Neschopenka po mateřské

19.1.24 13:19

Neschopenka po mateřské

Neschopenka po mateřské
Zdravím holky, mám dotaz. Koncem března má dcera tři roky a končí mi mateřská. Jsem ale těhotná a termín porodu mám až koncem srpna. Do práce nastoupit nemůžu, mám už i po potratu a nechci nic riskovat, mám smlouvu na dobu neurčitou v nepřetržitém provozu masokombinátu takže těžká fyzická práce v zimě. I u prvního tehu jsem byla na neschopence kvůli velkým nevolnostem a tomu, že v práci nejde najít lehčí práce která by neohrozila těhotenství.
Můj dotaz je, mám nárok na neschopenku? Z čeho by se to počítalo když jsem na mateřské?
Nebo budu muset jít na neplacené volno?
Děkuji za odpovědi, snad jsem to napsala srozumitelně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2447
19.1.24 13:21

Pokud jsou dítěti 3 roky tak už 2 a půl roku na mateřské nejsi. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.1.24 13:23

Jee tak rodičák :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22011
19.1.24 13:26
@Pavlína1212 píše:
Neschopenka po mateřské
Zdravím holky, mám dotaz. Koncem března má dcera tři roky a končí mi mateřská. Jsem ale těhotná a termín porodu mám až koncem srpna. Do práce nastoupit nemůžu, mám už i po potratu a nechci nic riskovat, mám smlouvu na dobu neurčitou v nepřetržitém provozu masokombinátu takže těžká fyzická práce v zimě. I u prvního tehu jsem byla na neschopence kvůli velkým nevolnostem a tomu, že v práci nejde najít lehčí práce která by neohrozila těhotenství.
Můj dotaz je, mám nárok na neschopenku? Z čeho by se to počítalo když jsem na mateřské?
Nebo budu muset jít na neplacené volno?
Děkuji za odpovědi, snad jsem to napsala srozumitelně :)

Na neschopenku máš nárok v případě, že je k tomu zdravotní důvod (nevolnosti apod.).

Rozhodně ne proto, že v zaměstnání pro tebe nemají vhodnou práci.
Kromě toho bys byla sama proti sobě - méně peněz a ještě omezena vycházkami.

Zaměstnavatel ti buď musí vhodnou práci najít nebo tě nechat doma za 100% mzdy (překážka na straně zaměstnavatele).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35718
19.1.24 13:34

Pokud nelze lehčí práce tak máš být doma na překážkách za 100% platu.
Na neschopenku jít můžeš když ti ji doktor napíše :nevim:. Bude se počítat z předpokládaného výdělku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.1.24 13:50

Děkuji holky, ještě mám chvíli čas a také bude důležité jak se bude těhotenství vyvíjet :srdce:
Jen jsem chtěla vědět, že ať už to bude jakkoliv nebudu ty tři měsíce úplně bez prostředků :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21548
19.1.24 19:23

No a nebylo by jednodušší si v práci požádat o neplacené volno a roztáhnout si zbytek rodičovského příspěvku na těch pár měsíců? Aspoň nebudeš omezená vycházkami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22011
19.1.24 21:08
@nozu píše:
No a nebylo by jednodušší si v práci požádat o neplacené volno a roztáhnout si zbytek rodičovského příspěvku na těch pár měsíců? Aspoň nebudeš omezená vycházkami.

Proč by měla chtít neplacené volno (a připravovat sama sebe o peníze), když má zákonný nárok na plný plat? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí