Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Neschopenku jsem mela jen v prvnim trimestru, kdy mi bylo fakt spatne, ( nevolnosti, krvaceni, unava), jak to polevilo, sla jsem zpatky az do nastupu na matetskou.
Šla jsem narodit hned. Hned co mi to potvrdila Dr. Pracuju ve službách. Denně se s někým nebo něčím tahám. Stres. K tomu byla druhá vlna covidu. Další mínusy byli v rodinných anamnézach, hlavně partnerova anémie mi dělala starosti. Po několika měsících se ukázalo, že mám těhotenství fyzikové. Takže bych stejně v práci skončila dřív. Mě to tenkrát přišlo jako nejlepší řešení jak se srovnat, vypnout a nestresovat.
Byla jsem doma a věnovala se sobě.
Já měla neschopenku u prvního prakticky od začátku. Doslova jsem blila jak amina, nepomáhaly léky. Zhubla jsem a když jsem neobjímala mísu, tak jsem spala. Tento krásný stav vydržel až do začátku osmého měsíce.
Vycházky mi byly fuk, stejně jsem se motala jen kolem domu.
A co si o tom myslím - že kdo nezažil nepochopí. Je spousta důvodů, proč jsou ženy v těhotenství doma. Nesoudím a je mi to celkem fuk
Chodila jsem do prace cele tehotenstvi. Akorat na 2 tydny jsem musela jit na neschopenku, protoze vstat z postele proste neslo ![]()
Byla jsem zdravá, na nemocenskou jsem šla. Pracovat budu ještě xlet. Takže jsem si to užívala to volno ![]()
Chodila jsem do práce až do mateřské na dvanáctky. Ale bylo to vsedě u PC, žádné noční a žádná fyzická práce tak se to dalo v pohodě.
Nedávno tady jedna paní psala na tohle téma, kdy se tady ptala jiná paní na neschopenku, protože v předchozím těhotenství potratila, že když má potratit tak potratí (a ještě mrkací smajlík k tomu, což nechápu), tak to podle mě není pravda, moje mamka když byla těhotná se mnou tak ta od začátku až do konce mohla jen ležet. Prý i zvracela až do porodu (já jsem za celé těhotenství zvracela max 3× takže tohle mě taky neomezovalo) a nepotratila tedy, možná kdyby chodila do práce tak by to nedopadlo. Takže tohle odsuzování nechápu. Na druhou stranu když někdo spěchá na neschopenku sotva má pozitivní test tak je to přece škoda, nevím proč je takový nezvyk tady nejprve to řešit v zaměstnání, vždyť by pak i ty těhotné mohly být doma za víc peněz a neřešit vycházky.
Já byla na neschopence od 20.tt z důvodu velmi častého tvrdnutí břicha, a to na návrh lékaře. V kombinaci s těhotenskou cukrovkou a faktem, že těhotenství vzniklo po 5 letech snahy přes IVF, jsem s neschopenkou souhlasila.
Chodila jsem ho práce do 32. Týdne a chodila bych dal.ale lékař mi nadále nedoporučil v práci pokračovat z důvodu hypertenze. Dělala jsem sestru u lůžka. V pohodě mi práci upravili jen na 8 hodin bez nočních. Zažádala jsem o dorovnavaci příspěvek. Nechodila jsem stlat ležícím a polohovat je. Stejně se tam pro mě práce našlo dost
Chodila jsem do práce celé těhotenství a tím myslím opravdu celé, ale pracovní dobu jsem si upravovala po svém. Někdy kolem 27. týdne mi byla neschopenka prvně nabídnuta (zkrácení čípku), ale pokud by to nebylo nezbytně nutné tak já bych si ji fakt nevzala.
Chodila jsem do prace do nástupu na MD. Ja byla v pohode, ostatní nechápali. Každá těhotná šla běžně hned na PN. Já fakt nešla, nebyl žádný důvod ![]()
Příspěvek upraven 04.12.25 v 17:43
Já byla na neschopence hned na začátku mi to na ivf napsali, ale každý to má jinak, nikdo si nemyslel nic špatného ani se neptal, vycházky jsem měla, pěkně jsem si těhotenství užila bez stresu, ráda na to vzpomínám
Byla jsem na neschopence ihned po dvou čárkách. Mám gynekologické onemocnění a těhotenství je pro mě náročnější. Plus jsem celý první trimestr omdlévala, to bych v práci nebyla moc platná. Co si kdo myslel mi bylo a je úplně jedno, je to moje těhotenství.
@Andula 96 píše: Více
Vždycky, když šla nějaká žena v mým okolí ihned na neschopenku v zacatku těhotenství, tak sem ji sice nijak neodsuzovala, ale říkala sem si, že je to cudny, když se říká, že těhotenství není nemoc.
Teď jsem těhotná, v 10t, a kdyby za mnou přišli všichni svatí, kteří pri mě stojí (dobře načasování těhotenství, když už je na trhu lek xonvea + možnost home Office), tak jim všem olibam nejen ruce, ale klidně i zadky ![]()
Od 5tt je mi tak zle, že kolikrát ani ten home Office nedám ![]()
Cítím se snad nejhůř v životě a fakt nevím, co by mě mohlo donutit chtit ještě druhý dítě.
![]()
Každopádně díky home Office (a taky že jsem kontraktor) neschopenku neřeším. Chci pracovat co nejdyl, jen holt nevykazuju full time. Kolegové jsou chápaví. Myslím, že s tím nikdo problém nemá. Co je potřeba udělat to udělaný je včas.
@Mkilus píše: Více
Tohle třeba nechápu no.
Mě práce fakt baví a ani nechci celý 3 roky na mateřský nepracovat.
Fakt se chci vyhnout laktacni psychoze ![]()
Mě bylo tak zle v obou těhotenstvích, že jsem musela být na začátku 6 týdnů vždy na PN. Bolelo mě strašně břicho, jak se roztahovalo děloha, ale horší byl stav jak šílená kocovina plus pocit na zvracení a zvracení. Nemohla jsem skoro nic jíst. Přežila jsem na cole, vývaru, čaji…chtělo si mi umřít, jaký to byl děs. Pak to najednou přešlo, bylo mi skvěle a chodila jsem do práce pomalu do porodu.