Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, potřebuji rady.. Bydlíme v podnájmu v podkrovním bytě a teď přes ty mrazy jsme doma měli 13 stupnu! pri zapnutem topeni na maximum!!
Stezovala jsem si majiteli, ten mi dal 200Kč, ať si koupím izolaci(hodne foukalo skrz okna). To jsem provedla a pomohlo to, o 3 stupne! Rekordni teplota (kdyz varim a pecu
je u nás 17 stupnu. Chtela bych se zeptat, jestli nahodou nevite, zda-li mame nejaky narok na zlevneni najemneho, protože tam se fakt nedá žít ![]()
Díkyy
Já bych si jednoznačně projela nájemní smlouvu, jelikož toto rozhodně není teplota pro život a ještě za to platit majlant ![]()
Záleží jak to máte postavené v nájemní smlouvě, pokud opravy a vše nezbytné ohledně bydlení má hradit majitel bytu, tak by měl byt zateplit nebo nějak zaopatřit aby tam byla přijatelná teplota.A jak to máte s placením elektřiny?Hradíte si sami nebo přímo majiteli jednotnou částku?Si pořiďte přímotop a topte tím.My to tak měli na minulém bytě, špatně těsnila okna a tím přímotopem se to dalo hezky vyhřát.
No, podle znění občanského zákoníku musí pronajímatel byt předat ve stavu, kdy je umožněno řádné užívání bytu. Což tedy nízká teplota opravdu není. V tu chvíli máte majitele povinnost upozornit na vady v bytě a majitel je musí opravit Pokud pronajímatel tuto povinnost nesplní, tedy neodstraní vady bránící řádnému užívání bytu, pak má nájemce právo po předchozím upozornění pronajímatele závady odstranit v nezbytné míře a požadovat od něj náhradu účelně vynaložených nákladů. Právo na náhradu pak musí uplatnit bez zbytečného odkladu. Právo na náhradu zaniká, pokud není uplatněné do 6 měsíců od odstranění náhrad. Toto je §691 občanského zákoníku.
Tu náhradu pak samozřejmě jde vymáhat i soudně.
Ovšem upozorňuju, že pak mimo právní pohled - pokud si nájemce rozhází vztahy z pronajímatelem, není to úplně do budoucna ono. Proto doporučuji se domluvit… nebo minimálně v postupu zvážit, jaký to na ten váš vztah bde mít dopad a zda to riziko jste ochotni podstoupit.
Z toho, co jsem napsala bych udělala. Poslala pronajímateli písemně, co se děje a co se musí opravit a proč. A upozornila ho na možnost, že pokud to dle občanského zákoníku neopraví, opravíte to na své náklady a budete to od něj požadovat. Pokud vám náhradu nedá, tak i soudní cestou. Pokud to majitel odmítne nebo nebude reagovat, pak bych to opravila a vymáhala náhradu.
Jinak ale poslat výzvu do vlastních rukou a s dodejkou! Ať pro případný soud máte důkaz, že jste to posílali! Nebo mailem a ten si nechat atd.
Ahojky mám stejný problém jako Ty. Akorád nebydlím v podkrovním bytě, ale v rodinném. Dnešní ranní teplota 15 stupňů. ![]()
Dobrý den, chtěla bych se zeptat APucelli, zda je možné náklady na odstranění nedostatků v bytě (např. zateplení), strhnout z nájemného? Nemám sice problém s teplotou, ale majitelka bytu neplatila zálohy, ačkoliv my tyto platili přímo majitelce. Odpojili nám elektřinu a my, abychom mohli rozumně bydlet, jsme jí radši uhradili ze svého. Chceme o tuto částku příští platbu nájemného snížit. Je to tak možné udělat?
Kakabus píše:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat APucelli, zda je možné náklady na odstranění nedostatků v bytě (např. zateplení), strhnout z nájemného? Nemám sice problém s teplotou, ale majitelka bytu neplatila zálohy, ačkoliv my tyto platili přímo majitelce. Odpojili nám elektřinu a my, abychom mohli rozumně bydlet, jsme jí radši uhradili ze svého. Chceme o tuto částku příští platbu nájemného snížit. Je to tak možné udělat?
Maličko nerozumím dotazu, tak nejdřív pro ujištění:
Náklady na odstranění vad se dají vymáhat, automaticky strhnout z nájemného nejdou, je to na domluvě s majitelem. Ale je to takhle asi nejjednodušší.
K tomu zatepletí a pak zálohám - já vůbec nerozumím, o co jde. Nejdřív píšete o zatepletí (nejsem si tedy jistá že by to byly tak zásadní vady, aby bránili řádnému užívání bytu…) a pak o zálohách za elektřinu, které se zateplením nemají nic společného. Kdyžtak mi to vypiště více (klidně do SZ). A poradím lépe ![]()
No já bych to viděla ještě jinak
Pokud s majitelem nebude řeč (a těch 200,– o tom vypovídá dost
), tak bych se nenervovala a je-li to jen trochu možné, stěhovala bych se jinam. Pronájmů je v dnešní době spousta - teda ve větších městech určitě
A než se nervovat s nějakým blbem (pardon)
a ještě si zařizovat zateplení…