Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Neschopenka po mateřské
Zdravím holky, mám dotaz. Koncem března má dcera tři roky a končí mi mateřská. Jsem ale těhotná a termín porodu mám až koncem srpna. Do práce nastoupit nemůžu, mám už i po potratu a nechci nic riskovat, mám smlouvu na dobu neurčitou v nepřetržitém provozu masokombinátu takže těžká fyzická práce v zimě. I u prvního tehu jsem byla na neschopence kvůli velkým nevolnostem a tomu, že v práci nejde najít lehčí práce která by neohrozila těhotenství.
Můj dotaz je, mám nárok na neschopenku? Z čeho by se to počítalo když jsem na mateřské?
Nebo budu muset jít na neplacené volno?
Děkuji za odpovědi, snad jsem to napsala srozumitelně ![]()
Pokud jsou dítěti 3 roky tak už 2 a půl roku na mateřské nejsi. ![]()
@Pavlína1212 píše:
Neschopenka po mateřské
Zdravím holky, mám dotaz. Koncem března má dcera tři roky a končí mi mateřská. Jsem ale těhotná a termín porodu mám až koncem srpna. Do práce nastoupit nemůžu, mám už i po potratu a nechci nic riskovat, mám smlouvu na dobu neurčitou v nepřetržitém provozu masokombinátu takže těžká fyzická práce v zimě. I u prvního tehu jsem byla na neschopence kvůli velkým nevolnostem a tomu, že v práci nejde najít lehčí práce která by neohrozila těhotenství.
Můj dotaz je, mám nárok na neschopenku? Z čeho by se to počítalo když jsem na mateřské?
Nebo budu muset jít na neplacené volno?
Děkuji za odpovědi, snad jsem to napsala srozumitelně
Na neschopenku máš nárok v případě, že je k tomu zdravotní důvod (nevolnosti apod.).
Rozhodně ne proto, že v zaměstnání pro tebe nemají vhodnou práci.
Kromě toho bys byla sama proti sobě - méně peněz a ještě omezena vycházkami.
Zaměstnavatel ti buď musí vhodnou práci najít nebo tě nechat doma za 100% mzdy (překážka na straně zaměstnavatele).
Pokud nelze lehčí práce tak máš být doma na překážkách za 100% platu.
Na neschopenku jít můžeš když ti ji doktor napíše
. Bude se počítat z předpokládaného výdělku.
Děkuji holky, ještě mám chvíli čas a také bude důležité jak se bude těhotenství vyvíjet ![]()
Jen jsem chtěla vědět, že ať už to bude jakkoliv nebudu ty tři měsíce úplně bez prostředků ![]()
No a nebylo by jednodušší si v práci požádat o neplacené volno a roztáhnout si zbytek rodičovského příspěvku na těch pár měsíců? Aspoň nebudeš omezená vycházkami.
@nozu píše:
No a nebylo by jednodušší si v práci požádat o neplacené volno a roztáhnout si zbytek rodičovského příspěvku na těch pár měsíců? Aspoň nebudeš omezená vycházkami.
Proč by měla chtít neplacené volno (a připravovat sama sebe o peníze), když má zákonný nárok na plný plat? ![]()