Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@a12 píše:
Tak určitě tady nikdo nemluví o ukolu přines hrst kamínků. Ale upřímně, ani tyhle typy úkolů nemám ráda.. Když musíš lítat a na druhý den něco shánět. Ok kamínky vytáhnu ze záhonu, ale loni třeba meli mít tulipán, ano ten máme na zahradě taky, ale většina dětí hlásila, že tulipán nemaj. A jakej má dítě pokojíček tě nemusí zajímatobčas takovýhle debi. lní úkoly fakt děti maj, kterýma lezes do soukromí rodiny
mě rozčilovali loni a predloni i ty cvičení, jak máš nějakej rodokmen a ještě to po tobě chce i povolání strejcku a teticek
A chudáci, co pokoj nemají.
Rodokmen se dceři líbil, dostali to ale na gymplu. Ještě to má někde schované.
@Svistice píše:
To je samozřejmě extrém. Zas na druhou stranu naprostá většina dětí lépe pracuje s vnější autoritou (třeba ta učitelka, trenér apod.) než s vlastním rodičem.
Co řekne píučka je svaté, ale pokud se stejnou věcí přijde rodiče, je to pruda, nuda a milion jiných keců.
Jenže tohle platí i u těch domácích úkolů.. Když mýmu dítěte řekne učitelka v klidu sed, nekoukej kolem a pracuj, tak on sedí, nekouká okolo a pracuje.. Když ja mu to řeknu doma na ukolama, je mu úplně fuk, že ten úkol je od učitelky.. Sedět, necumet okolo a dělat se mu už nechce.
@a12 píše:
A jakej má dítě pokojíček tě nemusí zajímatobčas takovýhle debi. lní úkoly fakt děti maj, kterýma lezes do soukromí rodiny
mě rozčilovali loni a predloni i ty cvičení, jak máš nějakej rodokmen a ještě to po tobě chce i povolání strejcku a teticek
Nezlob se, ale jestliže jsme se dostaly do bodu, že úkol “v pěti větách popiš, jak vypadá tvůj pokojíček”, je nepřípustné lezení do soukromí rodiny, tak je bezpředmětné pokračovat v diskusi…. protože naše myšlenkové pochody jsou tak diametrálně odlišné, že bychom jen roztáčely začarovaný kruh.
@Tala20 píše: Podrazila jsi syna. Zrazuješ ho a nejsi schopná ho ochránit, bezcitná krkavčí matko.Domácí úkoly nejsou povinnost.
Domácí úkoly není možné známkovat.
Učitelka by zasloužila dostat přes zadek. A Ty taky.
Díky, loni jsem trávila pomalu víc času ve škole než doma, neustále na koberečku u třídní, výchovného poradce, ředitele. Neustále mi ve škole říkali, že jsem špatná matka, protože moje dítě odmítá dělat domácí úkoly, ve kterých nevidí smysl, když látku ovládá. Ráda čtu, že jsem špatná matka, protože jsem ho k tomu nutila. ![]()
@Pitaya1 píše:
Tak mohla se shodnout většina a ta menšina se musela přizpůsobit
Mensina ma deti na alter skolach…
@Lucie_Sx píše:
Ne všichni mají tu možnost.
@BohunkaP píše:
To můžu, to máš pravdu.Taky ho můžu sama naučit číst, psát i počítat, to taky zvládnu. V podstatě není na prvním stupni příliš věcí, které bych svoje dítě nezvládla naučit sama
Ale takhle snad věc nestojíPřipadá mi dost podstatné, aby si děti (a nejen ty moje) ze školy odnesly co nejvíc (podnětů, vědomostí, zkušeností apod.)… i když to třeba není pokaždé úplně komfortní nejen pro ně samotné, ale ani pro rodiče.
Ty mas porad pocit, ze deti je potreba odmala ucit zodpovednosti pres ty domaci ukoly.
Ale ono to jde i jinak, a jak jsem psala, opravdu toho zezacatku staci (co se DU tyce) malinko.
Ono je to tem malym fuk. Nejsou na to zrale.
Takze kmitaji rodice, jooo, to je uceni zodpovednosti jak stehno.
Opravdu to u tech starsich prijde samo!, dozraji do toho (pokud se to ovsem nelame pres koleno a vsechny skolni povinnosti se jim nezhnusi hned v prvni tride, to je totiz obvykly postup).
@Tamtama píše:
Ráda čtu, že jsem špatná matka, protože jsem ho k tomu nutila.
Dala jsi před ochranou vlastního děcka přednost názorům cizích hlupáků, kteří neznají školský zákon. Trápila jsi zbytečně vlastní dítě, které to už tak nemá lehké, když má ADHD.
Kdyby Ti šílený doktor sdělil, že musí synovi vypíchnout oko, bránila bys své dítě? Nebo by ses jenom zeptala zda to bude pravé nebo levé? A horlivě bys pomáhala syna držet?
Je mi z vás špatně, holky.
Příspěvek upraven 05.09.23 v 17:28
@Lucie_Sx píše:
Všichni nemají tu možnost, bohužel.
@Tala20 píše:
Andelko, Ty jsi učitelka. Ale zřejmě nerozumíš tomu co jsou domácí úkoly. Nikdo je přece nezakazuje.Nikdo Ti nebrání poskytovat dětem možnost vypracovat domácí úkoly. Ale musí být zřejmé, že tím nikomu neukládáš žádnou školní povinnost. Rodiče sami rozhodnou, zda dítě potřebuje nebo nepotřebuje vypracovat doma některý DÚ. Ty jim k tomu poskytneš pedagogickou radu, doporučení. Ale známkovat DÚ nebudeš. Na to nemáš právo.
- Domácí úkoly jsou náměty, určené jen k dobrovolnému procvičování.
- Je to pomůcka pro děti a rodiče, jestliže dítě má potřebu upevnit znalosti, rozvinout dovednosti, nebo vyřešit si něco navíc.
- Dítě nesmí být známkováno za domácí úkol, nebo dokonce za to že jej nevypracovalo. Má být známkováno za znalosti a dovednosti které předvedlo během vyučovacích hodin.
- Rodič není povinen dohlížet na plnění domácích úkolů, protože žák nemá takovou povinnost.
- Rodič není povinen omluvat nevypracování domácího úkolu, protože žák nemá takovou povinnost.
Jj, já vím..ale taky vím, jak to mnohdy je v reálu. Právě děti, které by " domácí úkoly" dělat měly a potřebovaly by je, tak je k tomu rodiče motivovat nebudou.
@Lucie_Sx píše:
Ty mas porad pocit, ze deti je potreba odmala ucit zodpovednosti pres ty domaci ukoly.
Ale ono to jde i jinak, a jak jsem psala, opravdu toho zezacatku staci (co se DU tyce) malinko.Ono je to tem malym fuk. Nejsou na to zrale.
Opravdu to u tech starsich prijde samo!, dozraji do toho (pokud se to ovsem nelame pres koleno a vsechny skolni povinnosti se jim nezhnusi hned v prvni tride, to je totiz obvykly postup).
Takze kmitaji rodice, jooo, to je uceni zodpovednosti jak stehno.
Ale houby, kmitají rodiče… to jsou takové plané řečičky
Jestli potřebuješ kmitat kvůli tomu, abys svému dítěti nasbírala hrst kamínků, tak to se holt nedá nic dělat, tak kmitej
to jsou přesně věci, které si naše děti dělaly vždycky samy.
A myslím, že jsem napsala dost jasně, že u prvňáků jako úkol úplně klidně beru jen to čtení
Je zbytečné mi podsouvat, jak se snažím dětem zhnusit první třídu
Upřímně, začíná být trochu úmorné vlastně se neustále jaksi obhajovat, když druhá strana moje příspěvky ani pořádně nečte.
@a12 píše:
Jako upřímně, procvičování doma, když rodič neví, jak to má vysvětlil, mi přijde k ničemutaky jsem dítě dala na doučování z matiky, ať mu to tam vysvětlí ona, mně kolikrát přijde zbytečně složitý jak to dělaj, ale prej to tak, dělat maj
Na 1 stupni to snad člověk vysvětlit umí. Na 2 už u nás DU nebývají. Spíš přípravy na písemky.
@BohunkaP píše:
Ale houby, kmitají rodiče… to jsou takové plané řečičkyJestli potřebuješ kmitat kvůli tomu, abys svému dítěti nasbírala hrst kamínků, tak to se holt nedá nic dělat, tak kmitej
to jsou přesně věci, které si naše děti dělaly vždycky samy.A myslím, že jsem napsala dost jasně, že u prvňáků jako úkol úplně klidně beru jen to čtení
Je zbytečné mi podsouvat, jak se snažím dětem zhnusit první třídu
Upřímně, začíná být trochu úmorné vlastně se neustále jaksi obhajovat, když druhá strana moje příspěvky ani pořádně nečte.
Ale realita JE, ze kmitaji ti rodice
.
Dite prijde vecer pred spanim, ze na druhy den potrebuje hrst sutru.
Proste dite dostane ukol - jde za rodicem a zaukoluje rodice. Normalni postup.
Na naší škole jsou povinné úkoly. První stupeň denně 2-3 úkoly. Jsem pro, když dítě nesplní, má poznámku a musí do dalšího dne vypracovat. Úkoly jsou u nás povinné. Kdyby nebyly, děti by nic nedělaly..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.