Nepřijati do školky, co teď?

714
22.4.11 13:20

Nepřijati do školky, co teď?

Ve středu jsem se dozvěděla, že naší Terezku nevzali do školky. 9.9. jí budou tři a mně skončí tříletá rodičovská. Měla jsem práci na dobu určitou a ta mi skončila, takže jsem bez práce a novou si teď hledám. Jsme z vesnice, kde školku nemáme a spadáme pod město. Sem nás nevzali, protože prý nemají kapacitu a brali děti do srpna.

Jenže mně skončí rodičák a měla bych nastoupit do práce nebo se nahlásit na pracák. Ale ten mi nabídne práci a já do ní musím abych měla nárok na podporu, že jo? A kam mám dát dceru, když mi jí do školky nevzali? Nebo s ní mám být doma zadarmo? Stejně si musím platit zp a sp. :zed:

Chystám se příští týden sem na sociálku poradit, ale nejdřív jsem to chtěla probrat tady s vámi, protože zdejší pracovnice ve mně moc důvěry nevzbuzují. :nevim:

Do školky se chci odvolat a napsat do odvolání, že musím do zaměstnání, ale dle slov ředitelky mi to nepomůže a Terku stejně nevezmou. :cert:

Poraďte vaše zkušenosti, co myslíte? Jde to nějak řešit, kromě toho najít si práci a platit soukromou školku? Ovšem ty už taky zápis měly a jsou plné. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6093
22.4.11 13:25

A co nějaká školka v okolních vesnicích? Ty většinou nemívají plno.

Co vím, můžeš zůstat doma s dítětem do 6 nebo 7 let (nevím přesně), sice zadarmo, ale nemusíš platit ani ZP ani SP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
22.4.11 13:27

Jsem v podobné situaci, taky nemám na příští rok školku.

Cappy, mladýho mi právě nevzali do té vesnické školky, je nacvaknuto všude :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
36544
22.4.11 13:27

taky jsem slyšela že ZP a SP platí „stát“ za matku do nějakých 7mi let věku dítěte… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
22.4.11 13:28
Cappy píše:
A co nějaká školka v okolních vesnicích? Ty většinou nemívají plno.Co vím, můžeš zůstat doma s dítětem do 6 nebo 7 let (nevím přesně), sice zadarmo, ale nemusíš platit ani ZP ani SP

Máme přihlášku ještě v jedné sousední vesnici, ale tam se hlásí 34 dětí a berou 17 (převážně místních) takže malá pravděpodobnost.

Ale je fajn, jak říkáš, že sp a zp si nebudu muset platit, jenže do důchodu se mi to pak nezapočte, když si nebudu platit, nebo jo? Co jsem vypadla ze školy už se v těchhle věcech neorientuji. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6337
22.4.11 13:28

Ahoj,

tak jisté řešení je i to jít na ten rok než malou vezmou do školky na ÚP, pět měsíců budeš brát podporu a pak za tebe budou platit alespoň soc a zdrav a najdeš si k tomu nějakou brigošku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
22.4.11 13:30
LUCI píše:
Ahoj,tak jisté řešení je i to jít na ten rok než malou vezmou do školky na ÚP, pět měsíců budeš brát podporu a pak za tebe budou platit alespoň soc a zdrav a najdeš si k tomu nějakou brigošku…

To jo, já bych min. chtěla chodit na brigády už kvůli penězům, ale štve mě, že nemám dítě kam dát, max. po nocích někde něco doplňovat a nebo večer až přijde manžel z práce. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
beruska7908
22.4.11 13:30

Ahoj,tak nas ceka neco podobneho pristi tyden,jdeme k zapisu, dcerka je sice cervnova,ale i tak mam strach.mam podane dve prihlasky, do jinych skolek ji dat nechci, duvody si necham pro sebe. jsem samozivitelka a mam rozjednanou praci,takze jestli ji nevezmou,tak nevim. omlouvam se, ze jsem ti tak trochu prebrala diskusi,ale tema skolka je u me nyni cislo 1.jesteme napadlo, muzes zkusit v srpnu,zari misto odvolani obvolat nebo navstivit skolky, jestli se tam treba mistecko neuvolni,ne vsechny deti nastoupi k 1.zari.hodne stesti :kytka:

