Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak jedna dcerka v rroce 70 cm a 8,1 kg a druhá dcerka 68 cm a 8,3 kg.Byli maličké.Teď ta starší (4 roky 5 měsíců) měří metr a má 14 kg.Ta mladší (2 roky) má 84 cm a 10,5 kg.Podle doktorky je to normální a neřeší to.U nás ve vsi jsou 2 kamarádky a taky mají takhle malé a drobné děti.
Ono dost záleží na tom, jak se vyvíjí křivka růstu, jestli je takový od mala a roste rovnoměrně, nebo se růst zastavil (nebo taky mohl málo růst a hodně přibrat a pak se zas vytáhne…). Z toho, co píšeš, mi to nepřipadá až tak málo, ale spíš je důležitější to, co jsem napsala předtím. Mám pár kámošek s maličkýma dětma a jsou ok…
To jsem rada, ze jsou taky malicke deticky jako jsme my… Koukala jsem na sebe, a ja ve dvou letech mela 79,5cm a 11kg. Tak si rikam,ze nema po kom byt velkej. Manzel ma 176cm a ja 163,5cm. Ja doufam, ze nas pani doktorka „strasi“ jen preventivne.
fialína píše:
Ono dost záleží na tom, jak se vyvíjí křivka růstu, jestli je takový od mala a roste rovnoměrně, nebo se růst zastavil (nebo taky mohl málo růst a hodně přibrat a pak se zas vytáhne…). Z toho, co píšeš, mi to nepřipadá až tak málo, ale spíš je důležitější to, co jsem napsala předtím. Mám pár kámošek s maličkýma dětma a jsou ok…
On je od mala malickej
ale do sesteho mesice si rostl tak akorat (podle doktorky)) a ted se to zpomalilo, je na spodni hranici grafu. teda co se tyce pomer vaha a vyska, to je o.k. ,ale jde ji o to, ze od osmeho mesice vyrostl jen o 1,5cm… podle toho grafu,se to po tom sestem mesici zpomalilo… za mesic mame jit na premereni… tak nevim,co ceka…? ze vyroste o 5cm a bude to o.k? nebo je podle tabulek urceno koli ma dite za mesic prumerne vyrust?????? ![]()
když já si myslim, že na endokrinologii vás v roce nevezmou, ale třeba se mýlím
Jinak podstatné je opravdu to, jak vypadá křivka a tady bych řekla, že doporučí měřit co 3m a uvidí se
Pak se dělají náběry na růstový hormon plus další onemocnění, která mohou mít na růst vliv
Dobrej článek vyšel tady, je to doktorka - endokrinoložka
a hodně informací (které si myslím, že ti mohou dodat na klidu), najdeš i na stránkách růstový hormon
Chce si to v klidu pročíst a nepanikařit. Nás doktorka vypanikařila ve věku 3let (holka za rok nevyrostla ani o cm), na druhou stranu vzhledem k tomu, že u starší ta celiakie diagnostikovaná je, tak už jen kvůli tomu jsme řekli, že to pořešíme, co a jak
A ještě k tomu vyléčení celiakie. Je to doživotní nesnášenlivost. Dřív se ale řikalo, že když jsou protilátky nulové a nejsou potíže, že je tělo vyléčené. Je dost dobře možné, že si to někteří doktoři stále myslí a tento fakt tvrdí dál. To bych pak zvažovala další náběry v pravidelných intervalech (event. i tu biopku, ale to na vyžádání neudělaj) a vidělo by se.
No a jestli ty sama jsi tak nějak rostla, tak může to být genetika, no. Jako ano, určitě je dobré to nezanedbat…Moje mladší v těch 10m měla 70cm (ale to pořád rostla a na dobrém percentilu, ona se sekla po roce a půl a ve 2letech se vyloženě zastavila)
Já bych ještě nestresovala,malej ted taky nevyrostl za 2 m,ěsíce ani o cm.v osmi měl stejně jako v deseti.dr. nic neříkala ani moc nepřibýrá
.Ale koukala jsem jak na tom byl první syn a naprosto stejně,takže to nějak moc neřeším
.ale jsem zvědavá,jak na tom bude v srpnu v roce
.
když počteš ty stránky růstového hormonu, tak tam doktor píše, že v tomhle věku je vcelku normální, když jso utam výkyvy (pokud nejde vyloženě o zástavu a to se hodnotí, pokud opakovaně nepovyroste na měření v intervalech cca 3m). Že si dítko i hledá svůj percentil, kde poroste
A třeba v zimě prej míň rostou, u nemocnosti (např. holka má dýchátka, která prý vliv mohou mít taky - akorát, že vdobě, kdy se zasekla ,je nepoužívala)
Prostě z toho, že za 2m vyroste maličko, bych nedělala vědu a určitě ne, když vám neni ani rok. To by musel bejt fakt velkej zásek a fakt hodně krátká délka, abych měla pocit, že se to musí řešit
Schválně na ten růstový hormon ho´d i dotaz (ale pozor, chce to data - délka u narození a pak v odstupech, jak se měří na těch poradnách, aby se dala zhodnotit křivka). Akorát na odpověď se čeká cca 3 týdny
a poslední:D
Ta moje mladší - tak ta celiakii prokázanou zatím nemá (a to ani náznaky v krvi, což touhle dobou starší začala). A sníženou hladinu růstového hormonu má, jdem na zátěžový test, ale měl by být spíš pro jistotu, vypadá, že to byl zkrátka jen hodně dlouhej zásek)
moc dekuju za uklidneni holky… Gabi, a kdyz jedno mimco tu celilakii ma, jak probihali vsechny testy? nas by eventuelne doktorka poslala do Plzne (jsme z Ase), je tam nutna hospitalizace? strkaji tu hadicku pod narkozou?
zrovna jsem tam cetla, ze dite prumerne vyroste za prvni rok prumerne o 20-25 cm. Malej se narodil a mel 48cm a 2850. takze teoreticky by mel mit v roce neco kolem 73 cm, kdyz vezmu tech 25cm. Ted ma v deseti mesicich 69,5… tak si rikam, ze to neni tak hrozne?Vahu by mel mit v roce 8550g ( kdyz maji zvysit porodni vahu 3×), ted ma 7380…
nééé, vůbec. My chodíme s tou mladší na alergologii a tam to je součástí standardních testů (páč případná celiakie může mít vliv na sníženou imunitu a nemocnost, takhle se na to náhodou přišlo u tý starší), takže tam to sledovali už předtím. Mírně jí jedna hodnota vycházela, ale sledují se tuším dvě nebo tři.
Po diagnostikování starší dcery začali nabírat krev i té mladší na gastroenterologii, ale zatim jen sledujou protilátky a jejich výši.
U ní je to zatim hraniční a jedna hodnota je negativní, takže nic. Pokud by protilátky stouply plus „zpozitivněla“ ta druhá hodnota nebo se zdálo, že i přes negativní krev se to rozjelo, tak jí objednaj na biopsii
Bylo mi řečeno, že dřív to dělaj relativně neradi, nemusí to být průkazný, takže případně to dělaj kolem 5roku (ale je to dost individi, záleží případ od případu a mmch je tu jedna mamina, její dcera byla na biopsii cca jako ta moje starší. Měli to negativní. Teď byla po roce opět a už to je pozitivní)
A u starší trvalo přes rok a půl, než nás na gastro poslali. Taky sledovali krev v odstupech, hodnoty neměla nijak vysoké, spíš hraniční. Až ty poslední odběry jí protilátky vylítly
CO se týče, u prcků to dělaj většinou asi v celkové anestezii. Hospitalizované jsme byly. Byla jsem s ní v Praze ve VFN a byly jsme tam přijaté jeden den dopoledne, druhý den ráno provedli a odpol jsme šly domu
Neplaš, neboj, to bude dobré ![]()
Jo ale ta starší - první protilátky byly ve 3r9m, biopsie byla v 5,5letech. Teď jí bude 7 a mladší jsou 3,5r (a tam to na biopku zatim vůbec nejni, naposled dělali odběr v červnu na tý endokrinologii)
lísteček píše:
zrovna jsem tam cetla, ze dite prumerne vyroste za prvni rok prumerne o 20-25 cm. Malej se narodil a mel 48cm a 2850. takze teoreticky by mel mit v roce neco kolem 73 cm, kdyz vezmu tech 25cm. Ted ma v deseti mesicich 69,5… tak si rikam, ze to neni tak hrozne?Vahu by mel mit v roce 8550g ( kdyz maji zvysit porodni vahu 3×), ted ma 7380…
tabulky jsou blbost, akorát stresujou. Důležitý je, že roste a nějak plus mínus autobus stejně
to je hrozny… my nemame vubec nic v klidu
ve dvou tydnech mel infekci mocovych cest, byli jsme taky hospitalizovany v Plzni.. rikala jsem si, ze uz snad budeme mit klid a ted zase tohle… a pokud nam tedy krevni testy vyjdou v poradku, tak ho budou asi jen sledovat,ze? nebo nas posle jeste nekam? na stitnou zlazu?
Gabinka1 píše:lísteček píše:tabulky jsou blbost, akorát stresujou. Důležitý je, že roste a nějak plus mínus autobus stejně
stresujou tedy NA JEDNICKU!!!! ![]()
Ted tady čtu tvoji diskuzi. Schválně jsem se šla podívat jak roste druhá dcera. V 6 měs. měla 7,5 kg a 68 cm , v 8 měs. 8,23 kg a 68,5 cm. Divila jsem se, že vyrostla jen o 0,5 cm. Dr. na to nic neříkala. Porodní váha 3,45 kg a 49 cm. Za chvíli je dceři 9 měsíců a za poslední měsíc nepřibrala ani deko. Má pořád 8,20 kg.