Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se na něco zeptat a možná bude mít někdo podobnou situaci.
V nové práci jsem od května 2023 a smlouva mi končí 30.4.2024, mám dva šéfy s tím, že mám dvě smlouvy na částečný pracovní úvazek. Vím, že když otěhotním, tak musím mít odpracovaných 270 dní, abych měla nárok na mateřskou atd.
V práci jsem místo slečny, která odešla také na mateřskou, ale nejsem jako záskok, nemá v plánu se vrátit do stejné práce.
Je mi jasné, že neotěhotním na první dobrou. Spíš mě zajímá jestli někdo řešil podobnou situaci. Ve zkratce, otěhotněla bych, takže jestli to není vůči zaměstnavatelům blbé, že by měli takto dvě zaměstnankyně na mateřské. Zajímá mě jak si to „načasovat“, ale zároveň nechci mít první mimčo ve třiceti. S přítelem bychom chtěli první do dvou let.
Děkuji ![]()
@llena35 píše:
Ahoj, chtěla bych se na něco zeptat a možná bude mít někdo podobnou situaci.V nové práci jsem od května 2023 a smlouva mi končí 30.4.2024, mám dva šéfy s tím, že mám dvě smlouvy na částečný pracovní úvazek. Vím, že když otěhotním, tak musím mít odpracovaných 270 dní, abych měla nárok na mateřskou atd.
Děkuji
V práci jsem místo slečny, která odešla také na mateřskou, ale nejsem jako záskok, nemá v plánu se vrátit do stejné práce.
Je mi jasné, že neotěhotním na první dobrou. Spíš mě zajímá jestli někdo řešil podobnou situaci. Ve zkratce, otěhotněla bych, takže jestli to není vůči zaměstnavatelům blbé, že by měli takto dvě zaměstnankyně na mateřské. Zajímá mě jak si to „načasovat“, ale zároveň nechci mít první mimčo ve třiceti. S přítelem bychom chtěli první do dvou let.
Smlouva ti za chvíli konci, tak záleží jestli ti ji prodlouží.
Mít odpracovano 270 dní je jen jedna podmínka. V době nástupu na mateřskou musíš být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě 180 dní od konce pracovního poměru.
@JancaS84 píše:
Smlouva ti za chvíli konci, tak záleží jestli ti ji prodlouží.
Mít odpracovano 270 dní je jen jedna podmínka. V době nástupu na mateřskou musíš být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě 180 dní od konce pracovního poměru.
@JancaS84 takže kdyby mi smlouvu neprodloužili, tak bych měla nárok až za těch 180 dní od konce pracovního poměru?
Na zaměstnavatele bych kaslala, s tím musí počítat, když zaměstná mladou ženskou. Ale nechala bych si prodloužit smlouvu, než budeš hlasit tehotnestvi (pokud by se do dubna zadarilo), jinak nemusis mít nárok na mateřskou.
@llena35 píše:
@JancaS84 takže kdyby mi smlouvu neprodloužili, tak bych měla nárok až za těch 180 dní od konce pracovního poměru?
Ne, musela bys nastoupit na MD do 180 dní od ukončení pracovního poměru.
@llena35 píše:
Ahoj, chtěla bych se na něco zeptat a možná bude mít někdo podobnou situaci.V nové práci jsem od května 2023 a smlouva mi končí 30.4.2024, mám dva šéfy s tím, že mám dvě smlouvy na částečný pracovní úvazek. Vím, že když otěhotním, tak musím mít odpracovaných 270 dní, abych měla nárok na mateřskou atd.
Děkuji
Tak jestli máš na určito a zase budeš mít na určito (což dneska dávají opakovaně), tak to pro zaměstnavatele žádná extra zátěž není - to je stejné, jako když chlap odejde za lepším (jako jo, musí najít náhradu, většinou za víc peněz, ale s tím se musí počítat)… Jestli na neurčito, tak s tím každý soudný zaměstnavatel počítá, to se dává lidem, na který se buď vyplatí počkat nebo je o jejich odbornost nouze (my dáváme na neurčito třeba rovnou, protože nám jde o to, aby se ten člověk vrátil - ale taky to není jistota, že jo, dneska jsou ty boje o dobré zaměstnance fakt hard core.)
@Kriss Tina píše:
Na zaměstnavatele bych kaslala, s tím musí počítat, když zaměstná mladou ženskou. Ale nechala bych si prodloužit smlouvu, než budeš hlasit tehotnestvi (pokud by se do dubna zadarilo), jinak nemusis mít nárok na mateřskou.
@Kriss Tina To určitě bych si nechala prodloužit smlouvu, prodlužovala bych si ji tak jako tak. Najít práci v dnešní době je fuška.
@llena35 no kdybys nahlásila těhotenství před tím, než novou smlouvu podepisete, tak ti ji určitě neprodlouzi.
@Kriss Tina píše:
@llena35 no kdybys nahlásila těhotenství před tím, než novou smlouvu podepisete, tak ti ji určitě neprodlouzi.
