Ne/proplacení cesťáku

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
30.3.24 17:34

Ne/proplaceni cestaku

Nastoupila jsem do noveho zamestnani. Firma je nadnarodni korporat. Sef mi tesne pred prazdninami napsal, ze hned po prazdninach mam prijet na poradu do jineho kraje. Myslela jsem, ze mu pak normalne poslu vyplneny formular na cest. nahrady, ale kolegove mi rekli, ze firma cestaky neproplaci a byvaji s tim problemy, takze to vzdali a jezdi za sve.
Mate zkusenost,.delaji to i ve vasi firme? Kamarad rikal, ze je to bezna praxe a mam se s tim smirit.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26848
30.3.24 17:36
@Anonymní píše: Více

Ne. Jsem ve státním a bez cesťáku schváleného předem nesmím nastoupit na pracovní cestu. Cesťákem je určeno kam, jakým prostředkem a na jak dlouho jedu pryč. Cestou se může cokoli stát, proto musí být cesta ofiko nařízená. Po skončení cesty ji hned vyúčtuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21479
30.3.24 17:37

Na cestovní náhrady máš právo dle zákoníku práce. Toto opravdu běžná praxe není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64882
30.3.24 17:38

Taky dávám cesták před cestou k podpisu šéfovi. Kdyby se cestou něco stalo, tak at jsem tam oficiálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21479
30.3.24 18:00

Jo to je fakt. správně musíš mít před cestou podepsaný souhlas se služební cestou. Pak se na tebe i vztahuje pojištění, kdyby se něco stalo. A máš nárok na cestovné a stravné. to je sice směšná částka, ale lepší než nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
30.3.24 18:04

Ne, není to běžná praxe. Já i muž pracujeme v korporátech a něco takového neexistuje. V obou firmách jde vše striktně podle zákoníku práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8313
30.3.24 18:27

Tak to běžná praxe fakt není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26848
30.3.24 18:45
@nozu píše: Více

Stravné nad 5 hodin je už 140 korun, při delších cestách více. Takže už je to docela znát. A pokud zaměstnanec jede vlakem nebo busem, tak to múže být i několik stovek. Proč to platit ze svého? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.24 18:54

Nám firma proplácí a podepisujeme cestak zpětně. A to i když jedeme na jinou pobočku ve stejném městě, kde vykonáváme práci. A tedy máme v tom městě měsíčník a nemáme žádné cestovní výdaje navíc

• Citovat
  • Upravit
20831
30.3.24 19:15

Tak hlavně záleží co máte přesně v pracovní smlouvě. Pokud tam mate přímo napsáno, že pracoviště je pobočka xx v tom a v tom městě a chcou po vás cestu úplně do jiného kraje, tak vase odpověď je ta, že „samozřejmě, ale cestovní příkaz a formality s tím spojené se mnou vyresi kdo?“ A u ostatních to tak funguje, jelikož si to nechají líbit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35469
30.3.24 20:07

Samozřejmě, že pokud cestuješ mimo pracovní místo co máš ve smlouvě tak máš nárok na cestovní náhrady ze zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.24 21:11

Děkuji za povzbuzeni. Ja si o ty cestovni náhrady normálně slusne reknu a bude.
Divala jsem se do internich predpisu na intranet a nic tam neni, jenom prazdne formulare. Mam slevovou kartu na vlak a vetsinou si kupuji místenku do jednicky (byva poloŕazdna)- je to moc odvazne? Mam jet radeji dvojkou?

• Citovat
  • Upravit
21479
30.3.24 21:49

U nás se jednička proplácí pouze u zahraničních cest. Raději bych jela dvojkou, pokud nemáš možnost se domluvit dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64882
30.3.24 22:02

Tak u nas se nesmi pouzit zadne slevove karty. A musi se platit hotove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2938
30.3.24 22:09

Za svoje bych nejela, nebud blazen…jinak teda ja zazila v korporatu i to, ze jsme zadne cestaky nevypisovali a zadne nahrady nedostavali, ale meli jsme firemni kreditky, ze kterych jsme platili vsechny vydaje souvisejici se sluzebkami a pak to vyuctovavali, ale abych jezdila za svoje, to fakt ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat