Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky mám téměř ročního chlapečka a zatím vůbec nemluví. Občas řekne mama baba ale jenom když chce po nikom slabiky neopakuje. Mluví hodně ale pouze svým nesrozumitelným jazykem. Nevíte jesti se dá nějak podpořit aby začal mluvit? Jak jste děti učily mluvit vy?
neučila jsem. Snažila jsem se sama na kluka mluvit, komentovat. Jinak jsme si ukazovali v knížkách, kreslila jsem a říkala, co to je. Všechno spíš ale pro jeho zabavení, ne že by byl cíl naučit dítě mluvit.
Náš syn v roce říkal jenom „auto, kolo, táta, koukej“. V roce a půl už říkal rozhodně přes sto slov, v necelých dvou letech mluvil ve větách…
V necelém roce bych to opravdu nehrotila, kdyby tři slova říkal ve dvou letech, už bych asi nervózní byla
. Myslím, že máte spoustu času…
Ale určitě si spolu můžete prohlížet knížky, ukazovat obrázky, pojmenovávej všechno, co doma bereš do ruky, každou činnost, kterou děláš, všechno co vidíte venku, … a hlavně - NECHVÁTEJ, BUĎ TRPĚLIVÁ. Má fakt spooooustu času ![]()
Já mám 2letýho a mluví pár slovíček.Máma,táta,baba,auto,mňam a pak tou svojí řečí něco říká.Takže já bych se neobávala u ročního ![]()
My každý den čteme a prohlížíme si knížky,pořád na něj mluvíme,popisuju mu co dělám apod.Venku mu říkám co kde je a vidím.
Možná taky budu ráda ještě za nějaky rady ![]()
Hmmm, zatím jsem na to nepřišla… Zkoušela jsem ho i vyprovokovat, že budu dělat BLBOU co po mě chce, ať to řekne, to se jen pěkně vztekal, protože on ví, že to vím..... ![]()
Máme dva a půl a taky ještě nemluví, krom asi 4 slov…sem tam na mě vyhrkne nějaké slovo, a to koukám na manžela, jestli jsem slyšela dobře nebo si to jen vsugerovávám…
Já jsem si zkrátka počkala, až byl ochoten opakovat
Trvalo to cca do 18m, pak byl ochoten nějaké ty zvířecí zvuky, mluvit se učí prakticky až teď ve 2letech. Nějak si nedokážu představit, že bych do něj hustila slovíčka, když na to ještě nebyl připravený. Teď je to jednoduché, stačí mu na něco ukázat a říct slovo a už se ho snaží napodobovat, začíná pomalu i spojovat slova. Samozřejmě existují děti, které mluví mnohem dřív, ale nemyslím si, že by to bylo dané snahou rodičů, spíš je některé dítě zralé dřív, některé později. U nás ještě tomuto předcházelo velice dlouhé ukazování v knížkách, ale to též přišlo později, dřív ho ukazování v knížkách nebavilo, pak najednou sám přišel a začal mým prstem ukazovat na zvířátka, tak jsem mu říkala názvy, ale to ještě neopakoval, když jsem se ho zeptala, kde je kravička, tak začal vřeštět, takže on říkat nechtěl, to byla v tu chvíli moje práce. Podle mě si dítě dá jasně samo najevo, kdy bude toto zvládat, když ne, tak ho nedonutíš a když jo, tak po tobě zopakuje každou koninu, i když mu třeba vůbec nebyla určená.
Já tyhle diskuse fakt miluji
a nejlépe ve dvou letech poslat do školy a v šesti diplom z inženýrství ![]()
Vždyť je to normální, dítě se učí nápodobou, některé rychleji, některé pomaleji a je to se vším, pak se to srovná, neboj, pak přijde období, kdy pusu nezavře a budeš se zase ptát, co mu odpovídat ![]()
Já komentuji co dělám, když vezme knížku, řeknu mu to, ukážu, ale jako celý den s ním nechodím a neučím, ať si hraje, jak chce on a ne já ![]()
U nás také žádný šlágr - slovní zásoba jak krteček - tam, ham a podobně..
To se nedá uspíšit - až mu to v kouli sepne, tak začne..
Já mluvím celý den, pouštíme mluvené pohádky na cd, ale pokroky žádné..Nebo jen velmi malé..
Ale první dcera začla také až po druhé roce, takže já jsem vyškolená.. ![]()
Dej tomu čas..
Gladys píše:
Já jsem si zkrátka počkala, až byl ochoten opakovatTrvalo to cca do 18m, pak byl ochoten nějaké ty zvířecí zvuky, mluvit se učí prakticky až teď ve 2letech. Nějak si nedokážu představit, že bych do něj hustila slovíčka, když na to ještě nebyl připravený. Teď je to jednoduché, stačí mu na něco ukázat a říct slovo a už se ho snaží napodobovat, začíná pomalu i spojovat slova. Samozřejmě existují děti, které mluví mnohem dřív, ale nemyslím si, že by to bylo dané snahou rodičů, spíš je některé dítě zralé dřív, některé později. U nás ještě tomuto předcházelo velice dlouhé ukazování v knížkách, ale to též přišlo později, dřív ho ukazování v knížkách nebavilo, pak najednou sám přišel a začal mým prstem ukazovat na zvířátka, tak jsem mu říkala názvy, ale to ještě neopakoval, když jsem se ho zeptala, kde je kravička, tak začal vřeštět, takže on říkat nechtěl, to byla v tu chvíli moje práce. Podle mě si dítě dá jasně samo najevo, kdy bude toto zvládat, když ne, tak ho nedonutíš a když jo, tak po tobě zopakuje každou koninu, i když mu třeba vůbec nebyla určená.
Hmm, tak u nas v 16ti mesicich umi taaata, bababa, hooo (hop) a ccccc (na kocku i vsechna ostatni zvirata) ![]()
Ale vcera, kdyz chtela susenku, tak jsem ji rikala, ze to neni gmmmmmm ale musi rict HAM a najednou rekla HAM
Takze i motivace jidlem funguje ![]()
já mám prcka 13 měsíců a umí ham, máma, káká (to je táta), NE, ale taky to říká jen když se mu hodně chce
, jinak mluví tou svojí hatmatilkou. No já nevim, ale roční dítko mluvit asi nenaučíš a jestli jo tak si to nech patentovat
a hoď sem návod ![]()
Taková diskuse tu byla před pár dny
Náš v roce neuměl nic
Teď ve dvou letech se trošku rozmluvil, ale pořád to nejsou věty… ale jak už tu někdo psal, nosí si knížky, chce ukazovat, vyprávět, takže to nebude dlouho trvat. Já bych byla v pohodě… naopak počkej až se ti rozmluví, tak pusu celý den nezavře ![]()
Terce je 21 měsíců a taky nemluví ![]()
Vůbec,jen ano a ne.
Když chci aby něco zopakovala,tak mi oznámí ne a nic z ní nevyrazim.
Zrovna dneska jsem to komzultovala s dr a ten mi řekl,že pokud dítě dobře slyší a reaguje na pokyny,tak do třech let je to normální.
Veru krom hatmatilky říká jenom táta…ale zase pořád…už mě to začíná vytáčet, tatínek má samozřejmě při tom výraz šťastného blba ![]()
zuzouš píše:
Veru krom hatmatilky říká jenom táta…ale zase pořád…už mě to začíná vytáčet, tatínek má samozřejmě při tom výraz šťastného blba
Taky znám.. my už jsme tedy o level výš, tudíž mele jak kolovrátek já ci tati
![]()