Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Mám syna ve školce poprvé, má 3.5 roku a tento týden na něj byl asi už dlouhý.
Ráno mě prosil, že chce být doma a neskutečně a hystericky brečel když jsem odcházela.
A nezkouší nic, protože tohle nikdy nedělal. Na zvykání má celé dva, tři měsíce tak snad…
Chtěla bych si ho zítra nechat doma, ale zapomněla jsem se zeptat jak to u malých dětí chodí, zdali se prostě jen napíše, že nepřijde nebo musí být taky důvod jako u předškoláků?
O tom s prckama ani na školním řádu na webu právě nic nepíšou.
Díky
Ve školce a v tomhle věku je důvod fakt jedno. Naše školka má aplikaci, kde se to dá omluvit přímo tam. Nejsou úplně fandové telefonátů. Jinak zítra ta situace může být jiná a chtít tam bude. A pokud můžeš, tak bych šla s ním.
Vyjdi mu v tomhle vstric tak moc, jak ti situace dovoluje. Pokud tam neni jiny problem a jde fakt jen o adaptaci - pomuzes mu si zvyknout rychleji. Otupeni vybrecenim nechapu v zadnem veku.
Školka od školky, některé nehrotí ani ty předškoláky. U nás je aplikace, tam nahlásím nepřítomnost a důvod, jsou tam i rodinné důvody. Ale obecně tipuji, že z toho nikdo vědu dělat nebude, jen forma omlouvání se může lišit.
U nás nepotřebují důvod ani u těch predskolaku, běžně nechávám syna doma, když se mi to hodí. Proste to nahlasim předem, ze nepřijde, když je to plánované, nebo ráno zavolám. Když by se ptali, tak řekni ze je třeba unavený ![]()
U nas to vubec nehrotili, jen clovek musel odhlasit do 8:30 kvuli jidlu. Pokud neodhlasil vcas, tak nejhorsi, co se stalo, ze zaplatil jidlo. Nehrotili to ani u predskolaku, jen na delsi nepritomnosti byl sesit, kde se musel zapsat duvod nepritomnosti. Rodinne duvody byly zcela postacujici
.
@Capretta píše:
Vyjdi mu v tomhle vstric tak moc, jak ti situace dovoluje. Pokud tam neni jiny problem a jde fakt jen o adaptaci - pomuzes mu si zvyknout rychleji. Otupeni vybrecenim nechapu v zadnem veku.
Tak ono někdy není zbytí, ale jo pokud má možnost ať si ho klidně nechá v pátek doma, stejně o nic nepřijde ![]()
Omluvenku jsme psali do aplikace nebo sms
U nas stacila sms. Krom předškoláků není dochazka povinna, takze nikdo nemuze rict nic, kdyz si prcka necháš doma dle libosti.
Ja klidně napsala " dnes a zitra zustane Honzík doma" a hotovo. Jde o odhlaseni obědů, a pak je fajn do skolky hlásit případný nemoci, aby uč vedely, co jim tam zrovna poletu je (u vysoce infekcnich nebo " hromadných" nemocí je to více než záhodno ( nestovice, zánět spojivek, rotaviry, průjmy atp.), Jinak nemusis ani hlásit důvod nepřítomnosti ![]()
Hlavne si nevymyslej, ze je nemocny, nebo ho pak v pondeli nebudou chtit
. Proste napis neprijde, mohu s nim byt dnes doma. Uci budou rady, ze maji o dite mene. 4 dnu v tydnu na adaptaci uplne staci. Dcera chodila do jesli 3 cele dny v rade a zvykla si na ten rytmus krasne.
Ja mozna jen poradim - pokud to skolka dovoluj, at si sebou veme nejakou hracku.
To mi poradili v nasi skolce. Chodil do skolky a autama, plysaky… kazda hracka chtela videt jake je to ve skolce. Mensi hracky jsme neresili, pokud se tam “zatoulali”, ty vetsi a oblibenejsi mel oznacene.
Rano jsme neresili, jestli jde do skolky ale ktera hracka pujde s nim. A mel tam “neco” sveho.
@dracula-s píše:
Ahoj. Mám syna ve školce poprvé, má 3.5 roku a tento týden na něj byl asi už dlouhý.
Ráno mě prosil, že chce být doma a neskutečně a hystericky brečel když jsem odcházela.
A nezkouší nic, protože tohle nikdy nedělal. Na zvykání má celé dva, tři měsíce tak snad…
Chtěla bych si ho zítra nechat doma, ale zapomněla jsem se zeptat jak to u malých dětí chodí, zdali se prostě jen napíše, že nepřijde nebo musí být taky důvod jako u předškoláků?
O tom s prckama ani na školním řádu na webu právě nic nepíšou.Díky
V tomto věku je to jedno. Když to šlo, nechávala jsem děti pravidelně v pátek doma.
@dracula-s píše:
O tom s prckama ani na školním řádu na webu právě nic nepíšou.Díky
u nás se ráno volá, aby mu odhlásili jídlo a aby věděli, že na něj nemají čekat třeba s nějakým programem
Syn je na mě závislý a odloučení v té školce docela špatně snáší. U prarodičů a kamarádek byl vždy úplně v pohodě. První den mi zamával a nic, nechtěl ani domů a to tam byl dvě hodiny.
Druhý den a třetí už brečel. Dneska do školky nechtěl a „sekal se“. Při loučení byl vyloženě hysterický, věšel se na mě a nešlo se s ním domluvit, což většinou jde… a takové svény mi nedělá, možná jen když se cítí opravdu špatně např. je nemocný jinak fakt ne a vyděsilo nás to.
Do třídy nesmíme a tak jsem si s ním chvíli hrála mezi dveřma, ale neuklidnil se ani tak.
Potom už je prý v pohodě, ale do hlavy mu nikdo nevidí, že.
Chodí po obědě a vždy mi vypráví co dělali a odsouhlasí, že to bylo fajn.
a vypadá v pohodě. Vždy ho ujistím, že se moc těším až se uvidíme a že si tam jde jen hrát, najít kamarády a učit se novým věcem apod… Že to dělají tak všichni po celý život aj…
Mluvíme o tom dost. I o tom jak se cítíme.
S sebou nosí plyšáka, kterýmu jsem dala za úkol ať mi syna hlídá a nosí ho prý všude.
Určitě je problem i to, že je syn stydlivý (já také byla jako malá) a neumí se zapojit s ostatními. Má jednoho kamaráda, ale ten s ním do školky nechodí.
Znají se od malička a s ním si hraje.
Kontakty mu dělají problém i když za ním nějaké dítko přijde, on se zapojí až když mu ukážu „jak“. A potom už je to v pohodě.
Jen je potřeba k tomu pomoct a paní učitelce jsem to říkala. Takže je tam sám a asi ho to nebaví a je mu smutno, protože ho označila jako samotářského.
Ale on je právě společenský až moc, když může.
Je pravděpodobně introvertní jako já. Známým vykecám díru do hlavy a cizím sotva utrousím slovo. Teď už je to lepší, ale v dětství to byla dost muka a bída. Úplně se do něj dokážu vžít. ![]()
A nějak to navlíknout na tu hračku, že mu pomůže překonat ten počátek navazování vztahu?
Chápu, že pro ty ucitelky to musí být těžké, hlavně jestli těch dětí mají víc nových.
Ale probrat to s ním, že by mu pomohla ukázat tu cestu ona?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.