@Kriss Tina ano, to je mi jasné. Do dubna si myslím, že těhotná určitě nebudu, nejdříve bych viděla tak podzim. Jen mě to zajímalo, jestli někdo řešil něco podobného skrz „morální zásady“ k zaměstnavateli nebo jak to nazvat ![]()
A tušíš, jestli ti v tom dubnu smlouvu prodlouží zase na rok nebo ti třeba už dají na neurčito? To by pro tebe totiž bylo ideální, aby ses po případné RD měla kam vrátit. Takže já bych každopádně počkala do dubna a pak teprve začala řešit „plození“ dle situace ![]()
Jinak já kdysi byla ve stejné situaci jako ty - nastoupila jsem místo slečny, co šla na RD a rok a půl na to jsem i já v práci nahlašovala těhotenství (také jsme mysleli, že se to tak rychle nepodaří, ale otěhotněla jsem 3m po vysazení HA
). No šéfová nevýskala radostí, ale co mohla dělat
Já tedy měla už smlouvu na neurčito (i když jsem se do té práce po RD nakonec nevracela).
Píšeš, že bys chtěla dítě do 2 let, takže úplně nespěcháš. Proto bych nejdřív podepsala na jaře smlouvu a až pak se začala snažit o dítě. Pokud jsi mladá a nemáš žádné problémy, tak můžeš otěhotnět hned na první pokus. Takže bych neriskovala otěhotnění teď v lednu nebo v únoru s tím, že ti do konce dubna bude blbě atd., provalí se to v práci a máš smůlu. Jak píšou ostatní, nastoupit na MD musíš 180 dnů od konce pracovního poměru, ale už si nepamatuju, jestli v tom případě není krácený výpočet mateřské z platu. Nejlepší je, když se mateřská počítá z platu, protože můžeš mít víc peněz prvních 6 měsíců doma.
Takže v klidu počkej na smlouvu. Dneska se všude kolem píše, jak snažení o dítě trvá i minimálně 3 měsíce, ale pozor, když není problém, tak to fakt může v pohodě vyjít během první ovulace bez antikoncepce. Zároveň se kolikrát těhotenství tak blbě proflákne, i když to člověk chce nebo potřebuje utajit.
@Popokatepetla píše:
A tušíš, jestli ti v tom dubnu smlouvu prodlouží zase na rok nebo ti třeba už dají na neurčito? To by pro tebe totiž bylo ideální, aby ses po případné RD měla kam vrátit. Takže já bych každopádně počkala do dubna a pak teprve začala řešit „plození“ dle situace
Jinak já kdysi byla ve stejné situaci jako ty - nastoupila jsem místo slečny, co šla na RD a rok a půl na to jsem i já v práci nahlašovala těhotenství (také jsme mysleli, že se to tak rychle nepodaří, ale otěhotněla jsem 3m po vysazení HA). No šéfová nevýskala radostí, ale co mohla dělat
Já tedy měla už smlouvu na neurčito (i když jsem se do té práce po RD nakonec nevracela).
Doufám, že mi ji prodlouží
nebo nevidím důvod proč by mi ji neprodlužovali. Nejsem si jistá zda dělají smlouvy na neurčitou a jestli předtím slečna měla také vždy na rok. Vím, že by to samozřejmě bylo lepší kdyby to bylo na neurčito, tak uvidím ![]()
@Anonymní píše:
Píšeš, že bys chtěla dítě do 2 let, takže úplně nespěcháš. Proto bych nejdřív podepsala na jaře smlouvu a až pak se začala snažit o dítě. Pokud jsi mladá a nemáš žádné problémy, tak můžeš otěhotnět hned na první pokus. Takže bych neriskovala otěhotnění teď v lednu nebo v únoru s tím, že ti do konce dubna bude blbě atd., provalí se to v práci a máš smůlu. Jak píšou ostatní, nastoupit na MD musíš 180 dnů od konce pracovního poměru, ale už si nepamatuju, jestli v tom případě není krácený výpočet mateřské z platu. Nejlepší je, když se mateřská počítá z platu, protože můžeš mít víc peněz prvních 6 měsíců doma.
Takže v klidu počkej na smlouvu. Dneska se všude kolem píše, jak snažení o dítě trvá i minimálně 3 měsíce, ale pozor, když není problém, tak to fakt může v pohodě vyjít během první ovulace bez antikoncepce. Zároveň se kolikrát těhotenství tak blbě proflákne, i když to člověk chce nebo potřebuje utajit.
Určitě s tím nechvátám, jen mě zajímaly věci okolo a kdy se to tak v nové práci „hodí“. Určitě chci nejdříve podepsat novou smlouvu v dubnu a pak případně se o to pokoušet nebo až za rok.
@llena35 muzou ti dat smlouvu myslim 3krat na rok (na urcitou dobu) a pak teprve na neurcito
tzn, ze ted jeste dvalrat muzes dostat na urcito, tak na to pozor ![]()
Počkej si na prodloužení smlouvy na neurčito.
A k loajalitě k firmě bych teda třeba ještě 2-3 roky počkala.
Ale čistě tobě se hodí hlavně ten PP na dobu neurčitou.