Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moc Vás všechny zdravím. Setkal se někdo s nerovnoměrným vývojem dítěte? S jakou diagnozou jste nakonec odcházeli? Dítě již od roku působilo jako jasný autista, to si teda myslíme i do teď, ale jsou chvíle, kdy si říkám, že mi to úplně třeba nesedí. Umí sdílet, když chce, velmi hezky. Začal ve 2 a čtvrt letech teprve ukazovat, zatím ne pořád, ne na vše, spíš hodně u pohádek, ale ukazuje. Otáčí se u toho na mě. Do té doby to bylo pouze očíma, jestli mě chápete. Prostě na otázku „kde je“ se podíval tím směrem. Porozumění je teda menší, ale řekla bych, že posuny jsou. Ještě ve dvou letech to bylo tragické, kdy reágoval spíš jen na klíčové slovo „hají, hači“ apod. Teď reaguje již na celé věty, ale musí se mu opravdu chtít. Jsou dny, kdy mu řeknu, ať mi donese boty a udělá to napoprvé a pak jsou dny, kdy to mohu ríkat i 150× a ani se neuráčí na mě podívat
je teda dost akční, já pořád říkám, že tam musí být ADHD, neudrží pozornost, je roztěkaný. Proto i ta nesoustředěnost při pokynech či otázkách. Psycholožka zatím uvedla nerovnoměrný vývoj skrz nízký věk, s určitými rysy PAS. Jelikož ho nejde zapojit do řízené činnost. Pokud ho ale něco zaujme, tak je krásně „přítomný“ sdílí, kouká co my na to. Prostě je to pro nás záhada, jeden den vypadá, jako 100% autista a druhý den vypadá, že je jen opožděnější, hádám, že něco jako přechodný autismus není
Máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji ![]()
@Niki255 píše: Více
Je jeste strasne maly. Je to vse jeste otevrene a dlouho bude. Muze z toho byt kde co a muze z toho „vyrust“. Doporucila bych logopedii, jestli jeste nemate. Pak jet domaci rozvoj, co nejvic. Cilene ho doma vest po chvilkach k rizene cinnosti a zacit u toho, co ho prave bavi, zajima. Trenovat tu pozornost. Chces pozornost? Nerikej nic 150×, ale navaz kontakt. Jdi k nemu bliz navaz kontak ocima, treba poklepej po rameni. Infomaci vzdeluj, az kdyz vis, ze te vnima. Jinak je to zahada, protoze jste byli u psychologa brzy a vse se jeste uvidi. Je i celkem bezne, ze tyto deti maji lepsi a horsi dny, coz odpovida tomu, jak pises, ze jeden den ti prijde takovy a druhy den jiny.
Mohu se zeptat? A těhotenství bylo v pořádku? Nepila jsi v těhotenství? Ani občas vínko, pivo?
@Kipa22 Nepila, nepiju ani mimo těhotenství, hlídala jsem všechno, ani na bolest hlavy jsem nepoužila paralen
těhu v pořádku
Mě stále nediagnostikovali syna a ot necelých 5, jestli má třeba VD nebo jen dle Spc Narušené komunikační schopnosti. Je malý. A to s botami bych neřešila. Já to řeknu synovi, 4,5 roku, a obouva se i 15 minut. Co mu opakuji obuj se. Obleč se, jdeme se umýt atd.. a to XY krát.. ![]()
A jak.vam vyšel m-chat test v roce a půl?
@Sallema A mohu se zeptat, kdy se Vám syn rozmluvil? Jinak mchat myslím s 5 body
dva byly ohledně ukázování, co si pamatuji, takže tam to slíznul hned dvojmo, jelikož tehdy neukazoval. Zrovna jsem test dělala 2 dny zpět a tak nějak by prošel, ale občas nevím, co odpověděl, protože něco třeba dělat na 50% a člověk těžko odhaduje, co vlastně zvládá a co jen ignoruje, protože se mu nechce
![]()
@Niki255 syn začíná nejvíce mluvit během posledního půl roku. Takže po 4 narozeninách. Dáváme pravidelne rybí tuk. Teď bude přecházet do logopedicke školky, protože mluví nesrozumitelné. Když vezmu, že dcera má za dva měsíce 3 roky a mluví lepe než on.
Může mít ADHD, docela časté je u dětí i dospělých s ADHD, že jsou velice přítomní, když je něco zaujme a umí se nadchnout a zaujmout velice rychle, ale zároveň hned po tom spadnout úplně na opačný konec zájmu - dalo by se říct, že se často u ADHD objevuje “z 0 na 100 a ze 100 na 0 za pár sekund”. Ale stejně jako autismus je ADHD spektrum, takže těžko říct. Je ještě fakt malý :/ klidně může mít oboje, nebo ani jedno. Nevzdávat to, stimulovat ho, hledat věci, které ho zajímají a baví. Zkuste se víc přesunout na pozitivní vlnu, a omezit negativní reakce a situace na minimum
uvidíte, jestli na to nějak zareaguje. Byl v něčem napřed?