Ne/povinne DÚ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8514
5.9.23 21:22
@Hobitka píše:
Nejsem si jista. Slo hlavne o psani, doted skrabe jako kocka a zmatla kazde druhe slovo, mozna by to bylo jeste horsi pokud to vubec jde :mrgreen:. V primerene mire mi rozhodne nevadi. Naucila se neco dokoncit. Nenaucila se pri tom maknout, aby to mela driv za sebou. Prokrastinuje doted. Kazdy jsme jineho zalozeni a temperamentu.

Syn dostava DU pres miru. A i na vikendy. Tam mi to vadi vic, a to on pracuje bez remcani.

No, asi jsem ten rodic, co v rozumne mire ukoly celkem i vita, ac po nich bytostne neprahne. Mne jako diteti nevadily, delala jsem je rada (moje deti uplne nejsou po mamince :mrgreen: ), stejne jako se celozivotne dobrovolne a s nadsenim vzdelavam. To doufam podedi, jinak at si me nepreji :cert: :mrgreen:.

Jo, tak to máme stejné. Já také nejsem nějaký skalní zastánce úkolů, vlastně bych docela uvítala, kdyby měli těch úkolů méně (žádné raději ne, protože právě na těch úkolech vidím, jak na tom mé dítě je). Jen mi vadí takové to hnutí, že děti se nesmějí trestat, nesmějí se jim dát úkoly, nesmí se toho po nich chtít moc… Učitel nemůže nic a děti vše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
5.9.23 21:30
@a12 píše:
Jenže jak v první třídě poznáš, kam to dítě půjde.. Mně teda i dost neférovy přijde za dítě v 1.tride rozhodnout jaký směrem se vydá. Ja, znám spoustu dětí, co šlo na střední a známkama na, to fakt neměli a tu maturitu maj

To samozřejmě nepoznáš, na jakou školu půjde ale už pro 1. třídu existují testy, zda je dítě nadané, nebo ne. Tedy lze udělat výběrové třídy již od 1. tridy. Důvod, proč se to nedělá, je, že existují děti, které jsou nadané, ale pochází ze sociálně slabých nebo jinak nevýhodných poměrů. A u těch je reálná šance, že si toho do 5. resp. 9. třídy všimne učitel a správné dítě nasměruje, když rodiče na to dlabou.

Je dokázané, že když se děti různého nadání vzdělávají společně, celkově dosáhnou v průměru lepších výsledků, než když se „lepší“ vzdělávají samostatně a „horší“ také.

A protože náš stát chce mít co nejméně těch „nejhorších“, dělá to na úkor těch „nejlepších“. Protože v průměru je to zkrátka lepší, ale za cenu oříznutí těch extrémů.

Já to chápu, respektuju, nadšená z toho nejsem, ale aby mi tu někdo psal, že jsou úkoly jako příprava na další vzdělávání zbytečné, protože půlka půjde stejně na učňák… Jak k tomu přijde ta půlka, co na ten učňák nepůjde, že se celých 5 let přizpůsobuje těm pomalejším? U nás v Praze třeba možná i 9 let, na náš 8G se dostává cca 8-12 procent dětí z těch, co se na nej hlásí. Tj. šance, že se i chytřejší dítě nedostane, je značná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
5.9.23 21:33
@a12 píše:
Nemusí to být ale jen z důvodu, že to neumi ;) moje dítě je u toho taky schopný sedet hodinu a moc dobře vím, že by to bez problémů měl za 5 minut hotový. Jen ho tam musim jak policajt hlídat a napominat ať pracuje, soustředí se, nekouká okolo.. Ve škole s tim problém nemá.

Nevím, a kdybys ho nehlídala? Tak by se stalo co? Podle mě je nesmysl dítě, které nemá nějaké dys… u úkolů hlídat. Jsou to jeho úkoly. Ne moje. Když je chce zkontrolovat, tak je zkontroluju. Když bude mít trojky čtyřky, tak to budu řešit. Ale úkoly jsou jeho zodpovědnost. Párkrát přinese tu pětku a rozmyslí si to. Tím, že dítě hlídáš, z něj právě snímáš tu zodpovědnost a bereš ji na sebe, tedy se tím nic nenaučí.

Příspěvek upraven 05.09.23 v 21:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
5.9.23 21:33

Dokážu si představit obraz zabalený do bublinek, ale že bublinky stopují obraz, to nikoliv.

@Kelsey píše:
Víš, jak to dělá krásnou stopu na obraze? :mrgreen:
  • Citovat
  • Upravit
17472
5.9.23 21:34

@Svistice můj dostal seznam dneska, na zítra. :roll:
@1Pears1 já jsem v klidu, dítě vyšiluje. Ale zase mám plusový bod za hromadu obalů ve skříni, takže učebnice měl obalené, než jsem dojela domů. A to měl jen jednu, na kterou nemusel obal stříhat a lepit. :dance:
@Hobitka boty na telak nemají ani jeden, šesťák dokonce nemá ani přezůvky. Myslela jsem totiž, že použije sandále. Koupila jsem mu na léto dvoje (ty první každý rok zničí a já v pulce prázdnin sháním nové), jedny měl na noze párkrát, druhé vůbec, ale to prý nejde, protože to nejsou přezůvky. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
5.9.23 21:37
@Limi123 píše:
Nevím, a kdybys ho nehlídala? Tak by se stalo co? Podle mě je nesmysl dítě, které nemá nějaké dys… u úkolů hlídat. Jsou to jeho úkoly. Ne moje. Když je chce zkontrolovat, tak je zkontroluju. Když bude mít trojky čtyřky, tak to budu řešit. Ale úkoly jsou jeho zodpovědnost. Párkrát přinese tu pětku a rozmyslí si to. Tím, že dítě hlídáš, z něj právě snímáš tu zodpovědnost a bereš ji na sebe, tedy se tím nic nenaučí.Příspěvek upraven 05.09.23 v 21:34

Můj by to třeba vůbec neudělal. Pětky nosil, nezájem. A k výchovné komisi do školy jsem opět musela chodit já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
5.9.23 21:43
@matkabagristy píše:
@1Pears1 ja mela pracovky 1. rok na soucasnem pracovisti. Narazela jsem na bariery, jak vubec nic nejde. Resila jsem to z vlastnich zdroju. Rolicky od toaletaku dodaji i zaci a jsou z toho krasne veci vyrobene za jednu vyucovaci hodinu. Postupne se pristup ke zdrojum zlepsoval a od doby, kdy jsem nasila kostymy na mikulase, muzu cokoli. Co das, se ti vrati.

Děkuji :kytka:
Já sama mám v tomto směru omezené osobní limity. Ale to jsem řekla už na pohovoru, že mám v tomto směru levé ruce a není to moje silná stránka. Nic nenašiju s výjimkou ručního našití knoflíků nebo zalátání nějakých děr na oblečení. Kdybych hodně chtěla, po zopakování bych zvládla nějaké základní stehy, základy pletení a háčkování. Vše složitější dávám švadleně :oops:
Jde o třetí třídu běžnou. Asi to budou jistit roličky, kuchyňka a zahrada, pokud nás někdo přibere k sobě a bude chtít pomoct. Pečují o ni některé kolegyně, mají ji rozdělenou na úseky a udržují si ji.
Co se týče kuchyňky, myslím, že jsem schopna s nimi něco vytvořit i za krátkou chvíli. Na specce jsme taky chodili. A vzhledem k tomu, jaké jsem měla žáky, jsme měly s kolegyněmi skoro vše předpřipravené z domu. Dětem se často dávaly potraviny jen cvičně, aby si vyzkoušely strouhání, krájení, míchání těsta, vykrajování, ale nemohlo se to od některých dětí použít, protože do toho slinily. Dělali jsme dvojí práci během krátké chvíle, kdy tam vydržely. A taky na řízenou činnost bylo 40- 60 minut, potom už si zase chodili rodiče.

Dcera je taky ve třetí třídě, ale oni nemají vůbec k dispozici zahradu a kuchyňku. Možná budu od paní učitelky něco „opisovat“ :mrgreen: Kolegyně říkala, že v těchto předmětech si můžu lehce upravit plány i během roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
5.9.23 21:48

@1Pears1 byt tebou, prvni rok bych se nepoustela do zahrady nebo kuchynky. Objevuj na pinterest a youtube. Pracovky jsou stejne jako jine aprobace v urcitem smyslu narocne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
5.9.23 21:50
@Tamtama píše:
Můj by to třeba vůbec neudělal. Pětky nosil, nezájem. A k výchovné komisi do školy jsem opět musela chodit já.

Jasně, no, tak to je blbé… A zlepšilo se to s časem? Dorostl k odpovědnosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
5.9.23 21:52

Domácí úkoly jsem nesnášela. Každý učitel si myslel, že jsou jeho předměty nejdůležitější a příprava mi zabrala i 2 hodiny denně.
Kamarády syn měl prázdniny zpracovat prakticky celý pracovní sešit, protože ho ve školním roce nestihli. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale to je chyba učitelky. Má si učivo rozložit tak, aby se stihlo. Opravdu ho musel i odevzdat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32920
5.9.23 21:54
@a12 píše:
No to si nemyslím teda.. Ja bych třeba u spousty věcí volila jinej postup, než je učitelka učí.. Ale nemůžu malymu dítěti, kteryse neco učí motat hlavu jinou metodou.. Ja občas fakt koukala jak něco pocitaj.. Třeba písemný sčítání /odčítání, ja mu dítěti řekla, jak bych to počítala já a ze mi to tak přijde jednodušší, ono mi řeklo, že takhle to teda dělat nesmí.A moje dítě nastoupilo do první třídě v době covidu, takže hodinka, dvě online výuka, zbytek domácí práce.. A jako řekneš si blbá první třída, ale já nejsem učitelka.. A když máš dítěti doma vysvětlit jak počítat přes desítky, tobě to přijde primitivní ale pro to dítě je to něco co vůbec neví, jak má spočítat a, fakt není taková sranda mu to vysvětlit, aby to pochopilo, aby to pro něj bylo co nejlehčí..

My teda nedáváme domácí úkoly z úplně nového učiva, ale jako procvičování. Vysvětluje se a porozumění kontroluje ve vyučování.
V covidu jsem měla děti naštěstí už v 2/3 a 3/4 třídě, tak to šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61118
5.9.23 21:56
@Limi123 píše:
Nevím, a kdybys ho nehlídala? Tak by se stalo co? Podle mě je nesmysl dítě, které nemá nějaké dys… u úkolů hlídat. Jsou to jeho úkoly. Ne moje. Když je chce zkontrolovat, tak je zkontroluju. Když bude mít trojky čtyřky, tak to budu řešit. Ale úkoly jsou jeho zodpovědnost. Párkrát přinese tu pětku a rozmyslí si to. Tím, že dítě hlídáš, z něj právě snímáš tu zodpovědnost a bereš ji na sebe, tedy se tím nic nenaučí.Příspěvek upraven 05.09.23 v 21:34

Stane se to, že se na ukol vybodne, nebo u toho bude sedět do půlnoci. 5 nedostane, to se u nas nevede. No nebo udělá úplně něco jinyho než má, protože se na to nesoustredi a ve finále máme oba ty práce ještě víc.
Na začátku 2. Třídy nas učitelka do poradny poslala, tam nám řekli, že nejaky dys se v tomhle věku ještě nepozná. Nějakej zásadní problém tam neviděli, jen ze nemá tu trpělivost a nevydrží v klidu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
5.9.23 21:57

S bublinkovou fólií jsme v družině taky pracovali. Nejčastěji jsme s dětmi „tiskli“ různá zátiší z ovoce a zeleniny. Taky jim ji sbírám z balíků.
Ve škole bych tyto techniky ale zařadila spíš do výtvarné výchovy :nevim:

Měla jsem pár kolegyň, které viděly různé zbytky a zůstatky a hned se jim rozehrálo, co z toho vytvoří. Obdivuji a v dobrém závidím. Toto v sobě nemám. Pro mě je to domácí bordel :mrgreen:, kterého se potřebuju co nejdřív zbavit.
Ani s vlastními dětmi moc netvořím. Mě to nebaví a nejde mi to. Paradoxně jedna dcera chodí do VV na ZUŠ.
Trávíme čas jinak. Máme období, kdy hodně hrajeme společenské hry. I delší a na pokračování. Snažila jsem se to do družiny zavést, chtěla jsem i kroužek, ale už na to nedošlo. Šlo to, když jsem měla ty šikovnější, kteří paradoxně chodili domů brzy. Když jim odpadla nějaká výuka a přišli dřív, hned jsme hráli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61118
5.9.23 22:04
@andelka83 píše:
My teda nedáváme domácí úkoly z úplně nového učiva, ale jako procvičování. Vysvětluje se a porozumění kontroluje ve vyučování.
V covidu jsem měla děti naštěstí už v 2/3 a 3/4 třídě, tak to šlo.

Občas máš dítě nemocný a děláš s nim i něco, co ve škole ještě nebralo.. Nebo to prostě zrovna probiraly a úplně to ještě nechápe, nebo mu to prostě jenom nejde.. A když nad tim sedí a neví jak dal, tak mu musíš nějak pomoct, poradit, navest na tu správnou cestu.. Ale není to jednoduchý, kdyz ty bys to řešil jinak, než se děti učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61118
5.9.23 22:07
@1Pears1 píše:
S bublinkovou fólií jsme v družině taky pracovali. Nejčastěji jsme s dětmi „tiskli“ různá zátiší z ovoce a zeleniny. Taky jim ji sbírám z balíků.
Ve škole bych tyto techniky ale zařadila spíš do výtvarné výchovy :nevim:Měla jsem pár kolegyň, které viděly různé zbytky a zůstatky a hned se jim rozehrálo, co z toho vytvoří. Obdivuji a v dobrém závidím. Toto v sobě nemám. Pro mě je to domácí bordel :mrgreen:, kterého se potřebuju co nejdřív zbavit.
Ani s vlastními dětmi moc netvořím. Mě to nebaví a nejde mi to. Paradoxně jedna dcera chodí do VV na ZUŠ.
Trávíme čas jinak. Máme období, kdy hodně hrajeme společenské hry. I delší a na pokračování. Snažila jsem se to do družiny zavést, chtěla jsem i kroužek, ale už na to nedošlo. Šlo to, když jsem měla ty šikovnější, kteří paradoxně chodili domů brzy. Když jim odpadla nějaká výuka a přišli dřív, hned jsme hráli.

No, na konci roku si syn napsal kroužky v družině a má tam i sikulky :mrgreen: což bude nějaký vyrábění což nechápu, on to nesnáší :mrgreen: ale chce to :P třetím rokem má kuchtika, to se mi líbí. No a ještě se prihlasil právě na deskovky, tam jsem na něj taky zvědavá :lol: ale nevim, jestli se dostane do všech kroužků, co si vybral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin