Ne/povinne DÚ

6794
4.9.23 18:48

Ne/povinne DÚ

Hezky vecer,

zajima me, jak vase skoly zohlednily metodiku MSMT uverejnenou v kvetnu, ktera skolam doporucuje nehodnoceni DU, dobrovolnost DU, zakazuje hodnotit petkou neprineseny DU atd.

Nase skola to zatim statecne ignoruje, reditel planuje upravy skolniho radu az v rijnu, ale je skoupy na slovo, jake stanovisko skola zaujme.

Ukoly maji u nas ve skole deti denne, na vikend casto projekty, doplnovani uciva podle ucebnic atd. Za neprineseny ukol ma syn zapis nebo petku, kazdy ucitel reaguje jinak. Neni to jednotne.

Zajimaji me zkusenosti ostatnich.
Diky za diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
4.9.23 18:53

Netuším, zda a jak to škola nějak oficiálně upravuje. Zatím všichni učitelé mých dětí měly vcelku všech pět pohromadě, co se úkolů týče.
Pětky za nedoneseny úkol se občas ve třídě objevují, ale v celku opodstatněných případech (soustavne nenošení úkolů a neplnění minimalni domácí pripravy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22011
4.9.23 19:04
@VitaminC píše:
Hezky vecer,

zajima me, jak vase skoly zohlednily metodiku MSMT uverejnenou v kvetnu, ktera skolam doporucuje nehodnoceni DU, dobrovolnost DU, zakazuje hodnotit petkou neprineseny DU atd.

Nase skola to zatim statecne ignoruje, reditel planuje upravy skolniho radu az v rijnu, ale je skoupy na slovo, jake stanovisko skola zaujme.

Ukoly maji u nas ve skole deti denne, na vikend casto projekty, doplnovani uciva podle ucebnic atd. Za neprineseny ukol ma syn zapis nebo petku, kazdy ucitel reaguje jinak. Neni to jednotne.

Zajimaji me zkusenosti ostatnich.
Diky za diskuzi.

U syna ve třídě máme naštěstí příčetné rodiče, takže jsme se na třídních schůzkách všichni shodli, že bez ohledu na jakákoli doporučení si přejeme, aby našim dětem byly povinné domácí úkoly nadále zadávány (s tím, že pětka za úkol nesplněný bez omluvy od rodiče je samozřejmost).

Jak to mají v jiných třídách, jsem zatím nezkoumala… a abych pravdu řekla, vlastně mne to ani moc nezajímá, jsem ráda za tu naši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9722
4.9.23 19:07
@BohunkaP píše:
U syna ve třídě máme naštěstí příčetné rodiče, takže jsme se na třídních schůzkách všichni shodli, že bez ohledu na jakákoli doporučení si přejeme, aby našim dětem byly povinné domácí úkoly nadále zadávány (s tím, že pětka za úkol nesplněný bez omluvy od rodiče je samozřejmost).Jak to mají v jiných třídách, jsem zatím nezkoumala… a abych pravdu řekla, vlastně mne to ani moc nezajímá, jsem ráda za tu naši.

Jsem ráda, že v podobné třídě nemám děti :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68941
4.9.23 19:07

My už se kdysi s učitelkou domluvili, že úkoly nebudou povinné, ale dětem to říkat nemusíme :lol: Tzn. když se třeba rodina vracela pozdě večer z oslavy, nemusela dítě nutit, aby si ještě v deset večer dodělávalo úkol. Popř. když byl úkol z něčeho, co dítě bezpečně zvládalo, tak jsme vyhodnotili, že to znovu procvičovat nemusí. Naopak pokud si v něčem jisté nebylo, úkol jsme dělat nechali. Jo a báječná paní učitelka nedávala úkoly přes víkend a prázdniny. Ale to bylo na prvním stupni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
4.9.23 19:09
@ugluk píše:
My už se kdysi s učitelkou domluvili, že úkoly nebudou povinné, ale dětem to říkat nemusíme :lol: Tzn. když se třeba rodina vracela pozdě večer z oslavy, nemusela dítě nutit, aby si ještě v deset večer dodělávalo úkol. Popř. když byl úkol z něčeho, co dítě bezpečně zvládalo, tak jsme vyhodnotili, že to znovu procvičovat nemusí. Naopak pokud si v něčem jisté nebylo, úkol jsme dělat nechali. Jo a báječná paní učitelka nedávala úkoly přes víkend a prázdniny. Ale to bylo na prvním stupni.

Jedna se o prvni stupen. To jsem asi mela pripsat, ale ve finale ta metodika plati vseobecne, takze jsem to nenapsala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
4.9.23 19:10

@BohunkaP Tak predpokladam, ze pricetny rodic sam vi, co jeho dite potrebuje procvicit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22011
4.9.23 19:11
@Jahru píše:
Jsem ráda, že v podobné třídě nemám děti :mrgreen:

Chápu…. a také jsem ráda, že nemáš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
660
@BohunkaP píše:
U syna ve třídě máme naštěstí příčetné rodiče, takže jsme se na třídních schůzkách všichni shodli, že bez ohledu na jakákoli doporučení si přejeme, aby našim dětem byly povinné domácí úkoly nadále zadávány (s tím, že pětka za úkol nesplněný bez omluvy od rodiče je samozřejmost).Jak to mají v jiných třídách, jsem zatím nezkoumala… a abych pravdu řekla, vlastně mne to ani moc nezajímá, jsem ráda za tu naši.

No a díky takovým „příčetným“ rodičům je naše školství stále takové jaké je ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922

U nás se na to učitelka chytre ptala na třídní schůzce, samozřejmě ze do oči ji málokdo řekne před třídou ostatních, ze si to nepřeje. Upřímně úkol, který máme za deset minut a zadává po-ct mě nějak neobtěžuje. Aspoň to ty deti trochu donutí si něco zopakovat. Kdybych s tím měla trávit hodiny večer nebo o víkendech, tak bych se ozvala, to by mi vadilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9722
4.9.23 19:12

U dětí ve škole jsou domácí úkoly jako takové zadávány minimálně a neznámkují se. Jen se třeba v matice často objevují stejné příklady v písemce, takže pokud dítko potřebuje, tak je vypracovává dobrovolně. (Ne)donesené úkoly se pak zhodnotí v konečném hodnocení předmětu (slovním), ale známku neovlivňují.
V některých předmětech dělají dlouhodobější projekty, které jsou pak součástí známky (čtenářský deník, projekt do výtvarky…).
Takhle to bylo už před doporučením MŠMT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22011
4.9.23 19:13
@Hana19 píše:
No a díky takovým „příčetným“ rodičům je naše školství stále takové jaké je ;)

Dnešní doba ti dává dost možností volby, takže si můžeš v klidu najít školu s rodiči dle tvého gusta ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68941
4.9.23 19:14

@VitaminC já teď uvidím, dítě přestupuje na gympl, to bude na každ předmět jiný učitel a je to komplikovanější. Na tom prvním stupni příčetná učitelka věděla, že když zadala větší úkol z matematiky, tak k tomu ještě nebude přidávat stejně velkou češtinu. A že když na čtvrtek oznámila písemku z něčeho, tak v ostatních předmětech s úkolama poleví, aby se děti mohly pořádně připravit. Co já si pamatuji ze svých předpotopních dob na gymplu, tak jsme kolikrát měli do druhého dne tři opravdu velké a složité úkoly, člověk měl odpoledne nějaký dvouhodinový kroužek a bylo to na pytel. Doufám, že tomu se dneska děti vyhnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61077
4.9.23 19:14
@ugluk píše:

To zni dobře :palec: mám taky dítě na 1. Stupni, nikdy jsem teda neřešila, jak moc jsou úkoly povinný, prostě je dítě delalo, ale stalo se, ze nemělo učebnici.. Když ještě nemělo mobil, psala jsem já mamince spolužačky jestli by mi nevyfotila z čeho maj ukol a udělal to treba na papír, teď uz je se spoluzakem v kontaktu sám a zarizuje si to on. Ale občas se stane, že zapomene pracovní sešit v kterým má ukol, tak mu řeknu ať se omluví, že neměl sešit a nikdy teda 5 nepřinesl. Ale je pravda, že ten úkol neměl fakt výjimečně. Někteří je prý nenosí pravidelně, ale jestli dostávaj 5 netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
4.9.23 19:17

Naše škola se toho drží. Úkoly jsou dobrovolné a nehodnotí se. Myslím si, že pokud by si někdo z rodičů stěžoval, tak má škola od inspekce, právníků problém.

Nicméně mám děti na prvním stupni a sama vidím, že učení jim jde a úkoly jsou na obtíž. Nejde o to, že to mají za chvíli, ale mají kroužky nebo si chtějí obyčejně hrát a musí dělat úkoly na učivo, které ovládají. Naopak děti, které mají problém, tak samy úkol nezvládnou a mnozí rodiče to s nimi dělat nebudou. Dítě dostane za 5 a už se veze z kopce v kolotoči neúspěchu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin