Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám zkušenost s nepříjemnými lidmi napříč věkovými kategoriemi. Kdo je hulvát zamlada, zůstane jím i ve stáří. Ale obecně mi nepřijde, že by mezi důchodci bylo víc nepřijemných lidí.
Na druhou stranu, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá - asi by mě nenapadlo odkládat v MHD oblečení na opěradla sedadel, protože to opravdu může zavazet.
@Miuska1 jejda, no bóže, jedna nas. raná starší dáma si potřebovala ulevit a ty z toho děláš třetí světovou, protivní teda umí být nejen důchodci,
ale jestli bydlíš v Praze, tak ano, tam jsou nejen důchodci hodně protivní a naštvaní na celý svět - nevím, čím to je,
a mimochodem - babča v 65
, my budeme chodit do práce do 67, takže asi pojmenování babča a důchodce bude trochu mimo
Tak mezi vzájemný respekt patří i to, že neobtěžuju ostatní v MHD, a to ani tím, že zaberu další sedačku. Já si třeba i vybírám podle sluníčka, kam si sednu. Nebo třeba chtěla být blíž ke dveřím, cokoliv. Bundu, batoh atd si nechávám na klíně.
Mě by ta tvoje bunda přehozená přes sedačku také překážela.
prostě to zasahuje do prostoru pro sezení a není to příjemné.
@vokishka píše: Více
Vždyť se jednalo o mojí sedačku, kde jsem seděla. Ta bunda jí tam nemohla snad překážet…
Další historka: jela jsem tuhle jiným autobusem. Bylo tam málo lidí, hodně volných míst…a seděl tam nějaký kluk. A přišla za ním důchodkyně a říká: Pusťte mě si sednout.
A přitom měla plno volných míst…no a kluk šel a pustil ji…
To chování starší dámy, no bóže, neměla svůj den. Ale zarazil mě věk - mé mamce je letos 65 a vzhledem, vitalitou i fyzickou kondicí strčí do kapsy holky mé generace. Ale jo, asi věřím, že si někdo téhož věku zaslouží hodnocení „babča“ ![]()
Nejezdím teda nějak často MHD. Ale potkávám nebo potkáváme v jiných situacích důchodce a problém nebyl zatím. Ale my jsme oba komunikativní, sdílní, ať jde o cizího nebo relativně od vidění známého. Není důvod, ať se člověk dohaduje nebo je nepříjemný.
V tom MHD bych si dala prostě bundu na klín nebo do ruky, aby nikomu nepřekážela.
@Miuska1 píše: Více
no jo, nevíme, co v důchodě budeme provádět my, někteří jsou fajn, někteří jsou naštvaní na celý svět a některým začíná nějaká demence a dělají věci, které by je za mlada ani nenapadly
Důchodci jsou nejhorší
. Jela jsem v tramvaji v 6 měsíci těhotenství, v tričku a měla jsem velké břicho, takže to mohlo každému dojít. Ještě ke všemu jsem jela z kontroly od gynekologa, který mi opakoval že mám rizikové těhotenství a ať se hlavně nepraštim do břicha nebo nespadnou.
Nastoupil dědek, s jednou hůlkou (ani neměl francouzské hole) a chytl se mou ruku a pokračoval k sedadlu. Nemohl poprosit někoho ať mu pomůže, chytit se madla nebo někoho jiného v tramvaji
. Ruku jsem mu odstrčila a děda spadl vši silou na zem
(já 55 kilo, on minimálně 120 kg). Ještě se po mě ostatní cestující dívali jako na kret… že jsem si dovolila ho odstrčit a nepomohla mu vstát
.
Jak jsem byla v šoku, nenapadlo mě mu něco od plic říct.
@Miuska1 píše: Více
Slušný, vychovaný kluk. Tleskám mu. Ale nechápu tebe. Ještě víc nechápu tebe. Sorry.
@teroonka píše: Více
Ono kdo ví, kolik paní bylo. V 65 vypadá velká část žen stále velmi „zachovale“ a pokud se o sebe starají, tak poznat jestli je jim 55 nebo 65 není snadné. Ale předpokládám, že zakladatelka je mladá holčina a v tom věku je každý 50+ skoro důchodce
Takže pokud někdo vypadá opravdu jako babča, tak je určitě těsně nad hrobem (rozuměj minimálně 60)
![]()
@teroonka píše: Více
také jsem si hned představila mou maminku, která má 66, stále chodí do práce, je upravená, chodí cvičit - akorát teda má vrásky a trochu nadváhu, ale tu měla celý život, asi by ji také nenadchlo oslovení „babča důchodkyně“
Ahoj,
Dneska jsem jela tramvají. A jak se oteplilo, tak jsem si sundala bundu a hodila si ji přes opěradlo sedačky tramvaje.

musím se vypsat. Dneska se mi v tramvaji stala taková věc, no, pořád to nepobírám.
No a na další zastávce nastoupila babča, tak 65 let. Za mnou bylo jediný volný sedadlo, tak šla na něj a říká mi: To je vaše bunda?
Já: Ano.
Ona: A proč ji tady máte?
Já: A proč vám vadí? Vždyť máte volné místo, můžete si v klidu sednout.
Ona: Sundejte ji. Mně překáží.
Nejradši bych ji poslala do země, kde nesvítí slunce, ale nechtěla jsem se hádat, říká se, že nejhorší je srážka s blbcem.
Mám samozřejmě úctu ke starším lidem, pouštím je si sednout, ale vážně se mi nelíbí, jak se k nám chovají. Kdyby to ta paní řekla slušně, brala bych to, ale ona byla vyloženě arogantní!

Přijde mi, že někteří důchodci se k nám mladým chovají jako k póvlu…a já hlasuji pro vzájemný respekt.
No…musela jsem si ulevit.