Nerespektující matka

Anonymní
21.6.23 14:16

Nerespektujici matka

Ahoj. Muzete mi nekdo poradit, jak se chovat, co delat v pripade, ze mam nerespektujici rodice? Zijeme 4 hodiny od rodicu, za nami nejezdi, ze nemaji penize ( ale za blbosti utraci), kdyz jim nabidnu, ze vse proplatim, nechteji. Jezdim s ditetem za nimi ja, ale vzdy to dopadne tak, ze se pohadame (postupne zleniveli, pribiraji, je jim jedno, ze mam strach o jejich zdravi, doma se najde plisen, plesnive a prosle potraviny, kdyz chci pomoct, vyhodim plesnive veci, jeste dostanu servano). Ja sve dite nechci tomuhle vystavovat. Moje mati musi mit ve vsem pravdu, kdyz neni po jejim, je zle, nikdy jsem ji neslysela rict: Promin, melas pravdu. Doma to byla vzdy italie, uz za me detstvi, pro pohlavek se nechodilo daleko (mama). Mama byla vzdy negativni, vse videla cerne, vseho se boji a proto nic ani nedela. Placne me nekdy i ted, kdyz chce na sebe upozornit. Ja takovy rodic byt nechci. A posledni hadka vyustila hodne, odmitam uz se s nimi vidat, udelala jsem uz podle me maximum. U sebe citim, ze mam tendenci rvat taky, resim s terapeutem. Ale jinak jsem vice aktivni, ne negativni a furt na neco nastvana, uspesna, z domu jsem sla brzy, financne na nich nezavisla, naopak bych jim i rada pomohla… Hodlam na nejakou dobu utnout vztahy, protoze uz nevim jak dal. Mrzi me vsak zbytek rodiny, ze tim bude trpet. Vim, ze je to velmi strohe, ale jak jste se vyporadali s manipulativni matkou? Nebo jak to nazvat? Jinak, kdyz jsme od sebe daleko, fungujeme jen telefonicky nebo smskama, je to relativne v pohode… jsem fakt zoufala uz.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76491
21.6.23 14:22
@Anonymní píše:
Ahoj. Muzete mi nekdo poradit, jak se chovat, co delat v pripade, ze mam nerespektujici rodice? Zijeme 4 hodiny od rodicu, za nami nejezdi, ze nemaji penize ( ale za blbosti utraci), kdyz jim nabidnu, ze vse proplatim, nechteji. Jezdim s ditetem za nimi ja, ale vzdy to dopadne tak, ze se pohadame (postupne zleniveli, pribiraji, je jim jedno, ze mam strach o jejich zdravi, doma se najde plisen, plesnive a prosle potraviny, kdyz chci pomoct, vyhodim plesnive veci, jeste dostanu servano). Ja sve dite nechci tomuhle vystavovat. Moje mati musi mit ve vsem pravdu, kdyz neni po jejim, je zle, nikdy jsem ji neslysela rict: Promin, melas pravdu. Doma to byla vzdy italie, uz za me detstvi, pro pohlavek se nechodilo daleko (mama). Mama byla vzdy negativni, vse videla cerne, vseho se boji a proto nic ani nedela. Placne me nekdy i ted, kdyz chce na sebe upozornit. Ja takovy rodic byt nechci. A posledni hadka vyustila hodne, odmitam uz se s nimi vidat, udelala jsem uz podle me maximum. U sebe citim, ze mam tendenci rvat taky, resim s terapeutem. Ale jinak jsem vice aktivni, ne negativni a furt na neco nastvana, uspesna, z domu jsem sla brzy, financne na nich nezavisla, naopak bych jim i rada pomohla… Hodlam na nejakou dobu utnout vztahy, protoze uz nevim jak dal. Mrzi me vsak zbytek rodiny, ze tim bude trpet. Vim, ze je to velmi strohe, ale jak jste se vyporadali s manipulativni matkou? Nebo jak to nazvat? Jinak, kdyz jsme od sebe daleko, fungujeme jen telefonicky nebo smskama, je to relativne v pohode… jsem fakt zoufala uz.

nechápu, který zbytek rodiny bude trpět, když na nějakou dobu utneš vztahy?
nedává to smysl,
a ano nic než velké omezení styku nepomůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6419
21.6.23 14:33

Manipulativní matku nezměníš. A stářím se to výrazně zhoršuje. Takže buď to utni a nejezdi tam. Nebo tam jezdi a přetrp to. Nesnaž se jim pomáhat, když o to nestojí, stejně se jen dočkáš další kritiky. Nejsi za ně zodpovědná, ani za jejich zdraví, ani za jejich život. Jsou to dospělí lidé a žijí tak jak chtějí. Jediná možnost jak to přetrpět je, vůbec se nesnažit cokoliv změnit, nesnažit se jim něco vysvětlovat, napravovat, nesvěřovat se jim, vše jen odkývat,
Svým způsobem chápu, že se jim snažíš nějak pomoct, ale sama vidíš, že to nefunguje. Řeš s terapeutem svůj vztah k rodičům a ber je jen jako odstrašující příklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.23 14:39

@stinga zbytek rodiny proto, ze mam jeste sourozence a prarodice a jako rodina se velmi uzce navstevujeme. Napriklad ted rusim na posledni chvili oslavu sveho ditete. Protoze se proste uz nedokazu pretvarovat.

@ZuzaM Jen me mrzi, ze mam na to koukat. Nebo bych je nemela vidat s jejich jedinym vnukem. Ale kdyz uz nepomohla minule dvouhodinova rozmluva s matkou, kdy jsem myslela, ze me pochopila. Tak uz nevim, co dalsiho delat. Jsem z toho smutna a mam vycitky. Ale prijde mi, ze tohle nemuze byt normalni…

• Citovat
  • Upravit
6419
21.6.23 14:47
@Anonymní píše:
@stinga zbytek rodiny proto, ze mam jeste sourozence a prarodice a jako rodina se velmi uzce navstevujeme. Napriklad ted rusim na posledni chvili oslavu sveho ditete. Protoze se proste uz nedokazu pretvarovat.@ZuzaM Jen me mrzi, ze mam na to koukat. Nebo bych je nemela vidat s jejich jedinym vnukem. Ale kdyz uz nepomohla minule dvouhodinova rozmluva s matkou, kdy jsem myslela, ze me pochopila. Tak uz nevim, co dalsiho delat. Jsem z toho smutna a mam vycitky. Ale prijde mi, ze tohle nemuze byt normalni…

Nikdy, nikdy, nikdy se nezmění k lepšímu. Chápu, že sis i myslela, že když jim nějak pomůžeš a zlepšíš život, že se k tobě budou chovat lépe, nebudou tak negativní, jenže tak to prostě nefunguje. Je to porucha osobnosti, ona s tím neumí ani nemůže nic dělat, mám s tím vlastní zkušenost z okolí. Tvoje matka by ani nebyla dobrou babičkou, i když se to třeba někdy tak může zdát, tihle se možná celkem dobře chovají k malým dětem, větší pak začnou manipulovat proti ostatním. A ano, jsi zmanipulovaná, celoživotně, proto máš výčitky, není to tvoje chyba, ty za to nemůžeš
Tak jezdi za prarodiči nebo za sourozencem, nebo ať oni jezdí za tebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
21.6.23 14:50

Oni ti pindají do života a ty děláš to samý jim. :nevim: Respektuješ snad ty jejich způsob života? Ne, přijedeš k nim, kecáš jim do života, kritizuješ bydlení, vyhazuješ věci…. Zamysli se nad sebou a nechtěj po nich to, co sama neumíš. Zpřetrhat vazby není cesta, to je zbabělost a neschopnost respektovat druhý. Rodiče už nezměníš, změň sebe. Vždyť u nich nemusíš bydlet. Přijeď na pár dní, bydli v hotelu a hned zmizí spousta třecích zón. Nekafrej jim do života a nenech si kafrat od nich. Pokud jsi u nich, nemáš úniku, když budeš v hotelu, můžeš kdykoliv odejít.

