Ne/povinne DÚ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6795
4.9.23 21:37

@Limi123 Muze, ale on ho mel na papire. Nechtel ho psat dvakrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6795
4.9.23 21:37
@Kelsey píše:
Tvé dítě chodí na nějakou soukromou školu nebo se pletu?

Ano, chodi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33280
4.9.23 21:38
@BohunkaP píše:
Jinak řečeno, žádnou alternativu použitelnou pro děti, které zadané úkoly nenosí opakovaně, nemáš.

Ucitelka odebírala perličky v „honbě za pokladem“ (v truhličce měli bonbóny). No fungovalo to na robátka tak do čtvrtletí třetí tridy.
Jiná učitelka mi říkala, že ač se jí negativní motivace prici, nejúčinnější (ve smyslu donutit děti něco dělat/plnit si povinnosti) bylo zavedení systému černých puntiku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
4.9.23 21:41
@Limi123 píše:
A VŠ máš? Tam je přeci také velmi podstatná část domácí práce… Prostě mně přiměřené množství DÚ přijde jako dobrá příprava na život. Co mi vadí je, pokud učitelé nutí rodiče, aby DÚ podepisovali. Podle mě jim není nic do toho, jestli dítě DÚ udělá doma nebo o přestávce před hodinou, hlavně, že je splněno v termínu. Tedy já jsem zavedla to, že zásadně nic nepodepisuji a zatím mi to prochází.

Nemám. A VS je dobrovolná a pochybuju, že člověk musí na přednáškách trávit každý den 6-8 hodin.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.9.23 21:42
@VitaminC píše:
@Limi123 Muze, ale on ho mel na papire. Nechtel ho psat dvakrat.

Teď to nechápu. Jako pokud měl úkol na papíře a není to notorický flákač a zapomínač, tak nechápu, co kdo řeší.

Pokud by to byl notorický zapomínač, tak bych to, že to učitelka neuzná, brala asi i jako výchovné. A to píšu jako notorický flákač a zapomínač, ale ty důležité věci už si umím pohlídat. Člověk si musí udělat systém a na to přijde jen praxí.

• Citovat
  • Upravit
Tala20
4.9.23 21:44
@VitaminC píše: zajima me, jak vase skoly zohlednily metodiku MSMT uverejnenou v kvetnu, ktera skolam doporucuje nehodnoceni DU, dobrovolnost DU, zakazuje hodnotit petkou neprineseny DU atd.

Vůbec nejde o nějakou metodiku MŠMT! Jde o to, že samotný zákon vůbec neumožňuje hodnotit (klasifikovat) domácí úkoly. To platí beze změn už dlouhá léta.

DÚ mohou být zadávány, ale pouze jako dobrovolné náměty k procvičení. Vypracovaný DÚ může být zdrojem nějakých bonusových bodů použitelných k motivaci. Je ale nepřípustné DÚ známkovat s cílem trestat (např. pětka při nesplnění) a takovéto „známky“ nesmí být započítávány při klasifikaci předmětů.

• Citovat
  • Upravit
a12
61236
@Hobitka píše:
Celkove mi do zivota neprijde nic spatneho na tom, kdyz dite zjisti, ze po nesplneni povinnosti muze taky dojit k postihu. Ze nekteri pedagogove s ukoly neznaji miru je vec jina, ale neni asi predmetem teto diskuse.

