Ne/povinne DÚ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42271
5.9.23 10:56
@Jahru píše:
Ne vždy. V 1., 2. a 3. třídě děti pravidelně dostávaly za DÚ z matiky omalovánky - použij správnou barvu podle výsledku. Ačkoliv s počítáním neměly sebemenší problém, tak tohle vždy bylo zdrojem frustrace na mnoho desítek minut :roll:

To dcera dělala ráda. Po chvíli obrázek viděla a vybarvovala bez počítání. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2919
5.9.23 10:59
@a12 píše:
Ale denně příklady a sedět u toho pul dne.. :nevim:

U nas nic takove nebylo. Ukol byl treba 3× tydne a s trochou snahy na 15 minut. Za me zopakovat - upevnit si ucivo z toho dne/tydne/mesice je vice nez vhodne. Plus pro me je to nacvik toho mit povinnost a muset “na neco myslet”. Vice je zbytecne o tom diskutovat, muj pohled na ukoly to nezmeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9787
5.9.23 11:19
@Havlova píše:
To dcera dělala ráda. Po chvíli obrázek viděla a vybarvovala bez počítání. :mrgreen:

A to je právě to. Každému dítěti vyhovuje něco jiného, takže dávat všem stejné DÚ a ještě je znamkovat mi nepřijde šťastné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31034
5.9.23 11:23
@Jahru píše:
Ne vždy. V 1., 2. a 3. třídě děti pravidelně dostávaly za DÚ z matiky omalovánky - použij správnou barvu podle výsledku. Ačkoliv s počítáním neměly sebemenší problém, tak tohle vždy bylo zdrojem frustrace na mnoho desítek minut :roll:

Jeje brr, uplne jsem si na tyhle ukoly vzpomnela a mam husi kuzi. Nebo kde doplnis í, vybarvi zeleně, kde ý, modře, kde i, oranžově, kde y, hnědě. Tyrani cele rodiny. :mrgreen: Nastesti posledni dite rado kresli, snad mu to nezhnusi. Velke deti berou tuzku do ruky prakticky jen v sebeobrane :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31034
5.9.23 11:26

Starsi dcera mela rada projekty, ty delala s nadsenim a vzdycky si s tim vyhrala. A pak cteni mela rada. Syn cetl s velkou nechuti. Dcera hlta klidne knizku denne a syna k tomu musim kopat, aby dal denne aspon nejakou kratickou kapitolu. Zato videa na youtube, to by sjizdel klidne celodenne :cert:, ale ma smulu :jazyk:. Ja cteni povazuji za zaklad a klic ke vsemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42271
5.9.23 11:46
@Jahru píše:
A to je právě to. Každému dítěti vyhovuje něco jiného, takže dávat všem stejné DÚ a ještě je znamkovat mi nepřijde šťastné.

Já pro povinné úkoly u malých školáků taky extra nejsem. U velkých mi přiměřený úkol, esej, dlouhodobá práce apod. naopak vyhovuje, připravuje je to na VŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14643
5.9.23 12:04
@Havlova píše:
Já pro povinné úkoly u malých školáků taky extra nejsem. U velkých mi přiměřený úkol, esej, dlouhodobá práce apod. naopak vyhovuje, připravuje je to na VŠ.

Jojo, nějaký přiměřený “projekt” to je něco jiného :lol: Moji práci do soutěže ze sedmé třídy měla Ucitelka dlouho založenou jako vzor pro další ročníky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9787
5.9.23 12:33
@Havlova píše:
Já pro povinné úkoly u malých školáků taky extra nejsem. U velkých mi přiměřený úkol, esej, dlouhodobá práce apod. naopak vyhovuje, připravuje je to na VŠ.

Jj, proti projektům na delší dobu nic nemám. Horší byly ty úkoly do druhého dne. To už naštěstí na gymplu nedostávají, resp. je to dobrovolné, nehodnocené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42271
5.9.23 13:09
@Jahru píše:
Jj, proti projektům na delší dobu nic nemám. Horší byly ty úkoly do druhého dne. To už naštěstí na gymplu nedostávají, resp. je to dobrovolné, nehodnocené.

U dcery za to dostávají něco jako plusy, když je známka mezi, přihlíží k tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
5.9.23 13:17
@Limi123 píše:
No, pokud je pro nějaké dítě hodina to, co pro druhé 5 minut, tak zrovna TOHLE dítě ten úkol potřebuje a je fajn, že i rodič uvidí, jak mu to jde/nejde.

Ne nutně. Syn má adhd, donutit ho udělat něco, v čem nevidí smysl, je prakticky nemožné. Takže úkol u nás znamenal ještě loni (5. třída) zabité celé odpoledne, křik, vztek, výhrůžky, házení věcmi. Z pisemek nosil jedničky, dvojky, ale pětky za nevypracovane (nebo vypracované částečně) úkoly mu horšily průměr i pracovní morálku. Na co se snažit, když na konci hodiny stejně dostal za 5. :nevim:
Přes prázdniny se docela rozecetl, má na kontě 5 knih, o kterých i celkem zapalene mluví. Ale pokud bych po něm chtěla napsat čtenářský deník, už knihu do ruky nevezme. Pohravam si dokonce s myšlenkou, že mu ho letos budu psát já podle toho, co mi nadiktuje, protože je pro mě důležitější, že čte, než že by psal ctenarak. :oops:
Letos má novou třídní, tak uvidíme, jak to bude s úkoly. Ve školním řádu se ovšem nic nezměnilo, o DÚ ani zmínka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
5.9.23 13:33
@BohunkaP píše:
Zdánlivě úplné hlouposti, které ale vyžadují, aby se dítě na chvíli zastavilo, zamyslelo, co má udělat, udělalo to a druhý den doneslo.

Jenze na tohle nepotrebujes pet ukolu denne.
Bohate staci jedna vec z tydnu na tyden.
A pokud jsou deti vedene skolou obecne k samostatnosti, tak tam ta starost o „mit hotove povinnosti“ naskoci s vekem a zralosti stejne.

Fakt neni potreba drezurovat prvnacky z hodiny na hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
5.9.23 13:38
@Hobitka píše:
Nejsem si jista. Slo hlavne o psani, doted skrabe jako kocka a zmatla kazde druhe slovo, mozna by to bylo jeste horsi pokud to vubec jde :mrgreen:. V primerene mire mi rozhodne nevadi. Naucila se neco dokoncit. Nenaucila se pri tom maknout, aby to mela driv za sebou. Prokrastinuje doted. Kazdy jsme jineho zalozeni a temperamentu.

Syn dostava DU pres miru. A i na vikendy. Tam mi to vadi vic, a to on pracuje bez remcani.

No, asi jsem ten rodic, co v rozumne mire ukoly celkem i vita, ac po nich bytostne neprahne. Mne jako diteti nevadily, delala jsem je rada (moje deti uplne nejsou po mamince :mrgreen: ), stejne jako se celozivotne dobrovolne a s nadsenim vzdelavam. To doufam podedi, jinak at si me nepreji :cert: :mrgreen:.

Delala jsem ukoly na posledni chvili o prestavce a to mi jaksi zustalo. Na druhou stranu to chtelo chytre zlepsovaky, rychlost prace, napady a bystrou mysl.

Kazdopadne pokud nekdo vymysli funkcni radu, jak se stat dochvilnym peclivym detailistou, pujdu mu dat osobne nobelovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9787
5.9.23 13:49
@Hobitka píše:
Nejsem si jista. Slo hlavne o psani, doted skrabe jako kocka a zmatla kazde druhe slovo, mozna by to bylo jeste horsi pokud to vubec jde :mrgreen:. V primerene mire mi rozhodne nevadi. Naucila se neco dokoncit. Nenaucila se pri tom maknout, aby to mela driv za sebou. Prokrastinuje doted. Kazdy jsme jineho zalozeni a temperamentu.

Syn dostava DU pres miru. A i na vikendy. Tam mi to vadi vic, a to on pracuje bez remcani.

No, asi jsem ten rodic, co v rozumne mire ukoly celkem i vita, ac po nich bytostne neprahne. Mne jako diteti nevadily, delala jsem je rada(moje deti uplne nejsou po mamince :mrgreen: ), stejne jako se celozivotne dobrovolne a s nadsenim vzdelavam. To doufam podedi, jinak at si me nepreji :cert: :mrgreen:.

Dcera dělá dobrovolně a ráda ukoly ze soukromých hodin jazyka, protože jí dávají smysl a vidí, že jí posouvají dál. A to jí trvají třeba hodinu. Na druhou stranu DÚ ze školní AJ, které má hotové za 5 minut, protože to umí, jí smysl nedávají a v lepším případě to sesmolí o přestávce před hodinou, v horším ho neudélá vůbec. Ten pocit, že dělá zbytečnou práci ji tak sejří, že si radši nechá zhoršit slovní hodnocení :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61113
5.9.23 13:54
@Hobitka píše:

No, asi jsem ten rodic, co v rozumne mire ukoly celkem i vita, ac po nich bytostne neprahne. Mne jako diteti nevadily, delala jsem je rada (moje deti uplne nejsou po mamince :mrgreen: ), stejne jako se celozivotne dobrovolne a s nadsenim vzdelavam. To doufam podedi, jinak at si me nepreji :cert: :mrgreen:.

Máme stejný dítě :mrgreen: taky cmara a úkoly na psaní pro něj a i pro mě, byly za trest. Jemu to vůbec nic nedalo, naopak, jak toho bylo hodně, tak to tam prostě nějak naskrabal, hlavně ať to má a bylo mu fuk, že to vypadá hrozně, bylo mu jedno, že mu tam pokaždy učitelka napíše pis lépe. Mám úkol? Mám, tak nazdar. A takhle to má se vsim. Mám pocit, že kolikrát ani neví, co dělá. Na počty maj početník a ty priklady se tam kolikrát opakujou a co on udělá? Opise to z jinýho sloupečku :roll: s tim si tu práci dá :roll: nebo ten čtecí. Maj si přečíst článek a pak odpovídat na otázky.. Myslis, že to čte? Nečte udělá jen ty cvičení a nazdar.. Když tam je něco vyloženě z toho článku, tak si to jen projede očima, aby našel to, co potřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61113
5.9.23 13:56
@Hobitka píše:

Máme stejný dítě :mrgreen: taky cmara a úkoly na psaní pro něj a i pro mě, byly za trest. Jemu to vůbec nic nedalo, naopak, jak toho bylo hodně, tak to tam prostě nějak naskrabal, hlavně ať to má a bylo mu fuk, že to vypadá hrozně, bylo mu jedno, že mu tam pokaždy učitelka napíše pis lépe. Mám úkol? Mám, tak nazdar. A takhle to má se vsim. Mám pocit, že kolikrát ani neví, co dělá. Na počty maj početník a ty priklady se tam kolikrát opakujou a co on udělá? Opise to z jinýho sloupečku :roll: s tim si tu práci dá :roll: nebo ten čtecí. Maj si přečíst článek a pak odpovídat na otázky.. Myslis, že to čte? Nečte udělá jen ty cvičení a nazdar.. Když tam je něco vyloženě z toho článku, tak si to jen projede očima, aby našel to, co potřebuje.
@Jahru píše:

Ani mi nemluv :cert: silenej úkol, to celou dobu otravoval, ať mu to vybarvuju já.. A, kdyz se sešel takovejhle ukol se psaním yto byl jako mrtvej a fakt jsem mu s vybavováním pomáhala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin