Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@BohunkaP Teď to, prosím, neber jako rýpání. Ale co tebe osobně vede k názoru, že DÚ by měly být povinné pro všechny děti bez rozdílu?
První dítko úkoly v první a druhé třídě docela protrpělo a nic moc nepřinesly. Místo toho jsme mohli trénovat něco, co potřebovalo víc, ale po hodině vztekání nad DÚ na to už nebyl prostor.
Druhé dítko si od druhého měsíce 1. třídy šudlalo úkoly ve škole, takže jsem ani nevěděla, že nějaký úkol mají ![]()
@ugluk píše:
@VitaminC já teď uvidím, dítě přestupuje na gympl, to bude na každ předmět jiný učitel a je to komplikovanější. Na tom prvním stupni příčetná učitelka věděla, že když zadala větší úkol z matematiky, tak k tomu ještě nebude přidávat stejně velkou češtinu. A že když na čtvrtek oznámila písemku z něčeho, tak v ostatních předmětech s úkolama poleví, aby se děti mohly pořádně připravit. Co já si pamatuji ze svých předpotopních dob na gymplu, tak jsme kolikrát měli do druhého dne tři opravdu velké a složité úkoly, člověk měl odpoledne nějaký dvouhodinový kroužek a bylo to na pytel. Doufám, že tomu se dneska děti vyhnou.
U nás se drží spíš úkoly čj. a m. Já učím zeměpis a nedávám úkoly, všechno stihneme. Jinak se na méně osvícených školách může sejít hodně úkolů, když je každý přesvědčen o důležitosti svého předmětu.
@Hana19 píše:
No a díky takovým „příčetným“ rodičům je naše školství stále takové jaké je
No bohužel těch pricetnych rodicu bývá občas zastoupeno ve třídě míň než polovina. ![]()
@Jahru píše:
@BohunkaP Teď to, prosím, neber jako rýpání. Ale co tebe osobně vede k názoru, že DÚ by měly být povinné pro všechny děti bez rozdílu?
První dítko úkoly v první a druhé třídě docela protrpělo a nic moc nepřinesly. Místo toho jsme mohli trénovat něco, co potřebovalo víc, ale po hodině vztekání nad DÚ na to už nebyl prostor.
Druhé dítko si od druhého měsíce 1. třídy šudlalo úkoly ve škole, takže jsem ani nevěděla, že nějaký úkol mají
Ale já jsem přece nic takového nenapsala… napsala jsem, že v naší třídě jsme se na tom naštěstí všichni shodli (ne že by to tak automaticky muselo být všude).
Sešli jsme se naštěstí rodiče podobného založení, kteří v domácích úkolech vidíme úplně jiné benefity než procvičování konkrétního učiva - to samozřejmě každý rodič ví (resp. měl by vědět) sám, v čem zrovna jeho dítě má problém a co potřebuje procvičit. Chceme, aby naše děti na doma dostávaly povinnost - něco, na co si musejí samy myslet, co si musejí samy hlídat a jestliže to z nějakého důvodu nemůžou splnit, řekly si rodičům včas o omluvení. Některé úkoly jsou do příští hodiny, jiné dlouhodobé… třeba herbář nebo jiná podobná věc, která se nedá sfouknout na poslední chvíli večer před hodinou, ale musí se na ni myslet, naplánovat si ji a hospodařit s časem.
Domácí úkoly, když jsou zadávány promyšleně, nezautomatizovaně a ne jako trest, jsou ve skutečnosti skvělá věc a mají obrovský potenciál pro práci s dítětem… to současné rodičovské brojení proti nim je nesmyslné a krátkozraké.
@ugluk píše:
@VitaminC já teď uvidím, dítě přestupuje na gympl, to bude na každ předmět jiný učitel a je to komplikovanější. Na tom prvním stupni příčetná učitelka věděla, že když zadala větší úkol z matematiky, tak k tomu ještě nebude přidávat stejně velkou češtinu. A že když na čtvrtek oznámila písemku z něčeho, tak v ostatních předmětech s úkolama poleví, aby se děti mohly pořádně připravit. Co já si pamatuji ze svých předpotopních dob na gymplu, tak jsme kolikrát měli do druhého dne tři opravdu velké a složité úkoly, člověk měl odpoledne nějaký dvouhodinový kroužek a bylo to na pytel. Doufám, že tomu se dneska děti vyhnou.
Jak to mělo dítko na gymplu s povinnými domácími úkoly netuším, škola byla zcela v jeho režii, ale vím, že dobrovolné dělalo převážně z vypočítavosti. Dle dítka to byly jedničky téměř zadarmo ![]()
U nás se prý kontrolovat nebudou, díkybohu, já to nesnáším. Taky si z práce neberu pár mailů na večer, abych se procvičila.
@Kasandra159 tak já známkování úkolů nikdy moc nechápala, krom třeba dlouhodobých projektů. Krom toho, že nikdo nedokáže, že to dítě dělalo samo, od někoho opsalo, atd. Ale na gymplu teda dítěti za zadkem stát nehodlám, to bude jeho boj.
@ugluk píše:
@Kasandra159 tak já známkování úkolů nikdy moc nechápala, krom třeba dlouhodobých projektů. Krom toho, že nikdo nedokáže, že to dítě dělalo samo, od někoho opsalo, atd. Ale na gymplu teda dítěti za zadkem stát nehodlám, to bude jeho boj.
Ty dobrovolné znamenaly jen dobrovolnou práci navíc s možností dostat jedničku, spíš to byly malé projekty či verze referátu, myslím, že se jednalo o výtvarku a dějepis. O povinných nic nevím, ale nepředpokládám, že by byly známkované.
U nás už od začátku, co je náš ředitel, tak učitelé dávají úkoly po-pá. Pokud žák přinese, má 100%. Pokud je úkol s chybama, dají příslušná procenta (u nás se nedávají známky). Pokud nepřinesou vůbec úkol, nedostanou nic.
Děti mám v 5. a 7. třídě.
Dle stanoviska msmt nejsou domaci ukoly nepovinne a skola je opravnena domaci ukoly hodnotit
https://www.edu.cz/…ne-4-5-2023/
Ještě jsou u nás dobrovolně- povinné, kdy rodiče, kteří chtějí, aby dítko trochu postrčili dopředu ve známkách, tak dávají úkoly navíc.
Dělám to u syna (13), u vnuka to dělat nemusím. Ten je aktivnější.
U nás je to nastavené jednoduše s velmi spravedlivě. Pokud se dítě dobře učí, má jedničky, dvojky a nemá problémy, učitelky úkoly neřeší.
Pokud má horší prospěch a problémy, je na místě, aby škole věnovalo dítě i rodiče nějaký čas navíc a tedy jsou úkoly na místě.
@VitaminC píše:
@matkabagristy Sis z toho vytahla jen, co se ti hodilo.
ne, ty sis vytahla to, co v tom stanovisku neni.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.