Hele, naše dítě celý tři roky melo úkoly denně, plus dodělat, co nestihl ve škole, pokud něco takovyho bylo. Na angličtinu měl jinyho učitele, takže se mu toho občas sešlo víc, ikdyz prisel s tim, ze to dělat nemusí (angličtinu) ze pan učitel rikal, že pětky dávat nebude.. Tak jsem mu neřekla super, tak ho nedělej, naopak jsem ho vedla k tomu, že je dobrý i tak ten úkol udělat.. Zrovna v tom předmětu byl učitelem hodně chvalenej.. Ale spoléhat na to, že v tom předmětu je za hvězdu, tak nemusí dělat úkoly, to nejde. Ale kdyby se stalo, že ten úkol z nějakýho důvodu neudělá - zapomene si ho zapsat, zapomene sešit.. Občas jsem sama videla, že uz ma dost a meli jsme co dělat aby všechno splnil a fakt by mě za nej mrzelo, že by kvůli takový blbine, která se prostě občas stane, dostal hned pětku. A to jsme poctivý a ikdyz je v horečkach a nekolik dní není schopnej dělat ukoly(učitelka denne posílá všechno, co delaj ve skole) tak nakonec to přes víkendy doženem, neprdime na to. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22267

@Svistice, jj, ty černé puntíky byly taky fajn, měli jsme také na prvním stupni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66871
4.9.23 21:45
@Tala20 píše:
Vůbec nejde o nějakou metodiku MŠMT! Jde o to, že samotný zákon vůbec neumožňuje hodnotit (klasifikovat) domácí úkoly. To platí beze změn už dlouhá léta.DÚ mohou být zadávány, ale pouze jako dobrovolné náměty k procvičení. Vypracovaný DÚ může být zdrojem nějakých bonusových bodů použitelných k motivaci. Je ale nepřípustné DÚ známkovat s cílem trestat (např. pětka při nesplnění) a takovéto „známky“ nesmí být započítávány při klasifikaci předmětů.

jiste muzes ten zakon citovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.23 21:46
@Pitaya1 píše:
Nemám. A VS je dobrovolná a pochybuju, že člověk musí na přednáškách trávit každý den 6-8 hodin.

No a, že je dobrovolná? Základní škola připravuje kromě jiného na další stupně vzdělávání. A na dalších stupních zkrátka něco dělat doma také musíš a nikdo tě za ručičku vodit nebude.

Tím se nezastavam toho, že jsou úkoly na 1. stupni ZŠ nezbytné, ale podle mě v součtu víc přináší, než berou.

• Citovat
  • Upravit
Pitaya1
4.9.23 21:48
@Limi123 píše:
No a, že je dobrovolná? Základní škola připravuje kromě jiného na další stupně vzdělávání. A na dalších stupních zkrátka něco dělat doma také musíš a nikdo tě za ručičku vodit nebude.Tím se nezastavam toho, že jsou úkoly na 1. stupni ZŠ nezbytné, ale podle mě v součtu víc přináší, než berou.

Tohle je totální nesmysl. Někdo ze základny půjde na gympl, někdo jiný na učňák. Tam pochybuju, že bude dělat nějakou domácí přípravu. Proto když už někdo tak moc touží po úkolech, tak by měly být dobrovolné. To totiž skutečně připravuje na život - dává to totiž možnost volby.

• Citovat
  • Upravit
66871
4.9.23 21:50

Lucenka mela na starost vzdelavani sveho syna pri jeho dochazce na prestizni skolu ve vietnamu. Sklizi plody sve prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
4.9.23 21:54
@matkabagristy píše:
Lucenka mela na starost vzdelavani sveho syna pri jeho dochazce na prestizni skolu ve vietnamu. Sklizi plody sve prace.

Pleteš se. Starost o jeho vzdělávání je na lidech, kteří jsou za jeho vzdělávání placení - takže na učitelích :*

• Citovat
  • Upravit
30489
4.9.23 22:00
@Pitaya1 píše:
Pleteš se. Starost o jeho vzdělávání je na lidech, kteří jsou za jeho vzdělávání placení - takže na učitelích :*

Kdepak, to vůbec není pravda. Starost o vzdělání se dělí třemi: učitel, žák a rodiče. Ti všichni jsou za vzdělání zodpovědní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66871
4.9.23 22:00
@Pitaya1 píše:
Pleteš se. Starost o jeho vzdělávání je na lidech, kteří jsou za jeho vzdělávání placení - takže na učitelích :*

no, pak jsi nekolik let lhala na epipi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin