Nešikovný čtyřleťák

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
664
2.12.22 09:49

Nešikovný čtyřleťák

Zdravím, mám syna, kterému je 4,5 roku a nějak si s ním už nevíme rady… Je hrozné torpédo, divoký, neposedný ale ve školce potíže s posloucháním úplně nemá, učitelky si nestěžují i když doma mu musím vše říct 10×. Trápí mě ale jeho nešikovnost nebo neobratnost ve srovnání s vrstevníky. Má potíže s mluvením, chodíme na logo, doma trénujeme ale má milion řečí kolem, pokrok zatím téměř žádný. Taky není nijak zvlášť motoricky nadaný, je prostě takový neobratný, ježdění na kole nebo i koloodrážedle totálně bojkotuje, o bruslích nemůže být ani řeč, lyžovat teda tak nějak zvládá ale ty nervy kolem toho…, nezvládá skákat po jedné noze i snožmo je takový neohrabaný, to samé jemná motorika. Jeho obrázky jsou ve srovnání s vrstevníky fakt katastrofa, nesnaží se, nebaví ho to, řekne že mu to nejde a dělat to nechce, ve školce teda něco občas vytvoří ale jen v nezbytně nutném rozsahu, jak může jde od toho. A teď k mojí otázce, bojím se školy, úplně chytám paniku. Nevím jak moc ho mám doma drilovat a trénovat to co mu nejde. Logo děláme poctivě ale neumím si představit že bych ho každý den nutila ještě trénovat grafomotoriku nebo ježdění na kole apod… Jinak hloupý není, zajímá se o zvířata, dinosaury, lidské tělo, zvládá trochu počítání, rozezná čísla i pár písmenek… Ptám se tedy maminek dětí, které taky nebyly v předškolním věku úplně šikovné jestli jste to k zápisu vše nějak trénovali, jak moc jste to řešili? Nebo tomu nechat volný průběh když má ještě rok a půl? Nevím koho se úplně jinak zeptat, učitelky tedy říkají že prostě je snaživý ale motoricky mu to prostě nejde a že se uvidí, kdyžtak ať se prý nebojíme dát mu odklad. U dr se zmíním na pětileté prohlídce jestli nám nedá doporučení do nějaké PPP skrz tu „hyperaktivitu“ nebo nevím, sama to prostě vůbec nedokážu posoudit, jestli je to ještě normální dětské chování/nevychovanost/lenost což bychom pak tréningem asi dokázali vypilovat nebo už nějaká diagnóza. Omlouvám se za román a budu vděčná za jakékoliv rady či postřehy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
2.12.22 10:08

Máš neuronetypické dítě - bude tam porucha pozornosti hyperaktivitou. A s tím je ta dyspraxie a nerozvinutá kontrola třeba nad mluvidlama spojená.

Potřebujete najít takový režim, kdy bude adekvátně stimulovaný, bude mít možnost vyventilovat energii, nebude přetěžovaný - sama tušíš, že když je přetažený, tak je úplně k nesnesení, bude mít adekvátní prostor pro regeneracei, aby nervový systém mohl dozrávat. Grafomotoriku nemá smysl rozvíjet, maximálně uvolňovat napětí a především nespojovat práci s tužkou a nebo jemnýma věcma s drilem, nezdarem, frustrací a případnými tresty. Tak jako tak nejspíš budete potřebovat odklad.

No a primárně pracujte na hrubé motorice, ta pomůže s dozráním CNS u té jemnější. Máš ještě spoustu času, než půjde do školy

Vykašli se na vešekré tabulky, stejně koukáš jen na horní normu a stresuješ se tím, že tam není - to je tvůj problém v očekávání a nárocích.

Mrkni do přístupu k poruchám pozornosti od Klopsové

https://www.albatrosmedia.cz/…ela-uaa-uaa/

A ta rozvojová cvičení potřebujete dát dohromady jako hru, odměňovat za účast i pokrok, prostě co nejvíc motivovat pozitivně.

Jasně že to dožene, ale prostě to nebude klidné, poslušné, bezproblémové dítě.

BTW - jeslti máte někde dostupnou lesní školku, tak bych ji zvážila. Zejména klukům s přebytkem energie dělá dost dobře - i mimo jiné proto, že jim pomůže stabilizovat vývoj hrubé motoriky lépe, než běžná školka - která tak jako tak více vyhovuje jemnější, poslušnějším a zručnějším dětem.

Stejně tak bych zvažovala školu takovou, kde je na prvním stupni ve třídě co nejméně dětí a nesedí celou hodnu v lavici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.22 11:04

Pokud si na něj nestěžují učitelky, tak bych závěry ohledně poruchy pozornosti a hyperaktivity ještě nedělala.
Na druhou stranu ta dyspraxie (porucha motoriky, v tomhle případě zřejmě jemné i hrubé) tam bude. Jako dospělá, troufnu si říci úspěšná žena s dyspraxií, doporučuju se s tím smířit, začít to brát jako fakt a do budoucna stavět na synových silných stránkách.

• Citovat
  • Upravit
24992
2.12.22 11:13

Může to být nějaká forma dyspraxie. Hlavně vše trénovat formou hry, logo stačí 10 minut denně. Já to dělám třeba cestou do obchodu, do školky, ani si toho procvičení nevšimne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
2.12.22 11:15

Pokud mas pocit, ze neco nesedi, klido se muzes do PPP objednat i ted, ja teda s tou „statni“ nemam uplne dobre zkusenosti, ale treba jsme trefili jen blby den nebo neco…pak jsou ruzne i soukrome instituce, ktere se tim zabyvaji…mozna te bude schopna nasmerovat logopedka, nebo pediatra. Mohla bys pak mit konkretnejsi „navody,“ jak s nim pracovat. Existuje cviceni na dovyvinuti CNS - neurovyvojova stimulace (zni to hrozne vedecky, ale v podstate je to takova kombinace jogy a fyzio), jsou programy na jemnejsi/grafo motoriku - treba Maxik (ale to je spis tak pro predskolaky a mladsi skolaky uz)…a urco spousta dalsich. Nevim, odkus jsi, jen tak orientacne muzes kouknout treba na Kliniku Logo (ti jsou v Praze a Brne) - my tam byli jednou, nemam na ne zadou specialni vazbu, ale minimalne si proklikas, co vsechno jde na tech detech „zkoumat“ ;) Pripadne stranky nekterych SPC, nebo hledej treba specialni pedagogy apod.
Urcite trenujte tu hrubou motoriku, ono to souvisi…napr. cokoliv balancniho, na co ho ukecas, je supr pro telo i pro mozek.
Jinak memu diteti je 7 a se spoustou veci taky bojujeme, je to beh na dlouhou trat, ale tech zdroju je dnes hodne, spis je problem se v tom zorientovat.
Drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
2.12.22 11:27

Proboha, nechte ty děti žít. Hrajte si s nima, dejte jim prostor dělat co je baví. Usměrňujte a motivujte, každý rodič a díte mají svoji cestu.

Ale nedělejte drily, nepřemýšlejte o nutném pokroku cílech a tabulkách. Vždyť je to 4letý prcek.

Těšte se z toho když má dítě radost a je spokojené, nezakládejte si svoji spokojenost na tom jestli splní nejaké cíle co ste si vy, rodiče, stanovili ve své hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
2.12.22 13:12

@Slavek79 přesně tenhle postoj jsem zaujímala taky ale okolí do mě čím dál víc hučelo (z více různých stran, včetně učitelek ve školce) že asi něco není v pořádku a že by mohl mít ve škole problém. Nepotřebuju aby z něj byl super sportovec nebo byl ve všem napřed nebo nejlepší ale prostě bych jen nerada něco úplně zanedbala proto padl tenhle dotaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
2.12.22 13:29

@Medičkaa podivej se na primární reflexy a neurovyvojovou terapii

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.12.22 16:23

@Medičkaa
S dyspraxií zasahující jemnou i hrubou motoriku ve škole mít problém bude, úplně nevěřím, že se to dá kompenzovat natolik, aby to bylo neznatelné. Na druhou stranu čím bude starší, tím méně to bude důležité.

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
2.12.22 16:39

Měla jsem dítě co bylo s hrubou motorikou pozadu. Pravděpodobně způsobéné tím že začala později chodit.. ale to mělo asi nějaký důvod. Naopak s jemnou motorikou byla napřed. A to tak že v roce a půl už byla schopná nakreslit „hlavonožce“ v 2,5 letech psala písmenka. v Necelých 4 letech uměla mašličku umí si zapnout řetízek (ten obyčejný dospělý )

Každopádně hrubou motoriku jsme extrémně pilovaly procházkami nechávala jsem j různě lézt skákat prolézat svičily jsme spolu chodily plavat.. a vše dohnala až bych řekla lehce předehnala než je průměr. Od necelých 3 let zvládla kolo s kolečky. Teď v čestvých 4 začíná lední brusle a letos chceme zkusit základy lyžování. Opravdu ale hodně se dítěti věnuji zkrz veškeré její aktivity a každý den ujde minimálně 2,5 km pěšky.

jediné co pomůže je tréning… ale stejně dítě může jít maximálně do nějakého svěho genetického limitu.

• Citovat
  • Upravit
22939
2.12.22 16:56

Syna jsem měla stejného. Jemná motorika na bodu mrazu ještě když měl jít do školy. Proto má odklad. Také jsem si zjistila, že je možnost chodit s ním na rehabilitace, a skvěle se mu to zlepšilo, ještě než šel do školy. A potom to bylo čím dál, tím lepší.
Teď je mu 13 let, a nestačí mě udivovat, co všechno zvládne.
Hlavně to nehrotit a nesrovnávat. Každý je unikát a do tabulek se všichni prostě nevejdou.
Doma nebo kdekoli jinde cvičit, a ani nebude vědět, že hravou formou cvičí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.22 17:08

@ludmilaadamkova
Jenom poznámka: pro posouzení nižší pohybové inteligence asi není zásadní, které konkrétní pohybové dovednosti dítě umí a neumí, ale spíš jak to vypadá, když se učí něco nového…

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
2.12.22 17:24
@Anonymní píše:
@ludmilaadamkova
Jenom poznámka: pro posouzení nižší pohybové inteligence asi není zásadní, které konkrétní pohybové dovednosti dítě umí a neumí, ale spíš jak to vypadá, když se učí něco nového…

To je vlastně pravda.. protože když dítě danou věc driluje půl roku je jasný že mu toůjde lépe než u dítěte co to teprve zkouší :palec:

• Citovat
  • Upravit
26747
2.12.22 18:16
@jitka 11 píše:
Syna jsem měla stejného. Jemná motorika na bodu mrazu ještě když měl jít do školy. Proto má odklad. Také jsem si zjistila, že je možnost chodit s ním na rehabilitace, a skvěle se mu to zlepšilo, ještě než šel do školy. A potom to bylo čím dál, tím lepší.
Teď je mu 13 let, a nestačí mě udivovat, co všechno zvládne.
Hlavně to nehrotit a nesrovnávat. Každý je unikát a do tabulek se všichni prostě nevejdou.
Doma nebo kdekoli jinde cvičit, a ani nebude vědět, že hravou formou cvičí.

Jak to vypadá ty rehabilitace?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
2.12.22 18:22

Kluk nekresli.. :roll: tak jako pred půl rokem jsem ho naučila dělat v kostrbaty brambore jakože oči, nos a pusu. Tipuju, že běžný dítě neučí maminka kreslit od A do Z. Já sama teda kreslím příšerně, moje mamka i segra nádherné obrázky. No nic, pochopitelně jsme majiteli kreslicich tabulek, svítících tužek, fix, pastelek, Albi tužky, voskovek, temper, štětců, vodních omalovánek, tabule a
S kridama, časopisů Puntík, Spuntik a Šikulka…nula, nula, nula :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect