Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tala20 píše:
Ano, @matkabagristy, jsi skutečně totální mimoň, jestliže neznáš zákon.Ale nic není ztraceno. Přečti si jej tedy. Nebo si alespoň přečti co o tom soudí MŠMT. Mimochodem, už se do vaší školy doneslo, že tresty bití rákoskou a klečení v koutě jsou zakázány?
uz nekolikrat jsem ti vyvratila tva scetna tvrzeni. Ja tak nejak mam legislitativu skolstvi zazitou, Takove jak jsi ty si mazu na chleba.
@Sylvania 333 píše:
V ČR? V synově ZŠ to bylo spíš obráceně. Domácí příprava nutná, ve škole se skoro nic neprobralo.
Za koronaviru, když učitelka rozdala úkoly a odjela na hory, jsem potom nepozorovala žádný rozdíl.
Teď, když je syn na gymnáziu, je to trochu nezvyk, jak je tam mají snahu učit, vymýšlí zajímavé projekty a třeba v prirodopisu mají schůzky v parku s ornitologem.![]()
Ne. Proto píšu, že české školství se zaseklo v minulosti a s přístupem, kdy se práce učitele deleguje na rodiče a povinné domácí úkoly, budeme ve vzdělávání dál zaostávat za světem. Ale jak je vidět tak ani někteří rodiče nechtějí změnu a pro děti lepší dětství než měli oni.
@matkabagristy píše:
uz nekolikrat jsem ti vyvratila tva scetna tvrzeni.
Lžeš. Nic jsi mi nevyvrátila. Vždyť toho ani nejsi schopna. Neznáš zákon.
@matkabagristy píše: Ja tak nejak mam legislitativu skolstvi zazitou, Takove jak jsi ty si mazu na chleba.
Jinak řečeno: Tvoje drzost a nafoukanost je mohem větší než Tvé znalosti školského zákona. Ať Ti pan ředitel dá přečíst metodiku MŠMT.
Příspěvek upraven 04.09.23 v 22:37
@Tala20 píše:
Lžeš. Nic jsi mi nevyvrátila.Vždyť toho ani nejsi schopna. Neznáš zákon. Jinak řečeno: Tvoje drzost a nafoukanost je mohem větší než Tvé znalosti školského zákona.
@Hobitka píše:
@a12 Vsak jo.U nas na skole se z toho nastesti extremne nestrili, jak rikam, zapominani/neplneni povinnosti se ve tridach mych deti zacinalo resit pri stavu 10 incidentu a vic. Obe ucitelky, co mame, maji nejaky system carek/puntiku. A v obou tridach jsou 2-3 notoricti zapominaci/nedelaci a zbytek tridy se k tem 10 carkam/puntikum za cely rok nedohrabe. U tech „notoru“ je to myslim dost o pohledu rodicu a nemam pocit, ze by na ne meli nejake paky. Nicmene - coz me tesi - se ucitele kvuli tomu nevozi po tech detech.
Ja upřímně nevim, jakej má učitelka systém. Jak, jsem psala, kdyz úkol nemá, tak je to tím, že zapomněl pracovní sešit, kdyz učebnici, zjistí si co je za úkol, kamarád mu ho vyfotí a uděláme to. Klidně i na papír a asi s tim větší problém není. Když ten úkol nemá, řeknu mu ať se omluví, že zapomněl sešit, nikdy 5 ani žádný jiný napomenutí nepřinesl. Občas když po delší době přinese pracovní sešity a ma tam několik cvičení zpět, že má třeba opravit, dodělat atd. Tak to se priznam, že pak není v našich silách všechno dodělat, nikdy z toho taky nic neměl..něco uděláme, ale všechno občas nejde. Tak si myslim, ze proste učitelka vidi, že naa to úplně nekasle, tak to neřeší.
Na druhy straně si prostě myslím, a co si pamatuju z mych školních let, tak těm flakacum to prostě bylo jedno a bylo to jedno i jejich rodičům. Někteří jsme ještě na zastávce, nebo o přestávce rychle dodelavaly úkol ať to máme. Ty, co ho nenosily běžně to neresily, ty měly pohodu ![]()
@Semtex píše:
Já bych ukoly zrušila, učitel má s dětmi dostatečně procvicovat v hodinách. Stejně jako zaměstnavatele nedávají zaměstnancům ukoly na doma, že. To by se každý ohradil, ale u děti se to vyžaduje?
No, bohužel na dostatečné procvičování není čas.
U nás se toto řešilo na poradě, má se dodržovat nařízení shora. Ale jako fakt nevím. Mnoha dětem to jen ve škole nestačí, hodně dětí chodí na doučování, ani to nestačí. A bez úkolů to bude úplně past. Ale nějak se s tím popasujeme.
@Lucie_Sx píše:
A to je presne ono, dite nema byt hodnoceno za to, ze ma rodice na baterky, kteri mu nepomuzou s ukolem.
O tom cela ta dobrovolnost je.
A to mi taky přijde šílený.. Prostě já z toho mám občas děsný nervy.. Po pul 4 dítě vyzvednu ze skoly, domu se dosourame po 4 hodině, hned nemáme ani jeden sílu vrhnout se na úkoly, kdyz je čeština, je to relativně v pohodě, tam se za ty roky nic moc nemění. Ale jak má matiku, sedíme u toho někdy hodinu.. Ikdyz by to mohl mít za 5 minut, za prvé se mu nad tím nechce uz přemýšlet, za, druhé ja se mu snažím vysvětlit, jak si to může ulehčit a on se se mnou začne hádat, protože ve škole to delaj jinak.. Ale pro mě je ten jejich system cizí.. To dítě třeba neví, co s tím má delat, mojí metodu odmítá, protože prostě paní učitelka rikala.. A ja uz kolikrát musím odejít vedle a do něčeho flaknout, protože jsme natlakovana jak papiňák
nekricim na nej nebo tak, ale on pak třeba taky brečí, kdyz mu to nejde.. Jako fakt je to pro mě, jako pro rodiče pritez.. Moje dítě prostě není z těch, co přijde domů, sám si vynda sešit a začne dělat.. Jeho by ani ty pětky nedonutily
tohle je prostě o mně, že u nej musím stát, aby ten úkol udelal.. On by u toho jinak seděl klidně do půlnoci
i u věci kterou spolehlivě umí
ale prostě ho musím pořád postrkovat. Takže ano, úkoly má hotovy, poznámky a pětky za to nenosí, ale bohužel mu to je úplně jedno
a mne pochvalu nikdo taky nedá ![]()
@andelka83 píše:
No, bohužel na dostatečné procvičování není čas.
U nás se toto řešilo na poradě, má se dodržovat nařízení shora. Ale jako fakt nevím. Mnoha dětem to jen ve škole nestačí, hodně dětí chodí na doučování, ani to nestačí. A bez úkolů to bude úplně past. Ale nějak se s tím popasujeme.
Jako upřímně, procvičování doma, když rodič neví, jak to má vysvětlil, mi přijde k ničemu
taky jsem dítě dala na doučování z matiky, ať mu to tam vysvětlí ona, mně kolikrát přijde zbytečně složitý jak to dělaj, ale prej to tak, dělat maj ![]()
@Pitaya1 píše:
Ale od toho dítě do té školy chodí. Učitelé jsou za to placení a měli by dle toho odvést adekvátní práci. Školství je snad jediná práce, kde člověk, co je za práci placen, deleguje velkou část své práce na lidi, kteří z toho nemají ani korunu a ještě je to obírá o čas.
Je mi fuk, ze mi zablokuji ucet, ktery mam zde od roku 2007…. ale boze, ty jsi uplna, ale uplna idiotka!!!
@a12 píše:
A to mi taky přijde šílený.. Prostě já z toho mám občas děsný nervy.. Po pul 4 dítě vyzvednu ze skoly, domu se dosourame po 4 hodině, hned nemáme ani jeden sílu vrhnout se na úkoly, kdyz je čeština, je to relativně v pohodě, tam se za ty roky nic moc nemění. Ale jak má matiku, sedíme u toho někdy hodinu.. Ikdyz by to mohl mít za 5 minut, za prvé se mu nad tím nechce uz přemýšlet, za, druhé ja se mu snažím vysvětlit, jak si to může ulehčit a on se se mnou začne hádat, protože ve škole to delaj jinak.. Ale pro mě je ten jejich system cizí.. To dítě třeba neví, co s tím má delat, mojí metodu odmítá, protože prostě paní učitelka rikala.. A ja uz kolikrát musím odejít vedle a do něčeho flaknout, protože jsme natlakovana jak papiňáknekricim na nej nebo tak, ale on pak třeba taky brečí, kdyz mu to nejde.. Jako fakt je to pro mě, jako pro rodiče pritez.. Moje dítě prostě není z těch, co přijde domů, sám si vynda sešit a začne dělat.. Jeho by ani ty pětky nedonutily
tohle je prostě o mně, že u nej musím stát, aby ten úkol udelal.. On by u toho jinak seděl klidně do půlnoci
i u věci kterou spolehlivě umí
ale prostě ho musím pořád postrkovat. Takže ano, úkoly má hotovy, poznámky a pětky za to nenosí, ale bohužel mu to je úplně jedno
a mne pochvalu nikdo taky nedá
No a proto tvrdim, ze kaslat na ukoly zvysoka.
Pokud to dite umi, tak proc delat x cviceni. A kdyz to neumi, tak si snad vsimnu a procvicujem stejne.
@MadGirlNancy píše:
Je mi fuk, ze mi zablokuji ucet, ktery mam zde od roku 2007…. ale boze, ty jsi uplna, ale uplna idiotka!!!
No vidíš, mě zase přijdou divni rodiče, co touží po povinných domácích úkolech. Asi se doma nudí a nejsou schopní vymýšlet na odpoledne nějaký program a jsou nadšení, když jim to nalajnuje učitel ![]()
Příspěvek upraven 05.09.23 v 09:14
U svých dětí na prvním stupni jsem zažila rozumné učitele, kteří dávali úkoly časově zvládnutelné a přes víkend nic.
Na druhém stupni jsme u jedné dcery řešili přílišné zapálení učitelů do svých předmětů. Je ve výběrové sportovní třídě a má o 6 hodin „tělocviku“ navíc než běžné třídy. Některé tréninky jsou vzdálené od školy hodinu pěší chůze. V sezóně mívají závody i v pracovní den po vyučování, v sobotu nebo v neděli. Někdy se sejdou i dvoje, troje v týdnu. Na každé závody nemusí všichni, ale dcera společně s pár ostatními spolužáky bývá nominovaná často.
Úkoly z některých předmětů byly nepřiměřeně dlouhé a projektové, málo času na to, že se třeba dvakrát týdně vrátila domů v 8 večer a byla celý den víkendu pryč, jela reprezentovat školu, ne se někde bavit.
Třída je spádová pro celý okres, nikdo nevítá společné úkoly, když některým dětem jede autobus pryč. Třídní učitelka to naštěstí řešila a vyřešila. Podařilo se dosáhnout kompromisu.
Co mě osobně dost rozčiluje, dávat žákům dlouhé úkoly na vypisování v prezentaci, když se neučí psaní na klávesnici všemi deseti ani formou nepovinného předmětu. Syn to měl na gymplu v primě a sekundě, holky jsem natlačila do výukového programu.
Učím teď některé předměty v tandemu(jako druhý pedagog) v běžné první a ve druhé třídě na škole, o které jsem dřív neměla žádné reference. Jsem sama zvědavá na přístup učitelů i rodičů. Jsem tam na posílení jen některých hodin ČJ a M, budu respektovat, co si přeje třídní učitel. Samostatně mám předměty v paragrafové třídě. Hlavně z vlastivědy bych chtěla, aby si něco odnesli. Úkoly neplánuji. A předměty speciálně pedagogické péče. U PSPP bych byla ráda, kdyby děti mohly pracovat i doma, protože oslabené oblasti je potřeba posilovat pravidelně, jednou týdně nestačí. Ale tam nejde o běžné úkoly, ale krátká cvičení ke kompenzaci obtíží žáků. Pracuji i s dcerou, která má oslabené sluchové vnímání, je ve třetí třídě. Díky pravidelným kompenzačním cvičením(s vhodnými pomůckami) má dobré výsledky i v diktátech apod. Budu nabízet materiál k dobrovolné práci doma, vyrobím(nebo společně s dítětem, podle času) některé pomůcky, co půjdou, dále přehledy učiva. Už mám zkušenost z dřívějška, že tyto děti potřebují zjednodušené. To, co jde koupit, je moc barevné, špatně se jim v tom orientuje.
@Semtex píše:
Já bych ukoly zrušila, učitel má s dětmi dostatečně procvicovat v hodinách. Stejně jako zaměstnavatele nedávají zaměstnancům ukoly na doma, že. To by se každý ohradil, ale u děti se to vyžaduje?
Ty jsi někde psala, že jsi taky pracovala ve školství. Pokud si Tě nepletu, tak mě Tvůj postoj překvapuje. Každé dítě je jiné a některé domácí přípravu potřebují. Už k vůli časovému rozložení. Krátká intenzivní příprava pár minut několikrát denně má většinou větší úspěch než pracovat jednou denně delší časový úsek.
A hlavně pedagogové mají „na doma“ spoustu úkolů. Určitý čas přípravě jsem musela věnovat i jako vychovatelka v ŠD.
Práci domů si nosí i známé na kancelářských pozicích, dále ti, co překládají nebo pracují v žurnalistice. Zvlášť tady někdy přicházejí správné myšlenky až doma. Je potřeba je hned hodit na papír, upravit původní text atd.
Jen málo povolání umožňuje mít doma čistou hlavu.
@1Pears1 píše:
Ty jsi někde psala, že jsi taky pracovala ve školství. Pokud si Tě nepletu, tak mě Tvůj postoj překvapuje. Každé dítě je jiné a některé domácí přípravu potřebují. Už k vůli časovému rozložení. Krátká intenzivní příprava pár minut několikrát denně má většinou větší úspěch než pracovat jednou denně delší časový úsek.
A hlavně pedagogové mají „na doma“ spoustu úkolů. Určitý čas přípravě jsem musela věnovat i jako vychovatelka v ŠD.
Práci domů si nosí i známé na kancelářských pozicích, dále ti, co překládají nebo pracují v žurnalistice. Zvlášť tady někdy přicházejí správné myšlenky až doma. Je potřeba je hned hodit na papír, upravit původní text atd.
Jen málo povolání umožňuje mít doma čistou hlavu.
Pedagogové tu svou práci mohou udělat ve škole. Je to jejich rozhodnutí, že svou práci dělají doma. Tak to samé nemusí dávat dětem a jejich rodičům, kteří o to nestojí. Navíc ten učitel je za tu práci doma placený.
A tedy pokud někdo dělá dobrovolně víc práce, než za kolik je placený, tak je to jeho rozhodnutí. Zatímco pokud učitel deleguje svou práci na děti a rodiče pomocí povinných úkolů, tak ti má výběr nemají, a to je špatně.
@Pitaya1 píše:
Tohle je totální nesmysl. Někdo ze základny půjde na gympl, někdo jiný na učňák. Tam pochybuju, že bude dělat nějakou domácí přípravu. Proto když už někdo tak moc touží po úkolech, tak by měly být dobrovolné. To totiž skutečně připravuje na život - dává to totiž možnost volby.
Skutečná možnost volby by byla, pokud by existovaly 2 základky a každý by si mohl už od první třídy udělat přijímačky na tu, která připravuje na další stupně škol. Což není. Tomu, kdo půjde na učňák, nejspíš neuškodí si látku zopakovat. A ten, kdo půjde na VŠ, se tím může alespoň naučit, že je potřeba něco dělat i doma a pohlídat si sám, že mám vše hotové.
Já tedy nejsem nějaký zastánce toho, že dú jsou nezbytně nutné a jinak nám ze škol polezou analfabeti, ale to dnešní hnutí „děti můžou vše, nemusí nic“, nedej bože pokud učitelka dá nějakou práci na doma, nebo dokoncre trest… To nechápu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.