Neschopenka a výpověď
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
neschopenka a vypoved
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli tu náhodou nebudě někdo znalý, nebo podobná zkušenost. Pokusím se to napsat srozumitelně, příteli teď běží zkušební doba a je v nemocnici na neschopence a bude určitě jetě 14 dní doma. k 1.3 mu končí ta zkuební lhůta, má na dobu určitou na půl roku. z neschpenky by měl do práce dojít tak nejdříve v půlce březhna. otázka zní, že sem slyšela, že zaměstnavatel mu hradí nemocenskou 21 dní a pak ho může vyhodit.
může ho tedy vyhodit když už bude mimo zkušební dobu nebo se mu ta zkušební doba bude prodlužovat o délku trvání neschopenky, tudíž po nástupu do zaměstnání bude zase ve zkušebce a tam je jednoduché ho vyhodit? snad je to srozumitelné. děkuji za odpovědi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
V době kdy je člověk na neschopence nemůže dostat výpověď. Pokud je ve zkušební době, může dostat výpověď po návratu do zaměstnání. Zkušební doba se prodlužuje o dny, které zaměstnanec nebyl práce schopný- byl na neschopence.
Takže pokud je např 3 týdny na neschopence a vrátí se do práce může dostat výpověď po návratu. Zkušební doba se prodlužuje o ty 3 týdny kdy byl nemocný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivet_l Zkušební doba se o dobu neschopenky prodlužuje a zároveň je možné od 22 dne neschopnosti ve zkušební době pracovní poměr ukončit, takže zaměstnavatel nemusí případně ani čekat na to, až se z neschopenky vrátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dekuji za odpoved. presne tohle sem potrebovala vedet. jestli se ta zkusebni doba prodluzuje nebo ne. a jen sem se jeste chtela zeptat, jak je to s tema 21 dny? cetla sem to na jinych diskuzich…jen nevim jestli je to stale aktualni. ze po uplynuti tech 21 dni, ho muze zamestnavatel vyhodit, protoze prechazi pod statni socialku.je tohle pravda nebo se jen zmenily zakony?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslím, že ve zkušební době během neschopenky mu může zaměstnavatel výpověď doručit, nesmí mu ale pracovní poměr ukončit během prvních 21 dní, pak už ano..zkušební doma se mu o dobu nemoci prodlužuje..
- Citovat
- Upravit
@j.a.n.i1 píše:
@Ivet_l Zkušební doba se o dobu neschopenky prodlužuje a zároveň je možné od 22 dne neschopnosti ve zkušební době pracovní poměr ukončit, takže zaměstnavatel nemusí případně ani čekat na to, až se z neschopenky vrátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ivet_l Tak to záleží jak jsou s ním spokojeni, třeba u nás si takhle kolega zdecimoval ve zkušebce koleno, takže operace plus rehabilitace a je u nás stále ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja na neschopence byla a ve zkusebni dobe a vyhodili me…takze ano, muze
A pokud je na neschopence ve zkusebni dobe, tak se mu neschopenka stopne. Tudiz pracoval napr: 26dnu, pak sel na neschopenku a pokud ho nevyhodi a nastoupi napr.20brezna, tak se mu zkuseb.doba rozjede znova…vim, je to na hovno…byla jsem ve stejne situaci…
- Citovat
- Upravit
Ahoj, asi trošku odbočím od tématu, dnes jsem se zaregistrovala protože jsem v koncích a ze všech vyhlášek a rad na internetu mám v hlavě guláš.
Od 4.1. jsem na neschopence u praktického lékaře, po dvou týdnech mi neschopenku převedli na gyndu. Když jsem neschopenku donesla do práce, naše personalni mi dala na podepsání výpověď. Řekla jsem že nepodepíšu, že bych pak asi nedostávala peníze (nevyznala jsem se v tom) a ona odvětila že jsem stejně na Dohodě o provádění činnosti (ale mám podepsané daňové a platila jsem soc. a zdrav.) a že jestli podepíšu nebo ne nic nemění. Stála nade mnou ona a nový šéf. A já jsem dvacetiletá blbka co se nechala zbouchnout v prváku na vysoké.. nevím co mám dělat. Mám se teda jít zaregistrovat na pracák? Dostala jsem lístek na peníze..ten mám donést na OSSZ?..jsem pořád na neschopence… Mám tady ty papíry, strach, že jsem něco nenávratně po*rala a obrovskou těhotenskou depresi.. sestřička v podstatě neví co by mi řekla a je to jediný milý a vstřícný člověk v mém okolí.. naposledy mě na uřadu práce jedna paní uřednice vyhnala, že si mám zjistit co vlastně chci a pak jít na příslušné oddělení a já s moji povahu se prostě probojovat nikam neumím..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BerenikaS Na neschopence se na UP hlásit nemůžeš, jinak lístek na peníze dáváš bývalému zaměstnavateli a to jestli máš na peníze za neschopenku nárok závisí na tom, jak byla formulovaná tvoje smlouva.
Jinak co se týká podepsání / nepodepsání výpovědi, tak to je opravdu jedno, protože oni nepotřebují abys jim ji podepsala, oni ti potřebují pouze prokazatelně doručit, nepotřebují s ní tvůj souhlas, takže si nemusíš dělat hlavu s tím, jestli si něco pokazila nebo ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit