím
Dřív se sice necvičilo, ale bůhví, jak by na tom malá byla a popravdě ani to vědět nechci ![]()
Ahoj holky.
Všem Vám moc děkuji za reakce. K jinému neurologovi přeci jen půjdem, né že bych to chtěla nechat být, to nee. Já samozřejmě budu cvičit, jen mi to přišlo ukvapené z jedné uplakané návštěvy dělat závěry..Jen mě zajímalo, co si o tom myslíte..Třeba to klincání, to mi bylo vyloženě líto u doktorky, jako bych mu nějak ubližovala.. A to nošení, já bych ho i nosila správně, ale řekl mi to někdo???? ![]()
(a zrovna ta sestra, ke které mě posílá, je prej pěkná saďourka )
A nebude problém u dětské, aby mi vystavila ještě jeden poukaz na vyšetření?
Problém určitě nebude, máš právo na to vybrat si lékaře. S tím hojdáním si myslím že neděláš nic špatného i Dr. Krpp ho doporučuje. Určitě není dobré prudké třesení a necitelné vyhazování do vzduchu (mimochodem dřív hodně praktikovaná metoda
ale to jistě neděláš, takže si myslím, že je to v pořádku.
Stune**** to čtu hrozně ráda s tím houpáním (netřesu, ani nevyhazuji
) protože když mi to řekla, připadala jsem si jako hrozná matka.. co že to svému dítěti dělám! Ale když pláče, tak jedině tohle ho uklidní.. ![]()
ahoj holky,co se týká dotazu zakladatelky, s tím vývojem je to těžké,z vlastní zkušenosti vím,že dítě, které projde neurologií tu Vojtovku vyfásne, neb které umí ve 2 měsících ukzkově pást koníky, na loktech s otevřenou pěstičkou…my taky cvičily,je tam ryziki skoliozy, ne že by se dítě nějak nevyvíjelo, zaostávalo, ale když jsem byla v klidu s tou naší RHB sestřičkou na kafe tak mi povídala, že jejich lékaři(RHB) ted chodí do škol se dívat na zádíčka dětí, v první třídě má skoliozu 90% dětí, ve třetí už téměř všichni,osvěta typu neposazovat děti, neužívat chodítka hopsadla …už v tu v době kdy tyto děti byly mimča byla, ono je to spíš tím, že část je dána geneticky, a i když s mimčem budete dělat jen to co se má,poctivě cvičit, ale on si ve 3 letech sedne k počítači, v šesti dostaně aktovku kterou sotva unese, v deseti bude chtít tašku do školy přes jedno rameno…tak to ty záda odnesou…
Proto v této otázce bych se řídila spíš názozem pediatra, protože ten vidí spoustu dětí od malička co dělají různé psí kysy,přeskakují různé fáze, ale vyvinou se naprosto v normě, než tech neurologů, kteří hned vidí tu patologii…ale to je jen můj názor a každá maminka si to musí rozhodnout sama, jen pro uklidnění, Vojtovka nebolí,nechala jsem si to vyzkoušet na sobě, jen se těm mimoušům nelíbí co jim ty svaly dělají.
Co se týka toho třesení, tam bych byla opravdu opatrnější, jasně nevím jak si sním houpala, třeba to bylo opravdu nevinné, ale syndrom třeseného dítěte je opravdu svinstvo a ty mikrotraumata mohou vznikat…
Hanulko, naprosto tě chápu, měla jsem stejný pocit u rehabky. Cvičili jsme vojtovku kvůli rotaci pánve a jakmile to bylo srovnané, tak jsme frnkli, rehabka už si brousila zuby na další cvičení, protože je Mates lenoch a nepřetáčel se.
Existuje ještě Bobathovo cvičení, mělo by být méně drastické než Vojtovka, akorát není tak rozšířené. Je nějaká asociace Bobatha, je tam i seznam rehabek, které to umějí cvičit.
Mates furt ani se neplazí, nesedí, neleze, takže asi nás cvičení nemine, ale půjdu do _bobatha, i kdybych měla jezdit kdoví kam.
Quilly, ten pocit dobře znám. Doktor totiž nemá jednu informaci, kterou ty ano. Že se dítě vyvíjí. Ty vidíš ty pokroky, které dělá tvé dítě svým tempem, ty víš, o co se v posledních dnech snaží, i když to neumí. Asi je dobré toto doktorovi říct a dát na toho, který to vezme v potaz.Pokud to v potaz vezme a přesto doporučuje cvičení, tak fajn, jen se ho zkusit zeptat na nějakou alternativu, protože některé děti fakt snášejí vojtovku hodně špatně.
bohuzel jsem se z brna prestehovalä na male mesto, kde je jedna rehabilitace a ta umi cvicit jen Vojtovku.....mam znamou, ktera na VS vystudovala rehabilitaci a prave v brne cvici i s miminkama a vim, ze se s nima necvici jen vojtovku, ale i jine rehab.cviky, ruzne protahovani formou hry apod.
ja doma s malou cvicim, nechci taky nic zanedbat, me ale primo sokovalo to cviceni, co s ni vcera delala ta zenska na rehabce, to mi prislo prehnany, nenechala malou vubec vydechnout, proste asi 15 minut cviceni a rvani ![]()
pokusim se podivat na tu druhou metodu, ale pochybuju, ze tady u nas ji nekdo bude cvicit…
jinak musim souhlasit s tim, ze zada se diteti zkazio klidne az ve skole, ja se v 10ti vytahla strasne rychle a dusledkem toho prave svaly na zadech nestihaly a byla z toho skolioza, a musim teda znovu opakovat, ze me to cviceni bolelo, jenze uz sem byla dost velka na to, abych si to uvedomovala a nervala u toho......
Hanulka82 píše:
ja se v 10ti vytahla strasne rychle a dusledkem toho prave svaly na zadech nestihaly a byla z toho skolioza, a musim teda znovu opakovat, ze me to cviceni bolelo, jenze uz sem byla dost velka na to, abych si to uvedomovala a nervala u toho......
Otázka je, jestli jsi cvičila opravdu Vojtovku? Navíc si myslím, že to pak může být i tím, že máš svaly mnohem pevnější, než ty malinké děti, a tím pádem jiný pohyb, než chtějí „samy“ dělat, je stojí víc přemáhání a tím třeba i bolí. Zatímco u dětí je všechno tak ohebné, že kolikrát žasnu… Zkus si někdy lehnout, nebo dokonce USNOUT jako malé dítě, mě by to tedy bolelo určitě
.
Těžko říct, ono to miminko opravdu neřekne „au, to bolí“, ale soudím podle Ondry, kdyby to bolelo, tak by řval pokaždé, řekla bych…
ahoj Qvilli, taky mame za sebou 2 měsíce cvičení Vojtovky, podle mně žádná hrůza. Rehabilitační nám cvičení sama ukončila, že je to OK, budeme mít ještě kontrolu na neurologii. ale já teda víc věřím rehabilitační, jednak je to moje známá, a taky mám na ní skvělé reference. možná i pro vás by to bylo řešení, najít dobrou rehabilitační, ta udělá s malým pár chmatů a řekne ti, jestli cvičení potřebuješ nebo ne (upozorňuji, že mají práce víc než dost, u té mojí je plno na 2 měsíce dopředu!).
Mně se taky zdálo, že Evinka nemá až tak velký problém - preferovala točit hlavu do jedné strany ve 3 měsících. A pak mi rehabilitační ukázala, že to zdaleka není všechno - už měla skrácené svaly na krku (tak to asi už bolí když se svaly natahují), tahalo jí to rameno k hlavě, rušilo jí to rovnováhu na břiše, kompenzovala to tak, že tlačila levou nohu do podložky a měla už asymetrické svaly na půlkách prdelky. na zádech jí pak tahalo nožky do pravé strany, nebyla schopna položit pánev symetricky na podložku a opírala se jenom o jeden kyčelní kloub. a že to není problém? vždyť celý pohybový aparát se vyvíjí i podle toho jak je zatěžován. a časem bych řešila špatný kyčelný kloub? nebo skoliosu? taky jsem nevěděla co mám u dítěte sledovat… Naši rodiče to u nás asi nesledovaly, necvičily… ale pokud ušetřím své dítě od bolestí zad nebo problémů s kloubama, tak klidně cvičit i Vojtovku.
Vojtovka je dobrá metoda, velice účinná, ale hlavně ji musí provádět zkušená osoba aby nenadělala paseku!
Tak já to vidím úplně obráceně, raději cvičit Vojtovku se zdravým než něco zanedbat. I náš Míša brečel, ale fyzioterapeutka nebyla nijak drsná, vždycky předvedla, pak ho nechala zklidnit a pak zas. Doma mu při cvičení zpívám písničky a většinou nepláče.
K tomu nošení dětí - já taky zažila šoky asi ve 3 měsících, když se mi cvičitelka na dětském cvičení snažila šetrně naznačit, že takhle ne
Tak jsem začala zjišťovat, zaplatila si extra lekci i s tátou. Sice to vypadá, že ze mne jen chtěla vytáhnout peníze, ale zas jsem ráda, že jsem začala pořádně klubíčkovat a správně nosit - sice pozdě, ale přece. Oni to správné nošení ukazovali i v porodnici, ale byla jsem tak vyplesklá z porodu, že jsem to po návratu úspěšně zapomněla. ![]()
neboj a nestresuj, taky souhlasim se zakladatelkou, mala nepasla snad do 5mesice, sotva drzela hlavicku a ma lekarka to vubec neresila, ze kazde dite je jine a nikde sme nebyli, a mj ted je aktivka a od 10 mesice beha sama, vubec bych to neresila papa
Janik děkuji, já jsem hrozná citlivka, všechno si moc beru.. Nechci nic zanedbat, ale právě že každé dítě je jiné..Já jsem taky prej nelezla a seděla jsem až v 10m
taky jsem nebyla žádnej rychlík a teď jsem zdravá ![]()
Ahoj,
ja bych se asi rozhodla az podle rehabilitacni sestry…
S dcerou cvicime od 2 mesicu, ale uz driv se u nas objevila svalova strnulost - proste se hrozne sponovala. Porad zatate pesti, hodne sponovala nohy a nase detska doktorka to nechtela nechat a jsem moc rada, ze to nenechala byt. Byly jsme u rehabilitacni doktorky a pak u fyzioterapeutky. Na tu jsme meli fakt velke stesti. Na deti je strasne mila, evidentne vi, jak s nima setrne zachazet (je ji cca 25-27) a je fakt super. Vsechno mi vysvetli.
Navic bylo fakt strasne poznat, jak Madle ta Vojtovka pomohla - po tydnu cviceni se zacala uvolnovat a po 14 dnech uz to bylo skoro v poradku.
Ted mame jiny cvik, protoze kazdou strasnu tela zatezuje trochu jinak. Ja vim, ze to neni nic dramatickeho a jsem si jista, ze i kdybysme necvicily, tak to asi nebude nic hrozneho, ale kdyz vim, ze ji muzu pomoct, aby to bylo lepsi…
Nastesti u cviceni moc nebreci, sice heka vzteky (protoze se ji nelibi, ze se nemuze hybat tak, jak chce ona), ale plac to neni skoro nikdy.
Kazdopadne kdyby nejaka sestra cvicila s malou jak to popisovala Hanulka 82, tak bych od ni asi chtela k nekomu jinemu.