Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, máme poprvé průjem, nic strašnýho, ale co mám dát synovi jíst? Je mu 9 měsíců a jí všechno. Udělala jsem mu zatím šalvějový čaj a dala jsem mu housku beze všeho. Hlavně nevím, co k obědu… a tak.
DÍKY!!!!
NAt
pokud nekojis, kup si v lekarne Sunar alidiar
Mleko rozhodne nedavej, kojeni ano
TAky bych dala ryzi, mrkev a brambor......
a suche rozliky, jestli uz papa lepek
K
Ahoj, urcite dobra je ryze s mrkvi a suchy rohlik, taky jsme meli prujem a zvraceli jsme asi pred mesicem a hlavne cerny caj s trochou cukru.
Průjem jsme měli minulých 14 dní tak jsem skoro profík ![]()
Mlíko nám dr.nazakázala ale dělat ho do rýžového odvaru.Potom je dobré uvařit třeba mrkvovou polívku s rýží.Můžete piškoty,bílé pečivo.
Dušené jablíčko a mrkev.Kuřecí maso,ale to až tak po 3 dnech.
A je dobré koupit v lékárně Nutrolin B sirup-je to doplněk stravy,lactobacily na ochranu střevní mikroflory.Při průjmech moc pomáhá!
Když tak se ptej ![]()
Gabka
Ještě doplním banán ![]()
A zopakuju ten slazený černý čaj. Klára měla v osmi měsících nějakou obludnou střevní chřipku. Všechno vyzvrátila nebo vyprůjmovala. A ten čaj jsem jí sladila už normálním cukrem. Lžičku do lahve 250 ml.
Tekutiny jsou teď důležitější než jídlo, aby se neodvodnil. Až se srovná, tak zase bude papat a nabere to, co shodil průjmem.
Jinak k obědu bych mu dala brambor s dušenou mrkvičkou, nijak nemastit.
Přejeme brzké uzdravení
Ivča
Nedavno jsme taky měli kolem 9měsíce průjem.Třeba to je zubama nebo chytla ňákou baktérii jako my.Šli jsme radši na výtěr.Jinak doporučujou.Hylak kapky ty jsou na předpis a kulíška dávat pít" roztok na dehydrataci těla.A jinak kojit a 24hodin dieta a pak druhý den vařenou mrkev celý den+ kojit ,kapky Kulíška a večer mrkev+ rýži.Pomáhá to žádný sunary,jestli nekojíš tak řidší sunar..
Jak píšou ostatní rýže, mrkev,rohlík, piškot, brambor, banán a k tomu banánu ještě přidáváme nastrouhané jablíčko. Krom černého oslazeného čaje a Kulíšku dobře staví i čaj z ostružinového listí.
Tekutiny podávat často v malém množství, jsou fakt důležitý!
Přejeme brzké uzdravení ![]()
Verča, Míša, Klárka a Vojtík
Aohjky,
když měla malá rpůjem, tak jsem nedávala mlíko, jen čaj. Na jídlo banán, vařenou mrkev, brambory, rýže, růžičkovou kapustu, všechno ničím nemaštěno, sušenky bebe, suchý rohlík, chleba.
Měla campylobaktera a brali jsme antibiotika.
Ivulka
Mimochodem, chytlo mě to taky ![]()
Ale jinak jsme oba veselí
, tak to ta dietka snad vyřeší, jenom fakt nechápu, co jsme to sežrali, ehm ![]()
Ahoj !
Taky borůvky staví.Dávala jsem borůvkovou přesnídávku,třeba do rýžové bezmléčné kaše. ![]()
Ze začátku jsem místo mlíka dávala jen rýžový odvar.Dělala jsem ho z Nestle rýžové krupice.Je na ni rovnou recept,jak ho udělat(naředí se jen vodou)To asi 3 dny .
Potom jsem místo mléka dávala NUTRILON law lactose(může být i SUNAR alidiar),jak už někdo psal NUTROLIN B(na úpravu střevní mikroflóry).
Nejdůležitější jsou tekutiny - HIPP má rehydratační roztok ORS 200 nebo Kulíšek-rehydr.roztok.
Taky se doporučuje černý čaj nebo místo něj heřmánkový,ale slazený jen Glukopurem.
ahoj
My už jsme měli tolikrát průjem a můžu ti říct, že pokaždém nám zabralo něco jiného. Takže moje tady, na které jsem si vzpomněla - při průjmu by se mělo z jídelníčku vynechat mlíčko (ne teda mateřské), jinak když už bude průjem na ústupu, může se dát lehčí mlíčko - Nutrilon Low Lactose (ale opatrně, lepší je to ředit ještě první dny s odvarem - rýžovým, mrkovým) nebo od jiné firmy. Jinak přejít na nějaké dietní opatření.. Podávat většinou mrkvové, rýžové, banánové, jablečné věci, piškoty, bílé jogurty (ale někomu nedělají dobře), rýžovou nemléčnou kaši. U nás třebas banán nezabal, naopak spíš po něm průjmujeme, a to samé u jablek. Jinak nás docela dobře staví borůvky. (Pozor nedávat švestky - hodně změkčují stolici). Hodně pít, zvláště, když je to malé dítko. Průjmem se z těla ztrácí hodně minerálů. Může se podávat vybublinkovaná neslazená Mattonka. Taky se prodává rehydratační roztok Kulíšek (doktoři většinou předepisují roztok WHO). Taky není špatné podávat rýžový nebo mrkový odvar, také se prodává rýžovo-mrkový odvar, jmenuje se ORS 200 je od Hippu - je to i rehydratační. Jinak přípravky na průjem co se prodávají - Smecta (ta je chuťově i docela dobrá a asi nejúčinější), pak Hylak (chuťově ale nic moc - spíš hnus, ale zase taky zabere). Mohou se podávat na urovnání střevní microflory lactobacily - jmenuje se to Nutrolin B (je to volně prodejné, chuťově taky dobrý - sladký). Jinak taky k pití se může dávat pít dětem slabší černý čaj oslazený glukopurem (cukr se nedoporučuje, je těžko stravitelný a tělo si s ním špatně poradí). Na průjem je toho fakt hodně, snad jsem napsala aspoň krátký výcuc z toho, co vím.
Oluska a Martínek
nat77 - aby to nebyla střevní viroza. Malý jí chytl v 9. měsících, a to jsme si to užili celá rodina, jen teda u nás to trvalo krutě den a malého ho to drželo týden a pak jsme skončili v nemocnici, chtěli mu dát kapačku, jenže ta se nepodařila napíchnout, takže jsem dělala vše jako doma, ale bylo to fakt zběsilý..
Oluska a Martínek
Nat-spíš než něco snědli tak spíš chytli- my jsme to teď měli taky po HK řádí virus:-((
Jinak na to mlíčko pozor pokud ti pije vodičku, tak mi doktorka radila první den jen vodu a to tak, že buĎ slazenou hr.cukrem nebo lépe se šťávou z broskví. Dávat jen rýži na sladko a potom moc fajn je koupit do té rýže od Hippu v lékárně ORF nebo tak nějako nápoj na pomoc při hrozící dehydrataci stojí 30,.Kč nebo Kulíšek- rozpouští se, je dobré mít do zásoby:-) Musí vypít minimálně 500ml tekutin, jinak hlídat jaká koliv větší unava atd. dehydratace a musí se jít na kapačku, mám 10měs. a teď jsme to právě řešili, naštěstí se vše srovnalo:-)
Druhý den přidáš do rýže mrkvičku jinak hodně pít, můžeš namakčat broskvičky z kompotu- dopolko.
CO se týče mlíčka tak pozor zezačátku dávat míň odměrek než je uváděno- dělat slabší. Ale pokud to jde tak vydržet tak 2-3dny, možná ti ty special mlíčka nebude chtít- jsou hořká takže zase dosladit hr.cukrem.
Po 3-4dnech můžeš dávat klasickou UM:-) zase ale začít slabší!!!!!!
Od 3-4 dne kousínek libového masička- krůta, králíček, kuře, mrkvička brambůrek a rýže:-)
Určitě dej i smectu v tomto věku 1celá za 1den malému nechutná takže když jsem to dala do jídla, celé jsme vyhodili:-(( tak jsem mu to musela vstříknout do pusinky ve stříkačce:-)) Je to na odstranění ze střev jakékoliv infekce, vhodné pro malinké dětičky:-))
Tak ať to máte brzy za sebou a pozor ještě jedna důležitá věc- klidový režim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Papa Hana a Lukajda
cokoladkova - hele malý střevní virozu chytl 9. měsících, odmítal, jídlo a pití, ale hlavní je fakt pít, takže nám nezbylo nic jiného, než ho prostě nutit vypil za den 900 ml a bylo to krajní meze. Takže jsme šli do nemocnice, ale jenže mu kapačku vůbec nemohli napítnout, protože má po mě strašně uzoučký a trhající se žíly. Takže jsme to v nemocnici zvládli i bez kapaček, bylo to vlastně jako doma. Jen jsem byla ráda, že nás vždycky prohlédli.
Oluska a Martínek