• Citovat
  • Upravit
6093
22.4.11 13:31

Já vás, holky, chápu, letos jsem taky byla se synem u zápisu.
A jelikož jsem věděla, že to bude nátřesk, obíhala jsem všechny školky a kam jsem se nedostala, tam jsem alespoň zavolala..
Měla jsem už vymyšlených x případných řešení a jisté místo ve vzdálenější školce na malé vesničce.
Nakonec mi ho přijali v místě bydliště (zřejmě zázrakem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
22.4.11 13:33

Pro LUCI:
Jenže na ÚP se přece můžeš přihlásit pokud chceš a hlavně můžeš pracovat, což když nemá kam dát dítě je porušení jedné z hlavních podmínek přijetí na UP. Ikdyby zatloukla, že nemá kam dítě dát a pak se naskytlo místo a ona jej odmítla tak ji vyřadí z evidence a nebude mít nárok ani na sociálku. :(
Toto je věc, která mě neskutečně štve, ženská by chtěla do práce, ale nemůže protože nemá kam dát dítě. :(

Příspěvek upraven 22.04.11 v 13:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44195
22.4.11 13:33

Můžeš s ní zůstat doma zdarma, stát za Tebe bude dál platit zdravotní pojištění, sociální není povinné, platit si ho nemusíš. Ale ne každá rodina na to má, že :mrgreen:

Co se týče jednání na úřadech, někdy je to hnus fialový. Známá byla v podobné situaci, jen s tím, že dcera byla starší a do školky ji vzali - jako červnovou, čtyřletou. Ale už v tom červnu a o prázdninách, po skončení RP se nahlásila na pracák, malou neměla kam dát a pracovnice na úřadě jí vynadala, co si to jako dovoluje brát si dítě s sebou, jestli nebude zlobit, rušit..A první otázka byla, jestli ji vůbec má kdo pohlídat, kdyby do práce nastoupila :cert:

Známá má téměř rok od ukončení RP a práci stále nemá. Pokud nemáš známé nebo nebudeš mít štěstí, zase tak žhavé a hned to s prací nebude. Školky jsou přeplněné a skutečně je prioritou přijmout děti zaměstnaných rodičů.
Myslím si, že nárok na místo ve školce si vynutit nemůžeš, ani, kdybys byla později zaměstnaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
22.4.11 13:35
Monny89 píše:
taky jsem slyšela že ZP a SP platí „stát“ za matku do nějakých 7mi let věku dítěte… :nevim:

nově jen do 4 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6895
22.4.11 13:39

Taky něco podobného řeším ale naštěstí jsem ještě doma s mladším synem. Paní ředitelka v jedné místní školce nám (maminkám) poradila jít si stěžovat na školský odbor na magistrátu. Jedině tam s tím můžou něco udělat. Jsou totiž zřizovatelé. Ředitel školky s tím nic udělat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
22.4.11 13:39
Blanka S píše:
Monny89 píše:
taky jsem slyšela že ZP a SP platí „stát“ za matku do nějakých 7mi let věku dítěte… :nevim:
nově jen do 4 let

ale ne je to opravdu do 7.
Navic Jana nahore to napsala uz.

Do 7let vekku ditete.Nahlasis se jako osobe celedonne pecujici o dite do 7let.

Příspěvek upraven 22.04.11 v 13:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1906
22.4.11 13:40

Myslím, že to není až tak neobvyklá situace, v současné době školky praskají ve švech a počet žadatelů je vyšší než počet přijatých, tak je jasné, že spousy dětí nevezmou a matkám končí rodičák. A těch možností co pak není moc, můžeš se přihlási na pracák ale oni počítají s tím, že když ti pomůžou najít práci, že můžeš jít, nebo hledat jen částečný úvazek, nebo jít pracovat na celý, dítě dát hlídat babičkám, nebo jít pracovat třeba na odpolední směny, a střdat se s mužem, nebo pracovat z domova. Záleží na tom, jakou práci se podaří sehnat a případně se domluvit. ještě mě napadá soukromá školka, placené hlídání nebo chůva domů ale aby výdělek nebyl jen na to, to by bylo na nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin