Neplacené volno po porodu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Neplacené volno po porodu
Zdravím prosím o radu dnes jsem byla v zaměstnání odevzdat ukončení neschopenky a dát papír že nastupuji na mateřskou dovolenou. Účetní mi řekla že bude později ještě potřebovat datum kdy jsem porodila a žádost o neplacené volno z důvodu péče o dítě tak bych se chtěla zeptat co to je? Ona totiž sama nevěděla co po mě vlastně bude chtít a vůbec mi nevysvětlila co to je když vlastně budu na mateřské tak proč žádost o neplacené volno? Děkuji za vysvětlení
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Furiosa Nevidím důvod něco takového podepisovat, když neplacené volno nechceš. O neplacené volno žádají rodiče, kteří chtějí zůstat doma s dítětem dýl než 3 roky, protože rodičovská dovolená se poskytuje maximálně do 3 let. Ty chceš normálně mateřskou dovolenou - na tu stačí papír od gynekologa. Pak můžeš čerpat řádnou dovolenou, na kterou ti vznikne nárok během MD, o tu požádej písemně. A pak můžeš čerpat rodičovskou dovolenou a u tu bys taky měla požádat písemně. Ale neplacené volno nedává žádný smysl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Právě že to takhle nechci doma budu na 3 roky déle ne. Proto nerozumím tomu co ona po mě chce a hlavně ona sama nevěděla jsem z toho trochu rozhozená páč tomu vůbec nerozumím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Furiosa Nepodepisuj jí nic čemu nerozumíš. Pokud bude chtít něco jiného než žádost o mateřskou/řádnou/rodičovskou dovolenou, tak ať ti zdůvodní proč to chce a co přesně chce a pak se třeba ještě poraď. Ale žádost o neplacené volno jí nepodepisuj, když o něj nežádáš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zadost o neplacene volno je v poradku. Z pohledu zamestnavatele nebudes chodit do prace ale necerpas ani dovolenou, ani treba osetrovne nebo tak. Ty pujdes na md, pak v navaznosti na to si vyberes pripadnou dovolenou a pak jses na rodicaku. Jsi stale zamestnana, ale zamestnavatel za tebe neodvadi sp a zp ani ti nedava zadnou vyplatu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Beztak myslela rodičovskou dovolenou. Mateřká dovolená je do půl roku nebo tak nějak (to jsou ty určitý týdny po porodu kdy dostáváš PPM od socky) a pak nastupuješ na rodičovskou dovolenou a ta je nejdéle do 3 let věku díěte. Musí se o ni žádat písemně i když je ze zákona a normálně ti budou chodit výplatní pásky a na nich budeš mít k výplatě 0 Kč a v docházce neplacené volno a tam tolik směn, kolik bys měla bez přesčasů v tom daným měsíci. Pak buĎ nastoupíš, nebo dáš výpověď, nebo se dohodneš a neplaceným volnu, ale to už ti zaměstnavatel držet místo nemusí a může to odmítnout.
Po porodu jsem vždycky do práce posílala kopii RL, papír „žádost o proplacení řádné dovolené“ a další papír „žádost o rodičovskou dovolenou“. My máme zlatou personalistku, takže jsem po porodu poslala obálku se vším a bylo vystaráno, někde chtějí jen RL, pak ti pošlou tiskopis na tu RD a teprve po skončení MD můžeš žádat o proplacení ŘD. To si zjisti na personálním nebo na mzdovce jak to chtějí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono je asi jedno jak to nazveme, jestli zadost o neplacene volno nebo zadost o rodicovskou dovolenou. Zamestnavatel proste potrebuje nejaky papir, ze ted nebudes chodit do prace z duvodu pece o dite. A k tomu je pak potreba ten vyse zmineny rodny list. A samostatne zadost o proplaceni dovolene.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@včeradneszitra píše:
Zadost o neplacene volno je v poradku. Z pohledu zamestnavatele nebudes chodit do prace ale necerpas ani dovolenou, ani treba osetrovne nebo tak. Ty pujdes na md, pak v navaznosti na to si vyberes pripadnou dovolenou a pak jses na rodicaku. Jsi stale zamestnana, ale zamestnavatel za tebe neodvadi sp a zp ani ti nedava zadnou vyplatu.
Ale z pohledu zaměstnavatele čerpá dovolenou - mateřskou a rodičovskou, případně mezitím řádnou dovolenou. Zákoník práce používá termíny mateřská a rodičovská dovolená, z těch ji taky plyne zákonná ochrana, z MD nárok na řádnou dovolenou apod. Takže není jediný důvod formulovat žádost jako žádost o neplacené volno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A o proplácení řádné dovolené se nežádá. Proplatit dovolenou jde jen při konci pracovního poměru. Řádná dovolená se i po MD normálně čerpá a až po jejím vyčerpání se nastoupí na RD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neplacené volno je při rodičovské dovolené, tedy po 28.tydnech mateřské dovolené. S rodičovskou dovolenou už zamestnavatel nemá nic společného, o to se stará úřad práce. Takže u zaměstnavatele jsi z jeho pohledu na neplaceném volnu a stará se o tebe stát. Je to v pořádku, nějak tě v práci vést musí, když tam nechodíš, nepobíráš řádnou dovolenou či nejsi na nemocenské ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jaaaninda píše:
Neplacené volno je při rodičovské dovolené, tedy po 28.tydnech mateřské dovolené. S rodičovskou dovolenou už zamestnavatel nemá nic společného, o to se stará úřad práce. Takže u zaměstnavatele jsi z jeho pohledu na neplaceném volnu a stará se o tebe stát. Je to v pořádku, nějak tě v práci vést musí, když tam nechodíš, nepobíráš řádnou dovolenou či nejsi na nemocenské
To je úplná blbost. Stejně jako je 28 týdnů pro zaměstnavatele na mateřské dovolené, tak následně může být do tří let na rodičovské dovolené. Úřad práce nemá s rodičovskou dovolenou nic společného. Rodičovská dovolená = volno v práci, stejně jako mateřská dovolená. Úřad práce řeší rodičovský příspěvek (= peníze) a ten je na rodičovské dovolené nezávislý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji všem, stejně z toho nejsem moc chytrá. Dnes jsem účetní právě odevzdala ukončení neschopnosti a papír že od včerejška jsem na mateřské dovolené. A ona na mě že až se mi mimčo narodí tak že bude potřebovat datum porodu + žádost o neplacené volno z důvodu péče o dítě. A já tomu nerozumím z toho důvodu že budu na mateřské a pak hned na rodičovské a po 3 letech se budu vracet zpátky do práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Furiosa O neplacené volno nežádáš, takže jí nic takového nedávej, jen to datum porodu pak. Jsi na MD 28 týdnů. Před koncem MD si podej písemnou žádost o rodičovskou dovolenou, respektive máš ještě před tím nárok na čerpání normální řádné dovolené, tak záleží, jestli ji čerpat chceš. Tím pádem bys nejprve podala písemnou žádost o čerpání řádné dovolené v návaznosti na MD a pak až písemnou žádost o rodičovskou dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Ještě se teda zeptám tu písemnou žádost o rodičovskou dovolenou si píšu sama nebo si pro ten papír mám někam zajít? Předem se omlouvám jsem poprvé těhotná a vůbec těmhle věcem nerozumím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš pardon, uznávám spletly se mi pojmy rod. příspěvek a rod. dovolená. Ale každopádně mám v práci podepsané neplacené volno z důvodu péče o dítě na 3roky a nevidím v tom problém ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit