Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj maminy,
máte některá chlapečka s nesestouplým varlátkem?
Náš malý má půl roku a má jen jedno, MUDr si myslí, že ho má docela velké, takže to druhé asi vůbec nemá nebo je zakrnělé, každopádně není tam, kde má být. Takže prý počkáme do 1 roku a uvidíme. Prý se pak musí operativně zkontrolovat, aby nezůstalo někde v bříšku. Blíž mi k tomu zatím nic neřekl.
Jak se to u vás řešilo?
Děkuji
Ahoj, malý byl na operaci v cca 9 měs. Všichni lékaři mi tvrdili, že je lepší to udělat, když je ještě malý, že to tolik nevnímá…
Ale asi měsíc před operací jsme byli v dětském rehab. stacionáři, aby koukli na nožičky - měl od porodu lehce vpáčené. A přitom koukli na to varlátko a ukázali mi spec. masáž, která kdyby se dělala nejlépe od narození, tak na žádnou operaci nemusel.
Ale Marečkovi teda to nesestouplé varlátko šlo nahmatat.
Ahoj, také nemáme jedno sestouplé. Matýskovi jsou 3,5 měsíce. Dr. říkala, že počkáme do roka a pak uvidíme
Jde mu našahat (teda aspoň doktorce, mně se moc nedaří), tak máme ve vaničce stahovat dolů. Ta masáž by mě docela zajímala??
ahojky, my byli na operaci v 3,5letech, nahmatat mu šlo, do tří let urolog(v FN MOtol) čekal, zda samo nesestoupí, nesestoupilo, takže byl na zákroku, byla to otázka půl hodinky na sále, jeden den nástup,druhý operace a třetí den jsme už na oběd byli doma. Prý se to dělá kvůli pozdější plodnosti a taky by u nesestouplého varlete mohl v dospělosti vzniknou rakovina varlet.O masáži jsem neslyšela, bohužel, ani teda o tom že by se to dělalo už v roce, ten zákrok, ale asi jak kde..
No, ono je to už dlouho - Márovi už je teď sedm. Třeba to teď doktoři řeší až dýl. Anebo tady v HK ![]()
A ta masáž pokud si vzpomínám, tak jako že šáhneš nad to varlátko a tlačíš pomaličku dolů … a opakuješ tak cca 5 min. denně. Jestli si to teda pamatuju dobře - jak píšu, už je to šest let…
Ahojky, my máme klouzave varlatko.Byli jsme na chirurgii a dr nám doporučila masáž. Za dva měsíce jdeme na kontrolu.Ale je skvělá, staršímu pomohla, měl zuuzenou predkozku, ale totálně plus ji má delší, ale místo obrizky jsme dostali kortikoidy a za dva roky péče, pohoda. Musime tedy dvakrat denně přetahovat a mazat, ale i tak bez operace. Takže věřím, že když budu důsledná a řídit se pokyny, vyhneme se operaci i tentokrát ![]()