Nerozhodnost s VŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nerozhodnost s VŠ
Zdravím,
Potřeboval bych poradit. Letos jsem nastoupil na VŠ konkrétně obor Biologie a Geografie učitelství pro sš. Problém ale je, že nevím jestli ho chci studovat. Už dlouho mě totiž láká francouzský jazyk pro sš, ale na mé univerzitě ho bohužel nešlo zvolit jako kombinaci s biologií (je to totiž v rámci přírodovědné fakulty a ne filozofické). FJ zbožňuju, učím se 2.rokem jako samouk, učení se jazyků mě vždycky bavilo a rád bych fj učil. Jenže teď nevím, jestli si mám jít za snem, po 1.semestru ukončit studium Bio-geo a dát si příští rok přihlášku na Fj a Čj nebo Aj
. Jenže si zase říkám, že biologii mám taky rád a chtěl jsem jí taky učit (celkově učitelství je můj sen už od základky
). Když nad tím tak přemýšlím, přijde mi, že bych na rozhodnutí kam na vš potřeboval snad další rok nebo i víc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Zemák, biola nebo fránina je strašně blbě k uživení kdekoli a bohužel skoro i včetně gymplu. Respektive, jakž takž k uživení jen na tom gymplu.
Pokud bys šel na základku, pak je lepší Bi-Z, pokud budeš trvat na SŠ a chtěl-li by sis své působiště vybírat, vezmi do kombinace k biole něco rozumnějšího.
Jinak ČJ-Fj nebo Aj-Fj je k uživení líp, ale počítej, že se budeš živit češtinou - či teda angličtinou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli chceš učit FJ, můžeš zkusit udělat přijímačky, ale nevím, není 2 roky samostudia málo? V každém případě nic neukončuj, dokud nebudeš přijatý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ
Problém je, že další kombinace v rámci přf byly jen informatika (tam bych radši nešel), matika (s mojí úrovní by to byla sebevražda
) nebo fyzika či chemie (tu jsem 4 roky studoval na střední a opravdu bych jí dalších několik let mít nechtěl). Proto jsem si zvolil biologii a zemák, ale už od začátku mi bylo jasné, že uplatnění bude hodně nic moc. Proto stále přemýšlím nad těma jazykama. K fj bych si klidně vzal češtinu, vždycky mi šla a nikdy jsem z ní za celý život neměl na vysvědčení horší známku než 1
. Případně bych vzal místo čj i aj, jenže tam mě nejvíce odrazuje exponenciální nárůst učitelů aj. Ale zase se bojím, že když vezmu ty jazyky, tak mi bude biologie chybět a přece jenom, kdyby nebyla práce ve školství, s biologií jde přinejhorším jít i do té laborky
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mr.Gamatt píše:
@SAJ
Problém je, že další kombinace v rámci přf byly jen informatika (tam bych radši nešel), matika (s mojí úrovní by to byla sebevražda) nebo fyzika či chemie (tu jsem 4 roky studoval na střední a opravdu bych jí dlaších několik ket mít nechtěl). Proto jsem si zvolil biologii a zemák, ale už od začátku mi bylo jasné, že uplatnění budu hodně nic moc. Proto stále přemýšlím nad těma jazykama. K fj bych si klidně vzal češtinu, vždycky mi šla a nikdy jsem z ní za celý život neměl na vysvědčení horší známku než 1
. Případně bych vzal místo čj i aj, jenže tam mě nejvíce odrazuje exponenciální nárůst učitelů aj. Ale zase se bojím, že když vezmu ty jazyky, tak mi bude biologie chybět a přece jenom, kdyby nebyla práce ve školství, s biologií jde přinejhorším jít i do té laborky
.
Ber aspoň jeden předmět, který se učí všude. Fj, Bi ani Z to nejsou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co si to pak dodělat v rámci celoživotního vzdělávání pro SŠ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teda nevím na jaké univerzitě studuješ, ale u nás se na přijímačky chodí se znalostí B2/C1, což teda nevim, jestli po 2 letech máš… Většinou tam jsou studenti gymplů, co ten jazyk měli 4-6 let třeba 5-6 hodin týdně…
Přijde mi dost unáhlené po 2 letech studia jazyka tvrdit, že tě baví - pokud tedy nejsi extrémní talent a znalec lingvistiky ve stylu Romana Jakobsona (v tom případě promiň mou nedůvěru) - ale po 2 letech toho průměrný student o jazyku skoro nic neví - jen namátkou: časové souslednosti, změny rodů u některých slov v jednotném a množném čísle, předmět přímý a nepřímý, konjunktiv,… to jsou věci, na kterých většině jejich prvotní nadšení ochabne. Tak tohle taky zvaž, no.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mr.Gamatt píše:
@SAJ
Problém je, že další kombinace v rámci přf byly jen informatika (tam bych radši nešel), matika (s mojí úrovní by to byla sebevražda) nebo fyzika či chemie (tu jsem 4 roky studoval na střední a opravdu bych jí dalších několik let mít nechtěl). Proto jsem si zvolil biologii a zemák, ale už od začátku mi bylo jasné, že uplatnění bude hodně nic moc. Proto stále přemýšlím nad těma jazykama. K fj bych si klidně vzal češtinu, vždycky mi šla a nikdy jsem z ní za celý život neměl na vysvědčení horší známku než 1
.
Rozhodnu ti jedno dilema. S pedakem te do laborky nevezmou, takže klidně se věnuj jazykum, ty mají určitě větší uplatnění mimo školství.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janee19 píše:
Rozhodnu ti jedno dilema. S pedakem te do laborky nevezmou, takže klidně se věnuj jazykum, ty mají určitě větší uplatnění mimo školství.
Nedělá pajdák, je na přírodovědě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Nedělá pajdák, je na přírodovědě.
Aha. No stejně nevím o nikom v laborce, kdo by tam měl z přírodovědy učitelství. Ale asi jde vse
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janee19 píše:
Aha. No stejně nevím o nikom v laborce, kdo by tam měl z přírodovědy učitelství. Ale asi jde vse
Nevím, jak je to te|ď, ale my dvouoboroví měli nachlup stejné přednášky a cvika jako neučitelé (měli jsme je společně). Nějaké pajdákovské věci jsme měli až ve čtvrťáku a páťáku.
Takže u nás jsme byli až do bakaláře na stejné úrovni, pak nás pochopitelně jednooboroví předehnali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přijde mi výhodnější mít nějaký obor, ne jen jazyky. Sice bys měl výborné lingvistické (a to především teoretické) znalosti, ale co z toho. Dobře, můžeš učit a překládat. Jinak moc nevím, protože vlastně nic nebudeš umět.
Jestli nemůžeš třeba přestoupit na jinou školu, kde mají biologii + francouzštinu, nechala bych to, jak to je, a francouzštinu si jela dál samostatně. Můžeš si udělat certifikáty a uplatnit FR třeba jako soukromý učitel, pokud by to nešlo na veřejné škole.
@Tomie má pravdu v tom, že na přijímačky potřebuješ relativně rozumnou úroveň. Na druhou stranu nesouhlasím s tím, že věci jako subjunktiv by měly někoho zapáleného odradit, a už vůbec ne triviality typu předmět přímý a nepřímý. S tím bych si nedělala starosti, pokud jsou jazyky, a konkrétně francouzština, tvým koníčkem. Navíc jistě jsi jich během dosavadního studia už pár absolvoval, tak asi tušíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
@Sedmnactnulajedna Neabsolvoval, je v prváku.
mluvím o výuce jazyků na základce a střední
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Nevím, jak je to te|ď, ale my dvouoboroví měli nachlup stejné přednášky a cvika jako neučitelé (měli jsme je společně). Nějaké pajdákovské věci jsme měli až ve čtvrťáku a páťáku.Takže u nás jsme byli až do bakaláře na stejné úrovni, pak nás pochopitelně jednooboroví předehnali.
U nás je stejné neměli, to by ve škole museli být i v noci, aby stihli druhý obor. Některé přednášky s námi měli. Něco bylo jen pro nás. Taky PřF. O žádném učiteli v laborce nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit