Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ve středu jsem se dozvěděla, že naší Terezku nevzali do školky. 9.9. jí budou tři a mně skončí tříletá rodičovská. Měla jsem práci na dobu určitou a ta mi skončila, takže jsem bez práce a novou si teď hledám. Jsme z vesnice, kde školku nemáme a spadáme pod město. Sem nás nevzali, protože prý nemají kapacitu a brali děti do srpna.
Jenže mně skončí rodičák a měla bych nastoupit do práce nebo se nahlásit na pracák. Ale ten mi nabídne práci a já do ní musím abych měla nárok na podporu, že jo? A kam mám dát dceru, když mi jí do školky nevzali? Nebo s ní mám být doma zadarmo? Stejně si musím platit zp a sp. ![]()
Chystám se příští týden sem na sociálku poradit, ale nejdřív jsem to chtěla probrat tady s vámi, protože zdejší pracovnice ve mně moc důvěry nevzbuzují. ![]()
Do školky se chci odvolat a napsat do odvolání, že musím do zaměstnání, ale dle slov ředitelky mi to nepomůže a Terku stejně nevezmou. ![]()
Poraďte vaše zkušenosti, co myslíte? Jde to nějak řešit, kromě toho najít si práci a platit soukromou školku? Ovšem ty už taky zápis měly a jsou plné. ![]()
A co nějaká školka v okolních vesnicích? Ty většinou nemívají plno.
Co vím, můžeš zůstat doma s dítětem do 6 nebo 7 let (nevím přesně), sice zadarmo, ale nemusíš platit ani ZP ani SP
Jsem v podobné situaci, taky nemám na příští rok školku.
Cappy, mladýho mi právě nevzali do té vesnické školky, je nacvaknuto všude ![]()
taky jsem slyšela že ZP a SP platí „stát“ za matku do nějakých 7mi let věku dítěte… ![]()
Cappy píše:
A co nějaká školka v okolních vesnicích? Ty většinou nemívají plno.Co vím, můžeš zůstat doma s dítětem do 6 nebo 7 let (nevím přesně), sice zadarmo, ale nemusíš platit ani ZP ani SP
Máme přihlášku ještě v jedné sousední vesnici, ale tam se hlásí 34 dětí a berou 17 (převážně místních) takže malá pravděpodobnost.
Ale je fajn, jak říkáš, že sp a zp si nebudu muset platit, jenže do důchodu se mi to pak nezapočte, když si nebudu platit, nebo jo? Co jsem vypadla ze školy už se v těchhle věcech neorientuji. ![]()
Ahoj,
tak jisté řešení je i to jít na ten rok než malou vezmou do školky na ÚP, pět měsíců budeš brát podporu a pak za tebe budou platit alespoň soc a zdrav a najdeš si k tomu nějakou brigošku…
LUCI píše:
Ahoj,tak jisté řešení je i to jít na ten rok než malou vezmou do školky na ÚP, pět měsíců budeš brát podporu a pak za tebe budou platit alespoň soc a zdrav a najdeš si k tomu nějakou brigošku…
To jo, já bych min. chtěla chodit na brigády už kvůli penězům, ale štve mě, že nemám dítě kam dát, max. po nocích někde něco doplňovat a nebo večer až přijde manžel z práce. ![]()
Ahoj,tak nas ceka neco podobneho pristi tyden,jdeme k zapisu, dcerka je sice cervnova,ale i tak mam strach.mam podane dve prihlasky, do jinych skolek ji dat nechci, duvody si necham pro sebe. jsem samozivitelka a mam rozjednanou praci,takze jestli ji nevezmou,tak nevim. omlouvam se, ze jsem ti tak trochu prebrala diskusi,ale tema skolka je u me nyni cislo 1.jesteme napadlo, muzes zkusit v srpnu,zari misto odvolani obvolat nebo navstivit skolky, jestli se tam treba mistecko neuvolni,ne vsechny deti nastoupi k 1.zari.hodne stesti ![]()
Já vás, holky, chápu, letos jsem taky byla se synem u zápisu.
A jelikož jsem věděla, že to bude nátřesk, obíhala jsem všechny školky a kam jsem se nedostala, tam jsem alespoň zavolala..
Měla jsem už vymyšlených x případných řešení a jisté místo ve vzdálenější školce na malé vesničce.
Nakonec mi ho přijali v místě bydliště (zřejmě zázrakem)
Pro LUCI:
Jenže na ÚP se přece můžeš přihlásit pokud chceš a hlavně můžeš pracovat, což když nemá kam dát dítě je porušení jedné z hlavních podmínek přijetí na UP. Ikdyby zatloukla, že nemá kam dítě dát a pak se naskytlo místo a ona jej odmítla tak ji vyřadí z evidence a nebude mít nárok ani na sociálku. ![]()
Toto je věc, která mě neskutečně štve, ženská by chtěla do práce, ale nemůže protože nemá kam dát dítě. ![]()
Příspěvek upraven 22.04.11 v 13:34
Můžeš s ní zůstat doma zdarma, stát za Tebe bude dál platit zdravotní pojištění, sociální není povinné, platit si ho nemusíš. Ale ne každá rodina na to má, že ![]()
Co se týče jednání na úřadech, někdy je to hnus fialový. Známá byla v podobné situaci, jen s tím, že dcera byla starší a do školky ji vzali - jako červnovou, čtyřletou. Ale už v tom červnu a o prázdninách, po skončení RP se nahlásila na pracák, malou neměla kam dát a pracovnice na úřadě jí vynadala, co si to jako dovoluje brát si dítě s sebou, jestli nebude zlobit, rušit..A první otázka byla, jestli ji vůbec má kdo pohlídat, kdyby do práce nastoupila ![]()
Známá má téměř rok od ukončení RP a práci stále nemá. Pokud nemáš známé nebo nebudeš mít štěstí, zase tak žhavé a hned to s prací nebude. Školky jsou přeplněné a skutečně je prioritou přijmout děti zaměstnaných rodičů.
Myslím si, že nárok na místo ve školce si vynutit nemůžeš, ani, kdybys byla později zaměstnaná.
Monny89 píše:
taky jsem slyšela že ZP a SP platí „stát“ za matku do nějakých 7mi let věku dítěte…
nově jen do 4 let
Taky něco podobného řeším ale naštěstí jsem ještě doma s mladším synem. Paní ředitelka v jedné místní školce nám (maminkám) poradila jít si stěžovat na školský odbor na magistrátu. Jedině tam s tím můžou něco udělat. Jsou totiž zřizovatelé. Ředitel školky s tím nic udělat nemůže.
Blanka S píše:Monny89 píše:nově jen do 4 let
taky jsem slyšela že ZP a SP platí „stát“ za matku do nějakých 7mi let věku dítěte…
ale ne je to opravdu do 7.
Navic Jana nahore to napsala uz.
Do 7let vekku ditete.Nahlasis se jako osobe celedonne pecujici o dite do 7let.
Příspěvek upraven 22.04.11 v 13:41
Myslím, že to není až tak neobvyklá situace, v současné době školky praskají ve švech a počet žadatelů je vyšší než počet přijatých, tak je jasné, že spousy dětí nevezmou a matkám končí rodičák. A těch možností co pak není moc, můžeš se přihlási na pracák ale oni počítají s tím, že když ti pomůžou najít práci, že můžeš jít, nebo hledat jen částečný úvazek, nebo jít pracovat na celý, dítě dát hlídat babičkám, nebo jít pracovat třeba na odpolední směny, a střdat se s mužem, nebo pracovat z domova. Záleží na tom, jakou práci se podaří sehnat a případně se domluvit. ještě mě napadá soukromá školka, placené hlídání nebo chůva domů ale aby výdělek nebyl jen na to, to by bylo na nic.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.