Ne/povinne DÚ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
a12
61118
5.9.23 22:11
@Svistice píše:
@Tamtama U nás visí na webu školy pomůcky včetně sešitů a věcí na výtvarku na webu školy od 20. června. :nevim: Kupovala jsem jim to před 14 dny v rámci „slevových“ akcí hypermarketů.
Mladší dítě se mě teda včera snažilo přesvědčit, že když jsme doma našly jen 10 použitelných obalů na sešity a ono jich nepřinese do školy stejný počet jako sešitů, tak asi nastane konec světa. Protože paní učitelka říkala, ať už si "VŠECHNO přinesou do školy. Mami, víš co to znamená VŠECHMNO? TO znamená i VŠECHNY OBALY NA SEŠITY.
No překvapivě samozřejmě přežilo druhý školní i bez jedenáctého a dvanáctého obalu. :lol:

Nam taky dali seznam az dneska, klasicky jsem se to dozvěděla az když mu rikam hele, vy jste ještě nedostaly seznam na vytvarku? Jooo dostaly :lol: no naštěstí všechno máme, až na lihovku to je letos novinka :mrgreen: a sešity kupovat nemusíme, takže to je v pohodě, obaly jsme nějaký nakoupili podle oka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61118
5.9.23 22:16
@Hobitka píše: :hug:, my nemame zase boty na telak. Ma to byt ve skole do patku, no tak to bude v pondeli rano. Ale prvnacka je z toho nesva, ta prave poznala sve prvni bozstvo - pani ucitelku :mrgreen:.

Boty na telak-do tělocvičny, taky nemáme :zed: jako to je nadlidskej ukol mi prijde :mrgreen: on chce na suchace, protože tkaničky si sice zaváže ale asi je není schopnej tak důkladně utáhnout aby to bylo vhodný na sport, ideálně tak aby je nemusel vůbec rozvazovat :roll: a to se mi teda nelíbí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32921
5.9.23 22:22
@a12 píše:
Občas máš dítě nemocný a děláš s nim i něco, co ve škole ještě nebralo.. Nebo to prostě zrovna probiraly a úplně to ještě nechápe, nebo mu to prostě jenom nejde.. A když nad tim sedí a neví jak dal, tak mu musíš nějak pomoct, poradit, navest na tu správnou cestu.. Ale není to jednoduchý, kdyz ty bys to řešil jinak, než se děti učí.

To jo. Vloni jsme narazili na něco v matematice, musela jsem se podívat do učebnice, jak to tam mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
5.9.23 22:22
@matkabagristy píše:
@1Pears1 byt tebou, prvni rok bych se nepoustela do zahrady nebo kuchynky. Objevuj na pinterest a youtube. Pracovky jsou stejne jako jine aprobace v urcitem smyslu narocne.

Díky :kytka:
Toto mám za sebou v družině a vztah jsem si k tomu nevytvořila. Vařit snad umím. A se zahradou jsem vyrostla. Asi proto si v té oblasti víc věřím.
Určitě nesnižuji náročnost aprobace. Jen jsem rozčarovaná, že na to nemám a nemůžu s tím nic udělat. Nemyslím si, že nezvládnu postupy nebo jim to vysvětlit, ale moje výrobky se nedají moc vystavovat :mrgreen: Budu si muset vše připravovat doma, některé děti budou možná šikovnější než já :P
Jde o jednu hodinu z asi dvanácti dalších, které mi víceméně sedí. Jsem vděčná za tu práci a za úvazek speciálního pedagoga a tandemového pedagoga(úplně nejlepší pro začátek), těch míst moc není. Ale já a pracovky, chudinky děti :P Budu se snažit zvládnout to tak, abych jim neublížila :kytka: Doufám, že se toho v jejich zájmu nejpozději za rok střepu.
Mám to tak, netajím se tím. Často přemýšlím proč. Přitom s jemnou motorikou problémy nemám. Mám tu starou státní zkoušku z psaní na klávesnici, kde musela být určitá rychlost a přesnost. A s výrobou různých pomůcek a přehledů v rámci specky taky problémy nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
5.9.23 22:23
@a12 píše:
Stane se to, že se na ukol vybodne, nebo u toho bude sedět do půlnoci. 5 nedostane, to se u nas nevede. No nebo udělá úplně něco jinyho než má, protože se na to nesoustredi a ve finále máme oba ty práce ještě víc.
Na začátku 2. Třídy nas učitelka do poradny poslala, tam nám řekli, že nejaky dys se v tomhle věku ještě nepozná. Nějakej zásadní problém tam neviděli, jen ze nemá tu trpělivost a nevydrží v klidu

Já být tebou, tak zkusím se na to měsíc vykašlat, nechat to na něm a uvidíš. U nás se to osvědčilo už víckrát. Ono když se dítě spoléhá, že rodič připomene, rodič donutí, rodič zkontroluje… Tak nemá cenu se snažit.

Já třeba mám takhle u našich mnohem větší problém naskládat po sobě po obědě nádobí do myčky, protože je tam pořád taková možnost, že to někdo udělá za mě :-)

Doma ho možná nechám někdy povalovat na stole, ale většinou ho do té myčky dám rovnou, ať mám pak klid. U našich tedy také, protože jsem už dospělá a je mi to blbé, ale stojí mě to mnohem víc duševního úsilí, než doma.

U dětí „pomoc“ a kontrola může být kontraproduktivní, co se výkonu dítěte týče…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32921
5.9.23 22:23
@a12 píše:
Nam taky dali seznam az dneska, klasicky jsem se to dozvěděla az když mu rikam hele, vy jste ještě nedostaly seznam na vytvarku? Jooo dostaly :lol: no naštěstí všechno máme, až na lihovku to je letos novinka :mrgreen: a sešity kupovat nemusíme, takže to je v pohodě, obaly jsme nějaký nakoupili podle oka

Já pomůcky a sešity pořád nevím, ani od jednoho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61118
5.9.23 22:26
@Limi123 píše:
Já být tebou, tak zkusím se na to měsíc vykašlat, nechat to na něm a uvidíš. U nás se to osvědčilo už víckrát. Ono když se dítě spoléhá, že rodič připomene, rodič donutí, rodič zkontroluje… Tak nemá cenu se snažit.

Já třeba mám takhle u našich mnohem větší problém naskládat po sobě po obědě nádobí do myčky, protože je tam pořád taková možnost, že to někdo udělá za mě :-)

Doma ho možná nechám někdy povalovat na stole, ale většinou ho do té myčky dám rovnou, ať mám pak klid. U našich tedy také, protože jsem už dospělá a je mi to blbé, ale stojí mě to mnohem víc duševního úsilí, než doma.

U dětí „pomoc“ a kontrola může být kontraproduktivní, co se výkonu dítěte týče…

Ja nevim, teď má novyho učitele, ani nevím, jak to bude s ukolama.. Ale ze bych ho chtěla hned první měsíc vymachat v tom, si udělá jména dítěte, co nic nema, to asi nechci.. Mebo čekat azmi v 10 vyleze z postele, ze si vzpomněl, že má úkol a budem to dělat v noci, to uz vůbec ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
5.9.23 22:28
@a12 píše:
Boty na telak-do tělocvičny, taky nemáme :zed: jako to je nadlidskej ukol mi prijde :mrgreen: on chce na suchace, protože tkaničky si sice zaváže ale asi je není schopnej tak důkladně utáhnout aby to bylo vhodný na sport, ideálně tak aby je nemusel vůbec rozvazovat :roll: a to se mi teda nelíbí

Na sucháče mají v Deichmanovi za 250 myslím do velikosti 35 takové jednoduché, mají je tam každý rok, oběma mým klukům to vyhovuje. Možná i větší velikosti, to si nejsem jistá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
5.9.23 22:30
@a12 píše:
Ja nevim, teď má novyho učitele, ani nevím, jak to bude s ukolama.. Ale ze bych ho chtěla hned první měsíc vymachat v tom, si udělá jména dítěte, co nic nema, to asi nechci.. Mebo čekat azmi v 10 vyleze z postele, ze si vzpomněl, že má úkol a budem to dělat v noci, to uz vůbec ne.

Jo, tak na začátku roku s novým učitelem bych s tím experimentem asi taky chvíli počkala :mrgreen:

Myslím, že v těch 10 by vylezl 2×, 3× a pak by si dal pozor. Nebo bych udělala pravidlo, že úkoly max. do 9 a pokud nestíhá, ať si klidně přivstane nebo ať si to udělá ve škole, ale v noci mi úkoly psát nebude.

My mame třeba (u druháka) pravidlo, že pokud si nestihne úkoly udělat do večeře, tak už to má místo večerní knížky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61118
5.9.23 22:30
@Limi123 píše:
Na sucháče mají v Deichmanovi za 250 myslím do velikosti 35 takové jednoduché, mají je tam každý rok, oběma mým klukům to vyhovuje. Možná i větší velikosti, to si nejsem jistá.

On má právě 36 :mrgreen: a to uz je bída, no :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
5.9.23 22:33
@a12 píše:
Stane se to, že se na ukol vybodne, nebo u toho bude sedět do půlnoci. 5 nedostane, to se u nas nevede. No nebo udělá úplně něco jinyho než má, protože se na to nesoustredi a ve finále máme oba ty práce ještě víc.
Na začátku 2. Třídy nas učitelka do poradny poslala, tam nám řekli, že nejaky dys se v tomhle věku ještě nepozná. Nějakej zásadní problém tam neviděli, jen ze nemá tu trpělivost a nevydrží v klidu

Existují testy kalibrované pro nižší věk, ale nejsou standardizované, tzn. že s nimi není možno diagnózu potvrdit nebo vyvrátit. Ale určitý okruh obtíží ukážou už v předškolním věku.
Ty testy nám ukazovali na VŠ v rámci diagnostiky. A potom jsem je viděla i na praxi v PPP.
Hodně záleží, jaké testovací baterie konkrétní ŠPZ má.
Některé školy ale vítají nastavená podpůrná opatření, i když ještě není jasná diagnóza.
Moje dcera půjde do PPP taky až teď v průběhu třetí třídy. Má obtíže dys rázu. Její učitelka si to tak přeje, respektuji to. Ale byl jí vytvořen PLP a PO1 školou. I když sama bych ji ráda nechala projít nějakým diagnostickým nástrojem dřív. Pracuji s ní tak, jako by dys měla. Výsledky to má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
6.9.23 00:41
@a12 píše:
Občas máš dítě nemocný a děláš s nim i něco, co ve škole ještě nebralo.. Nebo to prostě zrovna probiraly a úplně to ještě nechápe, nebo mu to prostě jenom nejde.. A když nad tim sedí a neví jak dal, tak mu musíš nějak pomoct, poradit, navest na tu správnou cestu.. Ale není to jednoduchý, kdyz ty bys to řešil jinak, než se děti učí.

Takhle jsem jednou zacala vysvetlovat rovnice. Jine reseni me nenapadlo.
Tak me dcera pak zarazila, ze si to radsi nejak odvodi sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
6.9.23 07:28

Nevím proč by úkoly neměly být povinné… pokud jich dítě nemá třeba 5 každý den. Dítě by si mělo zvyknout, že má nějakou povinnost, tu si hlídat, splnit a pak ve škole odevzdat. Za chvíli i učení bude nepovinné… :D
Spíše si myslím, že se to rodičům nechce kontrolovat, buď nemají čas nebo se jim nechce… a nebo tomu učivu ani nerozumí.
A pak tu zazněl názor, že učitelé nemají čas vše procvičit ve škole a proto zadávají úkoly. Nezlobte se na mě, ale kdysi to šlo a to se vše psalo na tabuli a do sešitu. Dneska je aspoň jednou týdně nějaký projektový den, čtení v knihovně, kino, divadlo, dopravní den, den země apod. kdy to děcka berou jako ulívárnu, kdy se nemusí učit. Projekty si děti vyguglí a zkopírujou. Na druhou stranu dneska učitelky učivo děckám nakopírují na pracovní listy a písemky se taky nakopírují a odpovídá se systémem testu a) b) c) Tak co dělají s tím ušetřeným časem v hodině?
Rodiče by chtěli, aby se děcka vše naučili ve škole, protože doma není čas, a učitelé chtějí, aby se děcka všechno doučili doma, protože v hodině není čas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
6.9.23 07:59
@Jancka_K píše:
Nevím proč by úkoly neměly být povinné… pokud jich dítě nemá třeba 5 každý den. Dítě by si mělo zvyknout, že má nějakou povinnost, tu si hlídat, splnit a pak ve škole odevzdat. Za chvíli i učení bude nepovinné… :D
Spíše si myslím, že se to rodičům nechce kontrolovat, buď nemají čas nebo se jim nechce… a nebo tomu učivu ani nerozumí.
A pak tu zazněl názor, že učitelé nemají čas vše procvičit ve škole a proto zadávají úkoly. Nezlobte se na mě, ale kdysi to šlo a to se vše psalo na tabuli a do sešitu. Dneska je aspoň jednou týdně nějaký projektový den, čtení v knihovně, kino, divadlo, dopravní den, den země apod. kdy to děcka berou jako ulívárnu, kdy se nemusí učit. Projekty si děti vyguglí a zkopírujou. Na druhou stranu dneska učitelky učivo děckám nakopírují na pracovní listy a písemky se taky nakopírují a odpovídá se systémem testu a) b) c) Tak co dělají s tím ušetřeným časem v hodině?
Rodiče by chtěli, aby se děcka vše naučili ve škole, protože doma není čas, a učitelé chtějí, aby se děcka všechno doučili doma, protože v hodině není čas…

Proč by to měl rodič kontrolovat? Kontrolovat to má učitel.
A správně vy se děti měly naučit ve škole s pedagogem, co je za učení děti placený.

• Citovat
  • Upravit
33005
6.9.23 08:49

@Tamtama Tak pokud by škola dala včera, tak by si prostě musela počkat. Nejsem na zapískání.
Nicméně já bych to proaktivně řešila dopředu a zeptala se na konci roku, co asi plus mínus mám přes prázdniny nakoupit, nebo bych se ozvala nejpozději v přípravném týdnu mailem.

S bačkorakama bych si to s nimi též vyříkala (pro kluky v určitých velikostech a na určitý druh nohy mission imposinle sehnat), takže by dítko klidně mělo umyté sandály.
Jedno dítě je asi bude mít letos na odloučené pracoviště družiny, protože další bačkory mu tam odmítám kupovat, když tam jsou minimálně a ještě většinou něco dělají na koberci bez bot.

Jako nemám zapotřebí dělat rodiče potížistu, ale tohle „do zítra zajistěte“, bačkory nebo cvičební úbor přesně takový či makový, zaúkolování dítěte přes hlavní prázdniny pracovními listy, dopsáním písanky, nebo pravidelnými zápisky do deníku (konalo se na konkurenční škole a vím od jedné známé), bych byla ochotná řešit oficiální cestou s vyššími místy, pokud by normální domluva s vyučujícím/školou nebyla možná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin