Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky nemáte někdo podobnou zkušenost? Zjistila jsem, že dcerce od 6 měsíců do teď,je nám 11 m. vůbec nepoporostla hlavička. Měřila jsem jí kvůli čepičce a příjde mi to divné. Jinak proporčně vypadá úplně normálně a malá(hlavička) mi nepříjde. S malou hlavičkou se narodila, ale ze začátku jí rostla hezky:
při nar. 33cm (2820g)
6 týdnů 38 cm
3m 41 cm
6m 44 cm
a od té doby ani ťuk, fontanelu má tak pro prst. Už jsem z toho šílená, bojím se aby nebylo něco špatně, jinak malá je drobounká váží cca 7700g, jinak je šikovná leze od 8 měsíců a celkově je velmi živá a zvídavá. Ale ta hlavička?? Myslíte že je možné že by rostla skokem? Při narození jsme byli na 10 percentilu, pak na 90 a teď už zas na 10. Nevím jestli běžet k mudr, když jdeme za 3 týdny na roční kontrolu, ale je mi z toho úplně zle snad ani neusnu ![]()
Děti když jsou starší, tak už nerostou tak rychle, jako od narození…
pokud chodíš na kontroly k doktorce, měla by hlavičku přeměřovat…a pokud by něco nebylo ok, řekla by ti…
neboj,počkala bych za ty 3 tydny,v 10 ti mesicich Dr.měřila?jestli nic nerikala,tak ok..Jonas ma zase me prijde hlavu velkou a fontanelu tak 1×1cm..zda se mi,ze vubec nezarusta..pockej do kontroly..
Já myslím, že je to v pořádku - kdyby jí hlava pořád rostla, kam až by narostla? Neboj, ono se to zase pohne! A čepice z podzima jsou jí jak? Fakt uplně stejně dobře?
ahoj, já bych tam zavolala jestli je třeba s tím přijít a podle toho se zařídila… je fakt drobná, moje dcerka má v pěti měsících stejně a má 43,5 tuším tak možná to bude ten důvod
Fakticky má tu hlavičku úplně stejnou, čepičky z podzima jí jsou stejně, mě ani neznepokojuje že má těch 44 cm, to je pořád ještě v normě, spíš to, že jí půl roku nepoporostla. Jinak s tou váhou asi nic neudělám, víc už toho do ní nenacpu je pořád ještě kojená a normálně papá kromě kaší, ty neveme ani UM ani jiné mléčné výrobky. Ale to má po mě , mě ještě na základce strašili ozdravovnou jestli nepřiberu
no a teď bych potřebovala dát pár kilo dolů ![]()
počkala bych, co dr.
ale celkově je velikost OK, aspoň podle našich měřítek, můj 3.5 letý syn má dneska 46cm s odřenýma ušima ![]()
ono i záleží, jak jí tu hlavičku změří, musí se stejným metrem, na stejném místě.. (říkala mi to neurolžka, ke které jsme se dostali pro malou hlavu - 39cm v 6m..
)
buď úplně v klidu, myslím,že hlavičku má velkou dost, důležité je že má zachovalou fontanelu. a uvidíš, kolik naměří dětská dr., ona to má v ruce..
mě se kolikrát stane, že měřím blbě.. ![]()
KriJona píše:
neboj,počkala bych za ty 3 tydny,v 10 ti mesicich Dr.měřila?jestli nic nerikala,tak ok..Jonas ma zase me prijde hlavu velkou a fontanelu tak 1×1cm..zda se mi,ze vubec nezarusta..pockej do kontroly..
Pokud budeš mít klid, můžeš jít na roční kontrolu hned.....
Důležité je, jestli se malá vyvíjí......
S nerostoucí hlavičkou jsme si užili své, asi jsme jiný pžípad, rozhodně se na vše zeptej a klidně hned.
Jinak pokud je dcerka drbnější, ta hlavička nemusí růst tak rychle…
Můžu napsat SZ, ale určitě budete ok
byron píše:
Pokud budeš mít klid, můžeš jít na roční kontrolu hned.....
Důležité je, jestli se malá vyvíjí......
S nerostoucí hlavičkou jsme si užili své, asi jsme jiný pžípad, rozhodně se na vše zeptej a klidně hned.Jinak pokud je dcerka drbnější, ta hlavička nemusí růst tak rychle…
Můžu napsat SZ, ale určitě budete ok
Měřila jsi oboje ty? Tipuji to na chybu měření.
Kluk měl například v porodce 37 při na sále, 35 při propuštění
Záleží jak kdo měří nebo se může i splést. Čepicí bych se neorientovala - natáhne se. Syn má od půl roka stále stejné čepice a hlava mu roste.
Pro svůj klid zavolej doktorce.
Zavolala bych a zeptala se doktorky, už pro svůj klid, jestli je to možné, že se růst přechodně zastaví nevím. Malý byl kvůli hlavičce taky víc hlídaný a jemu rostla pořád. Je dobře, že ještě má fontanelu, takže švy by měly být volné.
hele pokud se mereni hlavicky tyce, tak v tom ohledu je podle me nejvic nepresnosti - taky mi mladej skakal po percentilovem grafu nahoru dolu… a ze ma fontanelu je v tom ohledu spis prizniva znamka, znamena to, ze hlavam ma kam rust, nejsou predcasne srostle svy - alespon ne vsechny. nekdy se stane, ze predcasne sroste jeden sev a hlava pak vic roste ve smeru tech ostatnich a je pak treba „vezovita“. ty tri tydny do kontroly to urcite vydrzi, zvlaste kdyz je to sikula a ne placka.
brouczek píše:
Maminky nemáte někdo podobnou zkušenost? Zjistila jsem, že dcerce od 6 měsíců do teď,je nám 11 m. vůbec nepoporostla hlavička. Měřila jsem jí kvůli čepičce a příjde mi to divné. Jinak proporčně vypadá úplně normálně a malá(hlavička) mi nepříjde. S malou hlavičkou se narodila, ale ze začátku jí rostla hezky:
při nar. 33cm (2820g)
6 týdnů 38 cm
3m 41 cm
6m 44 cm
a od té doby ani ťuk, fontanelu má tak pro prst. Už jsem z toho šílená, bojím se aby nebylo něco špatně, jinak malá je drobounká váží cca 7700g, jinak je šikovná leze od 8 měsíců a celkově je velmi živá a zvídavá. Ale ta hlavička?? Myslíte že je možné že by rostla skokem? Při narození jsme byli na 10 percentilu, pak na 90 a teď už zas na 10. Nevím jestli běžet k mudr, když jdeme za 3 týdny na roční kontrolu, ale je mi z toho úplně zle snad ani neusnu
Buď úplně v klidu a neřeš to a pokud možno se ani nenervuj… Koukám, že jste měly v 6 m ,44cm. To moje malá měla taky a dr. jí chtěla hnát na sono, že má určitě hydrocefalus. Teď je jí 9m a má 46cm, a jiná dr. říká, že je to normální…
Můžu ti říct, že mně z těmi jejich tabulkami pěkně ser..!!! ![]()
Proč sakra, neberou v potaz dědičnost? Když máme s manželem hlavy jak starostové, tak se jim tam holt ty hlavy do těch tabulek nemusí vejít…
![]()