• Citovat
  • Upravit
101618
21.6.23 14:54
@Anonymní píše:
@stinga zbytek rodiny proto, ze mam jeste sourozence a prarodice a jako rodina se velmi uzce navstevujeme. Napriklad ted rusim na posledni chvili oslavu sveho ditete. Protoze se proste uz nedokazu pretvarovat.

Psala jsi, ze za vama nejezdi, tak nechapu proc rusit oslavu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.23 15:00
@Janli píše:
Oni ti pindají do života a ty děláš to samý jim. :nevim: Respektuješ snad ty jejich způsob života? Ne, přijedeš k nim, kecáš jim do života, kritizuješ bydlení, vyhazuješ věci…. Zamysli se nad sebou a nechtěj po nich to, co sama neumíš. Zpřetrhat vazby není cesta, to je zbabělost a neschopnost respektovat druhý. Rodiče už nezměníš, změň sebe. Vždyť u nich nemusíš bydlet. Přijeď na pár dní, bydli v hotelu a hned zmizí spousta třecích zón. Nekafrej jim do života a nenech si kafrat od nich. Pokud jsi u nich, nemáš úniku, když budeš v hotelu, můžeš kdykoliv odejít.

No, kdybych nerespektovala jejich zpusob zivota, tak za nimi nejezdim nekolikrat rocne. Pomoc nabidnu, kdyz nechteji, neudelam to. Naproti tomu oni za nami nejezdi, protoze jim nevyhovuje nas zpusob zivota. Kdyz je poprosim, at setri a nic nam nekupuji, stejne to koupi, nebo malemu a je jim jedno, ze to nemame kam dat treba doma. Ja chapu, ze se asi chteji predhanet kolik hracek kdo koupi, ale nerespektuji vubec nic, co reknu. Ja to skousnu, pak to jeste treba se snazim obkecat u partnera a omlouvat je a pak mi to v hlave zni, dokud nekde nebouchnu. A to je porad dokola. At si ji i plesnive potraviny, kdyz jim to nevadi. Ale nechci, aby to jedlo moje dite. Za nic me nikdy nepochvalili, cokoli se rozhodnu udelat sama, tak je vzdy plno kecu, jak je tohle drahe tohle takove a makove… nemyslim si, ze ja bych je nerespektovala. Naopak se spis podrizuju.

• Citovat
  • Upravit
87
21.6.23 15:03

Rodiče nezměníš, sebe taky ne. Jedině můžeš změnit svoje myšlení. Já Tě chápu, máš první dítě, chtěla by jsi toho tolik a rodiče to tak dělat nechtějí… Já byla stejná, u prvního jsem vše řešila, vše se mě dotýkalo, proč nejsou schopní to dělat jako já, však je to jejich vnouče… Už mám třetí, vyrostla jsem, možná i zmoudřela - kéž bych měla „moje nynější“ myšlení už ve 23!!! Jak bych to měla jednoduché. Naučila jsem se respektovat ty druhé, jejich názory, postupy. Co se mi nelíbí utnu hned, něčemu předcházím, něco už neřeším. Hlavně řeči typu my vychovali…my dali na zadek…už v půl roce měl guláš…atd. si poslechnu, ale jedním uchem dovnitř - druhým ven. Co nezměním - neřeším. Usnadňuje to život.:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.23 15:03

@ZuzaM nemyslim si, ze by mama byla nejaka “potvora nebo vychcana”, ale proste nedokaze vlastne respektovat cizi nazor, zpusob zivota, ani cokoli jineho. Na vse ma kecy. A nedejboze, ze neni stredem pozornosti… na druhou stranu uvari, vypere, hracky nakupuje (az moc). Nerada bych s ni uplne vypla vztahy, ale musim prijit na neco, aby se to zmenilo, protoze takovy zivot nechci proste.

• Citovat
  • Upravit
6419
21.6.23 15:09
@Anonymní píše:
No, kdybych nerespektovala jejich zpusob zivota, tak za nimi nejezdim nekolikrat rocne. Pomoc nabidnu, kdyz nechteji, neudelam to. Naproti tomu oni za nami nejezdi, protoze jim nevyhovuje nas zpusob zivota. Kdyz je poprosim, at setri a nic nam nekupuji, stejne to koupi, nebo malemu a je jim jedno, ze to nemame kam dat treba doma. Ja chapu, ze se asi chteji predhanet kolik hracek kdo koupi, ale nerespektuji vubec nic, co reknu. Ja to skousnu, pak to jeste treba se snazim obkecat u partnera a omlouvat je a pak mi to v hlave zni, dokud nekde nebouchnu. A to je porad dokola. At si ji i plesnive potraviny, kdyz jim to nevadi. Ale nechci, aby to jedlo moje dite. Za nic me nikdy nepochvalili, cokoli se rozhodnu udelat sama, tak je vzdy plno kecu, jak je tohle drahe tohle takove a makove… nemyslim si, ze ja bych je nerespektovala. Naopak se spis podrizuju.

Partnerovi řekni pravdu, jací rodiče jsou. Ono to je fakt vysilující, pořád držet dekorum, protože se za ně stydíš. A právem. Jídlo si přivez svoje, ale jinak je nech ať si dělají co chtějí. Oni manipulují i těmi dárky, to je obvyklád metoda manipulujících prarodičů. Časem tomu ještě začnou dodávat " A mamince to neukazuj, ona nechce abychom ti něco dávali". A smiř se s tím, že tě nikdy za nic nepochválí, i když něco uděláš dobře, naopak všechno zlehčí, zkritizují, protože takoví v sobě mají ohromnou závist, ani vlastním dětem nepřejí, že se mají dobře, jen sami vidí, že oni to nemají, přitom se o nic sami nezasloužili, neudělali nic proto, aby svůj život zlepšili. A když se o to snažíš ty, zase je to špatně, protože neumí a nechtějí uznat, že se ostatním podařilo, co jim ne. A nechtějí být ani ve skrytu duše nikomu vděční. Chápu, že se v tom plácáš, ale řeš to se s svým psychoterapeutem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.23 15:12

@ZuzaM no, trochu to tak citim. Casto se stava, ze reknu: chci zkusit tohle a tohle a dostane se mi: to nema cenu, to se ti nepovede, apod. A pritom se treba povede. Porad se citim hrozne, protoze pro zbytek rodiny jsem cerna ovce ja. Protoze je vidi jinak nebo si na ne uz zvykli, ze takovi jsou…

• Citovat
  • Upravit
6419
21.6.23 15:16
@Anonymní píše:
@ZuzaM nemyslim si, ze by mama byla nejaka “potvora nebo vychcana”, ale proste nedokaze vlastne respektovat cizi nazor, zpusob zivota, ani cokoli jineho. Na vse ma kecy. A nedejboze, ze neni stredem pozornosti… na druhou stranu uvari, vypere, hracky nakupuje (az moc). Nerada bych s ni uplne vypla vztahy, ale musim prijit na neco, aby se to zmenilo, protoze takovy zivot nechci proste.

Doporučuji literaturu: Manipulativní rodiče, Když narcisté zestárnou.
A když si zadáš do vyhledavače manipulativni matka, vyjede ti na tohle téma spousta článku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
21.6.23 15:20
@Anonymní píše:
@ZuzaM no, trochu to tak citim. Casto se stava, ze reknu: chci zkusit tohle a tohle a dostane se mi: to nema cenu, to se ti nepovede, apod. A pritom se treba povede. Porad se citim hrozne, protoze pro zbytek rodiny jsem cerna ovce ja. Protoze je vidi jinak nebo si na ne uz zvykli, ze takovi jsou…

Potřebujete svolení? Já když chci něco zkusit, tak to zkusím. Nejlépe bez dozoru, aby mi někdo neřekl - já ti to ríkal, já čekal, že to takto dopadne.. Hlavně u rodičů se nemusím nikoho ptát, přijedu - otevřu mikrovlnku a hle je celá špinavá - umyju, otevřu lednici - kruciš - umyju, vytřídím, dokoupím… nečekám na potklesk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.23 15:28

@Nobinka nezlobte se, tohle neni podstata meho prispevku. Zadne oceneni necekam, kdyz to nechteji, nedelam to.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová