Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@matkabagristy píše:
jsem take lina opravovat (2. stupen), proto jsem zrusila domaci sesity a nekolik du za rok zadavam v google ucebnach, kde si zaci ozivi uziti v domacich podminkach pro pripad distancni vyuky, zopakuji ucivo na pisemku, buduji digitalni kompetence… a dobre pripraveny test se opravi sam i se zpetnou vazbou a lze ho nekonecne dlouho recyklovat. Moje lenost je uzitecna
já jsem taky líná, ale mám prťata a ta prostě doma cvičit musí. A vím přesně, kteří rodiče se na to doma vyprdnou, když to nechám jen na nich. Protože proč by to dělali, od toho přece chodí dítě do školy, ne?
Souhlasím s tím, aby úkoly byly nepovinné a aby jejich hodnocení nemohlo negativně ovlivnit celkovou známku žáka(první stupeň). Řada rodičů nemá zájem se zabývat vzděláváním svých dětí pod různými záminkami a děti by to neměly odnášet. Proto zadávám nabídku domácího procvičování a jestli ji rodiče přijmou záleží na nich. Dětem to může pomoci, časem se i ony samy naučí tu výhodu využít. Rodiče žádám, aby děti motivovali ke čtení a aby alespoň jednou týdně zkontrolovali pomůcky a aktovku, některé pomůcky kupuji do třídy, aby se nestalo, že někdo nemůže pracovat, protože nemá lepidlo. Doba prostě taková je a my učitelé buď přijmeme, že děti nemohou za liknavý přístup rodičů, nemohou za to, z jakého přicházejí prostředí, nemohou za to, že rodiče mnohdy nemají ani čas a ani peníze a my jim buď pomůžeme, nebo je v tom vymácháme. Drtivá většina rodičů s dětmi doma pracuje a nabídku domácího procvičování vítá, tak v tom nevidím až takový problém. Na druhou stranu pokud se vyskytne případ, že dítě dostane pětku, protože nemělo lepidlo nebo nedoneslo doma vytvořený herbář, tak chápu, že to je prostě špatně.
Naše škola na to nijak oficiálně nereagovala, ale máme slovní hodnocení, takže tam se to nijak nepropise. Učitelka je rozumná a úkoly nehodnotí. Zadává je, ale není problém ho přinést jiný den.
@a12 píše:
Ja myslím, že s tim víceméně všichni souhlasí, ale s petkou za zapomenutí uz nea nevidím důvod, proč bych já měla psát dítěti omluvenku, že nemá domácí úkol, kdyz si zapomněl pracovní sešit.. To si má omluvit on sám, ale pětku bych za to teda nedavala a nelibilo by se mi, že by ji dítě dostalo. Je to věc, která se prostě může stát. On se taky naučí, že za svoji chybu se musí omluvit.. Ale úplně, že by musel přijít trest v podobě petky? To si nemyslím
A jaký postih bys navrhovala jako efektivnější alternativu?
@VitaminC píše:
Pouzila jsem spojku „i“, abych zduraznila, ze pani ucitelka dava petky za vse. I za to, ze nemas lepidlo.
takze zkusim znovu, to neni zalezitost domacich ukolu. Ja se pisemne obratila nejdriv na ucitelku, pote na reditele skoly, skoncilo to citaci jejich skolniho radu behem vychovne komise. Ve skolnim radu nemaji hodnoceni za zapominani, predpokladam, ze ani ve vasi skole ne (neni o co to oprit). Pokud chces skole argumentovat, opust svoji puvodni myslenku zde v diskuzi, je zcestna.
@ElisabethaElsa píše:
Syn ve 2 třídě a dneska donesl info, že domácí úkoly povinné jsou… Upřímně ač na jednu stranu vidím, že synovi třeba nešlo psaní a cvičit ho potřeboval, ale končívám v 15 hodin, teď budu i dýl. Syn je v družině. Než se dostaneme domu, je třeba okolo 16, a syn unavený, úkoly dělá z donucení, s nechutí (nás obou). Takže mu stejně nic moc nedali 🤷♀️ spíš naopak, obrali nás o klid 🙈
U nás tak nějak podobně no.. Ja mu třeba rikala, jestli si tu nemůže udělat v družině, aby měl uz doma klid a prej nemůžou ![]()
U nás nebylo třeba žádné zohledňování a ani kázání
opatření. Zmínka o úkolech na poradě byla. Vedení to nechává na jednotlivé učitelce. Ví, že úkoly jsou v rozumné míře, např. 8 příkladů nebo pár vět opis/doplnění textu. Ani u jednoho dítěte jsem nezažila nepřiměřeně dlouhé úkoly. Hodnotit je smí. Když se jim něco nezdá, tak dávají jen v. i bez pokynu MŠMT.
@a12 píše:
U nás tak nějak podobně no.. Ja mu třeba rikala, jestli si tu nemůže udělat v družině, aby měl uz doma klid a prej nemůžou[/citace/]
Družina má svůj program, kterého se musí držet - a psaní úkolů v tom programu fakt není.
@BohunkaP píše:
A jaký postih bys navrhovala jako efektivnější alternativu?
Z logiky veci mi prijde, ze pokud se cast ucitelu tolik bije za DU, tak postih bude prece neznalost nebo castecna znalost, to by se prece melo projevit u zkouseni nebo pisemek.
To dite se uci pro sebe, ne pro ucitele. Ve chvili, kdy zak ucivo ovlada, nechapu, proc ma byt omezovan na volnem case stejne jako Pepa, ktery propada.
@neumisa píše:
já jsem taky líná, ale mám prťata a ta prostě doma cvičit musí. A vím přesně, kteří rodiče se na to doma vyprdnou, když to nechám jen na nich. Protože proč by to dělali, od toho přece chodí dítě do školy, ne?
Ale od toho dítě do té školy chodí. Učitelé jsou za to placení a měli by dle toho odvést adekvátní práci. Školství je snad jediná práce, kde člověk, co je za práci placen, deleguje velkou část své práce na lidi, kteří z toho nemají ani korunu a ještě je to obírá o čas.
@VitaminC píše:
Hezky vecer,zajima me, jak vase skoly zohlednily metodiku MSMT uverejnenou v kvetnu, ktera skolam doporucuje nehodnoceni DU, dobrovolnost DU, zakazuje hodnotit petkou neprineseny DU atd.
Nase skola to zatim statecne ignoruje, reditel planuje upravy skolniho radu az v rijnu, ale je skoupy na slovo, jake stanovisko skola zaujme.
Ukoly maji u nas ve skole deti denne, na vikend casto projekty, doplnovani uciva podle ucebnic atd. Za neprineseny ukol ma syn zapis nebo petku, kazdy ucitel reaguje jinak. Neni to jednotne.
Zajimaji me zkusenosti ostatnich.
Diky za diskuzi.
Takže se můžu těšit, že za 2 roky už bude všude útrum? ![]()
@matkabagristy píše:
takze zkusim znovu, to neni zalezitost domacich ukolu. Ja se pisemne obratila nejdriv na ucitelku, pote na reditele skoly, skoncilo to citaci jejich skolniho radu behem vychovne komise. Ve skolnim radu nemaji hodnoceni za zapominani, predpokladam, ze ani ve vasi skole ne (neni o co to oprit). Pokud chces skole argumentovat, opust svoji puvodni myslenku zde v diskuzi, je zcestna.
Kdyz jsem napadla zapominani, byly o predlozeny klicove kompetence v RVP, tedy mit lepidlo je klicovou kompetenci v anglictine. Jedine, co se dalo napadnout s pomoci te metodiky MŠMT bylo hodnoceni petkou s vahou pet za neprineseny DU.
U nas jsou ukoly v podstate povinne, ale nehodnoti se. Z vyjimecneho neprineseni nikdo vedu nedelal, resilo se to cca od 10 neodevzdanych ukolu. Zakazala bych ukoly na vikendy, jedna ucitelka nedavala, druha klidne 4-6 stranek A4 ukolu na vikend. Primerene ukoly behem tydne mi nevadi a asi je i vitam. ![]()
@Kelsey píše:
U nás nebylo třeba žádné zohledňování a ani kázání
opatření. Zmínka o úkolech na poradě byla. Vedení to nechává na jednotlivé učitelce. Ví, že úkoly jsou v rozumné míře, např. 8 příkladů nebo pár vět opis/doplnění textu. Ani u jednoho dítěte jsem nezažila nepřiměřeně dlouhé úkoly. Hodnotit je smí. Když se jim něco nezdá, tak dávají jen v. i bez pokynu MŠMT.
moji kluci tez meli ukoly v pohode, ale z vypraveni odjinud vim o ucitelkach, co zaukolovaly rodiny az do hlubokeho vecera. Vitam zvysene kompetence reditelu.
@Pitaya1 píše:
Ale od toho dítě do té školy chodí. Učitelé jsou za to placení a měli by dle toho odvést adekvátní práci. Školství je snad jediná práce, kde člověk, co je za práci placen, deleguje velkou část své práce na lidi, kteří z toho nemají ani korunu a ještě je to obírá o čas.
sorry, Lucenko, nadále platí, že s tebou o školství nediskutuji.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.