Neschopenka 2018

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6257
20.2.18 21:53
@makynk píše:
No já doufám že se jen tak ze zvědavosti ptáš a že i tak bys bez toho přežila a pokud ne tak v takové finanční situaci si dělat dítě :zed:
co kdyby jste resila sebe 8o
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2898
20.2.18 21:55

@Pidi10 Napíšu jen k tomu, co vím bezpečně. Pokud důvod pracovní neschopnosti trvá, na konci každého měsíce si k doktorce dojdeš pro „lístek na peníze“ a ten pak musíš předat zaměstnavateli.
Když jsou vztahy špatné, není někdo (sourozenec, partner…?), kdo by se v práci stavil místo tebe a papír odevzdal?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
20.2.18 22:03

@Pidi10
Měla jsem to podobně, špatný zaměstnavatel. Každý měsíc dostaneš lístek na peníze, podepíšeš vzadu a pošleš. Doporučuju si dělat kopii a posílat doporučeně. Oni by to měli bez zbytečných odkladů zpracovat, ale je dobré si to ohlídat a třeba po týdnu zavolat na CSSZ, podle rodného čísla tu řeknou, jestli už to tam mají a kdyžtak prudit firmu. Kdyby to nějak záhadně „ztratili“, tak ti buď CSSZ uzná tvou kopii, nebo si encháš vystavit nový lístek na peníze, to není problém. Alternativat je posílat to na CSSZ rovnou a zaměstnavateli kopii pro jeho potřeby, ale to bych udělala, až kdyby dělali problémy, mělo by to jít přes něj…

Mateřská - domluvte se s MUDr. jeslti 6 nebo 8 týdnů před porodem a až se to bude blížit, vyplní ti formulář Žádost o PPM, ty tam doplníš pár údajů (zaměstnavatel, číslo účtu, bla bla bla) a zase pošleš zaměstnavateli… mě MUDr. připravila zároveň tohle a zároveň ukončení PN, poslala jsem obojí naráz.

Protože jsem to měla koncem roku, tak se to docela táhlo, zaměstnavatel to poslal až koncem ledna, CSSZ trvrdila, že to nemá, nakoenc se to vyřešilo, ale peníze za prosinec (PN + 5 dnů mateřské) mi vyplatili až v půlce února, ale zase rovnou poslali i peníze za leden. S první mateřskou už ti ta šaškárna končí, to už ti pak chodí samo a pak jen pohlídat rodičák ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
20.2.18 22:19
@Lara Farseer píše:
@Pidi10
Měla jsem to podobně, špatný zaměstnavatel. Každý měsíc dostaneš lístek na peníze, podepíšeš vzadu a pošleš. Doporučuju si dělat kopii a posílat doporučeně. Oni by to měli bez zbytečných odkladů zpracovat, ale je dobré si to ohlídat a třeba po týdnu zavolat na CSSZ, podle rodného čísla tu řeknou, jestli už to tam mají a kdyžtak prudit firmu. Kdyby to nějak záhadně „ztratili“, tak ti buď CSSZ uzná tvou kopii, nebo si encháš vystavit nový lístek na peníze, to není problém. Alternativat je posílat to na CSSZ rovnou a zaměstnavateli kopii pro jeho potřeby, ale to bych udělala, až kdyby dělali problémy, mělo by to jít přes něj…

Mateřská - domluvte se s MUDr. jeslti 6 nebo 8 týdnů před porodem a až se to bude blížit, vyplní ti formulář Žádost o PPM, ty tam doplníš pár údajů (zaměstnavatel, číslo účtu, bla bla bla) a zase pošleš zaměstnavateli… mě MUDr. připravila zároveň tohle a zároveň ukončení PN, poslala jsem obojí naráz.

Protože jsem to měla koncem roku, tak se to docela táhlo, zaměstnavatel to poslal až koncem ledna, CSSZ trvrdila, že to nemá, nakoenc se to vyřešilo, ale peníze za prosinec (PN + 5 dnů mateřské) mi vyplatili až v půlce února, ale zase rovnou poslali i peníze za leden. S první mateřskou už ti ta šaškárna končí, to už ti pak chodí samo a pak jen pohlídat rodičák ;-)

Nezáleží na doktorovi, jestli 6 nebo 8 týdnů před porodem. Doktor do žádosti napíše jen termín porodu a žena si v ní zvolí jako den nástupu na PPM jakékoliv datum v rozmezí 6-8 týdnů před porodem, záleží to čistě na ní. Pokud bude trvat nemocenská až do nástupu na PPM, tak při zvolení nástupu 6 týdnů před TP bude mít o 2 týdny více peněz za nemocenskou než při nástupu 8 týdnů před.
A jinak žádost se předá zaměstnavateli a ten ji s přílohou odešle na OSSZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2898
20.2.18 22:45

A ještě nezapomínat na případnou dovolenou - jestli nějakou nevybranou máš, tak před nástupem na mateřskou vybrat, nebo si nechat proplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
20.2.18 23:14

@Melpel Před nástupem na MD nemusí zaměstnavatel umožnit čerpat dovolenou a ani by to nebylo pro zakladatelku finančně výhodné. Takhle může mít déle nemocenskou a dovolenou si vybrat po MD, před nástupem na RD - to už zaměstnavatel umožnit musí. A ta dovolená se čerpá, proplatit lze jen při konci pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2898
20.2.18 23:52

@Lendeš Jasně, buď před mateřskou, nebo mezi mateřskou a rodičovskou, ta druhá možnost mi vypadla. Ohledně proplácení - to jsem nevěděla. Nedávno to řešila kamarádka a říkala mi, že se domluvili na proplacení. Asi nějaký ochotný zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
20.2.18 23:58

Neschopenka 2018

@Melpel budu posílat poštou, dojížděla jsem do NJ. Už jsem domluvená s účetní, začala konečně komunikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
21.2.18 00:01

@Lara Farseer super, děkuji moc za podrobný výklad. Dělat kopie je dobrý nápad :) a pohlídám si to. Děkuji moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
21.2.18 00:02

@Lendeš ok, děkuji moc za dovysvětlenou. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
21.2.18 07:49
@Melpel píše:
@Lendeš Jasně, buď před mateřskou, nebo mezi mateřskou a rodičovskou, ta druhá možnost mi vypadla. Ohledně proplácení - to jsem nevěděla. Nedávno to řešila kamarádka a říkala mi, že se domluvili na proplacení. Asi nějaký ochotný zaměstnavatel.

Tak ona tomu může říkat proplacení, protože peníze za čerpání dostává (náhradu mzdy), ale reálně to její zaměstnavatel musel evidovat jako čerpání dovolené. Proplatit nevyčerpanou dovolenou může ze zákona jen při skončení pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2898
21.2.18 08:15
@Lendeš píše:
Tak ona tomu může říkat proplacení, protože peníze za čerpání dostává (náhradu mzdy), ale reálně to její zaměstnavatel musel evidovat jako čerpání dovolené. Proplatit nevyčerpanou dovolenou může ze zákona jen při skončení pracovního poměru.

Vidíš, to mě nenapadlo, a přitom vím, kolik lidí nerozlišuje pojmy. Třeba taková mateřská x rodičovská, nebo říkají výpověď dohodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
21.2.18 09:15

@Lendeš
Děkuju za upřesnění ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
26.11.18 12:10

Holky, už vám přišla neschopenka? Já pořád čekám :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
921
26.11.18 12:37
@Janula96 píše:
Holky, už vám přišla neschopenka? Já pořád čekám :think:

Nejlepe tam zavolat, jestli je vse ok ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat