Nepříznivé podmínky pro bydlení

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
53
6.2.12 13:34

nepříznivé podmínky pro bydlení

Ahojky, potřebuji rady.. Bydlíme v podnájmu v podkrovním bytě a teď přes ty mrazy jsme doma měli 13 stupnu! pri zapnutem topeni na maximum!! :cert: Stezovala jsem si majiteli, ten mi dal 200Kč, ať si koupím izolaci(hodne foukalo skrz okna). To jsem provedla a pomohlo to, o 3 stupne! Rekordni teplota (kdyz varim a pecu :)) je u nás 17 stupnu. Chtela bych se zeptat, jestli nahodou nevite, zda-li mame nejaky narok na zlevneni najemneho, protože tam se fakt nedá žít :)
 Díkyy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14090
6.2.12 13:43

Já bych si jednoznačně projela nájemní smlouvu, jelikož toto rozhodně není teplota pro život a ještě za to platit majlant :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
6.2.12 13:50

Záleží jak to máte postavené v nájemní smlouvě, pokud opravy a vše nezbytné ohledně bydlení má hradit majitel bytu, tak by měl byt zateplit nebo nějak zaopatřit aby tam byla přijatelná teplota.A jak to máte s placením elektřiny?Hradíte si sami nebo přímo majiteli jednotnou částku?Si pořiďte přímotop a topte tím.My to tak měli na minulém bytě, špatně těsnila okna a tím přímotopem se to dalo hezky vyhřát.

• Citovat
  • Upravit
3447
6.2.12 13:53

No, podle znění občanského zákoníku musí pronajímatel byt předat ve stavu, kdy je umožněno řádné užívání bytu. Což tedy nízká teplota opravdu není. V tu chvíli máte majitele povinnost upozornit na vady v bytě a majitel je musí opravit Pokud pronajímatel tuto povinnost nesplní, tedy neodstraní vady bránící řádnému užívání bytu, pak má nájemce právo po předchozím upozornění pronajímatele závady odstranit v nezbytné míře a požadovat od něj náhradu účelně vynaložených nákladů. Právo na náhradu pak musí uplatnit bez zbytečného odkladu. Právo na náhradu zaniká, pokud není uplatněné do 6 měsíců od odstranění náhrad. Toto je §691 občanského zákoníku.

Tu náhradu pak samozřejmě jde vymáhat i soudně.

Ovšem upozorňuju, že pak mimo právní pohled - pokud si nájemce rozhází vztahy z pronajímatelem, není to úplně do budoucna ono. Proto doporučuji se domluvit… nebo minimálně v postupu zvážit, jaký to na ten váš vztah bde mít dopad a zda to riziko jste ochotni podstoupit.

Z toho, co jsem napsala bych udělala. Poslala pronajímateli písemně, co se děje a co se musí opravit a proč. A upozornila ho na možnost, že pokud to dle občanského zákoníku neopraví, opravíte to na své náklady a budete to od něj požadovat. Pokud vám náhradu nedá, tak i soudní cestou. Pokud to majitel odmítne nebo nebude reagovat, pak bych to opravila a vymáhala náhradu.

Jinak ale poslat výzvu do vlastních rukou a s dodejkou! Ať pro případný soud máte důkaz, že jste to posílali! Nebo mailem a ten si nechat atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.2.12 13:55

Ahojky mám stejný problém jako Ty. Akorád nebydlím v podkrovním bytě, ale v rodinném. Dnešní ranní teplota 15 stupňů. :?

• Citovat
  • Upravit
88
6.2.12 14:09

Dobrý den, chtěla bych se zeptat APucelli, zda je možné náklady na odstranění nedostatků v bytě (např. zateplení), strhnout z nájemného? Nemám sice problém s teplotou, ale majitelka bytu neplatila zálohy, ačkoliv my tyto platili přímo majitelce. Odpojili nám elektřinu a my, abychom mohli rozumně bydlet, jsme jí radši uhradili ze svého. Chceme o tuto částku příští platbu nájemného snížit. Je to tak možné udělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3447
6.2.12 14:15
Kakabus píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat APucelli, zda je možné náklady na odstranění nedostatků v bytě (např. zateplení), strhnout z nájemného? Nemám sice problém s teplotou, ale majitelka bytu neplatila zálohy, ačkoliv my tyto platili přímo majitelce. Odpojili nám elektřinu a my, abychom mohli rozumně bydlet, jsme jí radši uhradili ze svého. Chceme o tuto částku příští platbu nájemného snížit. Je to tak možné udělat?

Maličko nerozumím dotazu, tak nejdřív pro ujištění:
Náklady na odstranění vad se dají vymáhat, automaticky strhnout z nájemného nejdou, je to na domluvě s majitelem. Ale je to takhle asi nejjednodušší.

K tomu zatepletí a pak zálohám - já vůbec nerozumím, o co jde. Nejdřív píšete o zatepletí (nejsem si tedy jistá že by to byly tak zásadní vady, aby bránili řádnému užívání bytu…) a pak o zálohách za elektřinu, které se zateplením nemají nic společného. Kdyžtak mi to vypiště více (klidně do SZ). A poradím lépe ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JVP
568
6.2.12 14:31

No já bych to viděla ještě jinak ;) Pokud s majitelem nebude řeč (a těch 200,– o tom vypovídá dost :cert: ), tak bych se nenervovala a je-li to jen trochu možné, stěhovala bych se jinam. Pronájmů je v dnešní době spousta - teda ve větších městech určitě :mrgreen: A než se nervovat s nějakým blbem (pardon) :jazyk: a ještě si zařizovat zateplení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný