Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@a12 píše:
Ty kraso![]()
vodu z cervenyho zelí bych asi nedala
U nas spíš chtěla malý kvetinacky a hlínuseminka atd. Naštěstí ne
nosil domů uz hotovy kytky
Měla z řepy. Smůla. Stejně učitelka nic nepoznala. Barvili v tom vajíčka. Různé skupiny různé věci.
@Svistice píše:
Pak bych nastoupila já nebo muž a šli bychom si to s paní učitelkou vysvětlit.
Ale jak jsem psala na začátku, učitelé jsou u dětí vcelku soudní. A mají od vedení pokyn rodiče moc nezatěžoval, neb se ví, jaká je skladba žactva. U některých jsou rádi, když mají tašku, penál a přezůvky.
Když člověk ani neví, na co třeba ten hrášek potrebujou
jestli jako alternativa můžou být ty fazole a čočka, nebo ne ![]()
@a12 píše:
Ty kraso![]()
vodu z cervenyho zelí bych asi nedala
U nas spíš chtěla malý kvetinacky a hlínuseminka atd. Naštěstí ne
nosil domů uz hotovy kytky
Naši každých 14 dní cosi z toaleťákové ruličky. ![]()
@Havlova píše:
Naši každých 14 dní cosi z toaleťákové ruličky.
levný materiál dostupný v každé domácnosti. Jsou rodiny, které nekoupí ani ten brambor na výrobu razítka. Ony se ty učitelky fakt snaží dělat z co nejlevnějších věcí, aby rodičové nemuseli moc shánět. Jasně že by to bylo jednodušší z pořádných materiálů - ale to buď rodiče neseženou/nechtějí shánět nebo by třídní fond vystoupal o dost výš.
jinak k tématu - pokud chci něco nestandardního, nakoupím si sama z fondu. Jednodušší pro mě, jednodušší pro rodiče, aspoň myslím. A stejně se prčí, že chci moc peněz. No tak se zase vrátíme k roličkám. Všem se nezavděčím.
a počítám, že ten hrášek taky nebyl ze dne na den - jen to dítě doma neřeklo včas.
@a12 píše:
Ale vždyť jo, už jsem psala, kdyz ma úkol z pracovního sešitu, kterej má ve škole, tak jeho smůla.. Omluv se u paní učitelky. Ale místní paní učitelka přijímá jen omluvenku od rodičů.. A není pro jejich budoucnost teda prospesnejsi, aby si to právě vykomunikovaly samy?je taky učení zodpovědnosti stejně jako ty ukoly, ne?
ma si za to zodpovídat teda sam a ze maminka napíše omluvenku
Myslím si, že je správné, aby to dospělý potvrdil. Víš, co si děti dovedou někdy navymýšlet za historky různé míry uvěřitelnosti a pravděpodobnosti? I na mě to dnes zkoušeli, čtvrťáci a páťáci, jen aby nemuseli řádek napsat ![]()
Třídní učitelka třeťačky taky vyžaduje potvrzení od rodičů. Jak to řeší s někým, kdo úkoly nechce plnit, nevím. Nevidím do toho a v mé sociální bublině rodiče úplně odmítající úkoly snad ani nejsou.
@neumisa píše:
levný materiál dostupný v každé domácnosti. Jsou rodiny, které nekoupí ani ten brambor na výrobu razítka. Ony se ty učitelky fakt snaží dělat z co nejlevnějších věcí, aby rodičové nemuseli moc shánět. Jasně že by to bylo jednodušší z pořádných materiálů - ale to buď rodiče neseženou/nechtějí shánět nebo by třídní fond vystoupal o dost výš.jinak k tématu - pokud chci něco nestandardního, nakoupím si sama z fondu. Jednodušší pro mě, jednodušší pro rodiče, aspoň myslím. A stejně se prčí, že chci moc peněz. No tak se zase vrátíme k roličkám. Všem se nezavděčím.
a počítám, že ten hrášek taky nebyl ze dne na den - jen to dítě doma neřeklo včas.
No, ono to občas vypadalo, jako když si máme domů pořídit salmonellu. ![]()
@Havlova píše:
No, ono to občas vypadalo, jako když si máme domů pořídit salmonellu.
profesní deformace ![]()
@neumisa píše:
levný materiál dostupný v každé domácnosti. Jsou rodiny, které nekoupí ani ten brambor na výrobu razítka. Ony se ty učitelky fakt snaží dělat z co nejlevnějších věcí, aby rodičové nemuseli moc shánět. Jasně že by to bylo jednodušší z pořádných materiálů - ale to buď rodiče neseženou/nechtějí shánět nebo by třídní fond vystoupal o dost výš.jinak k tématu - pokud chci něco nestandardního, nakoupím si sama z fondu. Jednodušší pro mě, jednodušší pro rodiče, aspoň myslím. A stejně se prčí, že chci moc peněz. No tak se zase vrátíme k roličkám. Všem se nezavděčím.
Na druhou stranu, proč máš kupovat půl kila hrachu, když to třeba nejíte? My naštěstí máme všechny možné luštěniny. Nebo balík vaty? Co s ní potom? Proč nestačí kosmetické tampóny - naklíčí to na tom úplně stejně. Proč mám běhat za sousedkou, aby mi dala hrst obilí? Nebo si mám rovnou v místním JZD objednat pytel? Proč mám kupovat červené zelí, aby v tom děti slavnostně oblemtaly vajíčka? Nevadí mi šišky, listy, klacky, kameny, kaštany, nevadí mi něco, co jde naklíčit (ještě by děti viděly, že různé semínko klíčí jinou dobu).
Nevadí mi dát peníze do fondu, když už to nutně musí být to obilí.
@Havlova píše:
Na druhou stranu, proč máš kupovat půl kila hrachu, když to třeba nejíte? My naštěstí máme všechny možné luštěniny. Nebo balík vaty? Co s ní potom? Proč nestačí kosmetické tampóny - naklíčí to na tom úplně stejně. Proč mám běhat za sousedkou, aby mi dala hrst obilí? Nebo si mám rovnou v místním JZD objednat pytel? Proč mám kupovat červené zelí, aby v tom děti slavnostně oblemtaly vajíčka? Nevadí mi šišky, listy, klacky, kameny, kaštany, nevadí mi něco, co jde naklíčit (ještě by děti viděly, že různé semínko klíčí jinou dobu).
Nevadí mi dát peníze do fondu, když už to nutně musí být to obilí.
vždyť říkám - já osobně si to koupím pro žáky sama - ale pak zas rodiče pindají, že chci peníze. Tak nebo tak, vždycky to bude pro někoho špatně.
@neumisa píše:
profesní deformace
Pravděpodobně - věříš, že jsem i odmotávala toaleťák, aby bylo dost ruliček? ![]()
@neumisa Že to dítě neřeklo včas byla bolest i u nás u dcery. Paní učitelka to dětem řekla pár dní předem a do bakalářů to psala až den předem. Byly to věci, které fakt doma každý nemusí mít. Víc rodičů jsme se ohrazovali a začala to psát dřív.
Dostala jsem pracovky v běžné šikovné třídě. Taky přemýšlím, jak to udělám. Zeptám se třídní učitelky, jestli by bylo možné hradit materiál z fondu nebo jestli si můžu vybrat zvlášť a materiál nakoupit nebo jak případně jinak. Obávám se, že když se budu spoléhat na to, že si věci opatří sami, vždy je někdo mít nebude. Mám ještě v tomto směru nevýhodu(ale pro můj osobní život momentálně nejlepší věc), že nepracuji každý den(přesto mám slušný úvazek). Tím mám méně prostoru pro komunikaci s kolegy, kteří jsou i na jiných budovách. První hodinu si vyrobíme něco užitečného do vyučování a materiál jim zajistím. S rodiči se nepotkám, v době, kdy děti končí, mám ještě výuku a PSPP. Přístup do bakalářů a možnost rodiče kontaktovat mám, ale pořád nejsem rozhodnutá.
@neumisa píše:
vždyť říkám - já osobně si to koupím pro žáky sama - ale pak zas rodiče pindají, že chci peníze. Tak nebo tak, vždycky to bude pro někoho špatně.
Mě by nevadil pokyn: Něco co jde naklíčit, budeme pozorovat…
Nějakou potravinu, co jde navléknout, budeme dělat korále.
Rýži nebo něco na naplnění xxx, aby chrastilo. Že to děláš ty
neznamená, že i ostatní učitelky.
A pak si přečteš: Neměl xxxx. 5. Podpis rodiče!!!
Když to tak půjde dál, tak ty děti budou konkurence neschopné. Školství je v pěkném úpadku, bohužel.
@VitaminC píše:
Hezky vecer,zajima me, jak vase skoly zohlednily metodiku MSMT uverejnenou v kvetnu, ktera skolam doporucuje nehodnoceni DU, dobrovolnost DU, zakazuje hodnotit petkou neprineseny DU atd.
Nase skola to zatim statecne ignoruje, reditel planuje upravy skolniho radu az v rijnu, ale je skoupy na slovo, jake stanovisko skola zaujme.
Ukoly maji u nas ve skole deti denne, na vikend casto projekty, doplnovani uciva podle ucebnic atd. Za neprineseny ukol ma syn zapis nebo petku, kazdy ucitel reaguje jinak. Neni to jednotne.
Zajimaji me zkusenosti ostatnich.
Diky za diskuzi.
@Prostě Vodnář píše:Školství jen ustupuje tlaku rodičů. Není to dobrá cesta, ale řešení nevidím.
Když to tak půjde dál, tak ty děti budou konkurence neschopné. Školství je v pěkném úpadku, bohužel.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Tak to jsi byla poctivá a nejspíš by ses na to podívala i bez úkolů. Já se doma učit nepotřebovala a úkoly jsem psala ve škole těsně před hodinou. Takže efekt úkolů u mně byl naprosto nulový