Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pitaya1 píše:
A k čemu dítěti bude to, že ví, z čeho se skládá grafická karta?takže jsme pořád u toho, že se děti zatěžují zbytecnostmi.
Před 35 lety se taky nedalo spoustu informací snadno vyhledat. Teď by bylo lepší, aby se učily používat zdroje, rozlišovat jejich důvěryhodnost a vědět věci v souvislostech
Tak hlásím, syn měl včera 4. Přijel o půl páté, měli 9 hodin. Z občanky, dějepisu, novověk, češtiny a teď nevím, co bylo to čtvrté. Ještě jsem obalovala skoro 30 kousků sešitů a učebnic. Samozřejmě samé spešl rozměry.
Zajímalo by mě, jestli je to i jinde nebo je to česká specialita.
@Tamtama píše:
@Svistice můj dostal seznam dneska, na zítra.
@1Pears1 já jsem v klidu, dítě vyšiluje. Ale zase mám plusový bod za hromadu obalů ve skříni, takže učebnice měl obalené, než jsem dojela domů. A to měl jen jednu, na kterou nemusel obal stříhat a lepit.
@Hobitka boty na telak nemají ani jeden, šesťák dokonce nemá ani přezůvky. Myslela jsem totiž, že použije sandále. Koupila jsem mu na léto dvoje (ty první každý rok zničí a já v pulce prázdnin sháním nové), jedny měl na noze párkrát, druhé vůbec, ale to prý nejde, protože to nejsou přezůvky.
U syna ve škole už projdou pantofle, takže má Umbro, ale na základce byl boj vysvětlit učitelce, že na jeho nohu klasické papuče neseženu.
@Jancka_K píše:
Mi přijde že za nás (před 35 roky) se toho učilo mnohem více. A s takovou se za dalších 30 let nebudou učit vůbec nic… Ale asi to závisí na učiteli, protože u jednoho učitele se v informatice učí hrát hry u jiného z čeho se skládá grafická karta…
A to je přesně příklad úplně zbytečné informace, kterou není potřeba si pamatovat, protože jí za 5 vteřin najdu.
A docela by mě zajímalo, co znamená „učí se hrát hry“ - třeba programování ve scratchi vypadá jako hraní, ale přitom děti získávají mnohem důležitější dovednosti a znalosti, než součástky HW.
@Sylvania 333 píše:
Tak hlásím, syn měl včera 4. Přijel o půl páté, měli 9 hodin. Z občanky, dějepisu, novověk, češtiny a teď nevím, co bylo to čtvrté. Ještě jsem obalovala skoro 30 kousků sešitů a učebnic. Samozřejmě samé spešl rozměry.Zajímalo by mě, jestli je to i jinde nebo je to česká specialita.
to nesnáším! ale já jsem poučená z loňska, to jsem si nakoupila obaly A4 a A5 ve velkém a dopředu a mnula si ruce, jak to bude v klidu a co myslíš? 80% mělo nestandartní velikost, takže jsem místo klídku večer frčela 20km dělat oči na paní prodavačku ![]()
@a12 píše:
Jj ja koukala na netu na deichmann, sportisimo v obojím jsme i byli osobně a nic. Pak jsem koukala ns decathlon na netu, taky nic.. Tak doufám že v nejbližší době nepůjdou do telocvicnyale jinak v deichmannu ho bačkory 36 tlacily, tak nevim, jestli tam nemaj tu jejich značku menší, než běžný boty, to bych si neuspěla uz no.. Protože ty backory teda zaprvé ani neměli, on je má od první třídy a, nutně je potřeboval zas
a právě jsem koukala na net, že taky jen do 36 a to prej mel uz loni, jinak normální boty jiných značek měl ještě 35..takže letos 36 a u nich uz asi 37
Příspěvek upraven 06.09.23 v 09:35
Zkus mrknout na Sportisimo e-shop, jde to poslat ze skladu na prodejnu a vyzkoušet.
Já jsem šťastná, že to Sportisimo je.
Nevím kde bych tady jinak sháněla sálovky. A syn je musel mít už od první třídy, chodili do městské haly, v tělocvičně nebylo místo.
@Keyllah píše:
to nesnáším! ale já jsem poučená z loňska, to jsem si nakoupila obaly A4 a A5 ve velkém a dopředu a mnula si ruce, jak to bude v klidu a co myslíš? 80% mělo nestandartní velikost, takže jsem místo klídku večer frčela 20km dělat oči na paní prodavačku
Já mám od jeho první třídy nějaké speciální, údajně na většinu učebnic, co se tady vydávají, to jsem ještě byla matka pečlivka
, které průběžně recykluji, byl toho celý velký balík. A včera, to bylo veselé, třeba angličtina je menší o 2 cm než A4 a o to širší, bez šance. Mám ještě nějaké univerzální obaly, výška A4, bez boků, které stříhám a upravuji. Jsem si včera vyhrála
, tvořivý koutek.
, venku na lavičce, stihla jsem to taktak do tmy. ![]()
@Sylvania 333 píše:
Zkus mrknout na Sportisimo e-shop, jde to poslat ze skladu na prodejnu a vyzkoušet.
Já jsem šťastná, že to Sportisimo je.Nevím kde bych tady jinak sháněla sálovky. A syn je musel mít už od první třídy, chodili do městské haly, v tělocvičně nebylo místo.
Sportisimo jsme byli osobně a koukala jsme i na web nic.. Jo a uz u nich asi z principu nic objednávat nebudu
naposledy mě dost nasr.ali.. Nahazim si do košíku věci, tváří se to že všechno v pohodě všechno máme, poštovný nad 2000 zdarma.. Ok, jdeme k dopravě, a každej kus od jinud a za vše poštovný ze jsem byla na 500 za poštovný
tak jsem všechno zase vyndala.. Slo mi hlavně o boty pro dítě.. Tak jsem nechala boty a par veci, kvuli kterých bych samostatnou objednávku nedala, ale zrovna se to dalo poslat s těma botama.. Aby mi po zaplacení a odeslání balíčku napsali, že boty nejsou a nebudou
výborný.. Boty jsdm kupovala jako náhradní za boty, co jsem tam měsíc zpět koupila a rozpadli se.. Sandále se rozpadli po jedny procházce na dovolený ![]()
Tak nevim, dřív jsem ho měla ráda, teď mě dost naštvalo a uz se mi tam ani nakupovat nechce ![]()
@Pitaya1 píše:
Zrušit domácí úkoly, jasně stanovit už na začátku roku kdy a z čeho se zkouší a to držet, nehrotit to jak děti píšou, nechtit encyklopedické znalosti u spousty předmětů, omezit spoustu věcí u výuky češtiny na ZŠ (přívlastky, příslovečná určení apod.).
To písmo mne u učitelky 1.-3. Trida hodne štvalo
v 1. Měli fakt hodně online výuku, videla jsem teda jak děti čtou.. Náš cetl proti nim fakt hezky, bez slabikovani, rychle.. Ve psaní sice pismo nic moc, ale podle me je důležitý, že ví, jak to pismenko napsat, jak vypada, než jestli to ma krásný.. 2.-3. Třída když uz šlo o pravopis, tak y-i mu jde dobře, jen občas zapomíná čárky, háčky, proto jsme taky byli v poradně, učitelka, že je ráda, ze vi, že by tam něco mohlo bejt.. Tak jsem si rikala super, nebude to tak hrotit.. Ne, nidky nedostal 1 z češtiny ikdyz to měl správně, cetl hezky.. N vysvědčení pořád za 2 protože písmo
trénovali jsme.. Napsal úkol, ja ho doma chválím, jak se mu to povedlo a má to hezky, pak prinese sešit domu a tam napsano pis lépe
jako jasně, holky tam maj krasopis, ale on to prostě v ty ruce nemá ikdyz se snaží
ale chyby v tom, co je důležitý nemá ![]()
@Jancka_K píše:
Spíše si myslím, že se to rodičům nechce kontrolovat, buď nemají čas nebo se jim nechce… a nebo tomu učivu ani nerozumí.
Neviem, akú motiváciu majú iní - ale za mňa si v tomto prudko mimo, hlavnou motiváciou je dieťaťu nezničiť jeho prirodzenú túžbu po poznaní zbytočným mordovanim nad úlohami, ktoré mu toho moc nedajú. A to, ktorá úloha dieťaťu niečo dá a ktorá nie bude vramci triedy rôzne ![]()
@Sylvania 333 píše:
Já mám od jeho první třídy nějaké speciální, údajně na většinu učebnic, co se tady vydávají, to jsem ještě byla matka pečlivka, které průběžně recykluji, byl toho celý velký balík. A včera, to bylo veselé, třeba angličtina je menší o 2 cm než A4 a o to širší, bez šance. Mám ještě nějaké univerzální obaly, výška A4, bez boků, které stříhám a upravuji. Jsem si včera vyhrála
, tvořivý koutek.
, venku na lavičce, stihla jsem to taktak do tmy.
@Sylvania 333 píše:
Tak hlásím, syn měl včera 4. Přijel o půl páté, měli 9 hodin. Z občanky, dějepisu, novověk, češtiny a teď nevím, co bylo to čtvrté. Ještě jsem obalovala skoro 30 kousků sešitů a učebnic. Samozřejmě samé spešl rozměry.Zajímalo by mě, jestli je to i jinde nebo je to česká specialita.
Je to specialita ceskych statnich skol…
4 ukoly po prijezdu v pul pate bych sla asi nahazet z okna.
@Sylvania 333 píše:
Co je to za školu, třídu?
U nás mají všechny třídy ( mimo prvňáčky) do pátku 4hodiny. U syna v jiné ZŠ už ode dneška podle rozvrhu, tedy 6h. Úkoly zatím žádné
@andelka83 píše:
Co je to za školu, třídu?
U nás mají všechny třídy ( mimo prvňáčky) do pátku 4hodiny. U syna v jiné ZŠ už ode dneška podle rozvrhu, tedy 6h. Úkoly zatím žádné
My uz dneska podle rozvrhu a i s domácím úkolem
@Elfido píše:
Neviem, akú motiváciu majú iní - ale za mňa si v tomto prudko mimo, hlavnou motiváciou je dieťaťu nezničiť jeho prirodzenú túžbu po poznaní zbytočným mordovanim nad úlohami, ktoré mu toho moc nedajú. A to, ktorá úloha dieťaťu niečo dá a ktorá nie bude vramci triedy rôzne
Takže učitelka bude každému dítěti ve třídě dávat jiný úkol? Ve třídě s 30 dětmi? A já jsem mimo ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
A k čemu dítěti bude to, že ví, z čeho se skládá grafická karta?
takže jsme pořád u toho, že se děti zatěžují zbytecnostmi.
Před 35 lety se taky nedalo spoustu informací snadno vyhledat. Teď by bylo lepší, aby se učily používat zdroje, rozlišovat jejich důvěryhodnost a vědět věci v souvislostech