Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj!
Chci se zeptat:
Matýska jsem do 8 m de facto výhradně kojila. Sice od 6m dostával něco k obědu, ale spíš jen tak ochutnat. Když jsme někde byli a dostal jen mlíčko, tak jsem to neřešila.
Teď se mu snažím dávat i ovocnou svačinku (Frutapuru), ale když spí a ze svačinky je oběd, tak to taky neřešim.
Když to máme takhle posunutý, tak mu hodlám od 10m dávat ty svačinky 2 denně a od roku i večeři.
Problém - babičky. Ráno volala ta moje a když jsem jí řekla, že Matýsek měl včera večer kukuřičný křupky tak prohlásila, že ho mučím .
Odpoledne volala moje maminka, proč mu jako nerozmačkám banán (ten už za svůj život dostal, asi 2×). A proč mu k obědu neudělám kuře s bramborem (jí jenom BIO zeleninku + výjimečně skleničku).
My, respektive já, maso moc nejím(e) a ty růstový hormony bych mu moc nedávala…
Já vím, že jsem jeho máma a ať si říkaj co si říkaj, stejně si to udělám, jak budu chtít, ale trochu to ve mně hlodá, jestli to náhodou nepřeháním.
Je tu ještě někdo takovej spíš kojící?
Jinak Matýsek váží asi 8,5kg..
Díky.
Nanka
Nu, nejsem takhle megakojící, ale vodu z flašky jsem na:,–(ila předevčírem, poté, co jsem velmi lhala sestřičce na kontrole, že ANO čajíčky dávám… Pokoušela jsem se, podobně uspěšně jako Ty, od půl roku přikrmovat, ale moc tomu nedal. Před 2týdny, jsem mu udělala normální polívku jako nám, v kojo vodě a bez koření a soli a začal jíst. Maso měl asi dvakrát. Brzo nás sní, je to kyselina a když jedeme pryč, tak mu kojení fakt už nestačí a ukecávám ho různýma náhražkama (rozžužlaný jablko, onen africkej banán, rohlík a jiné zdravé věci).
Dokud máš čas a sílu pokračuj a nedej se! , on si řekne (zařve). U Amálky jsem pečlivě vybírala, mixovala, vařila, jednak měla miminkovskej ekzém a hlavně na to byl čas. A babičky jí cpaly piškoty ve 4m.:evil:
Je pro mě teď jednodušší dělat jednu polívku než dvě… Bořík má 8kg.
cifka
""http://b3.lilypie.com/5AyAp2/.png:http://b3.lilypie.com/5AyAp2/.png /> ""http://b1.lilypie.com/LYuzp2/.png:http://b1.lilypie.com/LYuzp2/.png /> ""http://bd.lilypie.com/su5tp2/.png:http://bd.lilypie.com/su5tp2/.png
Tak my jsme od půl roku dávali rýžové kaše na večeři. Na svačinku banán, jablko. Od 8 měsíců jogurty bez éček. Kukuřičné křupky můžeš, ty neobsahují lepek.
My zatím jenom kojíme a od těch veder i „kojovodujeme“. S čajíčky jsme to zkoušeli, ale byly „vráceny“, na:,–(ili jsme i cca 3× šťávičku, ale pak mi i doktorka poradila je nedávat dokud nebudeme s úspěchem dlabat nesladké - zeleninu a pod. Jinak mám prý začít s bramborou. Zatím se nám to nezdá aktuální- Gábošík má 11 kilo (narodil se ale skoro pětikilový) a nevypadá rozhodně, že by trpěl. A babičky se mně naštěstí obě bojej (- díky mé vzteklosti po HA).
díky za podporu
pafko,
tak jsem si ověřila, že mám mozek opravdu „vykojený“: Podivila jsem se totiž, jak můžeš být vzteklá po HypoAlergenním mlíku
Ale už mi asi došlo, co myslíš pod tou zkratkou HA..
Dobrou noc!
Ahoj,
tak my sme zacali s prikrmovanim od zaciatku 7. mesiaca a nahradenie obeda nam trvalo skoro do konca 8.mesiaca (po obede este kojim na smad). Myslim, ze sa netreba nikam ponahlat a ja neuznavam ani prilisnu pestrost. Mimi si musi zvyknut a na objavovanie chuti ma casu dost. Zatial jeme iba zeleninku, ryzu, vajce, kukuricne chrumky, ryzovy chlieb, z ovocia jablko, hrusku, marhulu (banan bol minuly tyzden vrateny, tak chvilu pockame). Vecer davam trochu ryzovej kase (viac-menej kvoli zelezu) a normalne kojim. Kojim 6-7× za den, podla toho, kedy je treba. Nemozem povedat, ze by som to robila nadsene, ale myslim si, ze je to spravne, mam mlieko, tak preco nie. V noci sa Linda nebudi, niekedy 1×, takze hladna nie je. Nepije ziadne vody ani cajiky. Dnes na 9-mesacnej kontrole sme boli opat vyhreseni, ze nejeme maso a zaroven pochvaleni ako dobre vyzerame. K tym kukuricnym chrumkam - posledne 2 dni na nich Linda doslova zije, lebo zeleninku aj ovocie odmieta, dokonca aj mlieko si odstriekavam castejsie, lebo menej pije. Aby som nezabudla, meria 71 cm a vazi 7.6 kg. Nenechaj sa do nicoho nanutit. Samozrejme, je dobre si vypocut rozne nazory a argumenty a na zaklade toho sa rozhodnut. Ja si nemyslim, ze by si to prehanala, dolezite je, ako na to reaguje tvoje mimi.
Miri
Ahoj,
tak my sme zacali s prikrmovanim od zaciatku 7. mesiaca a nahradenie obeda nam trvalo skoro do konca 8.mesiaca (po obede este kojim na smad). Myslim, ze sa netreba nikam ponahlat a ja neuznavam ani prilisnu pestrost. Mimi si musi zvyknut a na objavovanie chuti ma casu dost. Zatial jeme iba zeleninku, ryzu, vajce, kukuricne chrumky, ryzovy chlieb, z ovocia jablko, hrusku, marhulu (banan bol minuly tyzden vrateny, tak chvilu pockame). Vecer davam trochu ryzovej kase (viac-menej kvoli zelezu) a normalne kojim. Kojim 6-7× za den, podla toho, kedy je treba. Nemozem povedat, ze by som to robila nadsene, ale myslim si, ze je to spravne, mam mlieko, tak preco nie. V noci sa Linda nebudi, niekedy 1×, takze hladna nie je. Nepije ziadne vody ani cajiky. Dnes na 9-mesacnej kontrole sme boli opat vyhreseni, ze nejeme maso a zaroven pochvaleni ako dobre vyzerame. K tym kukuricnym chrumkam - posledne 2 dni na nich Linda doslova zije, lebo zeleninku aj ovocie odmieta, dokonca aj mlieko si odstriekavam castejsie, lebo menej pije. Aby som nezabudla, meria 71 cm a vazi 7.6 kg. Nenechaj sa do nicoho nanutit. Samozrejme, je dobre si vypocut rozne nazory a argumenty a na zaklade toho sa rozhodnut. Ja si nemyslim, ze by si to prehanala, dolezite je, ako na to reaguje tvoje mimi.
Miri
To jsem se tu rozřehtala… Nenapadlo mně, že by si H(ormonální) A(ntikoncepci) mohl vysvětlit někdo jinak! Holt druhý takový mozek vykojený…
No nazdar! Kdy už se nám začne „vyjasňovat“? ´Ptala jsem se přítele i své sestry( která už 21 let nekojí) a oba si sice nakonec domysleli co myslím tím HA, ale svorně to komentovali, že jsme vykojené všechny…
Tak já si celou diskuzi přečetla teprve teď, celkem souhlasím s autorkou. Mrňouskovi taky trvalo dost dlouho, než byl schopen k obědu sníst slušnější porci zeleninky. Maso v ní má jen někdy, tak každé druhé nebo třetí krmení a ještě je to domácí králík od tchýňáků s láskou a kvalitně nechemicky krmený. Zatím jsme ve fázi v sedm kojo a malej spí do devíti, kolem 10 kojo, poledne obídek + kojo, 15:00 kojo + kukuřičný chlebík, 18 hod. jablko (strouhané mu nejede pacholkovi, tak je bohužel vařené mixované a zahuštěné bezmléčnou rýžovou kaší) + kojo, 22 kojo, 1 kojo, 3 kojo, 5 kojo. Když se do něho pokouším něco na lžičku nacpat už ve tři na sváču tak to odmítne, ale k večeři kolem šesté to spucne v pohodě. Doktorce odkývávám čaje, jogurty, maso denně apod. Dcerka začínala jíst ochotněji a rychleji, ale myslím, že ani kluk neumře hladem. Teď až vycítím, že zvládne o chod víc, tak přidám holandii bílý jogurt. Mléčné kaše jsem u holky zaváděla jako poslední a k snídani
. Kluk zatím pije MM je ho dost a holka pila MM a později vodu, tu pije dodnes. Štávičky moc neberu jako pití (ani pro tříleťáka).
Vzteklost po hapoalergenním mléku mne dostala do kolen
, ale nic si z toho Nanko nedělej, taky mívám podobný prima záseky
, jenže je zase hned zapomenu
.
Bludička