Neschopenka v 7tt

1.2.22 10:33

neschopenka v 7tt

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak se řeší práce v době těhotenství. Pracuji jako prodavačka v obchodě se smíšeným zbožím. Pracuji 12ky, moje hlavní pracovní náplň je bouchání palet, následně tahání krabic cca od 8-16kg. Není možnost mě přeřadit na jinou práci, tohle je to jediné, co se dá u nás dělat. Následně lezu po štaflích, protože máme vysoké regály jak ve skladu, tak na prodejně. Jsem teprve 7tt, ale svoji práci absolutně nezvládám, býva mi mdlo. Má nadřízená mi oznámila, že těhotenství není nemoc a že si to moc připouštím. Všechno musím tahat bez jakékoliv úlevy. Slyšela jsem, že bych měla mít náhradu mzdy, když pro mě zaměstnavatel nemá práci, ale obávám se, že mě tam nechají umřít, než by mi něco vyplatili. Je tu možnost neschopenky? Jak jste to měly s prací vy?
 Děkuji

Příspěvek upraven 01.02.22 v 11:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36034
1.2.22 10:38

Dej si písemnou žádost o přeřazení na práci vhodnou pro těhotné. Pokud nic jiného nemají tak tě musí nechat doma za plný plat. Na neschopenku musí být zdravotní důvod. Někteří doktoři ji vypisuji jak na běžícím pase, někteří ne záleží jak chtějí riskovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
1.2.22 10:47

Ahoj, neschopenka záleží na tvém dr. Jestli ti ji napíše.. Já jsem pracovala též v obchodě, takže tahání těžkých beden i 25 kg, do toho mi bylo zle.. Chtela jsem to v práci ututlat co nejdéle ale nakonec
jsem to oznámila vedoucí v 9.tydnu. S tím ať si to nechá zatím pro sebe.. Pro ostatní sme měli výmluvu že mám problém s mocakem a nemůžu nic tahat :D Nastesti to u nás šlo udělat tak že jsem jen obsluhovala a když jsem potřebovala něco donést, poprosila jsem ostatní. Nakonec jsem šla na neschopenku na konci 18 tt a byla jsem opravdu ráda, konečně jsem si mohla odpočívat kdy jsem chtěla, pac jsem byla furt unavená. Na neschopence jsem byla 3 měsíce, sice omezené vycházky ale fakt bych neměnila. Tak držím palce :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1392
1.2.22 10:48

@Niccoletta Normálně popros doktora, jestli je lidský tak ti neschopenku vypíše, prostě řekni, že taháš těžké bedny v obchodě. Na komenty těhotenství není nemoc se vyprdni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.2.22 10:51

@Myska1994 Kéž by mé kolegyňky byly tak ochotné. Než jsem oznámila těhotenství, má vedoucí si mě nemohla vynachválit, najednou jsem lemra a vyhrožovala mi vytýkacím dopisem, když nezvládam svoji práci. Kolegyňky byly zvyklé, že jsem tu nejtěžší praci delala za ně a teď když nemohu nic težkeho tahat a pozadam je, tak s tim maji obrovsky problem. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33844
1.2.22 10:53
@Niccoletta píše:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak se řeší práce v době těhotenství. Pracuji jako prodavačka v obchodě se smíšeným zbožím. Pracuji 12ctky, moje hlavní pracovní náplň je bouchání palet, následně tahání krabic cca od 8-16kg. Není možnost mě přeřadit na jinou práci, tohle je to jediné, co se dá u nás dělat. Následně lezu po štaflích, protože máme vysoké regály jak ve skladu, tak na prodejně. Jsem teprve 7tt, ale svoji práci absolutně nezvládám, býva mi mdlo. Má nadřízená mi oznámila, že těhotenství není nemoc a že si to moc připouštím.Všechno musím tahat bez jakékoliv úlevy. Slyšela jsem, že bych měla mít náhradu mzdy, když pro mě zaměstnavatel nemá práci, ale obávám se, že mě tam nechají umřít, než by mi něco vyplatili. Je tu možnost neschopenky? Jak jste to měly s prací vy?
Děkuji

Tak má pravdu, nemoc to není, ale ona by tě měla přeřadit na takovou práci, která bude pro tebe vhodná. Jestli jí nemá, tak máš právo být doma za 100% platu. Na neschopence bys měla méně, a ještě bys byla omezená vycházkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.2.22 10:55

Nechoď na neschopenku, natož když je tvoje šéfová taková…hm…vstřícná :mrgreen: Budeš mít nižší příjem, nižší mateřskou a ještě k tomu vycházky :zed: Jak píše @JancaS84 -písemnou žádost o přeřazení na pozici, kterou jako těhotná dělat můžeš. Pokud nic takového není, musí tě nechat doma za 100 % platu. A pokud by s vedením byl problém, tak holt tu práci, která pro tebe je nevhodná, nedělej. Vyhodit tě nemohou.
Limity takhle:

Povolený limit při občasné ruční manipulaci s břemeny je u těhotných, kojících žen a matek do 9 měsíců po porodu stanoven na maximálně 10 kg. Dále nesmějí často zvedat a přenášet předměty těžší než 5 kg, při manipulaci vsedě více než 2 kg. Kumulativní hmotnost za osmihodinovou směnu nesmí v souhrnu přesáhnout 2000 kg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1392
1.2.22 10:59

@unuděná No jakože nadřízenou má teda hroznou k… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.22 11:04

Některý gynekolog ti neschopenku napíše i když „není“ důvod. Já v práci tahala mimo jiné i 60 litrové sudy :roll:. Zažádala jsem si o přeložení na jinou pozici a když se mi ozval vedoucí, šla jsem do kolen. Na základě místa pracoviště ve smlouvě: celá ČR, mi řekl, že teda ok dají mi práci v kanclu ale každý den od půl 7 ráno jenže do práce bych to měla 2.5 hodiny. Nezbylo mi nic jiného než požádat gynekologa. Nedala bych to, nejen že mi bylo zle, ale měla jsem doma dceru v první třídě. Naprosto nereálné. Pár týdnů na to jsem beztak měla komplikace a musela jsem zbytek tehu ležet. Vykašli na se na lidi. Těhotná jseš ty a kdo si co říká je úplně jedno ;)

• Citovat
  • Upravit
53190
1.2.22 11:06
@Anonymní píše:
Některý gynekolog ti neschopenku napíše i když „není“ důvod. Já v práci tahala mimo jiné i 60 litrové sudy :roll:. Zažádala jsem si o přeložení na jinou pozici a když se mi ozval vedoucí, šla jsem do kolen. Na základě místa pracoviště ve smlouvě: celá ČR, mi řekl, že teda ok dají mi práci v kanclu ale každý den od půl 7 ráno jenže do práce bych to měla 2.5 hodiny. Nezbylo mi nic jiného než požádat gynekologa. Nedala bych to, nejen že mi bylo zle, ale měla jsem doma dceru v první třídě. Naprosto nereálné. Pár týdnů na to jsem beztak měla komplikace a musela jsem zbytek tehu ležet. Vykašli na se na lidi. Těhotná jseš ty a kdo si co říká je úplně jedno ;)

Oups, toho sis při podpisu nevšimla? Docela průšvih, obvykle tam bývá jen město ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jolka86
1.2.22 11:13
@Anonymní píše:
Některý gynekolog ti neschopenku napíše i když „není“ důvod. Já v práci tahala mimo jiné i 60 litrové sudy :roll:. Zažádala jsem si o přeložení na jinou pozici a když se mi ozval vedoucí, šla jsem do kolen. Na základě místa pracoviště ve smlouvě: celá ČR, mi řekl, že teda ok dají mi práci v kanclu ale každý den od půl 7 ráno jenže do práce bych to měla 2.5 hodiny. Nezbylo mi nic jiného než požádat gynekologa. Nedala bych to, nejen že mi bylo zle, ale měla jsem doma dceru v první třídě. Naprosto nereálné. Pár týdnů na to jsem beztak měla komplikace a musela jsem zbytek tehu ležet. Vykašli na se na lidi. Těhotná jseš ty a kdo si co říká je úplně jedno ;)
Že tvůj gynekolog napsal neschopenku neznamená, že neschopenku napíše každý na požádání.
  • Citovat
  • Upravit
36034
1.2.22 11:33
@unuděná píše:
Oups, toho sis při podpisu nevšimla? Docela průšvih, obvykle tam bývá jen město ;)

Celá ČR tam být nesmí. Dřív to šlo, teď už ne. Ale taky jsem pracovala pro takovýho vycuranka a běžně se takto zbavoval lidi. Už vás tady nepotřebujeme prerazuji vás z Brna na jinou pobocku firmy do tramtarie, tak mu většina lidí podepsala dohodu o ukončení pp a šla bez odstupného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.22 23:53

Já byla po krvácení v 6tt hned na neschopnosti..naštěstí mám super gynekoložku která se mě zeptala jakou vykonávám práci a jelikož sem také tahala palety se zbožím a do toho ta největší vlna covidu tak sem zůstala doma a este ze tak protože v 13tt sem při vycházce na nákupu v potravinách zkolabovala a od té doby sem byla prakticky jen doma a ležela …představa ze jedu 12ctky a tohle se mi stane třeba este v dřívějším týdnu a o malého bych přišla to je šílenství ….a jinak sem v práci taky za lemru co si doma valela šunky 🤷🏼‍♀️ Zavist některých lidi je strašná..přitom já si těhotenství vůbec neuzivala jen zvracení a omdlevani potom natekle nohy a deprese …ale podle kolegyň sem asi doma kavickovala s dortikem a cumela na ordinaci nebo co 🤦🏼‍♀️

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.2.22 16:02

Já šla hned marodit.hned jak mi bylo těhotenství potvrzeno. Taky břemena, kovid…
Já měla jasno hned, že tam nebudu. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
33844
2.2.22 16:19
@Anonymní píše:
Já šla hned marodit.hned jak mi bylo těhotenství potvrzeno. Taky břemena, kovid…
Já měla jasno hned, že tam nebudu. :nevim:

Proč sis nepožádalao přeřazení na jinou práci? Vždytˇna to máš právo, akdyž jí pro tebe nemají, tak zůstat doma za 100% platu. Na neschopence je méně peněz, a jsi omezená vycházkama :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí